Forssa 12.3. Magic Monday, vihjeet & tallikommentit

Vihjeitä ja tallikommentteja maanantain Forssan Magic Monday-raveihin. Toto65- ja Päivän Pari-peleissä myös Kuopion lähdöt.

Valmentaja- ja ohjastajakommentteja:

Lähtö 2, Forssa

1 Grainfield Fanny oli ihan hyvä Joensuussakin, vaikka pitkä kuljetus saattoi vähän näkyä suorituksessa. Mika (Forss) sanoi, että hän ajoi vähän vääriä hevosia vastaan. Tammasta ei pitäisi päästä ulkopuolelta ohi ja keulasta on tarkoitus ajaa. (Tapio Mäki-Tulokas)

9 Real Redin talvi on mennyt hyvin, mutta tähän starttiin ei ole odotuksia. Tamma juoksee kilpaa, kun tästä oli tulossa vajaa lähtö. Hokit eivät Real Redille etu ja nyt ajetaan tosi nätisti sisäradalla. Seuraava startti lienee vasta kesäkeleillä. (Tapio Mäki-Tulokas)


Lähtö 3, Forssa

2 Vennelmon Tyyne loukkasi jalkaansa viime startin jälkeen. Se meni ponien kanssa leikkimään ja tuloksena oli pieni haava. Siihen tuli viisi tikkiä. Tikkien poisoton jälkeen tamma on treenannut hyvin. Vire lienee samanlainen kuin viime kisassa, mutta painetta voi olla pitkän starttivälin takia liikaakin. (Jussi Hautanen)

4 Vekraus laukkasi viimeksi, kun hevonen ei vaan oikein kestä sitä, että toinen lähtee viereltä kovempaa. Se on vaan kovin hätäinen alussa. Autolähdössä ruuna on onneksi jonkin verran varmempi. Vekraus on kovassa kunnossa ja jyrää ravatessaan juoksupaikasta huolimatta korkealle. (Pertti Puikkonen)


Lähtö 4, Forssa

4 Andree ei ollut viimeksi hyvä, mutta siinä ei tainnut olla sen kummempaa. Olin vain ajanut sillä vain liian vähän. Tähän starttiin on valmistauduttu paremmin. Ilkka (Korpi) kävi sunnuntaina ja torstaina ajamassa hevosella hiitit. Hyvällä mielellä ollaan Forssaan tulossa ja tasollaan Andreen pitäisi kyllä olla kolmen joukossa. Kengitystä muutetaan nyt pikkaisen, mutta sillä ei ole helpporaviselle hevoselle merkitystä. (Sari Tamminen)


Lähtö 5, Forssa

11 Randomi on takarivissä, mikä taitaa olla alussa ylivirtavalle hevoselle ihan hyväkin asia. Ruuna oli viime startin jälkeen kipeänä, flunssassa. Sen pitäisi olla heti ihan kohtuu kunnossa. Randomi on kova ja vahva hevonen, jolla voi tehdä tarvittaessa ratkaisuja aikaisin. (Pertti Puikkonen)


Vihjeet: (julkaistu perjantaina) Vihjeissä on käsiteltynä Forssan ravien kaikki lähdöt ja Kuopion osalta 65-kohteet. Lähdöt ovat alla siinä järjestyksessä, missä ne ajetaan.


Forssan Lähtö 1

A – 8 B – 5, 6, 1, 10, 12, 3, 4, 11, 2, 7, 9

SUOSIKKI: 8 Cape’s Caviar vaikuttaa kehittyvältä menijältä, joka erottuu sopivassa seurassa vaikealta paikaltakin suosikiksi. Ruunan uran avausvoitto tuli Forssassa keulajuoksun päätteeksi lopulta oikein ylivoimaisesti. Lahdessa ruuna otti 16,0-avauksessa johtopaikan, jolta rauhoitti matkalla vauhtia. Loppua tultiin 14,0-vauhtia ja suoritus oli varsin sitkeä, vaikka Illusion Luxi vyöryikin ohi.

HAASTAJAT: 5 Gold Magnum on tauluaan paremmassa iskussa. Toissa kerralla viisivuotias juoksi kaukana takajoukoissa ja kellotutti loppulenkin 17,4-vauhtia. Viimeksi ruuna jäi kärkirintaman taakse voimissaan pussiin. Gold Magnum avaa kovaa ja saanee hyvän juoksun. 6 A Lala Lala Long tuli Vermossa 3. ulkoa juosten maaliin. Tamma palasi siihen kisaan tauolta, joten sen voi odottaa parantavan. 1 Strawberry Pearl kokee kiinnostavan kuskinvaihdoksen.

Juoksunkulku: 5 Gold Magnum linkoaa johtoon, mutta sille saattaa kelvata 8 Cape’s Cavierin selkä.


Kuopion Lähtö 4, T65-1

A – 6 B – 1, 3, 8, 7, 5, 4, 10, 11 C – 9, 12, 2

SUOSIKKI: 6 N.P.Villari on Toto65-avauskohteen todennäköisin menestyjä. Tuoreimmassa startissaan Villiarin poika sai hyvää juoksua toisella radalla kärjen tuntumassa, mutta menetti maalisuoralla totosijan, kun otti häirittynä laukan. Ruunalla on tauon jälkeen kaksi starttia alla, joten sen luulisi menevän alati eteenpäin. Nopea avaaja ottanee joukon alussa komentoonsa.

HAASTAJAT: 1 Siporin Santtu on melkoinen murheenkryyni sillä lahjoja olisi, mutta henkinen kantti aiheuttaa lukuisia laukkoja ja epäonnistumisia. Joensuussa ruuna paikkasi viimeisen takasuoran laukan ihan mukavasti. Sisäradalta on alussa selkeä laukkariski. 3 Välkyn Väiski taas on monia vastustajiaan ravivarmempi. Lappeenrannassa ruuna sai makoisan juoksun voittaneen Kielaksen takana ja kiritti voittajaa positiivisesti. 8 Valtin Simo on voitokas ja hyvä menijä. Ruuna kiri pitkän tauon jälkeen johtavan takaa asiallisesti ja tuskin on nyt ainakaan huonompi, vaikka starttiväliä on kertynyt kuukausi. 7 Lumitykki on kunnossa, mutta alun epävarmuus voi antaa vastustajille liikaa etumatkaa.

Juoksunkulku: 6 N.P. Villari lataa kärkeen ja saa 3 Välkyn Väiskin kantaansa. Myös 8 Valtin Simolla ajetaan eteenpäin. 7 Lumitykki ja 4 Iidan Tähti eivät ehdi alussa nopeimpien mukaan.


Forssan Lähtö 2, T65-2

A – 1 B – 2, 3, 11, 4, 6, 9, 8, 7 C – 5, 10

SUOSIKKI: 1 Grainfield Fanny on makoisista asemista se hevonen, joka pitää voittaakseen lyödä. Starttinopea tamma puolustanee sisäradan turvin johtopaikan, jolta se ohittaminen ei tule olemaan helppoa. Tuoreimmassa startissaan kuusivuotias haki etusuoralla kärkipaikan, mutta joutui päästämään maalisuoralla selässään juosseen L’amour Du Gullin edelleen.

HAASTAJAT: 2 Mystic Power teki Turussa lupaavan kauden aloituksen, vaikka etukengät jalassa juokseminen ei ole sille optimaalista. Ruuna tarkkaili matkalla tilannetta 6. sisällä, josta vaihtoi viimeisellä takasuoralla kolmannen kiertoon. Viimeiset 600 sujuivat 12,1-vauhtia. Mystic Power on varsinaisesti aika vauhtikestävä menijä, eikä mahdollinen taktiikkajuoksu olisi sille välttämättä etu. 3 Thelma Zet jäi keskiviikon 65-lähdössä toiselle radalla ilman selkää eikä jaksanut kamppailla ihan kärjessä. Nyt Reijo Tauriainen koittanee livahtaa alussa suosikin selkään.

Mahdollinen ohipeli: 3 Remember Y teki kyllä viime kisaan selkeän tasonparannuksen, mutta tulos kuitenkin mairittelee ja voi kerätä liikaa peliä osakseen. Lahdessa ruuna sai ylivauhtisessa kilpailussa tasaisen juoksun ja puursi niukkaan voittoon ennen Titan Rainia.

Juoksunkulku: 1 Grainfield Fanny pitää johtopaikan ja 3 Thelma Zet pujahtaa sen kantaan.


Kuopion Lähtö 5, T65-3, TROIKKA

A – 5 B – 4, 3, 11, 8, 1, 10, 6, 9 C – 2, 7, 12

SUOSIKKI: 5 Exuberance on monipuolinen menijä, joka nousee yhdeksi kierroksen todennäköisimmistä voittajista. Ruuna avasi Jyväskylässä uuden kauden ja sai juoksupaikan 5. ulkona. Se kohottautui kirilenkin alussa kolmannelle radalle selkää, jatkoi viimeisessä kaarteessa jo neljännelle ja tykitti istumalla ylivoimavoittoon. Viimeiset 800 kuusivuotias kellotutti viimeiset 800 12,9-vauhtia. Markus Dahlströmin suojatti kamppailee tämän lähdön voitosta kaikilta juoksupaikoilta.

HAASTAJAT: 4 Victor Face on paljon viime sijoituksiaan paremmassa kunnossa. Ruuna on kahdessa viimeisessään kilpaillut kivenkovissa 76-lähdöissä, ja juoksutkin ovat olleet epäonnistuneita. Joensuussa ruuna ei saanut sisäradalla juostuaan lainkaan kiriluukkua. Victor Face on vauhtikestävä menijä, jolle kaarteiden juokseminen ulkoradoilla voi tuoda ongelmia. Siksi paljon olisi voitettu, jos se onnistuisi pääsemään johtopaikalle. 3 Earp Boko on hyvin menestynyt menijä, mutta tuskin aloittaa paussilta vetreimmillään. Nopealle avaajalle lienee joka tapauksessa luvassa juoksu kärjessä tai sen lähellä. 11 Take Me With You teki viimeksi sitkeän kirin vauhdinjaon ollessa vastaan.

Juoksunkulku: 3 Earp Boko tai 6 Flower’s Victory pokkaa ensimmäiset keulat. 4 Victor Facen selkä voisi kuitenkin kelvata kummallekin. 8 Minto’s Don Juan rymistelee matkalla eteenpäin, jos paikka toisella ilman selkää on tarjolla.


Forssan Lähtö 3, T65-4

SUOSIKIT: 4 Vekraus on loistavassa kunnossa ja ansaitsisi jo täydellisen onnistumisen. Ruuna on alkumetreillä turhan herkkä, mutta tasaannuttuaan sillä voi ajaa rohkeastikin. Viimeksi hevonen laukkasi pahoin lähtöön, jonka jälkeen se pisteli viimeiset 2900 metriä hienosti 29,0-tiimolle, vaikka kiersi valtaosan matkasta ulkoradoilla. Jos Vekraus kestää alun ravilla, se rummuttaa juoksupaikasta huolimatta kärkikahinoihin. 9 Vili Kuupper ei ole edellisen kaltainen tasavauhtinen täryjyrä, vaan oleellisesti nopeampi ja selkeäravisempi. Simo Kallion suojatti kilpailee huippuiskussa ja suorittaa tällä hetkellä varsin luotettavasti. Teivossa ori tarkkaili kovassa alkuvauhdissa 3.sisällä. Se nousi kirilenkin alussa toiselle ja pujahti nopeasti johtavan kantaan, josta kiri ylivoimavoittoon.

HAASTAJAT: 2 Vennelmon Tyyne on näihin sarjoihin oikein lahjakas menijä, mutta se on toistaiseksi kaikkea muuta kuin luotettava kilpailija. Hevonen on kovin epävarma ja herkkä häiriöille. Ohjissa on monesti turhaakin painetta ja esimerkiksi viimeksi tammalla olisi ollut maalisuoralla varaa voittoon, mutta Harri Koivunen ei ymmärrettävästi uskaltanut päästää Vennelmon Tyyneä täyteen menoon. Lähtöpaikka on mainio ja ainakin onnistuneen selkäjuoksun saadessaan Jussi Hautasen silmäterä pystyy korkealle. 3 Sointu-Esteri viihtyy niin ikään selkäjuoksulla parhaiten, mutta sen Olli Koivusen ajokin kohdalla sillä on enemmänkin juoksumotivaatiota parantava merkitys. Tamma jatkaa elämänsä iskussa, mutta juoksunkulullisesti riippuvaiseen menijään ei voi täysin luottaa. 5 Pälvi Tuttu on sarjoihinsa pystyvä tekijä, mutta talvibalanssissa huippuvauhtia ei ole oikein löytynyt.


Kuopion Lähtö 6, T65-5,PÄIVÄN PARI -1

A – 2, 5 B – 1, 7, 11 C – 4, 3, 12, 8 D – 6, 10, 9

SUOSIKIT: Kuopion ravien viimeinen lähtö on varsin kiinnostava kohtaaminen, vaikka kokonaisuutena porukka on kovin epätasainen. 2 Lago Negro haki viimeksi keulapaikan, veti rauhallista vauhtia ja lasketteli helppoon voittoon. Kyseessä on monipuolinen ja nousukuntoinen hevonen. Ruuna avaa hyvin, mutta se ei välttämättä pysty torjumaan 5 So Cluelessia alussa. So Clueless on tehnyt kummassakin paussin jälkeisessä kisassa hyvän suorituksen. Ruuna jäi viimeksi kovasta alkurynnistyksestä huolimatta toiselle ilman selkää, mutta kesti raskaan juoksupaikan urheasti. Lago Negron ohittaminen tietäisi nyt keulajuoksua.

HAASTAJAT: 1 Archie Press kiihtyy niin ikään hyvin, mutta sillä kelvannee jommankumman suosikeista tarjoama hyvä vetoapua, sillä ruuna on parhaimmillaan selkäjuoksulla. Joensuun 76-finaalissa Miika Tenhusen suojatti juoksi juuri 2. sisällä ja kuittasi pirteällä lopetuksella toiseksi. 7 Minto’s Daisy Star teki samaisessa lähdössä rehellisen kirin 5. ulkoa. Tamma pisteli viimeiset 800 13,2-tahtia, vaikka kiersi loppukurvissa jo neljättä rataa. 11 Bakels Birdland on luokkamenijä, joka palaa hankosidevamman jälkeen uusista käsistä.

Juoksunkulku: Kiivas avaus, jossa 2 Lago Negro ja 5 So Clueless selvittelevät välejään. Edelle pääsevä juoksee keulassa ja saa selkäänsä 1 Archie Pressin.


Forssan Lähtö 4, T65-6, PÄIVÄN PARI -2, TROIKKA

A – 4, 7 B – 6, 10, 9, 5, 3, 8, 12 C – 11, 2, 1

SUOSIKIT: Toto65-pelin päätöskohde ei ole urheilullisesti kovin tasokas koitos. Joka tapauksessa suosikkipari nousee selvästi muun porukan yläpuolelle. 4 Andreessa on nyt ideaa, kun hevosen taulu on ”pelikunnossa”. Ruunan tauolta paluu startissa ei ollut lainkaan normaalia potkua, ja se taipui maalisuoralla keulasta. Olemus oli kuitenkin positiivinen ja selvää parannusta lienee taustatietojen mukaan luvassa. Ruuna avannee keulapaikalle ja olisi hyvänä päivänään lähellä johtaa alusta loppuun. Jos verrataan kahden viime juoksun suorituksia, 7 Hijack’em on ylivertainen menijä tähän tehtävään. Ruuna jäi ensin Lahden Cooper Hossin voittamassa 76-lähdössä pussiin ja sama kohtalo oli myös Solvallassa. Passelissa seurassa viisivuotias menestyy, jos juoksu ei mene aivan pieleen.

HAASTAJAT: 6 Combat On Line ei riitä suosikkikaksikolle normaalitapauksessa, mutta sillä on hyvä sauma troikan alariveille, jos se pääsee kiihdytyksessä pujahtamaan kärjen kantaan. Turussa tamma jäi ilman kirimahdollisuutta. 10 Get Going Goldie on tottunut koluamaan tätä kovempia lähtöjä. Se ei ole kovin hanakka voittamaan, mutta tapaa palkita onnistuneet selkäjuoksut kovilla lopetuksilla.

Juoksunkulku: 4 Andree lataa johtopaikalle. Selkään on monta halukasta 6 Combat On Linen johdolla.


Forssan Lähtö 5

A – 11 B – 4, 8, 3, 1, 5, 9, 10, 6, 12, 7 C – 2

SUOSIKKI: 11 Randomi on lähtönsä pystyvin menijä, mutta onnistumista ei voi luvata. Takarivi on fyysisesti vahvalla, mutta alussa hätäiselle menijälle hyvä paikka lähteä ja ehjällä juoksulla se sijoittuu kaiken järjen mukaan kärkisijoille. Esimerkiksi Lahdessa joulukuun alussa Pertti Puikkosen suojatti jyräsi vahvasti perille, vaikka oli koko viimeisen lenkin kolmannella ilman selkää.

HAASTAJAT: 4 Pipareemo on mahdollinen totopommi tähän lähtöön, vaikka sen huippusuorituksista on aikaa. Ori kuitenkin petrannee starttien myötä. Viimeksikään se ei ollut huono, kun pisteli viimeiset kaksi kierrosta alun laukan jälkeen 32,6-tahtia. 8 Y.P. Annmarie tekee peruspositiivista jälkeä. Porissa se teki ratkaisun jo etusuoralla, mutta pääsi jatkossa tiputtamaan 2. ulos. Tamma punnersi ihan asiallisesti sisään ja peri kakkosen, kun Rojaali hylättiin edeltä. 3 Ukkosen Jymyllä on potentiaalia viime startteja parempaan, mutta tämänhetkinen suoritustaso on arvoitus.


Forssan Lähtö 6

A – 11, 3, 7 B – 5, 4, 10, 2, 6, 1 C – 12, 8, 9

SUOSIKIT: 11 Gilliam Comery ansaitsee tässä lähdössä suosikkiaseman, mutta voi kerätä voittoputkessa osakseen turhankin paljon pelieuroja. Kyseessä on sinnikäs ja alati petraava menijä, mutta sarjat hyppäsivät viime startista 3 000 euron verran ja vastassa on paljon kokeneempia menijöitä. Tuoreimmassa kisassa tamma nousi 4. ulkoa toisessa kaarteessa kolmannelle ja haki etusuoralla johtopaikan, jolta voitti varmasti. Toissa kerralla Isto Mäki-Tulokaan suojatti hoiteli ylivauhtisen kisan senttipelissä nimiinsä. 3 Raw Jackin kiri ei viimeksi kantanut ihan maaliin asti, mutta kunto kuitenkin pitää. Ruunalla on nyt sauma päästä mielipaikalleen keulaan, josta voitti 16.1 65-lähdön. 7 Jackson kiihtyy todella kovaa ja voi päästä alussa edellisen edelle. Tuoreimmassa startissaan ruuna juoksi reippaassa matkavauhdissa 2. sisällä ja lopetti maalisuoralla Better Bossin voittaessa kolmanneksi. Suoritus oli selvä harppaus edellisistä kisoista.

HAASTAJAT: 5 Yeezuz on vielä kääntämätön kortti. Suomen avauksessa ruuna taittoi matkaa sisäradalla ja tuli loppua lupaavasti. Laukkasi tosin oli reilut 100 metriä jäljellä pilata sen kisan. 4 A To Zet menetti viimeksi Jacksonin kanssa samassa lähdössä sammuvan takana asemiaan. Tamma tyytyi lopussa seurailemaan, mutta esityksessä ei ollut vikaa. Forssassa se kampesi keulasta maalisuoralla ulospäin ja tuli 10 Girl On Firen ohittamaksi.

Juoksunkulku: 3 Raw Jack ja 7 Jackson ratkaisevat kiihdytyksessä kärkipaikan kohtalon.


T65, pieni systeemi

I 6 N.P. Villari

II 1, 2, 3, 11

III 5 Exuberance

IV 4, 9

V 2, 5, 1, 7

VI 4, 7

64 riviä 0,10 euron panoksella = 6,40 euroa

T65, suuri systeemi

I 6 N.P. Villari

II 1, 2, 3, 11

III 5, 4

IV 4, 9, 2, 3, 5, 1

V 2, 5, 1, 7

VI 4, 7

384 riviä 0,10 euron panoksella = 38,40 euroa

TROIKKA, Kuopio lähtö 5

I 5, 4

II 5, 4, 3, 11

III 5, 4, 3, 11, 8, 10, 6, 9

36 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 18,00 euroa

TROIKKA, Forssa lähtö 4

I 4, 7

II 4, 7, 6, 10

III 4, 7, 6, 10, 9, 5, 3

30 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 15,00 euroa

PÄIVÄN PARI, (Kuopio L6 & Forssa L4)

I 2, 5, 1, 7

II 4, 7

8 riviä 1,00 euron panoksella = 8,00 euroa

Parhaat pelikohteet:

***Andree (Forssa, L4)

***Vekraus (Forssa, L3)

**N.P. Villari (Kuopio L4)

**Raw Jack (Forssa L6)

**Randomi (Forssa L5)

*Mystic Power (Forssa L2)

*Victor Face (Kuopio L5)

Vihjeet laati: Iivari Ingves