Ravikuninkaalliset 2016 ovat tamma Saaga S ja ori Vitter

Turussa seppelöitiin kauden 2016 ravikuninkaalliset. Tamma Saaga S voitti kuningatarkilpailun toisena vuonna peräkkäin ja 6-vuotias ori Vitter onnistui heti uransa ensimmäisessä kuninkuuskilpailussa.

Viikonlopun pääkilpailuissa ravattiin sunnuntaina 1609 metrin ja 3100 metrin osamatkat. Mailin osamatkoilla juhlivat tamma Akaasia ja ori Vitter. 3100 metrin osamatkojen voitot menivät tamma Akaasialle ja ori Välähdykselle.

Ensikertalainen Akaasia tarjosi kovan vastuksen hallitsevalle ravikuningatar Saaga S:lle, joka saavutti kolmen osamatkan kokonaiskilpailussa 0,2 sekuntia paremman tuloksen ja uusi seppeleensä.

Ensimmäistä kertaa kuninkuuskilpailuun osallistunut Vitter sijoittui päätösmatkalla viidenneksi ja vei ravikuninkuuden kokonaiskilpailussa 0,8 sekunnin erolla Köppiseen.

Turun Kuninkuusraveja seurasi viikonlopun aikana paikan päällä 54 078 katsojaa ja viikonlopun Toto-pelivaihto nousi yli 4,3 miljoonaan euroon. Ensi vuonna Kuninkuusravit järjestää Vermon ravirata.

Pääkilpailun osallistujien kommentteja


Saaga S:n ohjastaja Matti Nisonen

”Kisa meni aika tiukaksi, mutta kääntyi meidän kannalta parhain päin. Akaasia antoi kovan vastuksen, ja pitkällä matkalla ajoin tietysti lähinnä sitä vastaan. Olin päätösmatkalla aika luottavainen, kun pääsimme hyvään paikkaan tarkkailuasemiin. Martsa kiersi ulkoa, ja kun se on pitkän matkan spesialisti, sen saattoi laskea juoksemaan meidän edellämme. Sen takaa sitten lähdettiin kirimään, ja tamma puristi niin hyvin, että se riitti kokonaiskisan voittoo. Ehkä Saaga S oli viime vuonna Joensuussa vielä parempi, kun se voitti kaikki osamatkat. Tällä kertaa kahdella viimeisellä matkalla ei ehkä ollut sitä viimeistä terävyyttä, mutta ei suorituksissa moittimistakaan ole, kun kuningattaren seppele laitettiin kaulaan.”Joivin ohjastaja Jorma Kontio
”Joivi meni ihan asiallisesti. Se ravasi hyvin, mutta sisällä olisi vielä yksi pykälä, kun sen saisi kunnolla silmään. Kaikkiaan ok-suoritus.”


Pörnä-Tytön ohjastaja Hannu Torvinen
”Kymppiplussan suoritus hevoselta.”

Pörnä-Tytön valmentaja Hannu Torvinen

”Hyvin meni nuorelle ensikertalaiselle, jonka valmentaja on amatööri. Tamma suoriutui kisasta kunnialla ja varmasti se parantaa vielä tuleville vuosille, jos vaan terveyttä on.”Hissun Virvan ohjastaja Tuomas Pakkanen

”Hissun Virva teki hyvän juoksun pitkällä matkalla ja tähän on hyvä lopetus kantavana olevan hevosen uralle.”


Hissun Virvan valmentaja Mikko Väisänen
”Parraan juoksunsa teki päätösmatkalla.”


Huimariinan ohjastaja Ari Moilanen

”Ravi ei käynyt kuten parhaina päivinä. Joka matkalla oli vähän hankalaa, ja pitkällä matkalla laukka tuli väkisin, vaikka yritin lähteä varovasti. Muuten tamma on hyvässä kunnossa.”


Huimariinan valmentaja Johanna Sianoja

”Vähän pahalta tietysti tuntuu, kun hevosen ravi rupesi murenemaan, mutta muuten ollaan ihan positiivisina. Tämä oli hyvää kokemusta tulevaan ja kaikkiaan viikonloppu sujui meidän kannalta hyvin.”

Martsan ohjastaja-valmentaja-omistaja-kasvattaja-hoitaja Heikki Karjula ”Viimeisellä matkalla piti yrittää jotakin, kun aikaisemmat matkat menivät meidän osaltamme poskelleen. Päästiin nyt suosiolla kuolemanpaikalle, jolta Martsa on tehnyt hyviä esityksiä.
Avausmatkalla tuli laukka, ja sen myötä kokonaiskisa oli meidän osaltamme pielessä.”


Virin Camillan valmentaja Reino Miettinen

”Ollaan oikein positiivisesti yllättyneitä, että meni näin hyvin. En voinut ekakertalaisena edes toivoa näin hyvää sijoitusta. Virin Camilla on kuitenkin uusi hevonen näihin karkeloihin, ja jos terveyttä on, tähdätään ensi vuodeksi Helsinkiin. Kaikki on mennyt reissussa hyvin. Hevonen on viihtynyt, syönyt ja juonut hyvin, vaikka joskus se on kotioloissa vähän nirsoillutkin.”


Vitterin ohjastaja Mika Forss
”Onhan tämä ihan uskomatonta. Me lähdettiin näin nuorella hevosella näin kovaan kilpailuun. Avausmatkat loivat mahdollisuuden tähän suoritukseen. Se on hienoa, kun on paikka pystyä voittamaan ja sen pystyy ottamaan, koska saattaa olla, että minä eikä tämä hevonen päästä enää samanmoiseen tilanteeseen. Olen varma, että Vitter parantaa vielä vuosien saatossa, mutta kuinka paljon, sitä en tiedä. Jamman kanssa pohditaan vielä miten tästä edetään. Voi olla, että kausi on tässä, mutta en osaa vielä sanoa mitään varmaksi.”

Välähdyksen ohjastaja Ville Korjus


"Viikonloppu meni hyvin ja saatiin voittokin viimeiseltä matkalta. Ensi vuonna tähdätään sitten Vermoon.

Mailin laukka tietekin harmittaa. Tämä lähti ryntäämään, kun Jokivarren Kunkku meni ulkopuolella kiitolaukkaa, ja siinä taisi olla vähän ahdastakin. Lopussa ihmettelin, kun hevonen ei tuntunut enää etenevän, mutta lopetus olikin siinä kahdeksaatoista."

Suivikkaan ohjastaja Terho Rautiainen
”Kaikkiaan jäi ihan hyvä mieli. Hevosella on ollut ongelmia, eikä se ollut ihan parhaimmillaan tänä viikonloppuna, ja siihen nähden pitää olla tyytyväinen lopputulokseen. Hevosen leukaperiin on ajan kanssa kasvanut luupiikki, ja se piti vähän aikaa sitten operoida, eikä valmistautuminen ollut ihan täysipainoista.”


Köppisen valmentaja Jyrki Korhonen”Lopputulos oli ihan hyvä. Vähän tietysti harmittaa, kun ori rupesi vähän könkkäämään viimeisen matkan loppukaarteessa, kun siihen asti näytti oikein hyvältä. Ollaan kuitenkin tyytyväisiä, kun Köppinen on pystynyt parantamaan tasoaan viime aikoina. Alkukaudesta sitä käytettiin siitokseen, minkä takia takajalat olivat rasittuneina.”


Köppisen ohjastaja Ari Moilanen


”Köppisellä oli tosi hyvä veto päällä, mutta viimeisessä kaarteessa jouduin ottamaan sitä kiinni, ja sen jälkeen hevonen ei enää lähtenyt tulemaan samalla tavalla. En tiedä olisiko saatu jätettyä Vitteriä tarpeeksi, vaikka Köppinen ei olisi haparoinutkaan, mutta ainakin tiukemmaksi peli olisi saatu. Tämä oli joka tapauksessa Köppisen paras päivä tänä vuonna.”


Jokivarren Kunkun ohjastaja Jorma Kontio


”Hevonen ei ollut tänään parhaimmillaan. Ennen raveja ja mailille lähdettäessä se tuntui hyvältä, mutta pitkällä matkalla siinä ei ollut sitä vetoa kuin parhaimmillaan. Viimeisessä kaarteessa se vähän haparoikin, ja siihen nähden ihan hyvä, että päästiin matka kunnialla maaliin.”

Camrin ohjastaja Tuomas Pakkanen
”Camrin kanssa päätösmatka sujui loppujen lopuksi ihan hyvin. Alussa haparoitiin, mutta saatiin hyvät selät ja loppusuora meni hyvin. Pitää olla tyytyväinen tähän. Tämä savotta on nyt ohi ja keskitytään seuraaviin lähtöihin. Olihan se pitkä viikonloppu.”