Forssa su 28.1. klo 16, Vihjeet & kommentit

Forssassa ravataan sunnuntaina 28.1. klo 16 alkaen. Alla Iivari Ingvesin kokoamat vihjeet sekä kommentit hevosista. Forssassa paikan päällä mahdollisuus seurata myös Pariisin Prix d'Amérique-lähtö.

​​​​​​​Lähtö 1

11 Credit To Love oli tasapaksu Vermossa eikä parhaimmillaan tai samanlainen kuin koelähdössä. Se ei ymmärtänyt viimeksi vielä lainkaan kilpailemisesta. Viime kisan jälkeen hevosen annettiin hetken olla pikkaisen helpommalla, mutta nyt on taas treenattu normaalisti. Loveyoulaiset ovat vähän herkkiä menijöitä, joten ekoja startteja olisi hyvä ajaa nätisti. Ruunaa treenaa kohtalaisen hyvä, mutta saa sitten nähdä, miten se tällä kertaa tajuaa juosta muiden takana. (Tapio Mäki-Tulokas)


Lähtö 4

1 Lovesongin kunto on ollut tosi hyvällä mallilla, mutta olosuhteet ovat vastustaneet ja hengityspuolessa on ollut ongelmia. Vermossakin hevonen meni suu auki ja happi loppui. Nyt koitetaan suuvehkeiden muutoksia. Mikäli se ei auta, tammalla on edessään siitosura. Keulasta ajetaan, meni syteen tai saveen. pakkaskeli olisi toiveissa. (Timo Korvenheimo)


7 Bacardi Razzin pitäisi olla parempi kuin viimeksi, muttei se ole vielä läheskään parhaimmillaan. Ruuna tuli viime starttiin pienellä ja nätillä laitoilla, kun sitä ei ole aikaisempien terveysongelmien takia haluttu etukäteen viritellä. Muutenkin paras terä on tarkoitus hakea starttien kautta, toiveissa olisi, jos pääsisi ajamaan parin viikon välein kilpaa. Parin startin jälkeen Bacardi Razz voi nousta aika hyvällekin tasolle. Hevonen ratkaisee monta kertaa taktiikan, mutta jos se on rauhallinen, ajettaisiin mielellään parijonosta. Kyseessä on hyvä menijä tähän lähtöön. (Tapio Mäki-Tulokas)


9 Ida Glitter veti Vermossa alkumatkasta ilmaa, joten siihen starttiin ei kannata kiinnittää huomiota. Tamma palautui startista hyvin ja kunto on mallillaan. Ratakaan ei ollut viimeksi optimaalinen, kun se vähän lohkeili. Napakka ja pitävä rata on hevoselle kaiken a ja o. Odotan Ida Glitteriä ihan kärkeen. (Timo Korvenheimo)

Lähtö 6

6 Didi Hoss on kohtalaisessa kunnossa, muttei varmaan ihan huipussaan. Tamma rokotettiin tässä välissä ja veriarvot heittelivät sen verran, että siinä varmaan käväisi joku virus. Hevonen oli välillä vähän jäykkä, mutta on nyt vertynyt. Keskiviikkona ajettiin vetoja ja niissä Didi Hoss meni hyvin. (Tapio Mäki-Tulokas)


14 Silent Victory palaa pieneltä sairaspaussilta ja on saanut reilusti reipasta liikettä, joten hevosen pitäisi olla heti sellainen, kun se pystyy. Tamma lähtee hyvin liikkeelle ja koitetaan varmaan heti alussa mahdollisimman lähellä kärkeä. Odotan, että Silent Victory voi kamppailla kärkipään sijoitusta. Balanssia koitettiin välillä keventää, mutta jouduttiin sittemmin palaamaan takaisin raskaaseen. (Timo Korvenheimo)


Lähtö 7

11 Hazelhen Hermesillä on kaikki tosi hyvin. Vermossa se tuli kovaa maalisuoraa ja pateja jäi paljon käyttämättä. Ruunan pitäisi olla sattuvassa sakissa lähellä voittoa, kun lyhyt starttivälikin suosii selvästi. (Timo Korvenheimo)


Lähtö 10

6 Midsummer Bell tuli vuodenvaihteen jälkeen hienossa kunnossa. Se on treenannut vahvan tuntuisesti. Nyt kokeillaan onnistuuko hokeista kilpailemien. Kyseessä on vahvan tuntuinen menijä, jonka kanssa menestys ei yllätä. Hevosessa on paljon parannuspotentiaalia. (Timo Korvenheimo)


Vihjeet: (julkaistu perjantaina)


Lähtö 1

A – 11 B – 1, 2, 9, 6, 12, 10, 4, 7, 8 C – 3, 5

SUOSIKKI: 11 Credit To Loven pitäisi olla näihin lähtöihin oikein kyvykäs tekijä, jolla on tosin vielä pitkä tie kilpailijaksi. Uran avauksessa esitys oli varsin kummallinen, sillä hevonen vaikutti viimeisellä takasuoralla täysin kylmältä, mutta tuli kuitenkin lopulta juosten maaliin. Startti alla se saattaa mennä selvästi eteenpäin ja seura tuntuu oikein sopivalta.

HAASTAJAT: 1 Maloney on tuntuvasti tauluaan vaarallisempi. Se matkasi Vermon lounasraveissa 4. ulkona, josta jatkoi etusuoralla selkään kolmannelle. Viisivuotias kiersi viimeisellä takasuoralla neljännen kautta eteenpäin ja oli jo johtavan rinnalla, kun laukkasi loppukurvissa ihan kärkisijan. 2 Harmilky Way pystyy niin ikään tulosriviään kovempiin suorituksiin. Tuoreimmassa startissaan tamma tuli 5. ulkoa kirilenkin ulkoradoilla 17,5-kyytiä ja oli sijoitustaan parempi. 9 Whitney Critic on vielä kääntämätön kortti. Uran avauksessa maalisuoran laukkaan paloi totosija.

Lähtö 2

A – 16, 4 B – 15, 14, 5, 12, 7, 10, 13, 9, 2, 3, 1, 8, 11, 6

SUOSIKIT: Raviratsastuslähtö on kerännyt täyden ja monipuolisen osallistujajoukon. 16 Wille’s Rainmaker on löytänyt montésta uuden leipälajin ja olkoon niukka suosikki, vaikka tehtävä kahdelta pakilta on kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Vermossa ruuna juoksi 4. ulkona ja lähti kirilenkin alussa kolmannelle. Se huilasi viimeisellä takasuoralla 2. ulkona ja ohitti maalisuoralla 4 Black Sleightin. Edellisen laariin sataa se, että nyt se saa Wille’s Rainmakerin nähden 20 metriä enemmän etumatkaa. Black Sleight kesti Vermon montékohtaamisessa pitkän kirivaiheen kunnialla. Nyt se voi pötkiä paalulta etenkin keulaan päästessään karkuun.

HAASTAJAT: 15 BWT Boobs ei ole mikään maailman sinnikkäin taistelija, mutta kilpailee oikein hyvässä iskussa. Sarjakin on monen vastustajaan nähden suosiollisempi kuin viimeksi. Lisäksi tuoreimmassa startissa tamma jäi lähtöhetkellä vielä lisää. 14 Mack Swindler on noussut väkevään iskuun ja on ehjän juoksun tehdessään kärkihevosia.


Lähtö 3

A – 1, 7, 9 B – 6, 4, 8, 3, 2, 5

SUOSIKIT: Vaikeusaste on kolmannessa lähdössä korkealla. 1 Popedia olkoon makoisista asemista suosikki, vaikka se ei ole vielä koskaan ollut kaksarissa. Kyseessä on vahvansorttinen punnertaja, jolla on hyvä ennätys tähän sakkiin. 7 Mopoli kehittyy starttien myötä pikkuhiljaa ja voi varmistuessaan parantaa ennätystään tuntuvasti. Tuoreimmassa startissaan tamma esitti johtavan takaa vahvan loppuvedon. 9 Hurmaava Oiva voi ottaa edellisen tavoin harha-askelia, vaikka starteista ei varsinaista laukkamerkkiä olekaan. Porissa ori jyräsi pitkällä kirillä kärkeen, vaikka haparoi loppukurvissa. Kirilenkki sujui 35,7-vauhtia.

HAASTAJAT: 6 Villieri voisi kapasiteettinsa puolesta petrata ennätystään, mutta ravi ei meinaa pysyä kasassa, kun vauhdit kiihtyvät. Tiistaina ori sai makoisan juoksun 3. sisällä ja peri yhden sijoituksen Anttilan Ekan laukattua. 4 Vietävän Ekotar ei jätä ensimmäisenä leikkiä kesken ja on ravatessaan yksi monista mahdollisista.


Lähtö 4

A – 9, 7 B – 3, 1, 2, 6, 4, 3, 8 C – 5

SUOSIKIT: 9 Ida Glitter kilpailee nyt sattuvassa seurassa ja voi hyvinkin palata voittokantaan. Keskiviikkona tamman esitys ei ollut loistava, mutta siihen löytyy selvä syy (kts. tallikommentit). Toissa kerralla Timo Korvenheimon suojatti juoksi toisella radalla ilman selkää ja tuli Tea Caken voittaessa urheasti sisään asti. 7 Bacardi Razz on kova hevonen tähän seuraan, mutta huippukuntoon on matkaa. Forssan hidastempoisessa lähdössä ruuna nousi viimeisen takasuoran alussa 3. sisältä toiselle. Se ei loistanut kovassa lopetuksessa, mutta parantanee startti alla tuntuvasti. Ainakin hyvän selkäjuoksun saadessaan Ari Moilasen ajokki pystyy paljoon.

HAASTAJAT: 3 Echauffour U.S. on mennyt pitkään alla tasonsa, mutta pieniä merkkejä uudesta tulemisesta on ilmoilla. Maanantaina ruuna virui kaukana 4. ulkona ja tuli loppusuoraa oikein lupaavasti. Onnistuneen selkäjuoksun saadessaan kuusivuotias voi olla ihan kärjessä. 1 Lovesong olisi parhaimmillaan kesän lentokeleillä ja ilman kenkiä, mutta ainakin pakkaskelillä jonkinlainen menestys on mahdollista, jos varustemuutokset auttavat hengitysasioissa.

Juoksunkulku: 1 Lovesongilla ajetaan valmentajan mukaan keulasta. Toisaalta se saattaisi päästää jossain vaiheessa matkaa Ida Glitterin eteensä.


Lähtö 5

A – 7, 10, 14 B – 9, 5, 1, 3, 15, 2, 6, 12, 13, 11, 8 C – 4

SUOSIKIT: Toinen Toto4-kohde on äärimmäisen haastava kohde, josta on etukäteen vaikea sanoa mitään varmaa. 7 Arlan Ilo olkoon suosikki, vaikka sen taistelumoraali ei aina ole kovin mahdollinen. Tamma on kuitenkin paljon lukuisia vastustajiaan ravivarmempi, ja sen voi odottaa petraavan tuntuvasti saatuaan pieneltä paussilta startin alle. Vermossa Liisingin tytär makoisan juoksun kärjen takana. 10 Ulvin Tuuli on yksi monista hevosista, joiden kapasiteetti piisaisi ehjällä juoksulla. Esimerkiksi toissa kerralla tamma pisteli pahan alkulaukan jälkeen loppumatkan alle 1.30-vauhtia. 14 Nooran Leidi on suhteellisen varma suorittaja, joka ei ole yhtä paha laukkamaan kuin moni vastustajista. Viimeksi se kohosi 2. ulkoa etusuoralla kolmannelle ja riitti nytkin mukana olevan 9 Etten voittaessa totoon.

HAASTAJAT: 9 Ette on sinänsä kiusallinen pelattava, että sillä joutuu ajamaan monesti varman päälle, minkä takia voitto saattaa jäädä haaveeksi, vaikka voimia siihen olisi. Tuoreimmassa kisassaan se paikkasi pahan alkulaukkansa ennätystään kovemmilla kyydeillä. 5 Petroff on todella pystyvä menijä, mutta se ei vaan mitenkään meinaa pysyä koko matkaa kasassa. Esimerkiksi Porissa ruuna kulki alkulaukan jälkeen viimeiset 1900 32,2-kyytiä, vaikka virui maaliin asti umpipussissa.


Lähtö 6

A – 6 B – 9, 2, 7, 1, 14 C – 11, 12, 16, 3, 8, 13, 15, 10 D – 5

SUOSIKKI: 6 Didi Hoss on lahjakkaan oloinen kilpailija, jonka vastus kovenee huomattavasti. Tamman kahdessa voittokisassa varaa on jäänyt paljon, mutta pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä on kovin rutinoimaton hevonen. Didi Hoss voitti viimeksi helposti johtopaikalta, mutta sen jälkeen tamma rokotettiin ja siinä käväisi virus. Onnistuessaan nelivuotias taistelee kärjessä, mutta siihen pitää suhtautua pienellä varauksella.

HAASTAJAT: 9 Blue Chocolate oli viimeksi parempi kuin koskaan aikaisemmin. Se virui hidasvauhtisessa kisassa 4. ulkona ja kohosi viimeisen takasuoran alussa kolmannelle. Tamma jatkoi loppukurvissa jo neljännelle ja kiri pirteästi voittoon. Hevosella oli jenkkikärryt perässä, ja se kiri viimeiset 800 13,1-vauhtia. 2 Grace Match on kehittyvä menijä, jonka ennätys voi tässä pudota oleellisesti. Viimeksi se haki 16,5-avauksen päätteeksi johtopaikan, jolta voitti parastaan antamatta. 7 Zizzy Highness on tehnyt varsin luotettavaa jälkeä ja mennyt starttien myötä eteenpäin. Tammalla on välillä laukannut ensimmäiseen kaarteeseen, joten alkuun satsaaminen olisi jonkinlainen riski.


Lähtö 7

A – 11 B – 8, 5, 7, 10, 1, 12, 6, 3, 9, 2 C – 4

SUOSIKKI: 11 Hazelhen Hermes voisi nyt saada kauan odotetun voiton, vaikka lähtökohtaisesti asemat ovat vaikeat. Ruuna kilpailee kuitenkin paljon normaalia kevyemmässä seurassa ja lähdössä nähtäneen kova avaus. Keskiviikon 65-lähdössä viisivuotias juoksi 4. ulkona, josta se kiri voittajan selässä viimeiset 700 loistamatta 13,4-vauhtia. Valmentajan mukaan voimia jäi kuitenkin paljon jäljelle. Lisäksi tiheä starttiväli suosii laiskansorttista menijää.

HAASTAJAT: 8 Grainfield Fiona on tehnyt tauon jälkeisissä, paljon tätä lähtöä tasokkaammissa, kisoissa positiiviset suoritukset. Lahdessa Jarmo Vilkin suojatti osallistui Ice Winen voittamaan 76-lähtöön eikä hevosta voi tuomita, vaikka se ei saanut otetta kärjestä. 5 Mr Mallorca on hevosena lähdön eliittiä, mutta tauko lisää epävarmuutta muutenkin motivaatiovaihtelusta kärsivän menijän kohdalla. Ori lähtee kovaa, mutta sillä on monesti ajettu selkäjuoksuja. 7 Joker Photo tekee usein peruspositiivisia suorituksia, mutta ei ole mikään varsinainen ulkoratojen kiertäjä. Teivossa ruuna oli 76-lähdössä pitkään pussissa ja tuli loppua sijoitustaan paremmin.

Juoksunkulku: Kova avaus, johon pystyvät osallistumaan lähes kaikki eturivin valjakot. 6 Tahita Frontline on ainakin Ruotsissa lähtenyt todella kovaa.


Lähtö 8

A – 1, 6 B – 2, 7, 4, 5, 3

SUOSIKIT: Kahdeksannen lähdön osallistujajoukko on ennakkoon varsin tasainen. 1 Tähtisäihke valitaan pitkän pohdinnan jälkeen suosikiksi. Kyseessä on sarjoissaan nouseva tamma, joka ei kuitenkaan ole ravannut viime aikoina ihan täydellisesti. Starttien myötä kuitenkin ainakin kunto lienee nousussa ja nyt tehtäväkin tuntuu sopivalta. Viimeksi Tähtisäihke jyräsi viimeisen takasuoran lopussa toiselta ilman selkää kärkeen ja oli kelvollinen, vaikka kangistui lopussa. 6 Junkapunka on vaikea arvioita, sillä kapasiteetti riittää, mutta taso ailahtelee. Ruuna lähtee liukkaasti ja tekee parhaat juoksunsa keulasta, joten kuski satsannee lähtöön.

HAASTAJAT: 2 Enriko on lähes varmuudella kärjen lähellä, mutta ykkönen on paljon epätodennäköisempi, sillä voitontahdossa on sanomista. Lahdessa ruuna osallistui Tee Wee Paronin voittamassa 76-lähtöön ja sai 3. sisällä makoisan juoksun. 7 Tementikko ei ole edellisen tavoin erityisen hanakka voittamaan. Ruuna on tauluaan paremmassa iskussa ja pieni lähtö suosii.


Lähtö 9

A – 8, 6 B – 1, 5, 2, 9 C – 3, 7, 10, 11

SUOSIKIT: Suosikkipari erottuu toisessa troikkalähdössä. 8 M.J.’S Pearl on kyvykkään oloinen menijä, joka pystyy rutiinin myötä kehittymään paljoon. Tamma on esiintynyt tauon jälkeen oikein positiivisesti, vaikka se ei ole vielä täysin valmis kilpahevonen. Vermossa Jari Kinnunen tarjosi suojatilleen tarkan juoksun 4. sisällä, josta valjakko nousi viimeisellä takasuoralla nopeasti neljännelle. M.J.’S Pearl eteni vahvasti toiselle ilman selkää ja haastoi voittajaa hyvin maaliin asti. Viimeiset 700 14,6-kyytiä. 6 Gillian Comery oli tuoreimmassa startissaan parempi kuin koskaan aikaisemmin. Viisivuotias nousi kierros jäljellä 5. ulkoa kolmannen kiertoon ja punnersi lisämetreistä välittämättä vahvasti kärkeen. Loppulenkki sujui ulkoradoilla 17,6-vauhdilla.

HAASTAJAT: 1 Callela Don Juan on saanut Timo Kedon käsistä pari onnistumista. Viimeksi ori oli mukana 15,0-avauksessa, jonka jälkeen se taittoi matkaa 2. sisällä. Se sai maalisuoralla kiriluukun ja oli kovasta avauslenkistä huolimatta kelvollinen kolmas. Callela Don Juan lähtee kovaa, mutta niin tekee myös 5 Mic Man, joka seurasi viimeksi Grace Matchin takaa toiseksi.

Juoksunkulku: 1 Callela Don Juan ja 5 Mic Man iskevät ensimetreillä yhteen. Kummallekin kelpaa jommankumman suosikeista selkä.


Lähtö 10

A – 2 B – 6, 3, 1, 4 C – 7, 5

SUOSIKKI: Jari Kinnusen hevoset olivat välillä pitkän tovin vaisuja, mutta nyt tasonparannusta on nähty laajalta rintamalta. 2 Beauty Pace oli Turussa vakuuttava ja voi jatkaa voittotehtailua tässäkin. Tamma sai tehdä viimeksi oman juoksunsa ja lopetti 12,5-vauhtia parastaan antamatta. Lähtökohtaisesti pitkä matka ei ole välttämättä etu, mutta voittosaumat ovat joka tapauksessa hyvät. Beauty Pace saa kuskin niin halutessa keulat.

HAASTAJAT: 6 Midsummer Bell on kyvykäs hevonen, joka ei ole lainkaan menestynyt odotusten mukaisesti. Nyt ruuna avaa Timo Korvenheimon käsistä ja kokee valtavan kuskinparannuksen. Hyvänä päivänään Midsummer Bell pystyy kovaan loppuvetoon. 3 Spes Patriae on palannut alkusyksyn autokolarin jäljiltä hyvässä iskussa radoille. Viimeksi se otti poikkeuksellisesti lähtölaukan ja kesti jatkossa raskaan juoksun toisella ilman selkää rehdisti. Ruuna on ehdottomasti paras tarkalla selkäjuoksulla, joten sellainen lienee hakusessa. 1 Power Age on oleellisesti tauluaan parempi hevonen ja vajaa lähtö nostaa hitaan avaajan saumoja.

Juoksunkulku: 2 Beauty Pace avaa kärkeen ja 3 Spes Patriae liimautuu sen taakse.T4, pieni systeemi

I 9, 7

II 7, 10, 14, 9, 5

III 6, 9

IV 11 Hazelhen Hermes

20 riviä 0,20 euron panoksella = 4,00 euroa

T4, suuri systeemi

I 9, 7, 3

II 7, 10, 14, 9, 5, 1, 3, 15, 2, 6

III 6, 9, 2, 7

IV 11 Hazelhen Hermes

120 riviä 0,20 euron panoksella = 24,00 euroa

DUO, lähdöt 6&7

6 – 11 45%

9 – 11 25%

2 – 11 15%

7 – 11 15%

TROIKKA, lähtö 7

I 11, 8

II 11, 8, 5, 7, 10, 1, 12

III 11, 8, 5, 7, 10, 1, 12

60 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 30,00 euroa.

TROIKKA, lähtö 9

I 6, 8

II 6, 8, 1, 5

III 6, 8, 1, 5

12 yhdistelmää 1,00 euron panoksella = 12,00 euroa

Parhaat pelikohteet:

***Hazelhen Hermes (L7)

**Ulvin Tuuli (L5)

**Black Sleight (L2)

*Echauffour U.S. (L4)

*Maloney (L1)

Vihjeet laati: Iivari Ingves