Oulun 2.12. lounasravien vihjeet

Oulun lounasravit käynnistävät kotimaisen raviperjantain klo 12 alkaen.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1
Kaarlo Palojärvi, Ames Charisma (1) on epävarma lähtijä. Hyvässä kunnossa olevalla jaksavalla ruunalla pitäisi olla ehjällä juoksulla pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Laukkavaaran takia Ames Charismalla ei pysty satsaamaan lähtöön. Toivotaan, että päästään jossain vaiheessa ulos sisäradalta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, E.V. Bena (4) rulli maanantaina startissa yli. Hyvän juoksun tarvitsevan ruunan reissusta tuli turhan vaikea, eikä hevosta kannata lopun väsymisestä syyttää. Startti alla hyvältä lähtöpaikalta E.V. Benalla pitäisi olla tässä pärjäämissaumat.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Asiallisesti lähtevällä E.V. Benalla voi tarvittaessa ajaa myös keulasta.

Varustemuutokset: Kaustisella kesäkengässä ilman sekkiä ajaminen onnistui. Viimeksi hokit olivat alla eikä homma toiminut, joten nyt sekki laitetaan taas varusteisiin mukaan. Painoa laitetaan eteen hieman lisää.

LÄHTÖ 2
Marika Lohilahti, Punta-Patessa (2) ei ole ollut mitään varsinaista vikaa, vaan paljolti omien työkiireidenkin takia tauko on päässyt venymään näin pitkäksi. Kunnon pitäisi olla ihan mukavalla mallilla. Hiittejä ei ole ajettu, joten ori voi hieman tukkoinen. Tämä on jonkinlaisen testistartti, jossa katsotaan, että missä hevosen kanssa ollaan menossa. Jos Punta-Pate on sellainen kuin mitä se on aiemmin ollut, niin ainakin rahaa hevosen pitäisi tästä saada.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Vielä lapsellinen Punta-Pate saattaa jäädä odottelemaan muita, joten sillä parempi on ajaa heti reippaasti eteenpäin.

Varustemuutokset: Varusteet ovat vielä hieman harkinnassa. Punta-Pate on kilpaillut korvat auki, mutta nyt ne saatetaan pistää kiinni. Ori on juossut kokolapuilla. Tässä hevoselle voidaan laittaa laput, joita päästään kääntämään jonkin verran sivulle.

Satu Valkonen, Vincent Lax (7) samalla jataa mallilla kuin tähänkin asti.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Toivotaan, että hyvä lähtijä pääsisi läpi, ja kivalle paikalle parijonoon, jolloin se voisi pystyä tässä pärjäämään.

Varustemuutokset: Samoilla mennään edelleen.

Martti Ratinen, Mäen Einosta (8) löytyi pientä sanomista, ja sitä jouduttiin hieman laittelemaan. Välillä kelit olivat huonoja, ja tuon takia kovempaa ei voitu ajaa. Noissa rauhallisemmissa vauhdeissa hevonen on ollut ihan hyvän oloinen. Jos Mäen Eino tekisi totta, niin vauhtiensa puolesta se pystyisi näissä sarjoissa kyllä pärjäämään.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Mäen Einolle juoksulla ei ole isoa merkitystä. Pärjääminen on eniten kiinni siitä, että tahtooko ori mennä.

Varustemuutokset: Nyt hokit ovat alla, mutta sillä ei merkitystä pärjäämistä ajatellen.

Pertti Heikkinen, Yhdessä välissä ei ollut vain tarjolla sopivia lähtöjä, ja Herra Helmiselle (10) tuli pikku tauko. Mitään ongelmia sillä ei ole ollut. Jossain kohtaan kelit haittasivat treenausta, mutta ihan normaalilta tämä on harjoituksissa tuntunut. Kilpailuvire näin pitkällä starttivälillä on tietenkin pieni arvoitus. Herra Helminen on hieman omanlaisensa ajettava, ja nyt taakse hyppää uusi kuski, joka ei vielä tunne hevosta. Herra Helminen ei ole vielä koskaan juossut kilpaa talviradalla. Hokit sillä oli kesälläkin alla.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Vapaalta radalta paremmin ja varmemmin menevän Herra Helmisen valttina on ollut aina hyvä lähtönopeus.

