Oulun perjantain 26.1. lounasravien vihjeet

Vesa Varmasen kokoama vihjepaketti perjantain lounasraveihin Oulun Äimärautiolle.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja


LÄHTÖ 1

Mauri Jaara, Turhan löysillä vehkeillä Kaustisella kilpaillut Hide Snow White (9) kompuroi loppusuoralla voitto-ottelusta laukalle. Kunnossa ei tuntunut olevan vikaa. Aiemmin raviongelmista kärsineen tamman ravikin käytti.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Tästä on hyvä paikka lähteä ajamaan.


Varustemuutokset: Varusteita ei muuteta, mutta vehkeitä hieman kiristetään.


LÄHTÖ 2

Mauri Jaara, Kaustisella hyvän esityksen tehneen Walk a Milen (1) juoksu meni viimeksi turhan hankalaksi, eikä hevosta voi tuosta suorituksesta moittia.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kovaa koetetaan lähteä. Maililla ja tässä seurassa saatetaan välillä kokeilla ajaa keulasta.


Varustemuutokset: Katsotaan ajetaanko taas avovehkeillä, vai laitetaanko jotain lappuja.


Maria Kurttila, Syksyllä talliin tullut Julian Code (4) ei lähtenyt menemään montessa ihan odotetusti, ja varsinkin viimeksi ruuna oli tosi pahasti toisella ohjalla. Kärryt perässä ajetulla hiitillä hevonen oli hyvän tuntuinen . Siksi se ilmoitettiin nyt kärrylähtöön. Testi mielessä halusin ajaa tässä startissa itse. Maili on Julian Codelle se parempi matka.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Vaikka selästä parhaimmillaan terävästi kirivälle Julian Codelle olisi kiva saada nätti reissu lähellä kärkeä, niin väkisin kiinni hevosta ei aleta startissa ottamaan.


Varustemuutokset: Julian Codella oli hiitillä smurffilappu. Se oli sillä suorempi, joten varustetta on tarkoitus kokeilla myös kisatilanteessa. Ilman sekkiä taas kilpaileva ruuna jatkaa muuten samoilla varusteilla.


Jari Hassinen, Hyvin treenannut Driller Man (5) ei saanut Bodenissa lopussa kiritilaa. Vapaata rataa löytäessään täysin säkkiin jäänyt ruuna olisi kuskin mukaan ollut aika liki. Tauolta palannut Driller Man sai tuosta startin alle. Torstaina Kuopin radalla otettujen mainiosti sujuneiden viimeistelyjen perusteella kaikki tuntuisi olevan kunnossa. Mailerille matka on etu, ja luottavaisina kisaa lähdetään.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Jo keulapaikkataistossa saatetaan tässä ratkaista voiton kohtalo. Löysillä ohjille starttiin mennään, ja johtoon pyritään.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Veera Vekola, Kaustisen perusteella Quick Dieseliltä (9) puuttuu vielä terävyys. Se tulee kyllä omaa vauhtiaan maaliin asti, mutta kiriä ei vielä irtoa viime alkuvuoden tapaan. Maili suosii, ja ylisarjasta huolimatta Quick Diesel voisi nätillä selkäreissulla roikkua rahoille.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva, kun nyt ei tarvitse kovasti satsata alkuun.


Varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.


LÄHTÖ 3

Pasi Impola, Isä on hoitanut nyt Pausterin (2) harjoittelun. Itse olen ajanut sillä talven aika vain kerran. Oma tarkka tuntuma hevosesta puuttuu, ja vire on minulle tähän kisaan aika iso arvoitus. Ruuna tulee kisaan aika tavalla peruskuntotreenistä, enkä sitten tiedä riittääkö happi loppuun asti. Uran aloituskausi viime vuonna oli rikkinäinen. Kotona esittämiinsä otteisiin verrattuna Pauskeri oli kisatilanteessa porukassa turhan herkkänä ja se otti tuon takia yllättäviä laukkoja. Pitävä olisi tälle parempi.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Laukkariskin takia Pauskerin kanssa on startissa lähdettävä hevosen ehdoilla. Hieman vaikea sanoa, että minkälainen juoksu sopisi parhaitten. Ainoa voitto totoraveista tuli keulapaikalta, kun taas paikallisykkönen tuli taas selkäreissulla.


Varustemuutokset: Hokit ovat tälle pieni haitta, niin kuin monelle muullekin. Samoilla jatkettaneen.


Eija Körkkö, Vauhdikkaan, mutta hieman omanlaisensa Mellmanin (3) käytös riippuu paljon siitä, että millä mielellä se sattuu olemaan. Toimivalla päällä ollessaan Mellman voi suorittaa tässäkin asiallisesti. Kotona ruuna on ollut viime startin jälkeen hyvä ajaa. Viime kaudella kengitystä ei löydetty vielä aivan kohdilleen, minkä takia ravin kanssa oli joskus pientä ongelmaa. Talvikausi on ollut tälle vähän harjoittelua kelin kanssa.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Reippaasti matkaan pääsevälle Mellmanille käy vähän kaikenlaiset juoksut.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Jukka-Pekka Niskanen, Mellman (3) oli siirtynyt viime starttiin suoraan hokkikenkään. Ne alla sillä ei oltu ajettu reippaampaa. Starttitilanteessa liian innokkaana olleella hevosella olivat vehkeetkin tuohon tilanteeseen turhan löysällä. Pää edellä kisassa menneellä hevosella jalat ei pysyneet menossa mukana. Ruuna hölkki mainiosti lämmityksessä, ja epäonnistuminen kisassa oli vain monen tekijän yhteissumma. Hiitti- ja harjoitusraveissa Mellman on suorittanut hyvin, eikä se ollut minun ajamissani lähdöissä aiemmin laukannut.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Virpiniemen harjoitusraveissa Mellman pääsi johtoon keulahevosen laukattua. Tuon perästä se irtosi ylivoimaiseen voittoon. Kaikenlaiset juoksut sopivat.


Varustemuutokset: Ennen kisaa varusteita saatetaan hieman tarkistaa.


LÄHTÖ 4

Mauri Jaara, Hyvässä kunnossa kilpaileva Adrianne H (3) kohtaa tässä viime kertaa hieman kevyemmät vastustajat. Muillakin näiden ravien ajokeillani on voittosaumat, mutta tällä ne tuntuvat etukäteen parhailta. Adrianne H on nyt ensikertaa auton takana eturivissä, mutta en usko tuon olevan mikään ongelma. Adrianne H oli joulukuussa voltin neloselta turhan innokas alkuun, eikä pysynyt ravilla. Tässä en osaa laukkaa pelätä.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Hyvältä lähtöpaikaltaan Adrianne päässee tästä ihan asiallisesti matkaan. Omaan juoksuun kykenevälle tammalle käy vähän kaikenlaiset juoksupaikat ja juoksunkulut.


Varustemuutokset: Varusteita ei muuteta.


Veera Vekola, Sandbar's Friend (7) on laukannut viime vuosina usein auton takaa eturivistä. Tuon takia jättäydyin startissa Seinäjoella. Ruuna teki kisassa paremman esityksen kuin pitkään aikaan. Sandbar's Friend pääsi viimeksi ravilla matkaan, mikä voisi auttaa tässä samaan. Tämä on aiemmin mennyt starttien myötä eteenpäin.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Sandbar's Friend joutuu lähtemään taas siivekkeestä. Kiinni tältä paikalta ei voi oikein ottaa, joten laukkariski on olemassa. Yritän antaa hevoselle nätin juoksun, millaisen saatuaan se voisi pystyä tässäkin pärjäämään.


Varustemuutokset: Aina avovehkeistä kilpailleella Sandbar's Friendille saatetaan kokeilla jossain vaiheessa jotain lappuja, mutta ei varmaan vielä tässä kisassa.


LÄHTÖ 5

Maria Kurttila, Steam Arthurille (1) tuli jalkoihin kurarupea, ja sen piti jäädä tuon takia viimeksi pois. Kuukausi vaivaa jouduttiin parantelemaan. Nyt palaset pitäisi olla taas kohdillaan. Mainiosti treeneissä menneen ruunan kanssa tullaan hyvillä mielin starttiin.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Lähtöpaikka on hyvä. Kiinni hevosta ei ole tarkoitus startissa ottaa. Steam Arthur ei ole niin kova avaaja, että pystyisi tässä keuloja saamaan. Ruuna ei ole erityisen pätkänopea, joten tasaisen reipas tai ylivauhtinen juoksu olisi tälle parras.


Varustemuutokset: Hokkakengässä Steam Arthurin varusteisiin joudutaan lisäämään kainalosuojat. Aiemman perusteella tuolla ei ole vaikutusta suoritukseen.


Mauri Jaara, Tauon jälkeen hyviä juoksuja tehneellä Perfect Reveriellä (2) jäi viimeksi aika paljon voimia varastoon, kun tilaa löytyi liian myöhään. Lähdön toisen suosikin Like Buljonkin kanssa tämä on varmaan ennalta aika tasavertainen.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kovaa lähtevällä Perfect Reveriellä satsataan alkuun. Kiinni ei aleta ottamaan, jollei hevonen ala sitten painaa liikaa ohjille.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Marko Lappi, Blueray Savoy (5) on kotona hieman hankana treenattava. Sillä harjoituksissa kaksi vaihtoehtoa vauhdille, joko mennään kävelyä tai sitten kaasu pohjassa. Nyt paineita on ollut harjoituksissa ehkä vielä tavallista enemmän. Tauosta ei pitäisi olla isoa haittaa, kun ruuna itse hoitaa henget auki. Ennalta tarkempaa virettä on kuitenkin tosi vaikea tietää.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Lähtöpaikka on hieman ikävä, kun nopeita avaajia on sisäpuolella. Vähän matkaa eteenpäin on alussa varmaan ajettava. Vapaalta radalta Blueray Savoylla on iso vaara pullata itsensä tyhjäksi. Selästä tämä on yleensä paremmin rauhoittunut juoksemaan. Toivotaan, että kuski saa käännettyä sen johonkin sopivaan koloon.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Blueray Savoylle hokit ovat paremminkin etu, kun sen vauhdit ne alla eivät juuri tipahda kesäkenkään verrattuna.T4-vihje

Tämän kerran lounasravien selkeä avainohjastaja on Mauri Jaara. Hänen kaikilla neljällä ajokilla on realistia mahdollisuuksia voittaa lähtönsä. Kolmessa T4- kohteessa Jaaralla on ajokki, joita voi kaikkia voisi vaikka kokeilla rivin tukipilariksi.


T4-1 / LÄHTÖ 2

Varmaehdokkaat Mukavasti viime starteissaan suorittanut Walk a Mile (1) tuntuu etukäteen sopivalta lähtöpaikalta kisan todennäköisimmältä mitalistilta. Tamman viimeinen voitto kärryt perässä on vuosi sitten Kaustisella, missä se piti lopussa niukkaan voittoon. Ykkössija ei ole edullisesta matkasta huolimatta täysin saletissa. Bodenissa ilman kiritilaa jäänyt Driller Man (5) oli Jari Hassisen mukaan hyvä viimeistelyissä. Startti alla todennäköisesti vielä parantava nopea avaaja voi mielimatkallaan pystyä haastamaan suosikin alussa tai lopussa.


Yllättäjäehdokas: Hyvin Maria Kurttilan mukaan kärryt perässä otetuissa treeneissä suorittanut Julian Code (4) voisi olla lopussa ensimmäisenä hyödyntämässä suosikkiparin mahdollista keskinäistä kilvanajoa.


Arvoitus Pitkään mainiosti suorittanut Hit That (11) on ollut sattuneen haaverin jälkeen kahdessa viimeisessä vaisuna, ja vire on tähänkin kisaan arvoitus.


Juoksunkulku arvaus: Walk a Mile (1) voi hyvinkin pystyä pitämään kaikki vastustajat alussa ulkopuolellaan. Jos tuo onnistuu, niin maililla saavutetuista asemista pidettäneen mahdollisimman pitkään kiinni. Liukkaasti liikkeelle pääsevälle Driller Manille (5) kävisi mainiosti keulajuoksu, mihin lähtöpaikan poisjäännin ansiosta vielä parannuttua ruunalla voisi olla mahdollisuudet. Myös Abandon Fire (3) ja Julian Code (4) seuraavat autoa tiiviisti.Ulompaa lähtevällä Road To Victoryllä (7) saatetaan ajaa alussa jonkin matkaa eteenpäin, mutta verissä päin sillä ei alettane johtoon pyrkimään.


A: 1,5 B: 11,4,3,7 C: 9,12,8,10


T4-2 / LÄHTÖ 3

Varmaehdokas Tähän porukkaan kyvykkään oloinen Mellman (3) voi olla ravin sujuessa vaikea voitettava.


Arvoitus Tauolta palaava Pausteri (2) tulee kisan peruskuntotreenistä. Kovempaa ei ole ajettu , joten vire on arvoitus. Halsuan heinäkuun kisassa ruuna otti keulat, ja piti sieltä varmaan voittoon. Johtoon pääsyyn voisi olla tässä saumat.


Juoksunkulku arvaus Kylmäveristen matalaan, lähes nollasarjaan on usein vaikea arvata kovin montaa asiaa oikein, ja niin saattaa olla tilannen tälläkin kertaa. Yksin paalultaan starttaava Nannan Liekki (1) avaa voltista ihan mukavasti. Viime kauden perusteella tamma tarvinnee aika nätin reissun, joten sopiva selkä kelvannee eteen. Ravilla asiallisesti avaava Pausteri (2) voi pystyä etenemään aika nopeastikin johtopaikalle. Liian pitkäksi aikaa johtavan kupeelle jäädessään laukkariski aiemman perusteella kasvaa. Mellman (3) pääsee laukatta tosi tiitterästi matkaan. Jos askellus on kohdillaan, voisi taas viimeksi ravinsa kanssa tuskaillut ruuna saada paikan aivan kärjestä tai ainakin heti sen lähituntumasta. Kumpikin edellä mainituista on kyennyt voittoon sekä keulasta että takaa. Yleensä innokkaana startissa ollut Lintsari (6) voi edetä kahdesta pakista huolimatta jo varhain kärkiporukoihin. Jos ruuna jättää välihiljennyksensä pois, niin vauhdit saattavat riittää lopussa jopa voittokamppailuun asti.


A: 3 B: 2,6,4 C: 5,1,8,7


T4-3/ LÄHTÖ 4/PD-1

Varmaehdokas Kahdessa viimeisessään vakuuttanut Adrianne H (3) tuntuisi kohtaavan aika sopivat vastustajat. Tamma ei ole vielä koska, Näin sopivalta lähtöpaikalta Adrianne H:lla pitäisi olla mainiot saumat kolmanteen peräkkäiseen tolppaan.


Yllättäjäehdokas Tallin vaihdos on voinut virkistää kohtuullisesti suorittavaa Park's Gunia (9), ja juoksun onnistuessa mahdollisuudet jonkinlaiseen pärjäämiseen voisi olla olemassa.


Juoksunkulku arvaus Adrianne H (3) ei vielä koskaan ollut autolähdössä eturivistä, ja sen roolia kiihdytyksessä on ennalta vaikea tietää. Hyvin takaakin tulleella tammalla ei ole mitään pakkoa satsata täysillä alkuun, ja startti voidaan ottaa hieman varmankin päälle. Isona suosikkina Adrianne H:n kunnioitus voi korkealla tasolla, ja hevonen saatetaan päästää suosiolla vetotöihin jo alkumatkasta. Tuossa tapauksessa tempo voisi olla rauhallista, mikä teki takahevosten tehtävästä entistä vaikeamman. Glorious Star (4), Vic Afeidas (5),Sandbar's Joy (7) (ravilla) ja Mary's Lily (8) seuraavat kaikki autoa asiallisesti. Yhdellekään keulapaikka ei taida olla menestyksen ehto, joten suosikin selkä kelvannee niille kaikille eteen. Hieman tasavauhtisen oloiselle, mukavalla esityksellä tauolta aloittaneelle Hot Fashionille (6) saattaa olla taas tiedossa reissu johtavan rinnalla. Aiemmin parhaitten keulasta pärjännyt Summer Amour (10) kiri viimeksi takaa ihan kohtuudella. Tässä tamma voisi olla ensimmäisenä kiriin lähtevä.


A: 3 B: 6,10,7,9,8,5,4,11 C: 1,2,12


T4-4 / LÄHTÖ 5/PD-2, Troikka

Varmaehdokkaat. Keulassa viihtyvällä Like Buljonkilla (4) on neloselta mahdollisuudet päästä mieliasemiinsa. Vaikka ori ei kyennyt viimeksi estämään huippuvireisen Sweet Malkinin loppurynnistystä, niin ihan puhtaat paperit orille tuostakin esityksestä kuuluu antaa. Tasaisen nousujohteisesti viimeisissään suorittanut Perfect Reverie (2) voi räväyttää kakkoselta johtoon. Vetotöihinkin saatetaan ryhtyä ja ainakin mainiot hyökkäysasemat hevosen pitäisi kakkoselta saada.


Yllättäjäehdokkaat Blueray Savoy (5) on ollut joskus heti tauolta aika valmis. Terävällä avaajalla on viitosradalta mahdollisuudet saada hyväkin juoksu.


Juoksunkulku arvaus: Terävästi auton takaa lähtevä Like Buljonki (4) voi alussa päästä kaikista sisäpuolen vastustajista ohi. Keulapaikka ollut etu, joten asemista pidettäneen mahdollisuuksien mukaan kiinni. Perfect Reverie (2) osaa avata kovaa. Kerran viime kaudella ori jäi painamaan johtopaikalta liikaa ohjille. Tuota samaaMauri Jaara ei osannut ennalta pelätä, vaan rohkeasti hän aikoi ajaa. Kovaa lähtevä Blueray Savoy (5) on ollutMarko Lipon mukaan kotioloissa vielä normaalia virtavampi. Vapaalta radalle jäädessään iso on nyt varmaan iso vaara, että ruunalla kaasu on hirttää kiinni. Mahdollisimman nopeasti alkukiihdytyksen perästä yritettäneen saada hevonen johonkin selkään rauhoittumaan. Kohtuullisesti lähtevät Steam Arthur (1) ja Tennessee James (3)voivat saada kivat asemat läheltä kärkeä. Juuri pahimmilleen hyvin matkaan pääsevä Cobby's Moonwalker (6)saattaisi ajautua kuutoselta toiselle ilman vetoapua.


A: 4,2 B: 5,1 C: 8,3,6,11,12,10,7


T4-systeemit


Pieni: 1,5 (11,4) 3,2,6,4 (5,1) 3 (6,10) 4,2 (5,1) = 16 riviä

Suuri: 1,5,11,4,3,7 (9,12) 3,2,6,4 (5,1) 3 (6,10) 4,2,5,1 (8,3)= 96 riviä

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen