Oulun 14.11. Toto4-ravien vihjepaketti

Äimäraution maanantairavien teemana on Naisten Ilta, ja raveissa kilpaillaan myös kahdesta finaalipaikasta Toton SM-finaaliin.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1
Ahti Antti-Roiko, Perfect Reverie (4) oli uransa avauksessa vielä odotettua parempi. Startti vei eteenpäin, ja se on ollut nyt treeneissä aikaisemman oloinen. Perjantaina harjoiteltiin auton perästä, ja hevonen toimi ihan mukavasti. Kolmivuotias on tässä ensikertaa vieraalla radalla, iltavaloissa ja ensimmäisessä autolähdössään. Jos nuo seikat eivät aiheuta ongelmia, niin kotona hyvältä tuntunut Perfect Reverie taistelee tässä voitosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Perfect Reverie lähtee ihan kivasti matkaan, ja tasaisesti eteenpäin on heti tarkoitus ajaa.

Varustemuutokset: Hokkikengät nyt alla, joista ei ole ollut treeneissä haittaa.

LÄHTÖ 2
Ahti Antti-Roiko, Seinäjoen kasvattajakruunu-välierässä lähdettiin kovaa. Spicy Dayllä (1) jouduttiin pakittamaan alussa takajoukkoihin, mikä oli tuon tason kisassa liikaa. Tauluaan paremmalle hevoselle on treenisysteemin vaihtamisesta ollut hyötyä, myös lähtönopeuden suhteen. Spicy Day on tuntunut treeneissä hyvältä. Juoksun onnistuessa totosijalle pitäisi olla saumoja, ja keulajuoksulla voittokin saattaisi olla mahdollinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähdetään niin kovaa kuin on mahdollista, ja keulaan yritetään.

Varustemuutokset: Hokit ovat alla. Niistä ei ole Spicy Daylle haittaa. Muuten samat

Mauri Jaara, New Grove Storm (7) kilpailee tasaisessa kunnossa. Lähtöpaikka ei ole iso miinus. Tällä ei voi oikein kovasti satsata alkuun, kun se voi silloin painamaan liikaa ohjille. New Grove Storm jaksaa mennä, joten tällaiset hitaammat kelit suosivat hevosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Alku tarkkaillaan. New Grove Storm pystyy tekemään selässä pitkänkin kirin.

Jouko Kangas, Tasaisen hyvää jälkeä tekevä New Grove Storm (7) pystyy onnistuessaan voittamaan näitä lähtöjä. Eilen Rovaniemellä kilpaillut Baretta Boko osoittautui startin jälkeen sairaaksi, joten aivan varma tallimme muidenkaan hevosten terveydentilasta ei voi ennalta olla. Kelit ovat olleet meillä päin pari viime viikkoa betonin kovat, mikä on haitannut treenausta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka ei ole iso miinus vielä tässä vaiheessa paremmin vahvalle kuin nopealle New Grove Stormille, joka tarvittaessa kykenee vaikka kierroksen kiriin.

Varustemuutokset: Koko kesän hokeilla juossut ruuna jatkaa samoilla varusteilla.

Janne Lukkari, Renee Journey (9) sai Jyväskylässä kivan juoksun. Paremman sijoituk-sen kannalta sen edessä matkannut keulahevonen himmasi 100 m liian aikaisin. Hannu Torvinen pääsi kääntämään tamman vasta 200 m ennen open stretchille, ja pari vastustajaa oli päässyt tuossa vaiheessa jo hieman karkuun. Kuskin mukaan hevonen tuli täysissä voimissa maaliin. Jo viime startissa hokat olivat alla, ja tuon perusteella Renee Journey saattaa olla ne alla jopa suhteessa parempi. Iso hevosena tämä tarvitsee hyvän pidon. Rene Journeyn pitäisi olla kisan yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Suhteellisen nopea lähtijä saanee täältä hyvät juoksuasemat.

Varustemuutokset: Puolilappujen muuttaminen joksikin muuksi on vielä harkinnassa.

LÄHTÖ 3
Ahti Antti-Roiko, Burning Flight (2) pelkää silmille radasta lentävää tavaraa, ja tuon takia se ei suorita toisten takaa omalla tasollaan. Vapaalta radalta ruunalla voisi olla mahdollisuuksia jopa kolmen sakkiin. Mailin matka sopii.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vapaalle radalle koetetaan. Keulasta Burning Flight kasvaisi.

Varustemuutokset: Hokit ovat nyt alla. Niistä ei ole ollut tälle haittaa.

Erkki Paaso, Kunnossa jatkavalla Armani Pressillä (10) on ollut kuivaa yskää. Päätän aamun tilanteen perusteella tuleeko se kisaan mukaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissu on tiedossa. Jos hevonen on entisensä, niin kiriä loppuun löytyy.