Varustemuutokset: Treeneissä oriilla on ollut puoltajan kuolaimet. Lämmityksen perusteella päätetään käytetäänkö niitä myös kisassa.

Martti Ratinen, Popkatilla (11) on omat ongelmansa, ja sen kanssa oltiin jo jossain vaiheessa luovuttamassa. Välillä ratsuopetuksessa ollut ja esteitä hypännyt hevonen ruunattiin. Tuon perästä ravi on ollut sujuvampaa. Orimaisensa Popkatilla eivät ajatukset pysyneet kasassa. Nyt toimivuus on harjoituksissa parantunut. Vaikka tämä ei riitä vauhdeiltaan Mäen Einolle, niin aika tasavertaiset pärjäämismahdollisuudet hevosillamme ennalta on.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Orina Popkatti jäi matkalla keskustelemaan muiden kanssa, katsotaan miten se nyt ruunana kisatilanteessa käyttäytyy.

Varustemuutokset: Popkatti juoksee nyt eri balanssilla kuin kokeessa. Katsotaan sitten miten uusi kengitys pelittää.

Mauri Jaara, Popkatti (11) oli hyvä kokeessa, ja ravikin sujui. Popkatti on pystyvä hevonen, jos vain toimii kunnolla.

LÄHTÖ 3
Taisto Vierimaa, Hieman vähemmällä ruualla ollut Quick Diesel (1) oli ennen viime kisaa kotona virkumpi ja terävänä harjoituksissa. Silti oli yllätys, että se pystyi avaamaan noinkin kovaa. Ruuna on viime startin jälkeen painanut treeneissä ohjille ehkä vielä vähän kovempaa. Huonot olosuhteet ovat haitanneet jonkin verran harjoittelua. Napakka rata olisi parempi hieman matalat liikkeet omaavalla Quick Dieselille.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kuski saa päästellä sen mukaan, miltä hevonen tuntuu.

Varustemuutokset: Jenkkikärryjä kokeillaan hevosella ensi kertaa, Ne eivät ole olleet sillä perässä vielä koskaan ennen edes harjoituksissa.

Anne Niskala, Run Riot (4) tuntui viimeistelyissä paremmalta kuin Forceberg. Run Riot ei ole hyvä kesäkengässä ja tuon takia se sai pitää taukoa. Pitävä talvirata on sopivin. Pitkän paussin jälkeen ruuna kävi kuumana startissa ja laukkoja tuli. Viimeksi matkaan päästiin ongelmitta.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Asiallisesti lähtevän Run Riotin toivepaikka oli parijonossa läheltä kärkeä.

Varustemuutokset: Jotta Run Riot pysyisi rauhallisena, niin se juoksee perusvarusteilla, ja vetolaput eivät ole tällä kertaa käytössä.

Kaarlo Palojärvi, Kuukauden starttivälillä maanantaina kisaan tullutta Desperado's Hopea (6) ei ollut huonojen kelien takia päästy ajamaan reippaampaa. Nyt kisa alla tamman pitäisi parantaa. Desperado's Hope on näiden ravien paras pärjäämissaumani.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Vapaalta radalta Desperado's Hope lähtee terävästi. Jos keulaan päästään, niin sieltä myös ajetaan. Tamma tulee muualtakin, eikä johtopaikka ole pärjäämisen edellytys.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Anne Niskala, Forceberg (7) ei ollut erikoisen hyvä viimeistelyissään. Tuo saattoi johtua polviongelmista. Se sai keskiviikkona niihin kylmähoitoa. Yleensä muutenkin startteihin petraava hevonen saattaa olla kisassa taas huomattavasti parempi.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Hieman sisälle päin painavalle Forcebergille selkäreissu sisäradalla olisi sopivin. Sellainen perästä ruunaa tulee lopun hyvin.

