Vihjeet ja tallikommentit Forssa 13.5. klo 14

Iivari Ingvesin kokoamat tallikommentit ja vihjeet äitienpäivän raveihin Pilvenmäelle sunnuntaille 13.5.

​​​​​​​Lähtö 2

7 Attack Diablo teki Vermossa tosi hyvän startin. Sillä jäi vielä kuskin mukaan tosi paljon voimia, laputkin jäi vielä vetämättä. Toivotaan, että ruuna jatkaa samalla tasolla. Montelähdöt voivat tuoda kärrykisoihinkin lisää puhtia. (Tapio Mäki-Tulokas)


Lähtö 3

1 Ice Queen Birdlandin kohdalla kaikki meni viimeksi perseelleen. Se katkaisi esittelyn jälkeen shekin, jota ei saatu kurvissa vaihdettua. Kuski päätyi sitten lopulta ajamaan ilman shekkiä, ja se idea oli tuomittu jo etukäteen. Luotto hevoseen ei kuitenkaan ole mennyt. Tammalla on hyvä paikka lähteä ja keulasta koitetaan. (Tapio Mäki-Tulokas)


6 BWT Dallas oli koelähdössä tasapaksun nihkeä, mutta toivotaan, että se nyt parantaisi. Ruuna alkoi ensimmäisellä takasuoralla vetämään ilmaan ja siitä syystä nyt laitetaan ilmanvetosuoja. Lisäksi korvia avataan nyt enemmän. Kolmossija on realistinen tavoite, mutta tallikaveria BWT Dallas ei saa normaalisti kiinni. (Tapio Mäki-Tulokas)


Lähtö 5

9 Mattilan Miinalla olen käynyt silloin tällöin ajamassa, mutta Hannu (Torvinen) sitä lähinnä treenaa. Tamma oli maanantaina hiitillä ja meni siinä hyväntuntuisesti. Siinä ajettiin 37-38 -väliin ja loppua tultiin 32-vauhtia. Muuten on ajettu vetoja. Hevonen on ollut talven koko lailla terveenä ja päässyt sen ansiosta treenaamaan hyvin. Forssan starttiin ei ole vielä kauheita odotuksia ja tärkeintä olisi ehjä juoksu. Kyllä Mattilan Miina pystyy 30-33 väliin. Hevosessa on aineksia korkealle, ja se pystyy koviin suorituksiin, kun saa muutaman startin alle. Voltin kakkosrata aiheuttaa jonkinlaisen laukkariskin. (Heikki Torvinen)


16 Larsman tuli talliini kaupan myötä joulukuussa. Ruuna aloitti nelivuotiaana valtavan hyvin ja on oikein lahjakas hevonen. Keväällä se vaikutti jopa yhdeltä ikäluokan parhaista, mutta sitten tuli jonkinlainen taantuma. Se meni Kriteriumin finaaliin, jossa oli kipeä. Talvi on mennyt hyvästi ja täytyy sanoa, että minulla ei ole ollut montaa tätä lahjakkaampaa hevosta. Minulla on Larsmanin tulevaisuudesta tosi kovat odotukset, sen meneminen on todella helppoa ja vaivatonta. Tämän startin osalta minua vähän arveluttaa, että Larsman on ollut toisten takaa jonkin verran hätäinen. Maanantaina ajoin ratahiitillä vähän alle 40—vauhtia, ja hevonen oli siinä tosi hyvä. Ensimmäinen startti ajetaan rakentavasti, mutta selkien vetäessä voittokin on ihan mahdollinen. Olisin kuitenkin tyytyväinen ehjään suoritukseen. (Leo Mönttinen)


Lähtö 6

5 Notable laukkasi Vermossa voltin vitoselta, mikä oli vähän pelkona. Hevonen teki ok esityksen ja oli tullut kuskin kellotuksen mukaan viimeiset kolme kierrosta 15,0-vauhtia. Ruuna ei kuitenkaan palautunut startista normaalisti. Notablella oli kurkussa punaisuutta ja rakkuloita, joita löytyi myös tallin Forssan 76-päivänä startanneilta hevosilta. Ruunalla annettiin lääkekuuri, minkä takia on nyt vähän starttiväliä. Ravilla voittoon pitäisi olla hyvät saumat, mutta en voi luvata ehjää juoksua. Hevonen on ollut auton takana monesti paineissaan. Notable oli käyttäytynyt viimeksi rauhallisemmin kuin viime vuoden starteissaan. (Tapio Mäki-Tulokas)


8 Rite On Birdland joutui tauolle, kun lihaksistoon tuli pieni revähdys viime startin jälkeen. Hevonen on ollut harjoituksissa ihan hyvänoloinen eikä sen pitäisi olla kaukana viime starttien vireestä. Ruunalla on ajettu jonkin verran hiittiäkin eikä kunnossa ole vikaa. Paikka on vaikea, mutta tulisella loppuvedolla Rite On Birdland voi nousta korkealle. (Kalle Koffert)


11 Spejsat B.M.W. tuli minulle vaihtokaupassa Joensuun 76-kierroksen (3.3) jälkeen. Tamma sai ensin olla hetken ajamatta, mutta sitten aloin liikuttelemaan hevosta. Harjoituksissa tamma tuntuu ihan asialliselta. Tiistaina ajoin 26-vauhtisen ratahiitin. Harjoituksissa hevonen ei vaikuta pöhlöltä, mutta kilpailuissa se on painanut turhan paljon. En odota Forssan startista ihmeitä, sijoitus puolenvälin paremmalla puolella tyydyttäisi. (Leo Mönttinen)


Lähtö 7

1 Mass Attack tulee tauolta, eikä sitä ole vielä viritelty tähän. Ruuna sai hyvän paikan, sillä saisi kyllä keulat, jos haluaisi, mutta ajan tämän lähdön kyllä selästä. Hevosella on ollut nuorempana pieniä vaivoja, mutta toivotaan, että paikat alkaisi nyt kovettua ja pääsisi hankkimaan säännöllisesti rutiinia, jotta Mass Attack pääsisi näyttämään kykynsä. Pidän tätä ihan asiallisena hevosena. Ruuna ei ole hokeilla parhaimmillaan ja odoteltiin hyviä kesäratoja ennen kuin aloitettiin. Tämä startti ajetaan luultavasti kengät jalassa ja nätisti. (Juho Ihamuotila)


7 Yank Match oli viimeksi huono. Sen vauhti pysähtyi kurveihin eikä kaikki ollut kunnossa. Oria vähän hoidettiin sen startin jälkeen ja on koitettu treenata paremmaksi. Se ei ole vielä ihan satku, mutta oleellisesti parempi kuin viime startin aikoihin. Forssan kurvit eivät ole etu, mutta on Yank Match siellä voittanutkin. Kuski saa ajaa sen mukaan, miltä hevonen tuntuu. Kyllä henkien pitäisi olla auki, eikä ori kaihda mitään juoksupaikkaa. Kengillä ajetaan ja normaaleilla kärryillä. Normaalina Yank Matchin pitäisi pärjätä, sillä treenien perusteella se juoksee väärissä sarjoissa. (Ari-Pekka Pakkanen)


Lähtö 9

9 Love Mee Too juoksee täydellisen testistartin, jonka jälkeen pohditaan, jatkuuko ura vai ei. Tuula Pursiainen löysi selästä rakenteellista vikaa. Hevonen on kyllä harjoitellut nyt paremmin, kun selkää hoidettiin, mutta nyt nähdään, sujuvatko kurvit siltikään. Takakengät riisutaan Forssaan. Porissakin hevonen olisi kuntonsa puolesta menestynyt, mutta se ei vaan selvittänyt viimeistä kaarretta ravilla. (Tapio Mäki-Tulokas)


