Forssan vihjeet ja tallikommentit pe 5.8.

Iivari Ingvesin kokoamat tallikommentit sekä laatimat vihjeet perjantaina 5.8. Pilvenmäellä juostaviin Holjiin raveihin.
Karin Haasteajo tulee olemaan Suomen raviviikon pääkohteita mielenkiinnon puolesta - Haasteajo Pilvenmäen 8.lähtönä.

Ohjastaja- ja valmentajakommentteja illan lähtöihin:


Lähtö 5

4 Callela Flamenco teki Turussa Kontion ajamana ihan hyvän juoksun. Tämä on tasavauhtinen hevonen, joka ei lähde hirveän lujaa. Kovavauhtisessa kisassa ja selkien vetäessä tamma voi olla ihan kärjessä. Tiheällä startyivälillä ei ole tälle hevoselle merkitystä. (Olli Koivunen)

9 Millstone’s Vivid laukkaa herkästi viimeiseen kaarteeseen. Jos hevonen alkaa siinä hapuilla, ei kuskilla ole mitään tehtävissä. Viimeksi tamma laukkasi juuri loppukurvissa ja olisi ollut ilman sitä lähellä voittoa. Pitkä loppusuora suosii Forssassa, ja Millstone’s Vivid lähtee takarivistä paremmin kuin auton takaa. Hevosella oli viimeksi kokolaput, ja samoilla systeemeillä jatketaan. Ravilla voittoon pitäisi olla hyvät saumat. (Olli Koivunen)

Lähtö 7

4 Stora Lasse on nousukunnossa, mutta tarvitsee nätin juoksun. Rahasijoja tavoitellaan. Tämä hevonen parantaa starttien myötä. (Olli Koivunen)

5 Vengeance spurttaa hyvän selkäjuoksun jälkeen loput 200 metriä kovaa. Voittaakseen se tarvitsee tarkan juoksun, mutta nykykunnossa voi olla kärjen tuntumassa raskaammallakin reissulla. (Olli Koivunen)

Lähtö 8

1 Make Me Happy teki Turussa hyvän juoksun ja kaikki voimat jäi tallelle. Forssan rataprofiilin suosii tammaa pitkän loppusuoran takia. Make Me Happy avaisi tosi kovaa, mutta se tekee selästä parhaat juoksunsa. Tammalla on kaiken onnistuessa hyvä sauma voittaa, kun kuskikin vahvistuu. (Olli Koivunen)

Lähtö 9

3 Sahara Foxylady oli Vermossa tosi hyvä. Se sai myöhään tilaa ja varaakin jäi. Hevonen voittaa ainakin lähiaikoina jossain, mutten tiedä, onko sen aika vielä tässä. Tamma lähtee voltista ihan hyvin. Se on saanut kokemusta, minkä ansiosta laukkariski lienee pienentynyt. Mahdolliset uusinnat haittasivat hevosta. (Olli Koivunen)


Vihjeet: (julkaistu tiistaina)

Lähtö 1

A – 10, 12 B – 13, 15, 9, 2, 4, 5, 8, 16 C – 3, 1, 6, 7, 11

SUOSIKIT

10 Johtovirta on parantanut paljon ja nousee sekavan avauslähdön suosikiksi. Jämsässä kuusivuotias hallinnoi keulapaikalta helposti ja pisteli viimeisen tuhannen 31,0-tahdilla. Ruuna lähtee voltista reippaasta, ja se pääsee ravatessaan aikaisin hyviin asemiin. 12 Tähtiari voitti viimeksi parastaan antamatta, joten ennätyksessä taitaa olla paljon ilmaa. Viisivuotias eteni matkalla toiselle ilman selkää, josta jatkoi viimeisellä takasuoralla kärkeen. Hevosen ravi ei ollut loistavaa, mutta kuitenkin aikaisempaa parempaa.

HAASTAJAT: 13 Vilpetööri kokee kiinnostavan kuskinparannuksen ja on mahdollinen yllättäjä. Toissa kerralla ori kierteli pitkään kolmannella, jota pitkin tuli viimeisen lenkin 31,1-vauhtia. 15 Julmin on voinut mennä kolmivuotiskisoistaan paljon eteenpäin ja on todella mielenkiintoinen seurattava.