Varustemuutokset: Armani Press kilpailee nyt ensi kertaa hokkikengässä. En usko niistä olevan hevoselle haittaa. Muuten samoilla mennään.

T4-1 / LÄHTÖ 4
Maarit Kauppinen, Ennen Seinäjokea Upea Ursulalla (4) ei ollut päästy betonikelien takia kunnolla ajamaan, ja tuon takia se saattoi käydä lähdössä kuumana. Raville selvittyään tamma teki kovan esityksen, ja nousi vielä toiseksi. Loppuviikosta tuli lunta, ja pari treeniä voitiin ottaa taa aivan normaalisti. Sunnuntaiaamun harjoituksissa tamma oli ihan hyvän oloinen. Upea Ursula ei ole koskaan ennen kilpaillut hokit alla. Minulle on sellainen tunne, että ne eivät ole sille eduksi. Matalalla profiililla tähän kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tamma päättää itse, miten se lähtee liikkeelle.

Varustemuutokset: Nyt ovat hokit alla. Jos on mahdollista, niin edestä ne saatetaan ottaa pois.

Ahti Antti-Roiko, I.P. Sankari (5) on tehnyt viime starteissaan ihan ok-esityksiä. Rahasija on tässä sopiva tavoite.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Yritetään päästä reippaasti liikkeelle, ja nopeasti sisäradalla.

Varustemuutokset: Hokit eivät haittaa.

Juha-Matti Paavola, Hieman itseään hakevaa Metkutusta (6) kokeillaan treenailla eteenpäin, ja ajetaan saman aikaa kilpaa. Tähän kisaan ei ole suuria odotuksia, ja 3-4 sija tyydyttäisi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ajellaan perässä, ja katsotaan mitä lopussa saadaan.

Varustemuutokset: Ruunalla ollut jo pitkään hokit alla. Muutenkin samat varusteet.

Arto Hyväri, Kuopiossa huhtikuun alussa tulleen 76-voiton jälkeen Tähti Kepun (6) hankoside reagoi lievästi. Tauko on puolen vuoden mittainen,. Kun hevonen on ollut tuon jälkeen vasta kymmenkunta kertaa aisoissa, niin en usko pulskassa kunnossa oleva ruunan olevan vielä ihan parhaimmillaan. Tähti Kepu on ollut harjoituksissa ihmeellisen rauhallinen, ja käyttäytynyt kuin normaali hevonen. Tuo on hieman huolestuttanut minua. Sunnuntaina ajetuissa treeneissä Tähti Kepu oli hyväntuntuinen ja oma virtava itsensä. Viime vuonna tämä tarvitsi yhden startin alle. Aika iso arvoitus Tähti Kepu on minulle tähän ekakisaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tähti Kepu jäänee lähdössä. Jos varaa tuntuu olevan, niin jossain vaiheessa sillä lähdetään varmaan kiertelemään.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ahti Antti-Roiko, Siirin Ällin (9) juoksu meni Seinäjoella täysin pieleen. Sisäradalla matkanneen ruunan edessä ja ulkopuolella oli täysin vetämättömät vastustajat, ja kirin jouduimme aloittamaan toivottomista asemista. Siirin Ällin kunnossa ei ole vikaa. Hyvä paikka ja pieni lähtö suosivat.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että pääsemme kunnolla matkaan. Koetetaan ehtiä heti kovimpien vastustajien etupuolelle. Keulapaikka parantaisi selkeästi voittomahdol-lisuuksia.

Varustemuutokset: Hokit alla, joista ei haittaa, muuten samat varusteet.

T4-2 / LÄHTÖ 5
Janne Lukkari, Hieman tasavauhtiselle Sivori Effelle (4) talvikelit sopivat paremmin. Viimeistelyjen perusteella kunnossa ruuna jatkaa kunnossa. Sivori Effe meni viime vuonna mainiosti hokkakengässä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nyt paikka on huomattavasti sisempänä. Sivori Effen on annettava lähteä sen mitä se lähtee. Koko matkaa ei ole tarkoitus ajaa johtavan rinnalla, mutta tilanteen mukaan suhteellisen aikaisin eteenpäin saatetaan suunnata. Kuski päättää lopullisen taktiikan.

Varustemuutokset: Muuten samat, mutta hokkikengät nyt alla.

Janne Lukkari, Briso Hermanin (5) juoksu kesäkengässä oli hieman hapuilevaa. Viime viikkojen treenit on ajettu hokeilla. Niillä se on ollut paljon pontevampi, kuten myös lauantain viimeistelyissä. Viime talvena ruuna teki hokkikengässä hyviä esityksiä. Jos ennusmerkit antavat ymmärtää oikein, niin Briso Herman voisi olla tähän kisaan jonkinlaine musta hevonen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kiihdytykseen koetetaan hieman satsata, ja katsotaan sitten miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Hokit ovat alla. Jenkit laitetaan perään, ja muutenkin samoilla jatke-taan.