Vihjeet: (julkaistu keskiviikkona)

Lähtö 1

A – 11 B – 16, 14, 6, 15, 2, 12, 9, 8, 3, 5 C – 4, 13, 1, 10

SUOSIKKI: 11 Pyrkivän Vesku vetäisi jo nelivuotiskeväänä 3. puolikkaan paineen alla 31,5-vauhdilla, kunnes laukkasi loppukurvissa. Ori saa vuoden tauosta huolimatta suosikkipaineet niskaansa. Sen valmentaja Mika Mäkelällä on valtava kokemus nuorista ja kyvykkäistä suomenhevosista.

HAASTAJAT: 16 Syneri on niin ikään hevonen, jonka tämänhetkisestä iskukyvystä ei ole varmaa kuvaa. Syksyllä Mikkelissä ruuna pisteli alun laukan jälkeen loppumatkan alle 1,30-vauhdilla. 14 Laari vaikuttaa kehityskykyiseltä menijältä. Porissa se ei saanut otetta kärjestä, mutta punnersi 2. ulkoa kirilenkin mukavasti 33,5-tahdilla.


Lähtö 2

A – 7 B – 9, 5, 8, 1, 2, 3 C – 10, 4, 6

SUOSIKKI: 7 Attack Diablo on koko ravien varmin voittaja. Vermon Finlandia-päivänä ruuna otti 13,5-avauksessa johtopaikan haltuunsa. Se tykitti viimeisen kierroksen hurjasti 11,0-vauhdilla ja oli aivan ylivoimainen. Suomen ennätystä sivunneelle ruunalle jäi kaiken lisäksi vielä rutkasti varaa.

HAASTAJAT: 9 Valle Streamline teki viimeksi montédebyyttinsä ja oli todella lupaava. Malin Kullberg tarjosi ajokilleen makoisan sisäratajuoksun ja nosti sen loppukurvissa toiselle. Valle Streamline kellotutti viimeiset 400 hienosti 11,4-kyytiä ja hävisi vain tämän lähdön suosikille. 5 Champion Luxx on kohonnut hyvään vireeseen. Porissa se matkusti 3.- 4. ulkona ja pisteli viimeisen puolikkaan positiivisesti 14,0-vauhdilla. 8 Wille’s Rainmaker on hyvä montéhevonen, mutta vastassa on nyt paljon enemmän tienanneita.


Lähtö 3

A – 3, 1 B – 6, 4, 2 C – 5, 7

SUOSIKIT: Hippos-sarjassa nähtäneen suuria tasoeroja. 3 Essie Gonzales on kovasukuinen ja hyvännäköinen hevonen, joka voi pystyä kovaankin tulokseen. Muscles Yankeen tytär laukkasi Porissa todella pahoin lähtöön ja kulki kuvien ulkopuolella kovaa. Ehjällä juoksulla kaksarisija on selviö. 1 Ice Queen Birdland on tallitietojen mukaan lupaava hevonen. Forssan uran avauksessa kolmivuotias katkaisi ennen lähtöä shekin ja kävi kurvissa kuumana, kun sitä yritettiin vaihtaa. Lopulta Ready Cashin tyttärellä ajettiin ilman shekkiä, mikä ei sopinut. Koelähdössä tamma laukkasi loppukurvissa pahoin ja menetti noin 20,0-noteerauksen.

HAASTAJAT: 6 BWT Dallas tuli koelähdössään keulasta loppulenkin loistamatta 19,3-tahtia. Ruuna on kehityskykyinen, mutta ei normaalisti riitä suosikkikaksikolle.