Varustemuutokset: Myös kesällä hokit alla kilpaillut Forceberg jatkaa samoilla varusteilla.

Ilkka Sarkkinen, Zoom Kempin (10) kengitys oli välillä pahasti pielessä, ja kaviostakin oli palanen pois. Syksy ruunaa on treenattu, eikä se ole nyt laukkaillut. Vauhtia ja jaksoa hevosella on, mutta ravilla pysyminen on aina ennalta arvoitus. Zoom Kempin pitäisi päästä menemään vapaata rataa, joten lähtöpaikka on sille hieman hankala

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Pääasia, että hevonen menisi ravia.

Varustemuutokset: Muuten samat kuin aiemmin, mutta nyt hevosella on automaattisekki, millä varustemuutoksella ei ole käytännön merkitystä.

Heidi Torvinen, Paljon liikuntaa tarvitseva Decamerone (12) oli ennen viime kisaa muutaman päivän ajamatta. Varman siksi se oli ylipaineissaan, ja laukkoja tuli. Kisan jälkeen hevonen oli kovassa kuumeessa. Tuon jälkeen piti harjoituksissa ottaa jonkin aikaa rauhallisemmin. Vasta viime viikolla päästiin taas treenaamaan normaalisti. Decamerone on ollut virkeänä otetuissa vedoissa. Harjoitusolosuhteissamme ei ole ollut moittimista. Terveeltä ja pystyvältä ruunalta eivät voimat kyllä lopu kesken.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Toivotaan, että Decamerone lähtisi rauhassa liikkeelle. Ruuna pystyy tekemään omaa juoksua, joten tällainen lähtöpaikka ei ole sille niin kauhean huono.

Varustemuutokset: Isokokoinen ruuna tarvitsee hyvän pidon, joten pitkät hokit joudutaan laittamaan alle. Decamerone pärjääminen on ollut paljon kengityksestä kiinni, ja uuden balanssin vaikutus on ennalta pieni arvoitus.

LÄHTÖ 4

Mauri Jaara, Tag The Gel (1) teki viimeksi laukan jälkeen ihan asiallisen esityksen. Keskiviikon treenin perusteella hevosella tuntuisi kaikki olevan edelleen kohdillaan. Wille Caramell on kova vastustaja, mutta meillä on lähtöpaikan etu puolellamme.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Huonoista alkuasemista edellisissään kärsinyt Tag The Gel on parhaimmillaan kärjestä tai sen takaa. Ykköseltä orilla saumat saada mieleisensä juoksu.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan

Ilkka Sarkkinen, Zarrine Kempillä (7) oli syksyllä hengitysvaikeuksia. Välillä kovat kelit haittasivat treenausta, eikä vauhdikkaammin päästy ajamaan. Lihaksiston pitäisi olla kunnossa, mutta syksyn ongelmien takia on ennalta pieni arvotus jaksaako tamma perille asti.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Zarrine Kemp ei ole oikein kierrellyt takaa. Toivotaan, että tamma pääsisi keulaporukoihin, mistä se on ollut parhaimmillaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Arto Laurukainen, Hyvässä kunnossa jatkavalta Wille Caramellilla (8) puuttui varmaan koko kesän ajan pitoa, ja suorituksista sen myötä tasaisuus. Esitys oli viimeksi muuten hyvä, mutta noihin olosuhteisiin liian lyhyiden hokkien takia ravi huononi lopussa (pitoa puuttui). Sen jälkeen, kun hokit laitettiin alle, Wille Caramell on ollut treeneissä varmemman oloinen. Napakka talvirata sopisi ruunalle mainiosti.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Alkuun ei ole vielä satsattu, mutta Wille Caramell osaa avata tarvittaessa asiallisesti auton takaa. Lähtöpaikka on nyt ulkona. Katsotaan miten juoksu lähtee menemään, ja koetetaan siiten lopussa.