Lähtö 2

A – 4 B – 5, 6, 14, 10, 3, 2, 13, 11, 12 C – 15, 16, 8, 9

SUOSIKKI: 4 Celebration Hoss on suvullisesti erittäin mielenkiintoinen menijä, sillä sen sisaruksia ovat Target Hoss ja Up-Date Hoss. Tuoreimmassa nuorten lähdöissä kolmivuotias irrotteli johtopaikalta viimeisen kierroksen 19,3-tahdilla. Muscles Yankeen tytär pystyy parantamaan ajoistaan tuntuvasti, ja se on onnistuessaan lähellä avata uransa voitolla.

HAASTAJAT: 5 Big Bad Hoss on alasarjoihin kapasiteetiltaan kova peli, mutta laukat ovat sotkeneet. Etenkin viimeisen takasuoran lopussa hevonen on laukannut lähes poikkeuksetta. Kokeessa nelivuotias polki kuitenkin ravia ja pisteli viimeisen tuhannen mukavasti 17-pintaan. 6 Ypäjä Incredible kulki kokeessa edellisen sisäpuolella loppulenkin 17,2-vauhdilla. 14 Like Fatal Love on kehittyvä menijä ja pystyy selkien vetäessä nousemaan ihan kärkeen. Teivossa viisivuotias juoksi kaukana kärjestä, viidennessä ulkona. Se kohosi viimeisen takasuoran puolivälissä kirikaistoille ja kellotutti viimeiset 700 15,5-tahdilla.


Lähtö 3

A – 8 B – 9, 6, 10, 2, 1, 4 C – 5, 12, 14, 3, 11, 13

SUOSIKKI: 8 Eeti on oikein kehityskykyinen nuori hevonen. Se ei ole vielä täysin varma, mutta monipuolisen menijän tulevaisuus näyttää aurinkoiselta. Vermossa Jouni Törmäsen ajokki avasi johtopaikalle, jolta vastaili tarpeen mukaan ykköseksi. Eeti on lähellä voittaa, mikäli se selvittää suljetun lähtöradan tuomat karikot.

HAASTAJAT: 9 Rokka Veikka tekee todella harvoin huonoa juoksua. Kuninkuusravien päätöslähdössä ori kiersi alkumatkan kolmannella radalla ja eteni toiselle ilman selkää. Se ei antanut koskaan periksi ja punnersi sitkeästi kolmanneksi, vaikkei pysynyt ihan kärkikaksikon kyydissä. 6 Haxa ei ole mikään taistelija, mutta teki Mikkelissä yllättävän hyvän esityksen, sillä tamma tuli kovasta matkavauhdista huolimatta kolmannesta sisältä vahvan lopun. 10 Hetviina oli viimeksi sijoitustaan parempi ja on kilpaillut kokonaisuutena tätä kovemmissa lähdöissä. Tuoreimmassa kisassaan Ivar Holmlundin suojatti kiri ulkokautta aivan mukavasti loppua.

Juoksunkulku: 6 Haxa ottaa ensimmäiset keulat, mutta voi luovuttaa vetovastuun 2 Konradille.

Lähtö 4

A – 9, 6, 1 B – 4, 5 C – 7, 8, 10, 2, 3

SUOSIKIT: 9 Iinan Maestro nousee avauskohteen ideasuosikiksi, vaikka kohtaa hyviä menijöitä ja on suosikkikolmikosta epävarmin. Ruuna kilpailee kuitenkin todella kovassa kunnossa ja pystyy hyvänä päivänään kääntämään lähdön kirissä edukseen. Vermossa Jouni Miettisen suojatti polki kolmannesta ulkoa loput 800 22,8-vauhtia ja hävisi vain 6 Tulinkolle, joka hallitsi lähtöä keulasta. Nyt Tulinko jäänee vetämään toisen radan jonoa. Ori toki menee kaikilta juoksupaikoilta. Balanssitiedot kannattaa seurata, sillä kuusivuotias on ollut avojaloin parhaimmillaan. 1 H.V. Tuuri juoksee nyt johtopaikalla, mutta tuntuu nykyisellään olevan selästä parhaimmillaan. Ori vei kunkkarilegendojen lähdön nimiinsä Lauri Malisen ajamana toisesta ulkoa ja varaa tuntui vielä jäävän rutkasti. H.V. Tuurin motivaatio punnitaan pitkällä loppusuoralla, mikäli Tulinko antaa matkalla painetta.