Lähtö 4

A – 3 B – 1, 5, 4 C – 2, 7, 8

SUOSIKKI: 3 Dreamy Chip on tehnyt pitkään hyvää jälkeä ja kilpailee nyt äärimmäisen sopivassa seurassa. Toissa kerralla se ruokaili ylivauhtisen kisan saatuaan toisen juoksun 2.ulkona. Viimeksi Maria Martin silmäterä jäi vetämään toista rataa. Se menetti Bombardin voittamassa lähdössä loppukurvissa tuntuman kärkeen, muttei kuitenkaan koskaan luovuttanut. Dreamy Chip pystyy kamppailemaan voitosta kaikilta juoksupaikoilta.

HAASTAJAT: 1 Carlos La Renta päässee nyt mielipaikalleen keulaan, mutta voitto on silti tiukassa. Forssassa se piti 13,0-lopetuksessa ajettuna niukkaan voittoon, mutta meinasi kammeta maalisuoralla ulospäin. Viimeksi ruuna sai Andreen voittamassa lähdössä 3. sisällä nappijuoksun eikä erityisesti loistanut. 5 Joker Photo on varsin tarkan juoksun hevonen, minkä johdosta viime juoksun arvo nousee. Ruuna teki tosin suorituksensa heikossa pistelähdössä, mutta kiersi viimeiset 1100 metriä kolmatta ja neljättä rataa. Kirilenkki sujui 14,9-vauhdilla. Ainakin hyvän selkäjuoksun saadessaan Joker Photo pystyy olemaan kärkimatsissa.

Juoksunkulku: 1 Carlos La Rentalla ajetaan keulasta. 3 Dreamy Chip etenee aikaisessa vaiheessa rinnalle vaatimaan vauhtia.


Lähtö 5

A – 10, 9, 16 B – 5, 11, 14, 3, 8, 13, 1, 2, 4, 7 C – 6, 15, 12

SUOSIKIT: Toinen Toto4-kohde on äärimmäisen vaikea arvioitava, sillä monen merkittävän osallistujan iskukyky arvoitus. 10 Vilpetööri on kovassa kunnossa, mutta epävarmuus ja pätkänopeuden puute tuovat sen ylle mustia pilviä. Toissa kerralla ori polki alkulaukan jälkeen viimeiset 1900 29,0-kyydillä. 9 Mattilan Miina teki nelivuotiaana lupaavaa jälkeä ja on tulevaisuuden näkymiltään yksi lähdön kovimmista. Tamma kuitenkin palaa pitkältä tauolta, ja sillä on vastustajiin nähden kovin vähän rutiinia. 16 Larsman pystyisi kykyjensä puolesta hoitelemaan tämän lähdön parhaimmillaan, mutta paussi ja valmentajanvaihdos aiheuttavat kysymyksiä. Lisäksi ruunalla voidaan nyt ajaa varsin passiivisesti.

HAASTAJAT: 5 Tulipallo on kehityskyinen menijä eikä ole paalulta unohdettavissa, vaikka tulosrivi ei vakuuta. Teivossa tamma matkasi häntäjoukoissa ja pisteli viimeiset 900 mukavasti 29,1-vauhdilla. Nopean 11 Meno-Perjantain peruskapasiteetti on omiin sarjoihin oikein hyvä.


Lähtö 6

A – 5 B – 6, 8, 10, 9, 7, 2, 11 C – 1, 12, 3, 4

SUOSIKKI: Lähdöstä tekee haastavan se, että kapasiteetiltaan paras, 5 Notable ei ole kovin luotettava menijä. Hurjasukuinen nelivuotias on kuitenkin sarjoihinsa todella kova menijä, vaikka se on varsinaisesti ansainnut radoilla kovin vähän. Vermossa Muscle Hillin poika laukkasi alussa pahoin, mutta polki loput 2900 metriä 15,9-vauhdilla, vaikka voimia tuntui olevan paljon maalissakin. Tärkeä asia oli, että hevonen käyttäytyi paremmin kuin aikaisemmin. Onnistuessaan Notable voi voittaa kaikilla juoksuilla.

HAASTAJAT: 6 Arctic Mystery on nousukuntoinen ja rehti hevonen. Viimeksi se sai Pilvenmäki Specialin karsinnassa hyvän juoksun 2. ulkona. Edelle jäivät vain Didi Hoss ja Stonecapes Questor. 8 Rite On Birldland teki alkuvuonna oikein hyviä suorituksia, mutta venähdys pakotti sen kilpailutauolle. Hevosena ruuna on tämän lähdön eliittiä, mutta paussi ja etenkin vaikea paikka nostavat haastetta. 10 High Flying on peruskyvykäs menijä, joka aloitti lupaavasti, mutta teki välissä pitkän vaisumman kauden. Viime kisoissa viitteitä paremmasta on kuitenkin nähty ja tässä on luvassa tasaisen juoksu parijonossa. 9 Here I Go Again S sai Teivon reipasvauhtisessa kisassa onnistuneen reissun. Se ei ollut mitenkään loistava, muttei huonokaan. 7 Ginder on kunnossa ja pystyy korkealle, jos onnistuu kiihdytyksessä hyvät iskuasemat.

Juoksunkulku: 4 Tiger Mint ja 7 Ginder ovat alussa nopeimmat. Kumpikin kelpuuttaisi jatkossa hyvän selän eteen.


Lähtö 7

A – 4, 1, 7, 6 B – 3, 10, 2, 9, 8 C – 11, 5, 12

SUOSIKIT: Kova nelikko erottuu Toto4-päätöksessä jonkin verran muista. Hyvävireinen 4 Callela Elmo päässee keulapaikalle, jolta ei ole helppo ohitettava. Toissa kerran voitto tuli juuri johtopaikalta, jolta viisivuotias lopetti 12,0-vauhtia. Maarianhaminassa Riina Rekilä taituroi suojattinsa takarivistä toiseen ulos. Kolmas rata kutsui valjakkoa loppukurvissa ja ykkönen tuli lopulta varsin helposti. 1 Mass Attack on kyvykäs menijä, jolla kokeiltiin viime vuonna mm derbykarsinnassa. Nopea avaaja tähtää suosikin selkään, josta olisi lopussa vaarallinen. 7 Yank Match on allekirjoittaneen mielestä lähdön lahjakkain hevonen, mutta se ei välttämättä ole omimmillaan lyhyellä matkalla ja alla on vielä taukoa. Ennen paussia ori oli oikein vaisu. Viime syksynä raamikas menijä pärjäsi hyvin, vaikka se ei ollut silloin edes täysin kohdillaan. Yank Match avaa satsattaessa kovaa, eikä sen voitto yllättäisi edes johtavan ulkopuolelta. 6 Overfun Match on luotettavassa kunnossa, mutta hevosena välttämättä ihan lähdön paras. Kouvolassa tamma haki ensimmäisellä takasuoralla kärkipaikan, jolta kamppaili Käthyn jäljessä kelvollisesti kakkoseksi. Kiihdytyksen onnistuminen on avainasemassa menestyksen kannalta.

HAASTAJAT: 3 Langen’s Cza Cza on enemmän sijoittuja kuin voittajatyyppiä. Tamma ei ole aivan suosikkinelikon tasoinen menijä, mutta juoksun onnistuessa troikkaan on hyvät saumat. 10 Spes Patriae on oikein luotettava kilpailija ja sitä kautta hyvä rahankerääjä, mutta senkin suoritukset harvemmin riittävät kirkkaimpaan sijoitukseen.

Juoksunkulku: 4 Callela Elmo linkoaa kärkeen. 1 Mass Attack ja 3 Langen’s Cza Cza kisaavat paikasta johtavan takana. 7 Yank Match etenee vetämään toisen radan jonoa, jos on kuskin mielestä hyväntuntuinen.


Lähtö 8

A – 2 B – 6, 9, 7, 10, 12, 14, 3, 13, 1, 8, 15, 11, 16 C – 5, 4

SUOSIKKI: 2 Zagat taitaa onnistuessaan aloittaa totoraviuransa voitolla. Ori voitti viimeksi Forssan raviradalla ajetuissa Ypäjän paikallisraveissa johtopaikalta. Kokeessa Glen Kronoksen poika laukkasi ensimmäisellä takasuoralla, mutta kulki sen jälkeen viimeiset 1400 18,2-kyydillä.

HAASTAJAT: 6 Rolling Rock teki viimeksi toistaiseksi uransa selvästi parhaan juoksunsa. Se taittoi epätasaisessa lähdössä matkaa 2. sisällä, josta nousi viimeisen takasuoran päässä toiselle. Ori hävisi vain hurjalle Salient Arrow’lle. 9 BWT Candyman laukkasi kauden avauksessa maalisuoralla juostuaan varsin heikkotasoisessa lähdössä toiselta ilman selkää. Hyppyyn meni kärkisija. 7 Eugene Web esiintyi samoissa raveissa urheasti toiselta ilman selkää lähdössä, jossa matkalla mentiin hiljaa. 10 Mic Man aloitti Porissa uusista käsistä ja teki positiivisen kirin 5. ulkoa.


Lähtö 9

A – 11 B – 7, 5, 1, 9, 12, 6, 3, 2, 4, 8 C – 10

SUOSIKKI: 11 Twilight Arrow tuntuu lupaavalta aloittelijalta, joka voi nousta selvästi sarjoissaan. Ori juoksee sattuvassa seurassa ja vaikea lähtöpaikka tuskin muodostuu hidastetta kummemmaksi. Nelivuotias juoksi Vermossa saman kasvattajan Salient Arrow’n takana ja seuraili 12,5-lopetuksessa oikein positiivisesti. Vahvalla orilla voi tehdä ratkaisuja matkalla.

HAASTAJAT: 7 Heavy Beat on lupaava menijä, jonka tämän hetkisen iskukyvyn päällä leijuu kysymyksiä. Viimeksi ruuna kilpaili Kymenlaakso-ajon karsinnassa, jossa keräsi paljon peliä. Nyt vastus on oleellisesti kevyempi. Pienikokoinen 5 Diva Speed omaa kykyjä, mutta esiintyy varsin epätasaisesti. Viime kilpailun suoritus oli suorastaan luokaton 2. ulkoa. Jyväskylässä nelivuotias taas veti keulassa kävelyä ja voitti helposti. 1 Rockmeadow Tom esiintyi Vermossa 3. sijasta huolimatta varsin heikosti. Sen jälkeen ruuna on ollut kahdesti poissa. Luvassa on nyt makoisa juoksu, jonka jälkeen ainakin troikkasijoille on hyvät saumat.T4, pieni systeemi

I 3 Dreamy Chip

II 10, 9, 16, 5, 11, 14

III 5 Notable

IV 4, 1, 7, 6

24 riviä 0,20 euron panoksella = 4,80 euroa

T4, suuri systeemi

I 3 Dreamy Chip

II 10, 9, 16, 5, 11, 14

III 5, 6, 8, 10, 9, 7, 2

IV 4, 1, 7, 6

168 riviä 0,20 euron panoksella = 33,60 euroa

DUO

5 – 4 40%

5 – 1 20%

5 – 7 20%

5 – 6 20%

TROIKKA, lähtö 7

I 4, 1, 7, 6

II 4, 1, 7, 6

III 4, 1, 7, 6, 3, 10

48 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 24,00 euroa

TROIKKA, lähtö 9

I 11, 7

II 11, 7, 5, 1, 9

III 11, 7, 5, 1, 9, 12

32 yhdistelmää 0,50 euron panoksella = 16,00 euroa

Parhaat pelikohteet:

***Notable (L6)

***Essie Gozales – Ice Queen Birdland (L3)

***Zagat (L8)

**Tulipallo (L5)

**Pyrkivän Vesku (L1)

Vihjeet laati: Iivari Ingves