Varustemuutokset: Muuten samoilla jatketaan, mutta nyt alla tulee pitemmät hokit.

Satu Valkonen, Teeny Weeny (12) ollut huono starteissaan. Vika löytyi veriarvoista. Nyt tamma on treenannut hyvin ja tuntunut paremmalta kuin pitkään aikaan. Vielä tässä vaiheessa mitään varmaa kisasuoristuksesta ei voi lähteä ennalta lupaamaan.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Teeny Weeny ei kiertelemään mielellään, joten lähtöpaikka on sille huono.

Varustemuutokset: Yrityshalujen lisäämiseksi varusteisiin lisätään vetolaput.

LÄHTÖ 5

Mauri Jaara, Kuopion itselleen sopimattomasta alustasta Chicotte Chic (6) ei saanut ollenkaan pitoa. Se löi tuon takia jalkoihinsa, mikä ei ole tälle hevoselle normaalia. Napakka rata suosisi tammaa. Bodenissa 800 m kirillä ja hyvällä esityksellä kolmanneksi noussut Chicotte Chic on tällaiseen seuraan ihan mahdollinen pärjääjä, eikä sitä kannata peleistä täysin unohtaa.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Ihan kivasti avaavaa Chicotte Chic pystyy pitävällä radalla tekemään vähän omaakin juoksua ja aika pitkänkin kirin.

Sanna Loukusa, Bodenissa takarivi ja pidon puuttuminen kurakelillä olivat Kivarin Rockia (8) pahasti vastaan. Kotona hevonen on ollut pirteänä. Tässä lähtöpaikka on huono, ja pärjääminen on paljon juoksunkulusta ja onnistumisesta kiinni.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Tämä on tehnyt parhaat esitykset keulasta. Lähtöpaikka on ulkona, ja hyvin hevosen tunteva kuski saa päättä lopullisen taktiikan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Anne Niskala, Papa Gallon (9) on tallin kyvykkäin hevonen, jolla on ollut omia ongelmiaan. Vähäiseksi menneiden pisteiden takia se ei ole päässyt kisoihin mukaan. Asiallisesti viimeistelyissä suorittaneella ruunalla pitäisi onnistuneella juoksulla olla pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Nopea avaaja ei ole paras keulasta. Tämä lähtöpaikka sopii Papa Gallonille tosi hyvin, kun se on selkäreissulla parempi.

Varustemuutokset : Muuten samoilla, mutta nyt hevoselle on hokit jalassa. Vaikka Papa Gallon pärjäsi viime talvena ne alla, niin huonompi se tuolloin oli kuin kesäkengässä. Vahvistunut hevonen on mennyt nyt treeneissä paremmin hokeilla, joten en usko niistä olevan sille haittaa.

Kaarlo Palojärvi, Tennessee James (12) sai Norjan ravisarjasta hyvin rahaa. Palkintosumma nousi, ja sen mukana tehtävät kovenivat. Tuon takia kehitystä edellytetään, joten välillä harjoiteltiin. Tässä ollaan hieman katsomassa, että aletaanko kilpailemaan, vaan pitääkö treenaamista vielä jatkaa. Kovaa hiittiä tällä ei ole vielä koskaan ajettu. Harvoin starttailut ori on käytännössä tullut melkein joka kisaan pikku paussilta, enkä usko tauolla olevan suurta merkitystä. Tässä kisassa jo rahasija tyydyttäisi, mutta toisaalta kaikilta paikoilta voittanut hevonen ei ole vielä koskaan hävinnyt laukatonta juoksuaan.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Tennessee James lähtisi kovaa, joten paikka on miinusta. Toisaalta tässä tilanteessa siitä ei isoa haittaa.