Juha-Matti Paavola, Hienossa kunnossa kilpailevalle Fade To Jamille (6) lähtöpaikka on oikein sopiva. Seinäjoella oli kova rata mikä oli tälle etu. Pitämätön pehmeä alusta olisi iso miinus pienikokoiselle hevoselle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Fade to Jam lähtee ulommilta radoilta kovaa. Ruuna on ehkä parempi selkäreissulla. Kaikkein sopivinta tälle olisi, jos alkuun ei tarvitse satsata erityisen paljoa. Tuollaisen perästä sisäratareissulla Fade To Jam pystyy spurttaamaan lopun todella terävästi, kuten Seinäjoen lokakuun voittojuoksussa nähtiin. Kuski saa päättää lopullisen taktiikan.

Varustemuutokset: Hokit olivat jo viimeksi alla, ja muutenkin samoilla jatketaan.

Tapio Kalaja, Kunnossa oleva Ainur Hoss (10) teki Bodenissa hyvän juoksun, ja tuli mainiosti loppuun asti. Eturivistä asiallinen avaaja olisi voinut päästä keulaan, joten paikka on miinusta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksua täältä tulee. Jos vauhti menee lönköttelyksi, niin kuski voi kääntää jo ajoissa reissuun.

Varustemuutokset: Ainur Hoss juoksee nyt hokkakengässä, millä se on suorittanut hyvin. Ei muita muutoksia.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Janne Lukkari, Reborn Excalibur (1) ei ole vielä tänä vuonna löytänyt suoritusvarmuutta. Esitys viime startissa oli huono, joka johtui ruunassa käyneestä pöpöstä. Tuon jälkeen se treenannut normaalisti. Reborn Excaliburin viime harjoitukset on ajettu kaverin kanssa. Normaalisti laiskasti kotona menevä hevonen on ollut niissä pirteänä. Reborn Excalibur tarvinnee muutaman startin kroppaansa, ja tämä kisa on hieman tarkkailuluonteinen. Sopivalta lähtöpaikalta sijoitus neljän sakissa tyydyttäisi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarkkailen sisärataa pitkin ajetaan eikä kovin aikaisin reissuun ole tarkoitus lähteä.

Varustemuutokset: Hokeista ei ole aiemman perusteella haittaa, muuten samoilla jatketaan.

Antti Ojanperä, Valle Streamline (2) oli välillä kipeänä. Nyt sitä on taas päästy laittamaan ihan kivasti, ja reippaampaakin on ajettu. Startti näyttää tarkemmin missä ollaan menossa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: En osaa vielä oikein sanoa, että minkälainen juoksu olisi Valle Streamlinelle sopivin. Kuski ajaa niin kuin parhaaksi näkee.

Varustemuutokset: Ohjastaja päättää lopullisen varustuksen. Hokit ovat nyt alla.

Mauri Jaara, Räkäisenä ollutta Walk a Milea (3) jouduttiin lääkitsemään Mikkelin jälkeen. Myös voltista terävästi avaava tamma voi olla heti yllättävänkin hyvä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan. Tamma on ollut paras läheltä kärkeä.

Varustemuutokset: Hokeista ei ole haittaa. Ei muita muutoksia.

Annika Aalto, Confectionieria (4) on ollut tallissamme vasta 2,5 kuukautta. Näin lyhyessä ajassa ei ole varmaan saatu kovin suurta aikaan. Hevonen on olemassa oikein hyvän oloinen. Kotona tästä ei saa tarkka kuvaa, mutta ihan parhaimmillaan ruuna ei voine vielä olla. Tämän vuoden kisoissa Confectionier näyttää olleen voimakkaasti oikealla ohjalla. Radalla ajettujen harjoitusten perusteella tuosta haitasta ei ole päästy vieläkään täysin eroon. Confectionier ei ole ilmeisesti koskaan juossut hokit alla, joten paljon kysymysmerkkejä on ennalta ilmassa. Tässä ollaan hieman katsomassa, että miten hevosen kanssa lähdetään etenemään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa päättää taktiikasta. Toivon, että pääsisi Confectionier pääsisi juoksemaan sisäradalle, kun kaarteet voivat olla sille hieman hankalia.

Varustemuutokset: Hokit ovat nyt alla. Aiemmasta varustuksesta minulla ei ole tarkkaa käsitystä.

Petteri Joki, Koko ajan hyvin treenannut Road To Victory (5) ei onnistut viime starteissa ennen taukoa. Rovaniemen jälkeen kurkusta löytyi rakkula, mikä haittasi ainakin tuossa kisassa. Hevonen on ollut edelleen mainio harjoituksissa. Radalla ei ole kelien takia voitu käydä, joten ruunalla on ajettu kotona suoralla. Mahdollisesta pehmeästä radasta eikä hokeista pitäisi olla haittaa. Ennalta on hieman vaikea tietää, miten hevonen tässä suorittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viimeksi edessä oli likaa painoa, ja laukka tuli alkuun. To The Victory avaa ravilla kovaa. Hieman varman päälle startti otetaan, mutta pakittamaan ei aleta. Tälle käy sekä selkä- että keulajuoksut. Jos johtoon päästään, niin sieltä ajetaan.

Varustemuutokset: Road To Victoryllä ei ole koskaan ajettu ilman sekkiä. Lämmittelyjen ja treenien perusteella se saattaa sopia hevoselle mainiosti. Joten tuota on nyt tarkoitus kokeilla.

Aleksi Kytölä, Wasa Warrior (8) pärjäsi alkuvuodesta hyvin ja sarjat nousivat sen myötä. Kovien starttien takia päätettiin pitää hieman taukoa. Radoille paluu viivästyi suunniteltua pitempään, kun ruuna sairastui syksyllä. Radalla ei ole käyty, mutta kotona on ajettu reippaamminkin. Ihan huipputikissä hevonen ei voi vielä olla, ja se tarvinnee pari kolme starttia alle. Wasa War menee hokeillakin, mutta paras se on ilman kenkiä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tästä Wasa Warrior päässee ravilla matkaan. Katsotaan sitten miten juoksu lähtee menemään, ja miltä hevonen tuntuu. Tilanteen mukaan voidaan ajaa eteenpäinkin.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1
Heikki Valli, Tämän viikon treenit on jouduttu kovien kelien takia ajamaan radalla, ja kilpailuviettinen Last Finn (1) on ollut hieman normaalia totisempana. Tamman kunto on sama kuin mitä se on ollut jo keväästä asti. Last Finn ei ole vielä koskaan ennen kilpaillut hokeilla. Talvella sillä on treenattu ne alla, ja tuon perusteella niistä ei pitäisi olla hevoselle haittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kisassa avataan varmaan kovaa, eikä Last Finn ehtine alussa ihan nopeimpien mukaan. Se päässee kuitenkin sisältä ulos ja toiselle radalle.

Varustemuutokset: Hokit ovat alla. Muuten jatketaan samalla kuin millä on koko ajan ajettu.

Miika Tenhunen, Hokkikelit hyödyttävät Bad Boy Pressiä (3). Se menee niillä samoja vauhteja kuin kesäkengällä, eikä starttinopeuskaan heikkene. Oulussa esitys oli vielä hieman tasapaksu. Kovaa höykkyä kaipaava ruuna ei tarvitse kuin yhden startin alle, niin esitys on paljon terävämpi. Joensuussa Bad Boy Press oli sen oloinen, että tuona päivänä se olisi pystynyt voittamaan kovemmankin porukan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hitaalle avaajalle kolmosrata on sopiva lähtöpaikka. Vaikka hevonen on vahva, niin kuoleman paikalle sillä ei kannata ajaa. Pitkään taas turvaudutaan.

Varustemuutokset: Hevosella on nyt täydet hokit alla. Muuten samat varusteet.

Erkki Paaso, Zell Memento (5) on varmaan edelleen samanlainen kuin mitä se on ollutkin. Hokkakenkä vie tältä vauhtia, mutta niin se vie muiltakin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa päättää taktiikasta.

Varustemuutokset: Hokit ovat nyt alla, muuten samoilla jatketaan.

Jouko Kangas, Jos varmasti suorittava Iris Queen (7) saa juosta kärjen lähellä sisällä, niin se voisi pystyä spurttaamaan jopa korotuille rahoille. Eilen Rovaniemellä kilpaillut Baretta Boko osoittautui startin jälkeen sairaaksi, joten aivan varma tallimme muidenkaan hevosten terveydentilasta ei voi ennalta olla. Kelit ovat olleet meillä päin pari viime viikkoa betonin kovat, mikä on haitannut treenausta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sisäradalle tähdätään, ja lopussa kokeillaan.

Varustemuutokset: Hokit nyt alla, mutta ne eivät hidasta menoa. Muuten samat.

Mauri Jaara, Mainiossa kunnossa oleva Tag The Gel (12) teki viimeksikin ihan hyvän esityksen. Startti vei hevosta eteenpäin. Lähtöpaikka on nyt vielä onnettomampi kuin viimeksi, joten pärjääminen edellyttäisi kovasti tuureja.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mahdollisimman pitkään selissä pitää yrittää liftailla. Ylikova matkavauhti on toiveissa.

Varustemuutokset: Sopivia varusteita ei ole syytä vaihtaa.

