Jämsän 24.7. Toto4-ravien vihjeet

Jämsän kaksipäiväisten sunnuntain vihjeet on julkaistu.
Hymynkare

L1) 4-5-8-6 (9)
4 HOPE’S HUNTER on avauslähdön itseoikeutettu suosikki. Jo neljä voittoa tällä kaudella ottanut ori teki viimeksi ehkäpä elämänsä juoksun runnomalla johtavan rinnaltakin huippuajalla voittoon. 5 SUN VINCENT on juossut Vermossa viimeiset seitsemän starttiaan, joista yhdestä tuli jopa voitto, joten kyvyt riittävät ja nyt vastus ei ole aivan niin kova kuin maan pääradalla. 8 YUMMY RAPPSON on juossut myös tosi kovia 76-lähtöjä, joissa juoksunkulutkaan eivät ole onnistuneet. Viimeinen ”normaali” lähtö päättyi voittoon. Viime vuonna se avasi Jämsässä samalta kasipaikalta keulaan, toistuuko sama tänä vuonna? 6 GASOLINE ALLEY pärjäsi viime vuonna aina 65-tasolla asti. Palasi toissastartissaan puolen vuoden tauolta häviten voitonkin vain niukasti. Oletettavasti tamma on mennyt vielä eteenpäin saatuaan nyt pari starttia kroppaansa ja nopeana avaajana saanee vielä hyvän juoksun. 9 JOHN PALMEN on saanut taulunsa huonoon kuntoon, mutta kyseessä on perushyvä hevonen, jonka vuoden ainoa totosija on peräisin Vermon 65-lähdöstä. Nyt ruuna on siirtynyt valmentajavelho Harri Kotilaiselle, joten mikään sijoitus ei saa yllättää.
L2) 1-7-10-6 (2)
1 TANHUAN SALAMA vaikuttaa viime startin perusteella erittäin lahjakkaalta, joskin vielä varsamaiselta, 4-vuotiaalta. Aivan isänsä Pikku-Pertin näköisellä kotiradan ruunalla on paalupaikalta mahdollisuus ottaa porukka komentoon heti AJA-komennosta ja vetää perille saakka. 7 SOKKERIN kyvyistä kertoo kaiken tähtiaika uran toisessa startissa, kova temppu 4-vuotiaalle hevoselle toukokuussa! Sen jälkeen Matti Riipisen silmäterä palasi kilpailuihin tiistaina Teivossa, jossa se sijoittui Nuorten Sarjassa toiseksi. Parempaankin olisi ollut rahkeita, mutta kuski joutui ajamaan laukan pelossa maalisuoran kieli keskellä suuta. 10 WINSINNATTI saattoi laukata viime startissaan vastaavan tasoisen lähdön voiton aivan viime metreillä. Kulki siellä kirikierroksen 27-kyytejä, joten vauhdeista ei jää kiinni. Pakkia toki 60m, mutta toisaalta paalut ovat edessä pienet ja moni tulee laukkaamaan edestä pois. 6 TULI-RUBIINI oli vuoden ensimmäinen kilpaillut 4-vuotias ja se esittikin varsin lupaavia otteita. Ennätyksessä on paljon ilmaa. Nyt taukoa on kertynyt yli kolme kuukautta, mutta Esa Munterin hevoset tapaavat olla kunnossa starttiin tullessaan. Kovasukuinen 2 MENOKS VAAN meni tauolta ennätyksensä viimeksi Esa Holopaisen ajaessa ja nyt Eski palaa taas rattaille treenarin jälkeen. Paalulta on mahdollisuus saada huippujuoksu.
L3) 2-7-3-5 (4)
2 SUN SAYEN olkoon arvoituksellisen aloittelijoiden lähdön suosikki. Debyyttistartissaan se oli kovassa porukassa keulasta asiallinen viides. Startti vei varmasti eteenpäin ja huippupaikaltaan saa väkisin namureissun joko keulassa tai sen takana. 7 A LALA LALA LONG meni ensimmäisessä startissaan tammikuussa 18-ajan, jonka voisi kuvitella vastaavan kesäisissä olosuhteissa ainakin 16-aikaa. Taukoa on toki takana puoli vuotta, mutta Siru Juutinen tapaa tuoda hevoset kunnossa radoille. 3 GLORY LUCA tulee huipputallista ja on yksi suosikeista. 5 SAMCILIOUS oli oikein mainio viime startissaan oteltuaan johtavan rinnalta kovalla ajalla kolmanneksi. 4 J.A. PRISCILLA koki toissastartissaan kaikki mahdolliset epäonnet kolmannen radan kiertelyineen, mutta ei antanut missään vaiheessa periksi ja lopulta jäi pussiinkin. Välistarttinsa Karstulan paikallisessa se voittikin.
L4) 9-10-3-5 (6)
9 HYMYNKARE on hurjan kyvykäs menijä, mutta laukat sotkevat turhan usein. Jos kotiradan ori malttaa ravata niin muut ovat helisemässä. 10 IITAN ILO on luokaltaan kuningatarkisatasoinen menijä ja parin vaisumman startin jälkeen palasi viimeksi taas tasolleen ja nyt rattailla hyppää vahvistukseksi Hannu Torvinen. 3 HUHUTARON voittosumma ei kerro mitään tamman kyvyistä, mutta laukat sotkevat jatkuvasti. Ravilla voi pitää takanaan jopa takamatkan hurjat. 5 TARANELLA on kärsinyt ongelmista, mutta Suuronen ei tuo suojattejaan huonona radoille. Vitterin siskolla on kykyjä. 6 VAIKITAR äityy toisinaan kengittä koviin esityksiin, joten sen kohdalla kannattaa seurata balanssi-infoa.
11 RACEHILL VICTORY on 65-voitto allaan selvä suosikki. Jamppa Saarelan ajokki ei nuukaile mitään juoksua ja on hyvin lähellä voittoa. 8 ÖSTEN SCOOP on täysin tuntematon suuruus, mutta ilmeisen kyvykkäästä menijästä kyse, kun sitä on jatkuvasti pelattu paljon Ruotsissa. Winter Cake palasi viimeksi muutaman kuukauden huililta ja oli heti hyvä toinen. Startti vei varmasti eteenpäin ja ykkösraiteelta saanee namureissun. 4 PIKE PRINCESS on mennyt montessa hienosti ja viimeksi meni haamumailiajan. Kuten 12,7-ennätys kertoo, osaa se mennä kärryt perässäkin. 9 TOP OF THE HILLIN kunto on melkoinen arvoitus, mutta luokaltaan kyse on tauluaan paremmasta menijästä, joka muistetaan mm. viime vuotisesta 65-lähdön voitostaan. 12 BROWN VICTORIA kärsii pahasta paikastaan, mutta toisaalta saanee suosikin vetoapua ja lähdöstä on pari poisjääntiä. Senkin kohdalla kannattaa seurata kenkäinfoja, ilman kenkiä menee parhaiten.
L6) 7-8-4-10 (5)
Upeatasoisessa Jämsän Äijän-ajossa Vekselin ja Suivikkaan rataennätys on todellisessa vaarassa. 7 HURJA-ERO palasi toissakerralla Teivossa pitkästä aikaa tasolleen ja vei keulasta aivan pystyyn lähdön, jossa juoksi kuninkuuskilpailussa juoksevia hevosia. Myrkynnopeana lähtijänä Jari Nylundin suojatti pääsee ravia lähtiessään keulaan ja paha on tulla ohi, jos suorittaa yhtä hyvin kuin Teivossa. 8 ILON ARI on noussut vauhdilla sarjoissaan ja nyt rima nousee taas, kun ensimmäistä kertaa samalla viivalla isokenkäisten kanssa. On ollut kuitenkin niin vakuuttava, että on vakava voitontavoittelija tässäkin. Riski joutua johtavan rinnalle, mutta jos Hurja-Ero sortuu perisyntiinsä alkulaukkaan niin sitten voi hyvinkin päästä keulaan ja kenties maalissa juhlitaan Jämsän äijää Juha-Pekka Ahosta voittajana. 4 LEON SALAMA juoksi viime vuonna päälle 40 tuhatta euroa rahaa ja pääsi aina kuninkuuskisaan asti. Sen jälkeen ollut terveyshuolia, mutta nyt tuntuu saavan uudestaan juonenpäästä kiinni ja taulua komistaakin pelkkiä kaksarisijoja hyväksytyistä starteista. 10 RAPIN AATOS ei ole viime aikoina onnistunut kykyjen edellyttämällä tasolla, mutta porilaisori on aina varottava ja todella vahva jyrä kaiken ollessa kohdillaan. 5 VIESKERIN VALON tämä kausi on mennyt ihan reisille, mutta jossain vaiheessa palaset tulevat loksahtamaan kohdalleen. Pitää muistaa, että kaksi vuotta sitten näihin aikoihin se oli todella lähellä kuninkuuttakin.
L7) 2-5-1-9 (7)
Hieno on myös lämminveristen Jämsän Aijan-ajo! 2 OUTLAW MERCI on yksi parhaista Suomessa juoksevista hevosista, kun kaikki on reilassa. Viime startissa meni raskaissa olosuhteissa mailin puolihuolimattoman näköisesti 12,5aly. Vaikka Kati Lindsbergin suojatti välillä ailahteleekin ja/tai painaa liikaa ohjille niin silti sen kuuluu olla iso suosikki. 5 BUCK BOKO on yhtä selkeä kakkossuosikki. ”Pökö” ei mittaa matkaa eikä juoksupaikka ja tässäkin sen juoksupaikka tulee olemaan tuttu ja turvallinen toisella ilman selkää. 9 GLOBAL OPTION oli viime vuonna Suomen voitokkain hevonen, mutta tänä vuonna voittoja on takana vasta yksi. Toki se tuli Ruotsin ravipyhätöstä Solvallasta. Parissa viimeisessä se on ollut sijoituksiaan parempi ja niihin ei liikaa kannata tuijottaa. Kävi Global Optionille miten tahansa, niin E-P Mäkinen on hienoa nähdä Jämsässä! Pariin viimeiseen 1 MR EXQUISITE ei ole suorittanut tasollaan, mutta niin perushyvä hevonen, että taistelee totosijoista. Saa namureissun kärkiparin takana. 7 SUPER G ei ole moneen kuukauteen juossut kilpaa kärryt perässään. Montessa on sen sijaan tullut menestystä ja viimeksi jätti taakseen kovia menijöitä.
L8) 15-6-5-9-(11)