HAASTAJAT: 4 Maisema on pärjännyt 76-tasolla asti, mutta samaan hengenvetoon on todettava, että tämä lähtö on iltaraveihin poikkeuksellisen kova. Kaustisella ori teki viidennestä ulkoa vahvaa nousua kärkikahinoihin, kun laukkasi loppukurvissa kärjen tuntumasta. 5 Varjomanni mennee kiihdytyksessä H.V. Tuurin selkää. Se pystyy seuraamaan korkealle, mutta voitto lienee tiukassa.

Juoksunkulku: 1 H.V. Tuuri puolustaa keulat ja saa 5 Varjomannin selkäänsä. 6 Tulinko etenee johtavan rinnalle pitämään vauhtia.


Lähtö 5

A – 9 B – 12, 1, 10, 4, 2, 11, 6, 3 C – 7, 5, 8

SUOSIKKI: 9 Millstone’s Vivid on tämän kertainen varmavalinta, sillä moni asiaa on nyt tasavahvan menijä puolella. Tamma laukkasi viimeksi hyvävoimaisena loppukurvissa Bestsellerin takaa, mutta paikka erheensä nousemalla vielä takajoukoissa kolmanneksi. Ysiradan lähtöpaikka on tasaiselle avaajalle massiivinen etu, ja Lauri Uustalun suojatilla on mainio sauma kääntää tämä lähtö kirissä edukseen.

HAASTAJAT: 12 Self Evident on pystyvä menijä näihin lähtöihin, mutta nyt matkalle on tulossa mutkia. Tuoreimmassa kisassaan ruuna eteni etusuoralla toiselle ilman selkää, josta jyräsi väkevästi voittoon. Ruuna pystyy tekemään oman juoksunsa, ja pitkä loppusuora on sille etua. 1 Rainbow Famen varsinainen iskukyky on hämärän peitossa, mutta hyvänä päivänään se riittäisi näistä asemista korkealle. Ori juoksee kärjessä tai sen lähellä. 10 Amber Kemp pystyy kirissä paljoon, jos sillä on hyvä päivänsä. Tamma viimeisin kisa on peräisin kurakelistä, jossa se tuli toisesta ulkoa sinnikkäästi perille. Edelle jäivät vain Callela Foxtrot ja Lolo Lee.

Juoksunkulku: 1 Raibow Fame avaa kovaa, mutta Pekka Puurunen mielii 6 Westcoast Lovella kaikin keinoin keulaan.


Lähtö 6

A – 11, 2 B – 4, 3, 6 C – 9, 5, 1, 8 D – 12, 10

SUOSIKIT: 11 Amelie Frost on ainakin ennen välistarttiaan kuudennen lähdön ideasuosikki. Tamma meni pitkään varjojen mailla, mutta nyt jotain tuntuu loksahtaneen kohdilleen. Vermossa tamma juoksi Derbykenraalissa, jossa tuli viidennestä sisältä positiivisen lopun. Viimeiset 700 sujuivat 13,1-kyydillä. Onnistuneen selkäjuoksun saadessaan Amelie Frost kipuaa voittomatsiin. 2 Mary Valentine on edellisen tavoin koittanut ikäluokkakisoissa asti. Tamma avaa kovaa, ja sillä saatetaan nyt koittaa vaihteeksi keulasta. Mikkelissä nelivuotias sai kovavauhtisessa kisassa nappijuoksun toisessa sisällä ja tuli Stonecapes Picasson voittaessa juosten maaliin.

HAASTAJAT: 4 Tea Cake ei ole enää ehkä aivan huippuiskussaan. Turussa Seppo Mäntyniemen suojatti juoksi toisella ilman selkää ja punnersi kirilenkin tasaisesti 14,2-vauhdilla. Tea Cake voi päästä keulaan, jos Mary Valentinella kelpuutetaan selkä eteen. 3 Purgatorio peruutteli Vermossa takajoukkoihin, josta teki lupaavan kirin. Ruuna kiersi Pesco Velvetin voittaessa viimeiset 700 12,3-tahdilla.

Juoksunkulku: 2 Mary Valentinella koitettaneen nyt keulasta.


Lähtö 7

A – 12 B – 3, 1, 5, 6, 2, 8, 4, 7, 9 C – 11 D – 10

SUOSIKKI: 12 Pesco Velvet eteni viimeksi kaksi kierrosta jäljellä johtopaikalle, jolta hallitsi 65-lähtöä helposti ennen Rocket Mania. Vastus on nyt suhteellisen sopivaa tasoa, mutta ruunalle on 12 radalta väkisin luvassa lisämetrejä. Antti Teivainen ajanee vauhtikestävällä menijällä aikaisin eteenpäin.

HAASTAJAT: 3 Quartam De Caelo on ykkössuosikki ensimmäiseksi keulahevoseksi, mutta sillä saatetaan hakea tauon jäljiltä selkäjuoksua, kun tallikavereita on ollut vielä kipeänä. Viime kisassaan nelivuotias taipui kova avauksen kypsyttämänä keulasta. 1 Minmind on vaarallinen saadessaan tarkan selkäjuoksun kärjen lähellä sisäradalla. Viimeksi ruuna laukkasi lähtöön, mutta sitä edellisessä kisassa Minmind pisteli kiripuolikkaan 5. ulkoa 11,6-vauhdilla. 5 Vengeance kesti tuoreimmassa kisassa kovan matkavauhdin johtavan takaa kunnialla. Ruuna voisi päästä keulapaikalle, jos Quartam De Caelolla haetaan selkäjuoksua. 6 Stratus K.A. ei saanut viime juoksussaan kirimahdollisuutta ja on sattuvan selkäjuoksun saadessaan kirissä vahvoilla.

Juoksunkulku: 3 Quartam De Caelo painuu johtoon ohi sisäpuolelta kiihdyttävien, mutta sille saatetaan hakea selkäjuoksua. Selkäjuoksutapauksessa joko 5 Vengeance tai 12 Pesco Velvet on lopullinen keulahevonen.


Lähtö 8

A – 1, 2 B – 9, 5, 3, 4, 12, 7, 8 C – 6, 11

SUOSIKIT: 1 Make Me Happy pääsi kuninkuusraveissa etenemään 6. sisältä sisäkautta kärjen lähelle, muttei saanut kiriluukkua. Tamma on oikein nopea menijä, mutta ”Monni” Kauhanen ottanee parhaimmillaan selkäjuoksulla olevalla hevosella alun passaillen. Tarkan selkäjuoksun saadessaan Make Me Happy pystyy kääntämään tämän lähdön lopussa edukseen. 2 Edlance tuntuu pärjäävältä Ruotsin tuonnilta omiin sarjoihinsa. Viime kisassaan viisivuotias veti keulassa reipasta tempoa ja kamppaili sinnikkäästi totoon. Ruuna tosin vaikutti pitkään voittajalta.

HAASTAJAT: 9 Dennis Boko on ollut viime starteissaan kaukana parhaasta tasostaan. Ruunalla on kuitenkin kova luokka ja luvassa lienee tasainen tarkkailujuoksu parijonossa. 5 Ranch Keen tuli viimeksi 7. ulkoa viimeisen 700 14,1-vauhdilla ja oli sijoitustaan parempi. Tamma on varottava, jos edes joitain kenkiä on riisuttu.

Juoksunkulku: 2 Edlance avaa keulaan ja saa 1 Make Me Happyn selkäänsä.


