Oulun ravit 4.3. klo 16.00 Ylivieskassa

Vesa Varmasen kokama valmentaja ja ohjastaja kommenttipaketti sunnuntain raveihin, jotka ajetaan Ylivieskan Keskisen raviradalla. Ravit ovat Oulun ravit ja ratanumero on Oulun numero 17.

LÄHTÖ 1

Juha-Matti Paavola, Kakkossijan toissa kerralla loppukaarteessa laukkaan menettänyt Helkan Terttu (4) teki viimeksi alun merkityksettömän hypyn jälkeen ihan mukavan esityksen, vaikkei päässyt 34-lopetuksessa voittajasta ohi. Hieman epävarma tasainen hevonen pystynee menemään matkan 37-vauhtia.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski tuntee hevosen ja ajaa kisassa miten ajaa.


Varustemuutokset: Suurin piirtein samoilla jatketaan.


Henry Ala-Korpi, Hyvityksen Pyryn (7) valmistautuminen viime kauden päättäneeseen starttiin meni penkin alle. Saamiensa kolhujen takia se oli jäänyt ennen kisaa lähes ajamatta, ja osallistuminenkin oli epävarmaa. Valmentajan mukaan hevoselle kuuluu nyt hyvää. Hänen ainoa pelkonsa oli, että hieman liiankin pörhäkkäänä olleella oriilla voisi olla pieni vaara sortua peitsille. Hyvityksen Pyryn pitää pysty tässä pärjäämään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarkasti startti kannattaa ottaa, kun tällä kerkiää myöhemminkin.


Arto Komulainen, Törmän Ohjus (9) on viime kauden perusteella ihan ok-hevonen. Ruunan tämän hetken vireestä minulla ei ole tarkempaa tietoa. Jos Törmän Ohjus lähtee yhtä hyvin kuin aiemmin, niin takamatkasta ei ole sille niin paljon haittaa kuin voisi luulla.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu tuntuisi tässä vaiheessa Törmän Ohjukselle varmemmalta vaihtoehdolta.


LÄHTÖ 2

Mauri Jaara, Twist Villaggio (3) aloitti tämän kauden kovilla lähdöillä, mihin se ei ollut vielä ihan valmis. Twist Villaggio on hyvä hevosena, ja alkaa varmaan taas pärjäämään. kun saa startteja alle.


Eija Sorvisto, Fancy Creek (6) on nyt mukana tiukassa porukassa. Kisassa on vähän osanottajia, joten takamatkan kovat hevoset ovat vahvoilla. Kun vain neljä palkitaan, niin rahasijakin olisi hyvä saavutus.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa ajaa tilanteen mukaan.


Varustemuutokset:Ei muutoksia.


Santtu Raitala, Son's On Line (6) on välillä turhan innokas kuten viimeksi, kun sen kohelsi matkan aikana itsensä tyhjäksi. En usko, että tamman kunto olisi mihinkään häipynyt. Juoksun onnistuessa pärjääminen ei ole mahdotonta.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Aavistuksen juoksuriippuvainen Son's On Line omaa terävän kirin, jos se ei ole tuhlannut voimiaan matkan aikana.


Mauri Jaara, Ylivieskasta startinansiosta Adrianne H (7) terävöityi Bodeniin selvästi, ja tamma vei Bodenissa pitkän kirinsä mainiosti perille


Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan miten lähtö alkaa muotoutumaan. Viime startin ja Oulun voittojuoksujen perusteella Adrianne H kestää pitkänkin kirin.


Varustemuutokset:Samoilla jatketaan.


Santtu Raitala, Hyvän esityksenviimeksi tehnyt Anni Sue (10) oli sijoitustaan. Tamman kiristä ilman selkää tuli vain hieman liian pitkä.


Henry Ala-Korpi, Luna De Paris (11) oli tosi hyvä Seinäjoella. Alku jouduttiin ottamaan varovaisesti, minkä takia jäimme alussa huonoihin asemiin. Käytökseltään esitys oli parasta mitä hevonen on kilpatilanteessa esittänyt. Tuossa suhteessa päivät ovat olleet tälle erilaisia. Juoksunauha ja volttilähtö sopivat, joten kolmen sakkiin pitäisi olla saumoja.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos matkavauhti menee turhan hiljaiseksi, niin selässä juostessaan Luna De Parisvoi alkaa painamaan liikaa ohjille.Sellaisessa tapauksessa tällä on ajettava eteenpäin, mikä on omaan juoksuun kykenevällä hevosella mahdollista.


Varustemuutokset: Ei muutoksia.


LÄHTÖ 3

Mauri Jaara, Walk a Mile (1) teki Bodenissa tauolta johtavan rinnalta kelpo esityksen. Tamma meni varmaan startin myötä eteenpäin.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvältä lähtöpaikalta Walk a Mile tekee auton takana omat ratkaisunsa.


Varustemuutokset: Samoilla.


T4-1 / LÄHTÖ 4

Mauri Jaara, Filius Felix (5) oli viimeksi starttiin aika innokkaana, ja laukka tuli. Hevosesta löydettiin pientä sanomista ja startin jälkeen sitä hieman hoidettiin. Filius Felix on mennyt viime kisasta eteenpäin, eikä pärjäämiselle pitäisi olla esteitä.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Juoksupaikalla ei ole tälle merkitystä. Keulasta voidaan ajaa. jos sinne päästään.


Varustemuutokset:Samat kuin viimeksi.


Eija Sorvisto, Eco Creekin (6) juoksun alku ei mennyt viimeksi ihan odotetusti, ja kuski joutui pakittamaan sen hännille. Ruuna oli tekemässä pitkää kiriä ja uransa parasta juoksua. Kenkä tippui loppukaarteessa, ja laukka tuli. Kavion kärki kului tuossa kohtaa, ja hevonen ontui jalkaa pari päivää. Kun uusi kenkä saatiin alle, niin ongelmasta päästiin eroon.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hieman ulkona. Kuski saa ajaa miten parhaaksi näkee.


Varustemuutokset:Samoilla jatketaan.


Eija Sorvisto, Seinäjoen kovassa lähdössä Elzar Creek (10) paransi ennätystään, vaikka joutui kiertämään lopun ulkoradoilla. Viimeksi oikean ajan mennyt tamma on kovempiin tehtäviin jouduttuaan suorittanut hyvin.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Eturiville olisi ollut hyvälle avaajalle mukava. Aiemmin toisen takaa hieman haluttomasti suorittanut Elzar Creek on mennyt nyt asiallisesti selästäkin, ja kiriin lähtöhetkelläkin se on ollut terävänä.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Santtu Raitala, Elzar Creek (10) teki Seinäjoen 76-raveissa kovassa lähdössä hyvän esityksen, ja tuli rehdisti maaliin asti.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Asiallisesti avaava Elzar Creek on mennyt myös johtavan rinnalta, joten lähtöpaikka on pieni miinus.


T4-2 / LÄHTÖ 5

Jukka-Pekka Niskanen, Jo pitempään hyvässä kunnossa ollut Oleg (2) juoksee nyt ihan hurmoksessa. Torniossa sen kieli meni startissa kuolaimen päälle. Jäpinöissään ollut ruuna laukkasi ensimmäisen kaarteen ahtaassa paikassa. Hevonen ei ollut ollenkaan ohjilla ja se vei miestä takasuoralla kunnes toinen hyppy tuli. Siinä kohtaa kieli tippui varmaan oikealle paikalle. Hylkäysuhan alla jouduin ajamaan tuon jälkeen hieman varman päälle, ja toinen kiekan annoin hevosen sitten vain mennä. Nämä talvikelit ovat tasavauhtisen menijän omia. Jos Oleg juoksisi nyt omiensa joukossa, niin menestys tuntuisi aika varmaltakin, mutta tässä on tosi kovia takana.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Meillä on tiedossa kisaan hyvä taktiikka, eli takamatkalaisilta karkuun, mutta miten tuon saa onnistumaan, on sitten ihan toinen juttu. Juoksupaikalla ei ole Olegille merkitystä.


Varustemuutokset: Oleg on ensiaskelillaan epävarma, joten siinä kohtaa eteen laitettavista putseista olisi apua. Toisaalta ne syövät vauhtia matkalla, joten varusteen käyttöön ottoa pitää vielä harkita.


Tuomas Pakkanen, Underlig (3) meni Bodenissa loppukaarteessa vinoksi, ja menetti siinä pelin. Jyväskylän startin perusteella hevonen yrityshaluja ei voi moittia.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Takaa tulee kovia hevosia, joten pois alta on yritettävä ajaa.


Tuomas Pakkanen, Lakori (4) on hyvä talvihevonen. Tasaiselle menijälle olisi parasta, jos sillä pääsisi ajamaan viikoittain kilpaa.


Juha-Matti Paavola, Ylivieskanstartissaedessä pikkuisen seilattiin, ja kun hieman korjasin Fiilinkiä (5) niin se laukkasi heti. Tuon jälkeen ajoin tasaisesti porukka kiinni noin 27-vauhtia. Treenien perusteella tästä on ollut aina vaikea sanoa mitään, mutta starttien mukaan ori tuntuisi menevän koko ajan pikku hiljaa eteenpäin. Ykkönen on parempi lähtöpaikka kuin esim. kakkonen tai nelonen. Uskon Fiilingin tekevän nyt ihan oikean suorituksen. Vaikka näin kaukaa voittaminen ei ole todellakaan ihan helppoa, niin ravilla Fiilingin pitäisi nousta tosi lähelle kärkeä.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski tuntee hevosen ja hän saa ajaa miten lystää.


Varustemuutokset: Samoillajatketaan.


Tuomas Pakkanen, Ihan hyvällä esityksellä kautensa Ylivieskassaavannut Vilma Lyydia (8) oli vähän tasainen eikä tamma ollut heti ihan terävimmillään. Starttien myötä herkkyyttä löytynee lisää.


T4-3 / LÄHTÖ 6/PD-1

Santtu Raitala, Willy Winston (2) joutui poisjäännin takia sisäradalle. Olisin paljon mieluummin ottanut kakkospaikan. Ruuna on ollut joskus turhan innokas siivekkeen takana, ja pieni laukkariski on nyt olemassa. Todella paljon Kuopion juoksusta viikossa parantanut Willy Wingston teki Seinäjoella jättihyvän esityksen, joka oli mielestäni hevosen uran yksi parhaista.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Willy Wingston menee vähän joka paikasta, mutta ravilla pitäisi matkaan päästä.


Henry Ala-Korpi, Umberto Croft (4) sai viimeksi sellaisen juoksun kuin se tarvitsee. Ruuna tuli viimeiset 300 m alle 11-vauhtia. Voittoon ei ollut kuitenkaan mitään mahdollisuuksia. Vaikka tilaa olisi tullut aiemmin, niin en usko, että ohitukseen olisi ollut silloinkaan ollut mahdollisuuksia. Eteen päin menneen hevosen esitys oli selvästi parempi kuin Ylivieskassa, missä ykkössija saattoi kaatua viimeisen kaarteen haparointiin. Mitalisijoja taas tavoitellaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovaa lähtevälle Umberto Croftille viimekertaisen kaltainen reissu olisi tällä hetkellä paras.


Varustemuutokset: Varusteita ei ole ollut tarvetta muuttaa.


Susanna Laulumaa, Tarhakaveri on potkinut pariin kertaan Captivatea (5) polveen. Toisen sellaisen takia se joutui jäämään viimeksi pois. Nyt tuolta toiselta hevoselta on otettu edestä kengät pois, ja Captivate on selvinnyt sattuneista tilanteista pintanaarmuilla. Hiitit on jouduttu ottamaan ilman seuraa, joten vauhdit ovat olleet rauhallisempia. Kotona iloisena ollut Captivate on ollut harjoituksissa sen oloinen, että kilpaa sillä päätettiin alkaa ajaa. Ruuna on ollut joskus hyväkin tauolta ja toisinaan taas sitten huonompi.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski tuntee hevosen hyvin, joten ajo-ohjeita ei ole tarvetta antaa. Tasainen reissu olisi kiva saada. Toivotaan, ettei Captivate näin heti paussilta jäisi johtavan rinnalle matkaamaan.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Marko Hakkarainen, Aslan L.C.:n (7) ajettavuus sisempää on selvästi ollut parempi, joten tällainen lähtöpaikka on pahastivastaan. Aslan L.C. on ollut kotona niin kuin aina ennenkin ihan kanuunantuntuinen. Näistä alkuasemista ruunan suoritus on ennalta itsellenikin aika iso arvoitus. Kisaan ei lähdetä henkseleitä paukutellen, vaan koetetaan saada hyvä ehjä startti.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Aslan L.C. ei riitä tässä alussa nopeimmille. Pitää katsoa miten juoksu lähtee menemään.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Eija Sorvisto, Bebina (10) ei ole vielä koskaan saanut Ylivieskasta rahaa. Tosin tamman kunto on ollut noiden kisojen aikaan jo ohi, ja tälle huonommin sopivat kesäkelitkin olivat alkaneet. Lähtöpaikka on hyvä. Jos kaikki onnistuu, niin toton tuntumaan voisi olla taas mahdollisuuksia.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu kahta sisintä rataa pitkin sopisi Bebinalle mainiosti.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Juhani Kärki, Sitkeä Stardust Fibber (12) teki viimeksi hyvän esityksen. Kunnon pitäisi olla säilynyt ennallaan. Lähtöpaikka on haasteellinen. Tästä tamma saa sopivan välistartin tulevaa Tampereen kisaa ajatellen.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Perille asti tuleva Stardust Fibber pystyy tuollaiseen 900 m kiriin.


Varustemuutokset: Puolikupeilla hieman lämpimänä ennen starttia käyvä tamma kilpailee nyt ekakertaa vetolapuilla. Treeneissä niistä ei ole ollut haittaa.


T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Kari Ylipahkala, Bluehouse's Power (1) palaa tauolta ihan ok-kunnossa. Pöpperöinen alusta olisi ruunalle hankala. Jos rata on sekunnin hidas, niin se on tiennyt tälle yleensä kaksi sekuntia huonompaa aikaa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski tuntee hevosen hyvin ja saa ajaa harkintansa mukaan. Selkäjuoksulla parhaitten menneelle hevoselle lähtöpaikka on sopiva.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Marko Hakkarainen, Edellisissään hyvät esitykset tehnyt Bonanza Hoss (3) ei ollut huono viimeksikään. Tuo kisa kokeiltiin ajaa ilman sekkiä, mikä oli näin jälkeenpäin katsottuna virhe. Ruunan fyysinen kunto on tapissaan. Ravi on yhä hieman kulmikasta. Hokkakenkä ei ole tälle etu, ja uskon ravin paranevan, kun hevonen pääsee kesäkenkään. Fyysinen kunto niin hyvä kuin se voi olla. Lauantaiaamun viimeistelytkin sujuivat mainiosti. Mielestäni Bonanza Hossin voitto roikkuu jo vähän ilmassa. Pärjäämiseen pitäisi olla tässäkin mahdollisuudet.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin lähtevällä Bonanza Hossilla ajetaan heti startista eteenpäin. Tälle käy vähän kaikenlaiset juoksut. Jos keulaan ei päästä, niin ajetaan sitten vaikka johtavan rinnalta. Loppuun ratkaisua ei jätetä.


Varustemuutokset: Sekki lisätään varusteisiin. Aiemmin hieman touhottanut Bonanza Hoss on ollut nyt rauhallisena, joten nyt sille saatetaan laittaa laput silmille.


Juhani Kärki, Cousin Evert (7) oli viimeksi sen tuntuinen, että jos lopussa luukut olisivat olleet auki, niin juhlapöytä olisi saatu kasaan. Tuossa juoksussa ruunan ei tarvinnut mennä missään kohtaa tosissaan, joten sille jäi kisasta hyvä mieli. Toivotaan, että startti vei taas eteenpäin.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvällä avaajalla kuski ei vetäne heti startista liinoja kiinni.


Varustemuutokset: Viime kerralla käyttöön otetuilla vetolapuilla on hyvä ajaa.


Tuomas Pakkanen, Napakan alustan tarvitseva The One And Only (8) ei ole ihan huono hevonen näihin lähtöihin. Bodenissa tamma oli pikkuisen vino, ja tuo startti jouduttiin ajamaan hieman varman päälle.


Ajotaktiikka / juoksutoive: The On And Only jaksaa tehdä omaa juoksua, ja toinen tuhat ajetaan eteenpäin.


Varustemuutokset: Viime kerran vinouden takia hevoselle saatetaan kokeilla ohjasmartingaaleja.


Mauri Jaara, Amos Shadow (9) tarvitsee pitävän pohjan. Kuopiossa pinta oli tälle hankala. Oulussa rata oli napakka, ja Amos Shadow pystyi selvästi parempaa suoritukseen. Lähtöpaikka vaikuttaa sopivalta.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu täältä on tulossa.


Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Tuomas Pakkanen, Ihan hyvän juoksun viimeksi tehnyt Lahjottu (2) oli vauhdin kiihtyessä hieman tasainen. Tamma kaipaisi loppuun pikkuisen enemmän puristusta, mutta tällaisenakin se on tähän tehtävään ihan pelattava hevonen.


Esa Kolppanen, Erehys (5) on harjoituksissa tosi laiska, joten tarkkaa virettä on ennalta vaikea tietää. Talvi on ollut meillä ensikertaa hyvä, ja sen ansiosta pystyimme aloittamaan näinkin aikaisin. Kalajoen rata ei ole ollut käytössä vasta kuin vähän aikaa, emmekä ole käyneet siellä kuin kerran. Kovemmat treenit on otettu kavereiden kanssa hiittisuoralla. Viime kauden avauksessaan laukka tuli lähtöön. Raville selvittyään hevonen kulki loppumatkan 28-vauhtia ja oli toinen maalissa, mutta hylättiin jälkeenpäin. Viime kaudella viimeiset 11 starttia ravia mennyt Erehys on ollut kotona pirteänä. Ehjällä juoksulla uskoisin orin yltävän neljän viiden sakkiin.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka ei ole ihan paras mahdollinen. Erehys ei pidä liian hitaasta matkavauhdista. Jos se jää sellaisen aikana sisäradalle kiinni, niin laukka voi olla seurauksena. Vapaalta radalta parhaitten menevälle Erehykselle käy kaikenlaiset juoksupaikat.


Varustemuutokset: Erehys kilpailee nyt ensi kertaa hokit alla. Treeneissä niistä ei ole ollut hevoselle haittaa.


Tuomas Pakkanen, Antre (9) juoksi Jyväskylässä keulassa. Kuluneen oloinen sisärata murtui hevosen alta. Voitto meni tiukalle, kun vastustaja pääsi yrittämään ohitusta parempana pysynyttä open stretchiä pitkin. Voimia kunnossa olevalla Antrella oli tallella.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Antre on näihin sarjoihin tosi nopea ensiaskelillaan. Viitosradasta ei ole haittaa, ja eteenpäin ajetaan.


Henry Ala-Korpi, Taifun (14) teki viimeksi hyvän esityksen. Ilman koko toisen kierroksen ruuhkia ja loppusuoran haparointia tamma olisi voinut toinen maalissa. Näin lauantai-iltapäivällä osallistuminen ei ole täysin varmaa, kun hevosen yhdessä jalassa oli pientä lämpöä. Kahdelta takamatkalta korotettu olisi hyvä saavutus.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Sisärataa pitkin ajamalla saavuttaa näissä lähdöissä usein parhaan lopputuloksen.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Santtu Raitala, Vaarao (15) oli Jyväskylässä tosi hyväntuntuinen. Loppukaarteessa hevoselta lensi kenkä, ja tuossa taisi mennä voitto hyväntuntuinen. Vaaraolla oli tuohon kisaan pitkä tauko takana, joten sen ei varmaan pitäisi olla nyt ainakaan huonompi.


Santtu Raitala, Vinksahtin (16) kanssa aloitetaan nyt kilpailukautta. Kilpailurytmiin yritetään taas päästä. Tässä hieman katsotaan, että missä ollaan menossa. Sijoittuminen ei ole vielä nyt niin tärkeä kuin sitten jossain myöhemmässä kohtaa kautta.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla koetetaan kisa läpi päästä.Kommenttien kokoaja Vesa Varmanen