15 MELIISI muistetaan todella kovana varsalupauksena ja tamma oli mm. Derbyssä kolmas. Vanhempana pyörä ei ole pyörinyt odotetusti, mutta maanantain välistartin perusteella nyt on taas valoa tunnelin päässä. Se meni uuden volttiennätyksensä ollen toinen. Nyt Heikki Karjula on kyllä löytänyt niin sopivan aikatasoituksen, että huolimatta kahdesta pakista Meliisi kiertää lähelle. 6 ALVIIRA on pitkän suvantovaiheen sekin löytämässä itseään ja parissa viimeisessä startissa tehnyt todella jykevät esitykset. Samanlaisena ei ole kaukana voitosta. 5 KUKKAROSUON JUSSI palasi hienossa kunnossa tauolta ja oli heti toinen tähtiajalla maanantain välistartissaan. Nyt rattaille hyppää vielä kotiradan kultasormi Jukka Torvinen ja tämä onkin ensimmäinen kerta, kun hevosta ajaa joku muu kuin itse treenari. 9 KULTA VIESKER oli viimeksi kivikovassa lähdössä ja jätettiin ennätyksestään huolimatta hännille. Nyt ei aivan niin kovia hevosia ole vastassa ja nopeana ja ravivarmana menijänä Tero E Mäenpään treenattava voikin pamauttaa pakin juoksuradalta jopa keulaan asti. 11 SEPÄN RENKI ei ole niin nolo hevonen mitä taulu näyttää ja nyt rattaille hyppää pitkästä aikaa ammattikuski.L9) 6-2-9-11 (3,8)
6 MATTERHORN laukkailee turhan usein ja laukka poreilee varmasti pinnassa Jämsänkin kurveissa, mutta kyvyiltään ja kunnoltaan niin hyvä, että ansaitsee ykkösvihjeen. Ei ole niin ronkeli juoksustakaan, toisin kuin lähes kaikki muut lähdön osallistujat. 2 BLUE BEAUTY saa kakkosradalta loistojuoksun ja sellaisen jälkeen siltä irtoaa ärhäkkä spurtti. 9 BWT FIERA oli Mikkelin vauhtijuhlassa paljon kovemmassa lähdössä hyvä viides uudella ennätystuloksellaan ja sekin saanee tarvitsemansa tarkan reissun lähellä kärkeä. 11 MIRAZ voitti aikanaan jopa 76-finaalilähdön, joten luokkaa riittää. Tänä vuonna ei ole vielä yhtään totosijaa, mutta nyt olisi hyvä sauma avata ketsuppipullo sen osalta. 3 LOW FLYER on myrkynnopea ja avannee ainakin ekaan keulaan ja miksei Saara Sihvonen siitä myös ajaisi, vuoden ainoa voitto on nimenomaan peräisin keulapaikalta. Toissakerralla se jäi pussiin ja välistartissaan Teivossa juoksusta muodostui turhan raskas. 8 J.A. MONSTER on luokaltaan lähdön eliittiä ja Juhani Aaltosen hevoset ovat kunnossa.
L10) 6-1-7-8 (2)
6 ELZEVIER LLOYD saattaa hyvinkin tuoda Kati Lindsbergin laatutalliin päivän toisen voiton. Yhden ”harjoittelustartin” jälkeen se on voittanut kaksi kertaa peräkkäin ja varsinkin viime esitys oli komeaa katseltavaa, kun ruuna kiri kaukaa takapareista selvään voittoon. 1 JUST FOR ME omaa kovat kyvyt ja kyydit, mutta laukka on vielä turhan herkässä. Ravia mennessään kaikki on mahdollista. 7 JUMPPER FROST on juossut kivikovia lähtöjä ja kuten ennätys 15,7 kertoo, on kyseessä lupaava 3-vuotias. Ainoa 3-vuotias, joka tähän lähtöön on uskaltautunut. 8 BE SEEN BIG BOSS on kyvykäs menijä, joka pikkuhiljaa alkaa näyttää niitä otteita, joita esitti viime kaudella. 2 HATAAR THE BRAVEN taulu on päässyt karuun kuntoon, mutta meni maaliskuussa 16-tuloksen täyden matkan voltista, joten kykyjä kyllä olisi.
L11) 6-4-12-11 (5)
6 HALF MOON ZIP on tehnyt hyviä esityksiä kovissakin lähdöissä ja voittoja voisi olla enemmänkin. Nopeana avaajana voi päästä keulaan ja sitten on muiden paha tulla ohi. 4 EXCEL SONG yllätti kakkossijallaan jo Hankasalmella ja viimeksi Teivossa se oli entistä terävämpi lopettaen hyvin, kun sai vihdoin sisäpareista tilat. 12 WHATCHA WANT tulee kisaan Vermon voitto allaan, mutta paikka on nyt yönmusta. Vermossa siltä oli kengät pois, mikä on balanssi Jämsässä? 11 REAL CONQUEST avasi Harri Kotilaisen käsistä tyylipuhtaalla keulavoitolla, jossa se jätti taakseen mm. Excel Songin. Palasi siihen kisaan pitkältä tauolta, joten oletettavasti parantaa vielä tähän. 5 HARMINIMOON TINKER voi jäädä liian vähälle huomiolle kahden hylkystartin myötä, mutta kyseessä on hyvä hevonen ja nyt rattailla huippukuski.


Kuskikommentteja koonneet Sami Mäkinen ja Antti Karhila

Sami Vehviläinen

Lähtö 8 numero 7 Mäen Hovi ei normaalisti pärjää Meliisille, mutta on nousukunnossa ja sarjakin istuu, joten kannattaa huomioida peleissä.

Lähtö 9 numero 2 Blue Beauty jäi viimeksi umpipussiin. Nyt saatetaan ajaa ilman kenkiä ja keulataktiikalla, eikä tamma ole ulkona voittotasitosta.

Hannu Torvinen

Lähtö 1 numero 5 Sun Vincent oli hyvä Vermossa ilman etukenkiä. En tiedä tämän päivän balanssia. Ruuna olisi ilman kenkiä parempi. Neljän sakkiin.

Lähtö 2 numero 1 Tanhuan Salama laukkasi Riihimäellä voittonsa. Varsa on vielä lapsellinen mutta ravilla voittokamppailussa.

Lähtö 3 numero 2 Sun Sayen oli Vermossa keulasta asiallinen viides, vaikka sai prässiä. Nyt keulasta voittotaistossa.

Lähtö 7 numero 5 Buck Boko oli Riksussa tosi hyvä, Vermon esitys ei ollut aivan samaa tasoa. Uskon Jämsän radan sopivan Buck Bokolle ja ruunan nousevan voittokamppailuun.

Lähtö 9 numero 11 Miraz tuntui Riksussa hyvältä käteen. Ruuna kannattaa huomioida troikkalapulla

Lähtö 11 numero 10 Una Signoralle lähtöpaikka sopii, koska se saanee hyviä selkiä. Tamma kirii napakasti selästä, troikkahevosia.

Etta Mäkilä

Lähtö 3 numero 8 White Plains menee kurvit hyvin. Nyt ajetaan sisärataa tähtäimessä sijoitus neljän sakissa.

Tero Mäenpää

Lähtö 4 numero 9 Hymynkare on kovassa kunnossa ja voitosta lähdetään taistelemaan.