Lähtö 9

A – 7, 6, 3 B – 9, 5, 13, 4, 2, 1, 12, 8, 15 C – 11, 4, 10

SUOSIKIT: 7 Our Lucky Star vaikuttaa oikein kehittyvältä menijältä, jolla on potentiaalia nousta sarjoissaan selvästi. Vermossa nelivuotias nousi viidennestä sisältä viimeisen takasuoran puolivälissä toiselle ja ehti kirivaiheessa ulkokautta kolmanneksi. Viimeisen puolikkaan Amour Amin tytär latoi 14,6-vauhdilla. 6 Adventures Wily oli Lahdessa parempi kuin aikaisemmissa kisoissaan. Kolmivuotias menetti kolmannessa sisällä huonossa selässä asemiaan ja lopetti kärkiparia uhkaamatta viimeisellä totosijalle. Tommi Kylliäisen suojatti tuli viimeiset 600 15,0-vauhdilla. 3 Sahara Foxylady kukisti viimeksi Our Lucky Starin saatuaan onnistuneen juoksun lopulta kolmannessa sisällä. Startti oli iso tasonnosto Turun kisasta, jossa kolmivuotias ei ravannut kaarteita kunnolla.

HAASTAJAT: 9 Unequalled Stride punnersi Tammakriteriumin karsinnassa loput 700 mukavasti 14,1-kyydillä. Tamma on paljon ennätystään ja sijoituksiaan parempi, mutta valjakon onnistuminen on kaikkea muuta kuin varmaa. 5 Classic Star on avannut uransa vahvoilla esityksillä, mutta vastus kovenee kertaheitolla paljon. Ruunalle on kuitenkin jäänyt varaa eivätkä olosuhteet ole olleet ruunan kilpailujen aikana nopeimmillaan.


Lähtö 10

A – 8, 12, 14 B – 3, 11, 13, 15, 2, 6, 7, 5, 10, 9 C – 4, 1

SUOSIKIT: 8 Global Profession nousee avoimen montelähdön rankingkärkeen. Ruuna kiihdytti viimeksi kärkipaikalle, jolta punnersi loppulenkin mukavasti 16,2-tahtia. Ruuna lähtee voltista kovaa ja päässee ravatessaan nopeasti hyviin asemiin. 12 Frost Flowerin kunto on rautaa, muttei ärhäkkä pikkutamma ole täysin luotettava suorittaja. Malin Kullberg tuntee kovapäisen kuusivuotiaan metkut, ja valjakko on lähtölaukan välttäessään korkealla. 14 Enjoy Emilia on pelimielessä lähdön mielenkiintoisin hevonen. Tamma jäi viimeksi lähtötelineisiin, ja sen on ollut pakko kulkea loppumatka todella kovaa. Vetäviä selkiä löytäessään Enjoy Emilia on kirissä huippuvaarallinen.

HAASTAJAT: 3 Smile Of April oli edellisen kanssa Jämsässä voittokuvassa. Kati Särkelä ratsastettava avaa tässäkin johtoon ja voi pötkiä kovilta takamatkalaisilta karkuun. 11 Lassard eteni Jämsässä tasaisesti kohti kärkeä ja voitti niukasti. Juoksun onnistuessa ruuna pystyy paljoon.

Juoksunkulku: 3 Smile Of April lähtee johtamaan kiihtyvää tempoa.


T4, pieni systeemi

I 9, 6, 1

II 9 Millstone’s Vivid

III 11, 2

IV 12, 3, 1, 5, 6

30 riviä 0,20 euron panoksella = 6,00 euroa


T4, suuri systeemi

I 9, 6, 1, 4

II 9 Millstone’s Vivid

III 11, 2, 4, 3

IV 12, 3, 1, 5, 6, 2, 8, 4, 7, 9

160 riviä 0,20 euron panoksella = 32,00 euroa


DUO

11 – 12 60%

2 – 12 40%


TROIKKA, lähtö 7

I 12 Pesco Velvet

II 3, 1, 5, 6, 2, 8, 4, 7

III 3, 1, 5, 6, 2, 8, 4, 7

56 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 28,00 euroa


TROIKKA, lähtö 9

I 7, 6, 3, 9

II 7, 6, 3, 9, 5, 13

III 7, 6, 3, 9, 5, 13

80 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 40,00 euroa


Parhaat pelikohteet:

***Millstone’s Vivid (L5)

***Iinan Maestro (L4)

**Amelie Frost (L6)

**Unequalled Stride (L9)

**Make Me Happy (L8)

*Enjoy Emilia (L10)

*Vilpetööri (L1)


Vihjeet laati: Iivari Ingves