Raviliiga 2013-2016: Maisa hurmaa jo olemuksellaan

Fanijoukot kannustivat radan varressa, kun "Maisa" osallistui Kasvattajakruunu-finaaliin Seinäjoella 5.11.2016. Kuva: Anu Leppänen
Killerin Raviliiga-tamma Golden Luxi nauttii ihailijoidensa huomiosta kuin paraskin diiva.

Killerin Raviliiga-joukkueen Golden Luxi eli Maisa ei ole onnistunut kahdessa viimeisimmässä startissaan, mutta nuorempana se ehti mm. kahdesti huudattamaan kotiyleisöä Jyväskylän Killerillä. Kolmivuotiskeväänä se voitti kahdesti Killerillä ja kuten tästä videolinkistä voi todeta, kannustusta piisasi loppusuoralla Maisan lasketellessa ylivoimavoittoon.

Maisan mukana eläminen ja fanittaminen onkin tehnyt vaikutuksen myös valmentaja Heikki Torviseen sekä vakio-ohjastaja Hannu Torviseen. Raviliiga projektina on muutenkin tuonut sähköä ja kannustusta ratojen varrelle.

"Se on antanut itsellekin virtaa, kun on nähnyt iloisia ihmisiä tapaamassa hevostaan. Maisa on kaiken lisäksi hyväntuulinen ja tykkää esiintyä, se on omistajille kiva juttu", Heikki Torvinen sanoo.

Erityisesti on jäänyt mieleen viime syyskuussa tehty Seinäjoen-matka, joka oli lähes joka osa-alueella fiasko. Maisa alkoi ontua esittelyyn tullessa ja joutui viime minuuteilla vetäytymään lähdöstä. Kotiinpaluumatkalla Torviset ajoivat hevosautolla hirvikolarin. Eräs kohtaaminen ravipaikalla toi kuitenkin valonpilkahduksia.

Yksi 700 omistajasta, pyörätuolilla liikkeellä ollut mies pääsi ensimmäistä kertaa tapaamaan Maisan ja vakavat sairastelut unohtuivat hetkeksi hevosen äärelle pysähdyttäessä.

”Hänen silmänsä oikein kirkastuivat, kun pääsi Maisan lähelle. Muutenkin omistajien ja hevosen tapaamiset ovat olleet hienoa seurattavaa. Monelle on iso juttu päästä tapaamaan oma hevonen läheltä”, Heikki Torvinen pohtii.

Urheilullisestikin Torvinen on tyytyväinen Maisan Raviliiga-taipaleeseen, sillä tamma on ehtinyt voittaa viisi kertaa. Raviliiga-rankingissa kakkosena oleva Golden Luxi selvitti sekä kolmi- että nelivuotiaana tiensä tammojen Kasvattajakruunu-finaaliin. Niissä ei kuitenkaan irronnut suurempaa menestystä.

Hannu Torvinen tuulettaa voittoa kotirata Killerillä 22.5.2015. Kuva: Merja Ahola-Turpeinen

Raviliigan ideana on ollut tutustuttaa iso joukko ihmisiä lajin ja hevosenomistamisen pariin. Siinä on onnistuttu ja joidenkin kohdalla ravi-innostus on vyörynyt elämään oikein kunnolla. Yksi heistä on jämsäläinen Jaana Ruusu, joka innostui liigan myötä ostamaan omia hevosia miehensä kanssa.

”Olen ollut paperitehtaassa 30 vuotta töissä, mutta niin vain kuluneen vuoden aikana opiskelin Jämsän Ravilinjalla ravivalmentajaopinnot. Tutkintoon asti ei kokemukseni riitä, mutta sehän ei opiskelua estänyt”, Ruusu nauraa.

”Liiga on ollut todella antoisa, olen saanut sitä kautta työkavereitani kiinnostumaan raveista, mutta ennen kaikkea mieheni ja minut ravielämä on vienyt mennessään kokonaan. Kaikki alkoi siitä, kun mieheni sanoi haluavansa oikean ravihevosen ja silloin tuli tämä Raviliiga. Niin ostin hänelle osuuden Maisasta.”

Nykyään Ruusun pariskunnalla on kaksi omaa nelivuotiasta suomenhevosta, joiden kanssa raviharrastus vain syvenee.

Maisa on koko Torvisen perheen silmäterä. Heikin ja Pauliinan lisäksi koko jälkikasvu eli kuvassa olevat Jukka, Henna ja Hannu ovat mukana Maisan arjessa. Kuva: Miika Lähdeniemi

Millainen Killerin Raviliigan ylpeys Maisa on luonteeltaan? Se ja paljon muuta selviää alla olevasta videohaastattelusta.

Muista myös käydä rekisteröitymässä Ravimaailman käyttäjäksi täällä. Osallistut samalla Prix d’Amerique-matkan arvontaan!

Teksti: Kaviomedia Oy / Miika Lähdeniemi

Kirjoittaja on myös Killerin Raviliigan kimpanvetäjä.