LÄHTÖ 8
Harri Kotilainen, Turbo-Väinön (2) voittosumma meni juuri yli tonnin. Käypiä tehtäviä ei ollut oikein näkösällä. Kun tämä aikatasoitus vaikutti sopivalta, niin päätettiin lähteä vähän kauemmas kokeilemaan. Pystyvällä hevosella ei ole ollut isoja ongelmia, mutta pienet jutut ovat estäneet säännöllisen kilpailemisen. Ruuna on ollut hyvä molemmissa viime juoksuissaan. Turbo-Väinö pystyy petraamaan, ja hyvissä olosuhteissa 33-34-tulokseen tai jopa hieman alle voisi olla rahkeita. Pehmeästä radasta ei olisi tälle haittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulaan yritetään ja jos sinne päästään, niin tasaisen kovana matkavauhti koetetaan pitää.

Varustemuutokset: Yksinään Turbo-Väinö voi jäädä odottelemaan kavereita. Jotta hevonen olisi paremmin menollaan, niin varusteisiin saatetaan lisätä puolilaput.

Juha-Matti Paavola, Tosi-Jytky (3) on alkanut mennä ravia. Hevosella olisi kykyjä, mutta arka ja todella häiriöaltis ruuna on ainakin vielä tässä vaiheessa aika vaikea tapaus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kokeillaan ajaa ravia. Jos joku tulee eteen, niin tällä on parempi häiriöalttiuden takia ajaa siinä tilanteessa eteenpäin.

Varustemuutokset: Tosi-Jytky jatkaa hokit alla, ja muutenkin samoilla varusteilla.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9
Tapio Kalaja, Kunnossa olevan ja perille asti tulevan Red Raiderin (1) juoksu meni viimeksi hieman hankalaksi. Ruuna avaa auton takaa ihan kohtuullisesti, mutta lähtöpaikkaansa se ei pystyne hyödyntämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että matkalla mennään reipasta. Tällä kertaa on tarkoitus lähteä kiriin hyvissä ajoin.

Varustemuutokset: Hokeista ei ole tälle haittaa. Ei muita muutoksia varusteisiin.

Miika Tenhunen, Rutinoimattomuuttaan Grace Sundance (3) on vielä hieman ailahteleva, eivätkä kaikki päivät ole sille samanlaisia. Varsinkin selästä tamma on toisinaan aika laiska.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Grace Sundance lähtee oikeana päivänään kovaa. Jos keulaan päästään , niin sieltä ajetaan. Tamma saanee joka tapauksessa paikan läheltä kärkeä. Viimeksi vetolaput jouduttiin ottamaan käyttöön hieman liian aikaisin, eikä kiri kantanut aivan täysillä maalin asti. Jos vetolaput saadaan säästettyä viimeiselle 600 m, niin silloin Grace Sundance tulee vahvasti perille asti.

Varustemuutokset: Grace Sundance on juossut viime treenit hokit alla, Se on ollut terävänä, ja ravi on sujunut. Muuten saat varusteet.

Jouko Kangas, Kesästä meillä Seachocolatella (4) oli hiusmurtuma polvessa. Tuo haitta on nyt hoidettu kuntoon. Tauko on pitkä ja treeni on ollut kevyttä, joten voittaakseen se tarvinnee muutaman startin alle. Hevonen on olemassa hyvä, ja korotuille rahoille nytkin saattaisi olla saumoja. Eilen Rovaniemellä kilpaillut Baretta Boko osoittautui startin jälkeen sairaaksi, joten aivan varma tallimme muidenkaan hevosten terveydentilasta ei voi ennalta olla. Kelit ovat olleet meillä päin pari viime viikkoa betonin kovat, mikä on haitannut treenausta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Asiallisesti avaava Seachocolate pystyy hyvänä olleessaan tekemään omaa juoksua.

Varustemuutokset: Aiemmasta varustuksesta minulla ei tarkempaa tietoa. Normivarusteilla aloitetaan.

Eija Sorvisto, Tämän kisa hevosemme ovat keskenään aika tasavertaisia, ja juoksun onnistuminen varmaan ratkaisee kuka niistä pärjää parhaitten. Amex (5) on näistä se varmin suorittaja. Rehdisti menevä asiallinen avaaja saanee hyvän juoksupaikan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Amexille tuntuvat käyvän todella monenlaiset reissut, eikä hevonen ole juoksuriippuvainen.

Varustemuutokset: Amex ei ole kilpaillut hokkikengässä, mutta treeniotteiden perusteella tuon seikan ei pitäisi ole kompastuskivi pärjäämistä ajatellen. Muuten samat varusteet.

Mauri Jaara, Hilarious Hangover (6) vaikuttaa näihin lähtöihin ihan oikealta hevoselta. Ylivieskaan tamma palasi pikku tauolta. Tuo kisa ajettiin Kouvolan karsinnat mielessä, joten nuo seikat huomioiden esitys oli ihan hyvä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Asiallisesti lähtevälle Hilarious Hangoverille käy sekä selkä- että keulareissut. Katsotaan, miten juoksu lähtee tästä menemään.

Eija Sorvisto, Arwen Hossia (10) hoidettiin hieman viime startin jälkeen, mutta nyt kaikki pitäisi olla taas kunnossa. Hiukan matalaliikkeet omaava tamma ei ole juossut hokkikengässä kilpaa, ja ennalta on pieni arvoitus mikä on niiden vaikutus suoritukseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Arwen Hoss on selkäreissulla parhaimmillaan. Suhteellisen lyhyeen kiriinsä se tarvitsee mielellään hieman vetoapua.

Varustemuutokset: Hokit ovat nyt alla, mutta muuten samoilla jatketaan.

Eija Sorvisto, Seinäjoen 76:ssa hyvän esityksen tehnyt Mr Money Maker (11) ei keskity vielä hommaan ihan täysillä. Jos ori saisi kilpailuvietin täysin päälle, niin se voisi olla oikeinkin hyvä hevonen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mr Money Maker osaa tehdä oman juoksunsa. Kuski saa tehdä sen mukaan miten parhaaksi näkee.

Varustemuutokset: Myös Mr Money Maker juoksee tässä ensi kertaa hokit alla kilpaa. Vaikka orilla on hieman matalat liikkeet, niin en usko hokeista olevan sille haittaa.

Antti Ojanperä, Viimeksi hyvin suorittaneelle ja ravanneelle Shestheone Pellinille (12) tällainen lähtöpaikka hankala, kun hevosella on ollut ajoittain jonkin verran ongelmia kaarteissa. Hokkien vaikutus suoritukseen on ennalta pieni arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että tamma tekee näistäkin asemista hyvän juoksun ja yllättäisi.

Varustemuutokset: Hokit laitetaan alle.

LÄHTÖ 10
Ahti Antti-Roiko, Jaksava ja pääsevä Catchmeifyoucan (2) on mainiossa kunnossa. Uskon, että kengitysmuutoksen ansiosta mahdollisuudet ehjään juoksuun ovat nyt paremmat. Ravilla tammalla pitäisi olla pärjäämiseen ihan hyvätkin saumat.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jaksavalla hevosella voi tarvittaessa ajaa vaikka johtavan rinnalta.

Varustemuutokset: Catchmeifyoucan meni kotona parhaitten kevyillä alumiineilla, eikä laukkoja tullut. Kilpatilanteessa korvien väli ei kuitenkaan ilmeisesti kestänyt tuota balanssia. Nyt hevonen juoksee välipohjat ja rautakengät alla.

Jouko Kangas, Pari kuukautta taas tallissa ollut Aaron Beyonce (4) on periaatteessa täysin ravivarma, mutta jostain kuuman syystä se ei päässyt viimeksi ravilla matkaan. Ruuna pystynee menemään ennätysvauhtiaan, tai jopa hieman parantamaan siitä. Vaikea sanoa, mihin se tässä riittää. Eilen Rovaniemellä kilpaillut Baretta Boko osoittautui startin jälkeen sairaaksi, joten aivan varma tallimme muidenkaan hevosten terveydentilasta ei voi ennalta olla. Kelit ovat olleet meillä päin pari viime viikkoa betonin kovat, mikä on haitannut treenausta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka hyödyttä asiallista avaajaa

Varustemuutokset: Hokit alla, josta ei hevoselle haittaa, muuten samoilla jatketaan,

T4-vihje

Tänään moni juoksee ensikertaa kesäkelien jälkeen hokit alla, ja jotkut kilpailevat jopa ensimmäisen kerran nastakengät alla. Toisia balanssivaihtuminen saattaa hyödyttää, mutta joillekin se on melkoinen haitta. Jäätyneen maan päälle on laitettu hiekkakerros, johon on sekoitettu lunta. Sisärata oli ainakin vielä sunnuntaina ollut hieman muita ratoja pehmeämpi. Oikein tiukan tarvitseville hevosille olosuhteet saattavat olla miinusta. Viime viikkojen kovat kelit ovat voineet vaikeuttaa joidenkin treenausta.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas

Siirin Ällin (9) juoksu meni Seinäjoen 76:ssa täysin penkin alle. Se juut-tui sisäradalle aivan liian pitkäksi aikaa, eikä hyvä lopetus aidan viertä pitkin nostanut ruunaa enää edes rahasijoille. Paljon ratkeaa kiihdytyksessä. Oikeana päivänään Siirin Älli lähtee terävästi liikkeelle. Kuten Ahti Antti-Roiko totesi, jos ruuna pääsee alussa pahimpien vastustajien etupuolelle, niin voiton mahdollisuudet kasvavat selvästi. Keulaan pääseminen on tuolloin mahdollista, ja mieli paikaltaan Siirin Ällin ohittaminen on todella vaikea tehtävä.

Arvoitukset

Seinäjoen omassa 76-kisassa hurjalla esityksellä lähtölaukkansa paikannut Upea Ursula (4) kilpailee nyt ensikertaa hokit alla. Maarit Kauppisella oli vähän sellainen tunne, että uusi balanssi on tammalle jonkinlainen miinus. Ravilla matkaan pääseminen ei ole koskaan varmaa, ja lähdön uusinnat vielä lisäävät laukkariskiä. Etukengät saatetaan ottaa pois. Erheittä lähtiessään Upea Ursulalla voi olla tässä muille vaikea vastustaja. Puolen vuoden tauolta palaava kovana talvihevosena tunnettu Tähti Kepu (7) on tähän kisaan iso kysymysmerkki. Sunnuntain treenejä lukuun ottamatta ruuna on ollut harjoituksissa aiempaa rauhallisempi, mikä saattaa olla huonokin merkki.

Juoksunkulku

Kumpikaan paalun osanottajista ei ole kovin terävä starttari. Varmemmin matkaan pääsevä Lakori (2) saattaa juosta alussa keulassa, mutta hyvän selkä kelvannee mieluusti eteen. Ravilla matkaan lähtiessään Upea Ursula (4) voi rynnistää jo varhaisessa johtoon. Jos Siirin Älli (9) ehtii alussa vaarallisimpien vastustajiensa edelle, niin tie keulapaikalle näyttää aika silotellulta. Nousukuntoisen oloisella Vektorin Maineella (8) oli Oulussa nelosradalta vaikeuksia päästä laukatta matkaan, eikä valjakkoa nähtäne nytkään alussa ihan kärkipäässä.

A: 9,4 B: 8,7 C: 6,2,1,5,3

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas

Hieman tasavauhtisena talvikeleistä hyötyvä Sivori Effe (4) ei ole mikään starttiraketti, mutta mainiolta lähtöpaikaltaan se saanee edulliset asemat jossain kohtaa kisaa alkavaa vahvaa loppuvetoaan ajatellen.

Yllättäjäehdokas

Kesäkeleillä Briso Herman (5) ei ollut parhaimmillaan. Starttitilanteessakin ruuna oli hieman epärytmisen oloinen, eikä se päässyt normaalin liukkaasti liikkeelle. Janne Lukkarin mukaan hokit alla ajetuissa treeneissä hevonen on ollut kaikin puolin selvästi paremman oloinen, joten pienet yllätyssaumat hän ajokilleen tässä antoi.

Arvoitus

Hienoon kuntoon noussut Fade To Jam (6) tarvitsee Juha-Matti Paavolan mukaan pienenä kovapotkuisena hevosena riittävän pidon, ja keli voi olla tänään ruunaa vastaan.

Juoksunkulku

Ulkoa terävästi avaava Fade To Jam (6) ottanee helposti keulat. Vaikka voittoja on tullut tuolta paikalta, niin Juha-Matti Paavolan mielestä terävän spurtin osaava ruuna olisi ihan paras selkäreissulla sisäradalta. Keulajuoksu tuntuu tässä kuitenkin aika todennäköiseltä. Briso Hermanilla (5) on nyt hokit alla, joilla se pystynee avaamaan suhteessa kovempaa. Johtopaikkakin kelpaa, jos sinne on mahdollisuudet päästä. Hyvänä päinään asiallisesti avaava Blue Finn (3) saattaa pystyä hankkimaan itselleen paikan johtavan takaa. Sivori Effe (4) saanee asemat toisella radalla suhteellisen lähellä kärkeä, mistä kuski kääntänee ajokkinsa sopivaksi katsomallaan kohdalla reissuun.

A: 4 B: 6,5 C: 1,10,2,12,3 D: 8,9

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas on tässä kisassa ennalta allekirjoittaneelta aika tavalla kateissa.

Yllättäjäehdokkaat

Terävästi voltista avaava Walk a Mile (3) voi päästä mieliasemiinsa keulaan, mistä Mauri Jaaran mukaan hyviä harjoitusotteita esittänyt tamma saattaisi pystyä vaikka voittoon. Alkuvuodesta Petteri Joen käsistä hyvin suorittanut Road To Victory (5) osaa sekin lähteä voltista liukkaasti liikkeelle, ja johtopaikalta ykkössija voisi olla nytkin mahdollinen.

Arvoitukset

Neljän kuukauden paussilta aloittava alkuvuoden huippuesityksien myötä kovasti sarjoissaan noussut Wasa Warrior (8) ei ole Aleksi Kytölän mielestä vielä terävimmillään. Kovat hiitit puuttuvat, ja ruuna tarvinnee hänen mukaan jonkin startin alle. Confectionier (4) aloittaa tässä uudesta valmennuksesta. Annika Aallon näkemyksen mukaan alkuvuoden starteissa oikealla ohjalla vahvasti maannut ruuna ei ole ollut oma itsensä, ja viimemetrit olivat hieman tahmeita. Tosi räväkästi käynnistyvä hevonen hankkinee itselleen paikan kärjestä tai läheltä sisäradalla.

Juoksunkulku

Radoilta 2-5 lähdetään kovaa. Keulapaikka saattaa kiinnostaa eniten Mauri Jaara, ja hutera ykkösveikkaus keulassa juoksevaksi on Walk a Mile (4). Hyvään iskuun taas noussut Sophie Savage (6) on käynnistynyt voltista aika kankeasti. Kuski suunnannee jo ajoissa eteenpäin. Paikka johtavan rinnalla häämöttää, mistä tämäkään porukan voittaminen ei ole välttämättä ihan helppoa.

A: 2,6,3,5 B: 8,11,1,4 C: 7,9 D: 10

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokas

Jos Bad Boy Press (3) ei jää alussa liian kauas kärjestä, niin nousukuntoinen vahva kirijä voi kiertää lopussa ykköseksi.

Yllättäjäehdokas

Asiallisesti tauon jälkeen suorittanut Crazy Valley (6) voi huippukuskin avittaman pystyä sopivasti menneellä juoksulla lopussa ihan kärkeenkin.

Arvoitus

Hyvässä kunnossa kilpailevalle Zell Mementolle (5) keulasta voittaminen ei ole vielä onnistunut. Nyt sellaisen reissun mahdollisuus tuntuu aika suurelta. Myös hokkien vaikutus suoritukseen on jonkinlainen kysymysmerkki.

Juoksunkulku

Zell Mementon (5) pitäisi olla suvereenisesti eturivin kovin avaaja, ja se suhahtanee johtoon. Sieltä ajaminen tuntuu ennalta todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Jos matkavauhti säilyy maltillisena, voi voittoon olla hyvät saumat. Last Finn (2) osaa lähteä ihan asiallisesti matkaan. Jani Valli hankkiutunee mahdollisimman nopeasti toiselle radalle. Koko matkaa ei haluta ajaa johtavan rinnalta, mutta sopivassa kohdassa noihin asemiin saatetaan edetä. Hitaana avaajana Bad Boy Pressille (3) ei pysty hyödyntämään lähtörataansa. Kuoleman paikka ei sovi Miika Tenhusen mukaan hevoselle, joten pitkä kiriin on luottaminen.

A: 3,5,1 B: 6,12 C: 2,4,8,7,10

T4-systeemit

Pieni: : 9,4 (8,7) 4 (6,5) 2,6,3,5 (8,11) 3,5,1 (6,12) = 24 riviä
Suuri: : 9,4 (8,7) 4,6,5 (1,10) 2,3,6,5,8,11,1,4 (7,9) 3,5,1,6,12 (2,4) = 192 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Varmin kolmen sakkiin

Hyvin ja luotettavasti suorittava Amex (5) avaa asiallisesti. Rehdille ruunalle käy aika tavalla kaikenlaiset reissut, ja kivalta lähtöpaikalta kolmen sakkiin pitäisi olla mainiot saumat.

Yllättäjä

Kivasti lähtevä Red Raider (1) saanee tässä kivan sisäratareissun. Hieman tasavauhtisena se saattaa hyötyä hitaammasta kelistä, eikä troikkasija ole ollenkaan mahdoton.

Arvoitus

Lähtöpaikka ja hokit voivat olla laadukkaalle Shestheone Pellinille (12) liian iso haitta menestystä ajatellen.

Juoksunkulku

Oikeana hetkenään liukkaasti avaava Grace Sundance (3) tuntuu todennäköisimmältä keulassa juoksevalta, mutta myös muut vaihtoehdot ovat mahdollisia. Monella on aika vähän startteja, eikä kaikilla ole välttämättä vielä koskaan satsattu starttiin, joten lähtökiihdytys hokit alla voi olla ennalta arvoituksellinen.

A: 3,5 B: 6,9,12,2,1,11,4,10,7

Muut lähdöt

1. 4. Perfect Reverie – 5. Firetail Avenger – 3. Fianna – 6. Baroness Pegasus – 10. Elegant Duo (7. Camp Victory)
2. 9. Renee Journey – 7. New Grove Storm – 1. Spicy Day – 2. Aqua's Katya – 4. Blue House's Power – 6. Sunday's Robertta – 7. New Grove Storm (3. Lenny Dahlia – 5.Hamis Heartbreaker)
3. 10. Armani Press – 3. Amazing Captor – 2. Burning Flight – 4. Forceberg – (7. Paris Blues ¬– 9. Vick Afeidas)
8. 16. Myrsky Tuuli – 9. Aavan Sisu – 12. Nynne – 2. Turbo-Väinö – 14. Ylöstalo – 11. Katajan Kunnari (6. Vili-Huri)
10. 11. Lilla Longleg – 2. Catchmeifyoucan – 7. Wasa Windy – 8. Man Of Mill – 10. Saint Flavian – 4. Aaron Beyonce (6. Hollywood Hills)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen