Kommenttipaketti Oulun toto4-peliin ma 23.4.

Vesa Varmasen kokoama ohjastaja/valmentajakommentti-paketti illan toto4 peliin. Lisää vihjeitä luettavissa www.oulunravit.fi

T4-1 / LÄHTÖ 4

Santtu Raitala, Bodenissa Bakels Birdland (4) laukkasi lähtöön pahasti.Hevosella on takanaan jonkinlainen loukkaantumishistoria, enkä halunnut ottaa riskejä tuon asian suhteen. Ajoin lähdön kisavauhtisena hiittinä. Bakels Birdland jätti itsestään tosi hyvän kuvan. Tuon perusteella uskon, ettei pärjäämiselle ole estettä.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Bakels Birdland on monipuolinen hevonen, jolle on käynyt vähän kaikenlaiset reissut.


Ville Pohjola, Disco A.E (5) meni talven starteissa ihan mukavasti, vaikka lopusta puuttui hieman puristusta. Rovaniemen esityskin oli samaa tasoa kuin muutkin, mutta tuossa kisassa ajo ei onnistunut. Totosija ei tulisi kovin suurena yllätyksenä. Voittoa ajatellen hevosen pitäisi saada jostain lisää taistelutahtoa viimeiselle 100 m.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Disco A.E. lähtee aika kovaa. Hevonen on ollut joskus keulasta hieman turhan meneväinen, joten katsotaan sitten tilanteen mukaan miten ajetaan.


Varustemuutokset: Disco A.E. on juossut ajamani startit hokit alla. Tässä se saattaa kilpailla avojaloin. En tiedä balanssin muutoksen tarkkaa vaikutusta suoritukseen, mutta periaatteessa se voisi hieman piristää tällaista vanhaa sotaratsua.


Mauri Jaara, Loppu oli kokeessa Wilda Tigern Jackille (7) aika vaikea, ja tuon perusteella se tarvitsee vielä juoksuja alle. Tässä kovassa seurassa pärjääminen olisi minulle aika iso yllätys.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissua hankalalta lähtöpaikalta tavoitellaan.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Marko Hakkarainen, Lähtöpaikka ontällaiseen tehtävään mahdollisimman huono, ja täältä Lago Negrolla (8)voi olla omat vaikeutensa pärjätä. Viime startista on puolisen toista viikkoa, eikä kotonakaan ole päästy kelien takia läheskään normaalisti ajamaan. Toisaalta Lago Negro ei ole ennenkään tarvinnut tiukkaa treeniä, jotta se olisi pystynyt suorittamaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Pakko täältäkin on päästellä hetki eteenpäin. Tilanteen mukaan ajetaan, ja kuoleman paikkaa yritetään välttää.


Varustemuutokset: Alla ovat edelleen pienet nastat, ja muutenkin samoilla jatketaan.


Antti Ojanperä, Boys Going Iniltä (11) leikattiin viime startin jälkeen irtopala. En sitten tiedä oliko tuosta hyötyä. Varovaisesti on sen jälkeen menty. Treenikelitkin ovat olleet viime viikkoina aika huonoja, eikä tälläkään ole ajettu kuin 35-vauhteja. Boys Going In on itsellenikin tähän kisaan ymmärrettävästi jonkinlainen arvoitus. Mahdollisesti tukkoinen hevonen ei voi varmaan olla vielä tähän kisaan erityisen hyvä. Ei voittokaan ihan mahdottomuus ole, mutta sijoitus kolmen sakkiin tuntuisi todennäköisimmältä.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Startti vain ajetaan, eikä siihen ole suunniteltu mitään erityistä taktiikkaa.


Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.


T4-2 / LÄHTÖ 5

Timo Niemelä, Emma Boko (2) oli Bodenissa johtavan rinnalta kohtuullinen viides. Tamma ei ole ollut ihan parhaimmillaan. Kaiken mennessä oikein nappiin, Emma Boko voisi olla tässä sijoille 3-5.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Emma Boko ei ole erityisen terävä avaaja, mutta niin reippaasti kuin mahdollista liikkeelle yritetään lähteä. Jos keulaan satuttaisiin pääsemään, niin sieltäkin voitaisiin kokeilla ajaa.


Varustemuutokset: Alumiinit alla juosseelta Emma Bokolta otetaan edestä kengät pois, mutta tuolla balanssin muutoksella ei ole sille isoa merkitystä.


Tapio Kalaja, Kiimat ovat häirinneet Chicotte Chiciä (3). Tornion suorituksen saa tuon haitan takia laittaa ö-mappiin.Ajamissani parissa viime hiitissä tamma on ollut taas notkeampi. Jos kiiman katkaisemin lääkkeillä on onnistunut, niin Chicotte Chic voisi pystyä ihan mukaan suoritukseen, kuten se teki Bodenissa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Niin kovaa kuin mahdollista matkaan yritetään lähteä. Jos keulaan päästään, niin sieltä kokeillaan ajaa.


Varustemuutokset: Bodenissa Chicotte Chiciltä oli sekki pois ja korvat auki. Tuo varustus tuntui sopivan sille mainiosti, joten niillä on tarkoitus tässäkin ajaa.


Santtu Raitala, King Journey (4) on tehnyt viimeisissään hyvänäköisiäesityksiä, ja tuon perusteella hevonen tuntuisi olevan ihan mukavassa vireessä.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvällä lähtijällä voi tarvittaessa ajaa myös johtopaikalta.


Tuomas Pakkanen, Jalkaongelmien taukoa pitäneellä She Is Ceciliaa (9) on voitu taas treenata ihan mukavasti. Tamma ei ole vielä samassa iskussa kuin mitä se oli ennen paussia. Starttien myötä hevonen pitää taas yrittää saada oikeaan kilpailurytmiin. Lähtöpaikka on nopealle avaajalle miinusta, muttaoikein nappiin menneellä reissulla pärjääminen voisi olla mahdollista.


Ajotaktiikka / juoksutoive: She Is Cecilia on hieman vino kurveihin, joten sillä pitäisi päästä ajamaan sisältä. Tilaa saadessaan tamma on pystynyt tekemään terävän lyhyen kirin.


Varustemuutokset: Viime kisat on ajettu hokit alla. Nyt hevoselta saatetaan ottaa ensikertaa kaikki kengät pois. Siitä koituvasta hyödystä minulle ei ole tarkkaa käsitystä.


Ville Pohjola, Talven starteissaan Blady Bols Blue (10) sai vetää keulassa aina jonkin puolikkaan hieman rauhallisemmin. Viimeksi mentiin olosuhteisiin nähden koko matka todella kovaa tasaisen tappavaa kyytiä. En osaa olla pettynyt esitykseen, vaikka ruuna tipahti pois totosta.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kaustisen perusteella selkäreissu ei ole välttämättä Blady Bols Bluelle kovin paljon huonompi vaihtoehto kuin keulajuoksu, vaikka niin aiemmin hieman kuviteltu. Tässä kohtaa tällainen lähtöpaikka ei ole välttämättä haitta. Tilanteen mukaan nyt ajetaan.


Mauri Jaara, Toissa starttiin Sahara Headlongilta (11) otettiin hokkeja pois, eikä se päässyt ravilla matkaan. Viimeksi alla oli luiskakenkä. Kovaa avannut hevonen rulli yli, ja laukkasi paalun kohdalla keulapaikalta. Hyvässä kunnossa oleva Sahara Headlong pystyy juoksun onnistuessa tässä pärjäämään


Ajotaktiikka / juoksutoive: Takarivin paikalta ravilla liikkeelle lähteminen saattaa olla varmempaa. Omaan juoksuun kykenevä Sahara Headlong voi pysyä kiertämään hieman kauempaakin kamppailuun mukaan.


Varustemuutokset: Katsotaan paikan päällä, että millä kengityksellä tällä kertaa ajetaan.


T4-3 / LÄHTÖ 6/PD-1

Mauri Jaara, Hyvän esityksen viimeksi tehnyt Uutelan Mimosa (1) voisi ravilla pystyä tässä 31-32-tulokseen, jolloin takamatkoilta ei ole välttämättä ihan helppoa kärkeen kiertää. Toivotaan, että tamma menee taas ravia.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos keulaan päästään, niin sieltä ajetaan. Katsotaan sitten lopussa mihin Uutelan Mimosa tässä seurassa riittää.


Varustemuutokset: Viime starttiin alalenkki vaihdettiin kitarautaan, ja tuon ansiosta hevonen sai paremmin tukea sekistä. Samoilla jatkettaneen.


Ville Pohjola, Mylverin Yrjö (3) on tehnyt viime starteissaan hyvää jälkeä. Varsinkin esitys Kuopiossa oli oikein mainio. Helposti 33-vauhtia menneelle ruunalle jäi tuossa kisassa vielä vähän varaakin. Seinäjoella Mylverin Yrjöllä oli vielä alla pitkät hokit. Niistä oli haittaa märällä pehmeällä alustalla. Tuntui, että lopun epätasaisiin kohtiin laukka tulee ihan väkisinkin. Umpirehellisen oloinen Mylverin Yrjö piti itsensä kuitenkin ravilla, ja runttasi lopussa päällään ykköseksi. Mylverin Yrjöllä on nyt vastassa kokeneempia ja selvästi aiempaa kovempia hevosia.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Tällaisessa vaativamassa seurassa lähtönopeus voi olla Mylverin Yrjön kompastuskivenä. Koetetaan päästä mahdollisimman reippaasti liikkeelle, ja päästellä kovia takamatkalaisia karkuun. Vaikka Mylverin Yrjö on mennyt hyvin johtavan rinnalta, niin aina sieltä en haluaisi tälläkään ajaa.


Varustemuutokset: Kengitys muuttunee ainakin jonkin verran kesäisempään suuntaan.


Tuomas Pakkanen, Paineissaan ollut Erehys (4) oli viimeksi selässä sen verran hyväntuntuinen, että erehdyin kokeilemaan liian pitkää kiriä. Hyvältä lähtöpaikalta juoksun onnistumiseen on mahdollisuudet, jolloin totosija voisi olla ihan mahdollinen.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Sopivalta lähtöpaikaltaErehys voisi saada hyvät asemat nyt koetettavaa lyhyttä loppukiriä ajatellen. .


T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Arto Komulainen, Pitkään tasaisen mainiossa vireessä ollut E.V. Jory (1) sai viimeksi vapaan radan reissun. Kisassa ei menty missään kohdassa erityisen kovaa. Kun vauhti pysyi tämän kannalta sopivana, eli tasaisen kovana, niin se pystyi hyvään suoritukseen. Kelin takia harjoittelupaikkaa on jouduttu vaihtamaan, jotta on voitu ajaa myös juosten. Treeneissä kohtuullisen rauhallisena olleen hevosen vire tuntuu säilyneen ennallaan. E.V. Jory on mukana rahallisesti aika epäsopivassa sarjassa, mutta en usko tuosta asiasta olevan rutinoidulle menijälle haittaa E.V. Joryn päivän suoritus riippuu paljolti siitä, että millä päällä se sattuu kulloinkin olemaan, joten mitään varmaa on aina ennakkoon vaikea lähteä lupaamaan. koko a teki hyvän esityksen pitkään mainiossa tasaisen hyvässä vireessä hevonen suorituksen täysin varma millä päällä sattuu olemaan ratkaiseen miten menestyy ei ole tälle hyvä paikka hanakala mennä siipi heiluu paha lähestutsä keskeltä paras jos matkavauhti riittävän kova ei huolestuta vaikka sarjamääritys vastaan vähän eripaikassa on päästy juosten vire ennallaan pysynyt kohtuullisen rauhallisena kotona


Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka ei ole E.V. Jorylle ihan helppo. Heiluva siiveke voisi lyödä sitä turpaan, joten alkuun ei voi oikein satsata. Huonolla tuurilla voisimme jäädä sisälle kiinni. Jos tempo on koko matkan reipasta, niin silloin sisäratajuoksustaan ei ole tälle haittaa.


Varustemuutokset: E.V. Jorylläoli viimeksi vielä takana hokit. Ne imivät hieman kiinni märkään rataan, eikä laukka ollut jossain kohtaa kovin kaukana. Hokit otetaan pois myös takaa.


Mauri Jaara, Pikku hiljaa parantava Bessie Bliss (2) on viime startin perusteella menossa jo oikeaan suuntaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksua yritetään saada.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Susanna Laulumaa, Champ Walk Inillä (4) oli syksyllä ongelmia. Sille tuli ensin minimaalinen vika hankkariin. Tuon takia se oli jonkin aikaa ajamatta. Vamma ehti parantua, mutta hevosemme pääsivät karkuun, missä yhteydessä tämä loukkasi itseään uudestaan. Yhtä syksyn kuukautta lukuun ottamatta ruuna on kuitenkin koko ajan treenattu. Tällä hieman totisella pojalla pitää olla kaikki kohdillaan, jotta se pystyy suorittamaan omalla tasollaan. Muuten hyvillä mielin tämän kanssa kisaan lähdetään, mutta tauolta paluuta tekevälle huonoista treenikeleistä on saattanut olla haittaa. Ravilla matkaan pääseminen ei ole varmaa, kun uusi kuski ei välttämättä osaa varoa Champ In Walkin mahdollista temppuilua.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Viime vuoden perusteella rehdille Champ Walk Inille tuntuu käyvän vähän kaikenlaiset juoksut.


Varustemuutokset: Champ Walk Inille olisi ilmeisen iso hyöty, jolla siltä pääsisi ottamaan edestä kengät pois. Viime vuoden kavio-ongelmien tuota ei vielä lähdetä tekemään. Takaa kengät saatetaan ottaa pois, ja siitäkin pitäisi olla tälle etua.


Ville Pohjola, Odotin viimeksi Caraway Runnerilta (5) hieman parempaa sijoitusta. Lämmityksessä hyvältä ja edelliskertaa hieman terävämmältä tuntuneen ruunan juoksu ei mennyt ihan parhaalla mahdollisella tavalla, kun se ajautui pitkässä kirissään loppukaarteessa turhan ulos. Caraway Runner on yleensä kilpailut kahden viikon välein. Treenaaminen on ollut huonojen kelien takia hankalaa, ja virettä on jouduttu pitämään yllä kilpailemalla. Nyt tulee kolme starttia aina viikonvälein, mikä on tälle uutta. Saa sitten nähdä mikä vaikutus tuolla on suoritukseen.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka johtavan rinnalla on ollut Caraway Runnerille huono. Suhteellisen lyhyellä kirillä parhaitten mennyt ruuna voisi tehdä selässä hieman pitemmänkin kirin.


Varustemuutokset: Ei tietoa muutoksista.


Tapio Kalaja, Zell Mementolla (6) oli vielä viimeksi hokit alla ja tuon takia jalka tökähti jossain kohtaa kisaa. Vaikka balanssin muutoksesta pitäisi olla hevoselle etua, niin vielä tähän kisaan lähdetään matalalla profiililla. Onnistuneella juoksulla viiden sakkiin voisi olla saumat.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Zell Memento tarvitsee tarkan reissun.


Varustemuutokset: Etukengät otetaan pois, minkä pitäisi olla Zell Mementolle etu.


Susanna Laulumaa, Bodenissa kaikki kengät otettiin pikku riskillä ensikertaa pois, ja Captivate (7) laukkasi pahasti startissa. Tuon perästä ruuna kulki railakkaasti, ja otti 14-vauhtia kulkenutta porukkaa selvästi kiinni. Ajokelein takia viimeistelyt ovat jääneet minimaalisiksi, mutta tälle siitä ei pitäisi olla kilpailleelle Captivatelle isoa haittaa. Kisan hevosemme on ovat menestysodotusten suhteen keskenään muuten aika samanvertaisia, mutta Captivatella on starttietu tallikaveriinsa nähden.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski hakee ruunalle paikan jostain kohtaa parijonosta.


Varustemuutokset: Käytettävä balanssi on vielä hieman auki. Takaa saatetaan kengät ottaa pois. Edestä kengät pysyvät todennäköisemmin vielä alla.