Varustemuutokset : Tennessee James juoksee nyt hokit alla, mikä saattaa olla sille suhteellisesti parempi balanssi.

T4-vihje
Oulun vuoden viimeisten lounasravien T4:n näyttää ennalta aika haasteelliselta arvioitavalta. Potentiaalisia yllättäjiä on runsaasti, ja hyvät vaihtoehdot varmoiksi ovat aika tavalla kateissa.

T4-1 / LÄHTÖ 2
Varmaehdokas Mieleistä varmaehdokasta tähän mystiseen arvioitavaan en osaa esittää.

Arvoitus: Ruunaksi muutettuna Popkatti (11) toimi ja ravasi Mauri Jaaran mukaan paremmin. Ennalta tasaisessa koitoksessa Popkatti saattaisi kyetä vaikka ykköseksi.

Juoksunkulku arvaus Hyvin voltista avaava Mortti-Pekku (1) saattaa pitää sisäradan turvin keulat, mistä sillä saatetaan kokeilla ajaa. Toinen mahdollinen johtopaikan valtaaja voisi olla tauolta palaava Punta-Pate (2). Reippaasti lähtevät Vincent Lax (7) ja Herra Helminen (10) saattavat kahdesta takamatkasta huolimatta olla heti miten kärkipään juoksupaikoilla. Mäen Einolla (8) pyritään pääsemään laukatta matkaan. Vauhtia ja voimaa on, joten kuski voi kääntää sopivassa kohtaa ajokkinsa reissuun.

A: 7,10 B: 8,2,11,1,3 C: 4,6,5,9


T4-2 / LÄHTÖ 3
Varmaehdokas Laadukkaan oloinen Decamerone (12) kävi viimeksi turhan kuumana ja laukkaili. Vaikka lähtöpaikka on hankala, niin omaan juoksuun kykenevä ruuna voi kyetä nytkin ykköseksi. Maanantaina kuukauden tauolta huonoista alkuasemista ok-suorituksen tehnyt Desperado's Hope (6) voitti kolme edellistään keulasta, minne hyvä avaaja voi tässä päästä.

Yllättäjäehdokkaat Hyvin viimeistelyissä mennyt Run Riot (4) voisi saada kivalta lähtöpaikaltaan sopivat kiriin hyökkäysasemat. Kyvykäs, mutta erittäin epävarma Zoom Kemp (10) ei ole ravilla ihan ulkona kisasta.

Juoksunkulku arvaus Eturivissä on useampi liukas lähtijä. Niistä suurimalla osalla haluttaneen ajaa keulasta, jos sinne päästään. Alkuvauhti voi mennä mahdollisen alkukamppailun takia hieman turhankin railakkaaksi. Aiemmin aika kankeasti matkaan päässyt Quick Diesel (1) otti viimeksi naisohjastajien kisassa johtopaikan helposti, ja piti paikkansa maaliin asti. Sen viereltä starttaavaa Caraway Runner (2) pystyy avaamaan terävästi. Maanantain tätä vaativammassa seurassa Desperado's Hope (6) ei kohtuullisesta esityksestä huolimatta pystynyt kirimään takaa kärkisijoille. Kolmessa edellisessään räväkkä lähtijä johti kisaa alusta loppuun asti. Kari Alapekkalan ohjastamana hyvin käynnistyvä Forceberg (7) ei jää alussa muiden jalkoihin. Johtoon sillä ei todennäköisesti väkisin yritetä, vaan haettaneen kivaa paikkaa parijonosta . Decamerone (12) teki kesällä vakuuttavia omia juoksuja. Jos vire on taas kohdillaan, kuski kääntänee hevosen mahdollisesti jo aika varhaisessa vaiheessa ulkoradoille reissuun.

A: 12,6 B: 7,1,4,10 C: 2,9,11,3,8

T4-3/ LÄHTÖ 4/PD-1
Varmaehdokkaat Tag The (2) teki viimeksi laukan jälkeen hyvän esityksen. Hyvä avaaja saanee ykkösradalta mielireissunsa joko kärjessä tai heti sen takana. Olosuhteisiin nähden mainiolla ajalla Rovaniemellä voittanut Wille Caramell (8) tarvitsee hyvä pidon. Kun sitä ei ole, niin laukkoja voi tulla. Ylivieskassa ravi ei käyttänyt ollenkaan, ja Rovaniemelläkin askellus loppusuoralla ei ollut parasta mahdollista. Nyt ruunalla on pitkät hokit alla, eikä pito-ongelmia pitäisi esiintyä.

Yllättäjäehdokkaat Be My Hot Stuff (9) oli jo jossain kesää tulollaan, mutta viimeisissä esitykset ovat olleet vaisuja. Viime talvena hyvin suorittanut tammaa saanee ysiradalta oikein kivan reissun.

Juoksunkulku arvaus Tag The Gel (1) on sen verran tehokas auton takaa, että se pystynee pitämään viereltään lähtevät hyvät avaajat Dexter Bokon (2), Millbrook Adelen (3) ja Finn Joskan (4) startissa ulkopuolellaan. Wille Caramell (8) on riski menijä, jolla Arto Laurukainen uskaltaa ajaa jo varhain eteenpäin, kun paikka johtavan rinnallakaan ei pelottaa.

A: 1,8 B: 9,7,4,10 C: 2,6,11,5,3


T4-4 / LÄHTÖ 5/PD-2, Troikka-1
Varmaehdokas. Tasaiseen päätöskohteeseen on ennalta aika mahdotonta ehdottaa ketään varmaksi ainakaan valintaansa järkisyin perustellen.

Yllättäjäehdokkaat Asiallisesti Bodenissa suorittanut Chicotte Chic (6) kärsi Kuopiossa olosuhteissa. Kivalta lähtöpaikaltaan tamma on tässä potentiaalinen pärjääjä. Goofy Sunrise (1) saattaa käydä tosi kuumana, jolloin hevosen toimivuus on tosi huono. Ravilla ruuna avaa kovaa, eikä Kajaanin keulasta tulleen helpon voiton toistuminen ole tässäkään mahdotonta.

Arvoitus Tennessee James (11) teki Norjan ravisarjassa hyvän tilin. Sarjat nousivat sitä myötä, ja nyt kolmivuotiaalla on ihan eritason vastustajat kuin ennen. Toisaalta hevonen ei ole Kaarlo Palojärven mukaan vielä koksaan hävinnyt laukatonta juoksua.

Juoksunkulku arvaus Jos Goofy Sunrise (1) pääsee ravilla matkaan, se saattaa vaikka vetää porukkaa selvällä erolla maaliin . Tauolta palaava Sunlit Carmela (2) osaa sekin lähteä kovaa, ja silläkin saatetaan kokeilla ajaa keulasta, jos sinne päästään. Sähäkästi liikkeelle lähtevä Kivarin Rock (8) on Sanna Loukusan mukaan tehnyt parhaat juoksut keulasta. Kasiradalta sinne ei ole ihan helppo päästä, mutta ei toisaalta ihan mahdotontakaan. Tasainen Bluehouse's Power (10) saattaisi olla ensimmäinen takaa kiriin lähtevä.

A: 9,10,6,8 B: 2,1,11 C: 11,3,5,7,12,4


T4-systeemit


Pieni: 7,10,8,2,11 (7,2) 12 (6,7) 1 (8,9) 9,10,6,8 (2,1) = 20 riviä

Suuri: 7,10,8,2,11,1,3 (4,6) 12,6 (7,1) 1,8 (9,7) 9,10,6,8,2,1,11 (3,5) = 196 riviä


Muut lähdöt

  1. 4. E.V. Bena – 9. Kaimook – 1. Ames Charisma – 2. Caligo – 6. Sweet And Spicy (3. Belpion)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)


Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen