Huikea raviviikko Vermossa

Keskiviikkona Vermossa Oulu Express-karsinnat ja Junnustartti. Lauantaina Barona Suri Suomalainen Derby, Zepway Suomen Mestaruus ja LähiTapiola Tähtisprintteri.

Suuri Suomalainen Derby on Suomessa syntyneiden nelivuotiaiden lämminveriravurien päätähtäin ja suuripalkintoisin kilpailu. Omistajille jaetaan Derby-finaalissa palkintorahaa ennätykselliset 271 000 euroa. Lisäksi kasvattajat saavat Vermolta 27 100 euroa.

Aina se tuntuu yhtä jännittävältä. Olet sitten kasvattaja, omistaja, valmentaja, hoitaja, ohjastaja, katsoja tai kilpailun järjestäjä. Säpinä alkaa tiivistyä elokuussa kun ovat vuorossa karsintakilpailut 22.8. ja vihdoin syyskuun alussa Suuri Finaali. Vuoden 2018 Suuri Suomalainen Derby järjestetään lauantaina 1. syyskuuta.

Derby on nimenä tuttu kaikissa hevosurheilua harrastavissa maissa. Se, millä ikäluokalla tai matkalla kilpailu ajetaan, vaihtelee maittain. Yhteistä on, että hevosenomistajat tai -kasvattajat maksavat osallistumismaksuina merkittävän osan kilpailun palkintopotista.

Suomen ensimmäinen Derby juostiin Käpylässä vuonna 1970. Muissa Pohjoismaissa lämminveristen Derbyn juuret ovat paljon pidemmät. Tanskassa aloitettiin jo vuonna 1898, Ruotsissa ja Norjassa 1900-lukujen alkupuolella. Vermossa ensimmäinen Derby ravattiin 1978.