Oulun 9.9.2016 lounasravien vihjeet

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 2
Jukka-Pekka Kauhanen, Glorious Star (4) teki Kuopiossa tosi hyvän esityksen. Se sai alussa 600 m kovaa prässiä, ja sitten vielä toisen kerran tuhat ennen maalia. Tuon kaiken perästä se kesti hyvin maaliin asti.

Ajotaktiikka: Glorious Star on saanut hyvä lähtöpaikan. Tamma lähtee kovaa, ja Oulussakin on hyvä ajaa keulasta.

Varustemuutokset: Aiemmin ulospäin puskeneen Glorious Starin varusteisiin lisättiin puoltajalaput, mistä on viime kerran perusteella ollut hyötyä.

Timo Salmela, Flunssan jälkeen hieman vaisummin suorittaneen Sweet Malkinin (7) pitäisi olla parempi kuin mitä se oli viime startteihin. Hevonen on käynyt kisatilanteessa hieman kierroksilla. Kotona se on ollut nyt rauhallisempana. Käytöksestä auton taakse mentäessä ei voi ennalta kuitenkaan mitään varmaa luvata. Kykyjä Sweet Malkinilla olisi näihin lähtöihin, mutta suoritukset ovat olleet vielä hieman puurtamista.

Ajotaktiikka: Alku Sweet Malkinilla on pitänyt ottaa hieman varman päälle. Nätti selkäjuoksu olisi toiveissa. Sellaisen saatuaan ruuna kirii mukavasti.

Varustemuutokset: Kengitystä on hieman muutettu.

LÄHTÖ 3
Vesa-Pekka Kellokumpu, Alkukesästä ruunattu Onboard Broline (1) tuli meille elo-kuussa. Tämän kanssa on vielä vähän opettelua, että miten se käyttäytyy, ja mitä millä varusteilla sillä ajetaan. Onboard Brolinella on ollut uransa vaikeuksia. Mukavan treeneissä tuntunut ruuna meni yksin ajetun hiitin Onboard Brolinella on kapasiteettia kunhan vain terveys kestää.

Ajotaktiikka: Selkäjuoksua tässä vaiheessa mieluimmin tarjotaan. On tietenkin mahdollista, että joskus kovaakin avanneella Onboard Brolinella ajetaan keulajuoksu.

Varustemuutokset: Kengät pysyy jalassa, ja eteen tulee painoputsit. Aiemmin kokolapuilla kilpaillut Onboard Broline juoksee nyt ilman lappuja, ja sekki laitetaan löysälle. Lopullinen päävarustus ratkaistaan lämmityksen perusteella.

Tapio Kalaja, Rovaniemen vesikeli oli pahasti Ainur Hossia (5) vastaan, ja tuon esityksen voi unohtaa. Hevosta on treenattu normaalisti, ja kunnon pitäisi olla yhä ihan kohdillaan.

Ajotaktiikka: Jos itsestään kovaa lähtevä Ainur Hoss pääsee keulaan, niin sieltä voittoon pitäisi olla ihan hyvät mahdollisuudet.

Varustemuutokset: Kengät jalassa tällä kertaa ajetaan.

Ville Pohjola, Tosi hyvässä kunnossa kilpaileva Duran's Best (6) on laukannut pariin viimeiseen. Kengitystä on hieman muutettu, mistä pitäisi olla apua tuohon haittaan. Duran's Best on päässyt asiallisesti matkaan, ja viitonen (poisjäännin takia) on Ouluun hyvä lähtöpaikka.

Ajotaktiikka: Selkäjuoksulla Duran's Best pystyy tekemään terävän kirin. Toivotaan, ettei meidän tarvitse lähteä liian aikaisin reissuun.

Varustemuutokset: Duran's Bestille tulee nyt hieman raskaampi etukenkä.

Janne Lukkari, Kuukauden paussin aikana Atlas Biboa (10) hieman huollettiin. Perust-reeniä saanut ruuna on nyt varmaan paremmassa vireessä kuin viime startin aikoihin. Vain tavallisena avaajana Atlas Bibo ei kärsi tällaisesta lähtöpaikasta, niin paljoa kuin jokin muu. Jos juoksusta toisella kierroksella ei tule liian raskasta, niin kolmen sakkiin pitäisi olla mahdoll

isuuksia.

Ajotaktiikka: Haalarihommiin Atlas Bibo näistä asetelmista joutuu. Toivotaan, ettei sen tarvitse kiriä päätöslenkin molempia kaarteita ulkoratoja pitkin.

Varustemuutokset: Takaa kengät otetaan taas pois, millä balanssilla Atlas Bibo on ollut varmempi.

LÄHTÖ 4
Mauri Jaara, Aiemmin hieman koheltanut ja sen takia liikaa ohjille painanut Schakalen (1) pysyi viimeksi rauhallisena, ja esitys oli aivan asiallinen.

Ajotaktiikka: Lähtöpaikka on sopiva hyvälle avaajalle.

Mauri Jaara, Rovaniemellä lähetysauton siiveke löi hyvässä kunnossa olevaa Salama Seata (2) turpaan, ja laukka tuli tuon takia. Normaalisti lähtötilanne ei ole sille ongelma.

Ajotaktiikka: Kovaa lähtevä Salama Sea jää joskus painamaan liikaa ohjille, minkä takia sillä on ehkä turvallisinta ajaa selästä .

Arto Komulainen, Starttien myötä E.V. Jory (6) alkoi käydä hieman kuumana. Se sai pitää taukoa, minkä aikana tehtiin myös pientä huoltoa. Kotona hevonen on ollut hyvän tuntuinen, Vähän vankassa kunnossa oleva ruuna ei ole varmaan heti ihan huippuvireessä. Näin tauolta E.V. Joryn pitäisi olla rauhallisempi, joten takarivistäkään ei olisi ollut nyt isoa haittaa. Siivekkeestä tällä on kuitenkin parempi startata.

Ajotaktiikka: Toivotaan, että ruuna pääsee ravilla liikkeelle, eikä jää ulkoradoille roikkumaan. Kaiken ollessa kohdallaan E.V. Jorylle käyvät vähän kaikenlaiset juoksut.

Varustemuutokset: Ei muutoksia varusteisiin.

Vesa-Pekka Kellokumpu, Meillä vähän toista kuukautta ollut Evil Eyes (8) spurttasi Rovaniemellä tilaa saatuaan hyvin, ja muutenkin esitys oli ihan asiallinen. Tältä lähtöpaikalta voittaminen voi olla vaikeaa, mutta sopivalla reissulla 3-5 sijoille voisi olla mahdollisuudet. Tallimme hevosten ruoka vaihtui viikko sitten, ja sunnuntaina Torniossa juosseella Take Off Soundilla maha oli hieman kuralla.

Ajotaktiikka: Hyvän selkäreissun perästä mainioon spurttiin pystyvälle ruunalle käy monenlaiset juoksut. Paikka johtavan rinnalla ei ole tällekään se paras mahdollinen.

Varustemuutokset: Samoilla runsailla varusteilla jatketaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Välillä räkäisenä olleella Lenny Dahlialla (10) on nyt ok-startti alla. Kuopiossa mentiin alku hiljaa, ja loppua tultiin sitten kovaa. Tilaa löytyi niin myöhään, että en ehtinyt kuin kääntää hevosen ulkoradoille. Jossiteltavaa jäi. Hyvin kaksi- ja komivuotiaana menneen hevosen palaset alkavat pikku hiljaa loksahtamaan kohdalleen. Nousukuntoisen Lenny Dahlian peruskapasiteetti riittää näihin sarjoihin, ja juoksun onnistuessa pärjäämiseen on mahdollisuudet.

Ajotaktiikka: Pitkän paussin jälkeen hevosta on rakenneltu uudestaan. Nätti reissu on yhä toiveissa, mihin tältä paikalta pitäisi olla mahdollisuudet.

Varustemuutokset: Kuopiossa ajettiin kengät jalassa, ja ravi sujui mainiosti, joten tuolla balanssilla jatketaan.

LÄHTÖ 5

Janne Lukkari, Twist Shadow (2) palasi Kajaanin tauolta. Käsityksemme mukaan sen piti olla valmiissa iskussa, mutta treenaus osoittautui jälkeen päin kuitenkin hieman liian kevyeksi. Nyt hevosta ajettu terävämmin. Viimeksi starttitukkoiselta vaikuttanut ruuna meni vielä kisan ansiosta eteenpäin, ja uskon sen olevan nyt

jo paljon selvästi räväkämpi. Twist Shadow varmaan parantaa, mutta kuinka paljon, niin se on ennalta jonkinlainen kysymysmerkki. Voittaminen voi olla vielä vaikeaa, mutta hyvältä lähtöpaikalta sopivalla matkalla kolmen sakkiin pitäisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka: Twist Shadow ei vaihda vielä kovin nopeasti rytmiä, joten vauhdikas juoksu sopisi hyvin. Se on tässä valmiiksi toisella radalla. Vaikka edessä ei olisikaan selkää, niin ruuna ei jää painamaan, joten paikka johtavan rinnallakaan ei pelota. Hyvin hevosen tunteva kuski saa päättää lopullisen taktiikan.

Varustemuutokset: Avovehkeillä juossut Twist Shadow kilpailee nyt laput silmillä. Ainakin treeneissä tuo varuste on virkistänyt hevosta.

Ari Heikkinen, Keväällä siitepölyallergiasta kärsinyt Berto Vaikko (4) on päässyt taas hyvää iskuun. Keskiviikkona Kuopion radalla tehdyissä viimeistelyissä hyvin menneelle ruunalla käy tässä tikissä matka kuin matka.

Ajotaktiikka: Hyvin selästä menevällä Berto Vaikolla voi lyhyellä matkatta ajaa nykyvireessä tarvittaessa myös keulasta. Kuski saa päättää lopullisen taktiikan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Kajaanin kuraisella radalla Berto Vaikolla kokeiltiin ajaa ilman etukenkiä, eikä se saanut tuolla balanssilla riittävää pitoa.

Ossi Nurmonen, Vieremällä hyvän esityksen tehnyt vauhdikas Debra Boko (5) on Suomen starteissaan vielä vähän etsinyt itseään.

Ajotaktiikka: Iikka pyrkinee nopealla avaajalla sisäradalla. Hieman ohjille painavalle tammalla ajetaan keulasta, jos sinne päästään.

Varustemuutokset: Kavio-ongelmien takia viimeksi pois jäänyt Debra Boko joutuu juoksemaan nyt kengät alla. Ihan tarkkaa vaikutusta on vaikea ennalta tietää, mutta en usko tuon heikentävän esitystä merkittävästi.

LÄHTÖ 6

Timo Salmela, Glory's Easy (2) sai keväällä flunssan, ja starttiin tulo myöhästyi sen takia. Mielenkiintoisen oloinen hevonen vaikuttaa aika kyvykkäältä. Perjantaina märällä kelillä ajetussa hiitissä Glory's Star tuntui tosi hyvältä. Tässä sillä on kovia vastassa, joten pärjäämistä on vaikea lähteä lupaamaan. Jatkoon on toiveita.

Ajotaktiikka: Yllättävänkin valmiita otteita autoharjoituksissa esittänyt Glory's Star pystyy lähtemään aika kovaa. Nättiä juoksua näin uran alkuun toivotaan.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.

Ossi Nurmonen, Lupaavan oloinen Millia's Yankee (3) teki uransa avauskisassa johtavan rinnalta 17-ajan ja lopetti 13-vauhtia. Hyvä hevonen tuli vain selästä ohitse. Treenien perusteella tamma meni startin ansiosta eteenpäin, ja samaan kuin viime kerralla uskon sen pystyvän.

Ajotaktiikka: Millia's Yankeelle käy vähän kaikenlaiset juoksupaikat.

Varustemuutokset: Samoilla perusvarusteilla jatketaan.

Mauri Jaara, Kuukauden tallissa ollut Tessa's Devil (10) on juoksijanoloinen hevonen. Se pystyy treenien perusteella parantamaan ennätystään monta sekuntia. Hiiteillä Tessa's Devil on vastannut keulasta hyvin, ja eturivistä kova lähtijä olisi voinut aika liki. Selkäjuoksu on ennalta pieni arvoitus.

Ajotaktiikka: Eturivi olisi ollut parempi. Ei tämäkään paikka välttämättä ole ihan huono, kun edessä on kaksi hyvää hevosta. Näin ekastartissa vielä hieman katsotaan, että miten juoksu läh


tee menemään.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.

T4-vihje
Heinäpään Herruus osalähdön ansiosta ohjastajakaarti on tällä kertaa tasokkaampi kuin koskaan ennen Oulun lounasraveissa. T4:seen on tarjolla varmaehdokkaita, mutta yksinään niistä ei tunnut pelillisesti täysin maistuvalta, varsinkin kun huippukuskien vaikutusta prosentteihin on hankala ennustaa.

T4-1 / LÄHTÖ 2
Varmaehdokas

Ulkoa annetun hurjan höykytyksen Kuopiossa johtopaikalla urhool-lisesti kestänyt Glorious Star (4) on vastaavalla esityksellä taas lähellä. Sopivat alkuasemat saaneen terävän avaajan uran molemmat voitot ovat tulleet keulasta, ja taktiikka tuntuisi selvältä.

Yllättäjäehdokkaat

perustellut sellaiset ovat aika tavalla kateissa.

Juoksunkulku arvaus

Liukkaasti lähtevä Glorious Star (4) pystynee pitämään asiallisen starttarin Snowline Starin (5) ulkopuolellaan. Kivasti matkaan pääsevä Lindy Blizz (2) saattaa saada paikan johtavan takaa. Kohtuullisesti avaavan Mum's Kassandran (6) ohjastajana toimii Jorma Kontio, jolla on ollut monesti positiivinen vaikutus ajokkinsa lähtönopeuteen. Kuskin taktiikkaa ei ole ennalta arvattavissa, mutta hieman selkäreissun puolelle kallistutaan. Hieman kankeasti käynnistyvä tasavauhtinen Sweet Malkin (7) jäänee alussa taka-alalle. Parhaimmillaan se kykenee vahvaan kiriin, johon se voi joutua lähtemään ensimmäisenä.

A: 4,6 B: 7,2,5,1 C: 10,11,8,9

T4-2 / LÄHTÖ 3

Varmaehdokas

Oulussa hieman turhan kovaa avannut Ainur Hoss (5) ei ollut huono Rovaniemellä, mutta märät olosuhteet veivät tammalta parhaat tehot. Sopivan lähtöpaikan saanut asiallinen avaaja kohtaa aika käyvänoloisen vastuksen, joten voittoon on saumoja. Suosikin taakse asettuu osaomistaja vasta neljä kertaa totolähdössä ohjastanut osaomistaja, joten juoksun onnistumisen suhteen on jonkun verran enemmän epävarmuustekijöitä.

Yllättäjäehdokkaat

Useamman asiallisen suorituksen tehnyt Duran's Best (6) voisi kohtuulliselta lähtöpaikaltaan saada edulliset juoksuasemat, jonka perästä voitto pitkästä aikaa saattaisi olla mahdollinen. Jorma Kontion taakseen saavan Elit Enricon (10) voitto keväällä Ylivieskassa tuli onnekkaan sisäreissun perästä, ja vastaavilla tuureilla menestys tässäkin voisi olla mahdollisuuksien rajoissa.

Juoksunkulku arvaus.

Eturivissä on monta liukasta lähtijää, ja keulasuosikkia on aika vaikea valita. Jos Ainur Hossia (5) ajaisi vakiokuski, niin se olisi ensimmäisen veikkaus johdossa juoksevaksi. Tuntemattoman ohjastajan ajotaktiikkaa on hankalampi arvata. Omaan juoksuun kykenevällä Atlas Bibolla (12) Mauri Jaara voi joutua lähtemään ajoissa etenemään.

A: 5,12,3,6 B: 7,10 C: 1,9,2 D: 11

T4-3/ LÄHTÖ 4/PD-1

Varmaehdokas

Salama Sea (2) laukkasi Rovaniemellä startissa, kun auton puomi löi lähtötilanteessa sen turpaan . Kysymyksessä oli siis tapaturma. Normaalisti se avaa terävästi. Salama Sean kolmesta ykkösestä kaksi on keulasta, minne sillä on tässä mahdollisuudet päästä.

Yllättäjäehdokkaat

Kahdessa viimeisessään lopussa ilman kiritilaa jäänyt Hamis Heartbreaker (3) voi kolmoselta saada kivan reissun kärjen tuntumassa. Jukka-Pekka Kauhasen mukaan viimeksi ihan liian myöhään kiritilaa löytänyt Lenny Dahlia (10) on nousukunnossa. Juoksusta voi tull


kova- tai vaikka ylivauhtinen, jolloin takarivin lähtöpaikka saattaa olla etu.

Juoksunkulku arvaus

Ajajakilpailuissa kuskien taktiikkaa ja hevosten lähtönopeutta on vielä normaaliakin epätoivoisempaa lähteä arvailemaan. Kakkoselta starttaava Salama Sealla (2) on varmaan parhaat saumat päästä johtoon. Mauri Jaaran mukaan toisinaan hieman turhaan ohjille painavalle ruunalle käy myös selkäreissu. Ulkoa starttaavat Lucky Toy Boy (7) ja Evil Eyes (8) saattavat ohjastajavirtuoosien avittamana päästä vielä normaaliakin liukkaammin liikkeelle. Myös Sunlit Carmela (4) ja Schakalen (1) ovat nopeita auton takaa.

A: 2,3,10 B: 6,11,1,8 C: 5,7,9,12

T4-4 / LÄHTÖ 5/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat

Kevään allergiahaitoista irtipäästyään Berto Vaikko (4) on esittänyt Kajaanin kuraraveja (ei pitoa) lukuun ottamatta mainiota otteita. Mukavalta lähtöpaikalta juoksun onnistumiseen on hyvät saumat.

Yllättäjäehdokas

Hyvän luokan omaava Debra Boko (5) lähtee terävästi. Tamma voi saada nätin reissun joko keulassa tai sen takana

Juoksunkulku arvaus

Hurjasti avaava Global Perfection (7) voi repäistä seiskaradasta huolimatta keulaan. Veto ei ole tuolta paikalta viime starteissa riittänyt ihan maaliin asti, joten muunkinlaista taktiikkaa voidaan ehkä harkita. Toinen johtopaikasta kiinnostunut saattaisi olla rivakasti avaava Debra Boko (5). Berto Vaikko (4) ja Twist Shadow (2) ovat ehdolla kuolemanpaikalle.

A: 4 B: 2,5,7 C: 8,1,3,10,12,6 D: 11,9

T4-systeemit

Pieni: 4,6 (7,2) 4,7,3,5 (8,6) 2,3,10 (6,11) 4 (11,2) = 24 riviä
Suuri: 4,6 (7,2) 4,7,3,5 (8,6) 2,3,10, 6,11,1,8 (5,7) 4,2,5,7 (8,1) = 224 riviä

Muut lähdöt

1. 2. Neitorilla – 8. Aavan Tuuli – 10. Tovin Lento – 6. Kapriisi – 7. Poppi – 12 Inton Poveri (4. Sohvin Ekotar – 9. Nopsa Palma)
2. 3. Millia's Yankee – 5. Blake – 10. Tessa's Devil – 2. Glory's Easy –1. Toy Surprise – 7. Jefersson

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen