Oulun vauhtiviikonloppu käyntiin lounailla pe 11.5.

Oulun kaksipäiväinen vauhtijuhla Number One käyntiin perjantain lounasraveilla klo 12.00. Vesa Varmasen vihje- ja kommenttipaketti lounasravien Toto4 kohteisiin.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja


LÄHTÖ 2

Mikael Östman, Kaustisen kisassa tosi kipeänä ollut Zacus Turbo (2) teki viimeksi paperilla kovassa porukassa huonolta lähtöpaikalta pitkästä aikaa parhaan esityksensä. Torstaiaamupäivällä ajetun treenin perusteella hevosella tuntuisi kaikki olevan kohdallaan. Kerrankin hyvältä paikalta matkaan pääsevällä hevosella on nyt itselleen sopiva ohjastaja. Kuuden päivän starttivälikin on tälle aika tavalla optimaalinen. Kun kuskikaan ei ainakaan heikkene, niin kolmen sakkiin pitäisi olla mahdollisuuksia.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Zacus Turbo on huumorihevonen, jolla kovin ulkoa starttiin ei kannata satsata. Tästä ruuna voi päästä ihan kivasti matkaan. Kovatempoisessa kisassa paikka johtavan rinnalla voisi olla tälle liikaa, mutta muuten ruunalla käy melko kaikenlaiset reissut.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät otetaan pois. Viime kertaa verrattuna laput laitetaan silmille. Jenkkikärryt olisivat tälle paremmat, mutta niitä ei nyt todennäköisesti käytetä.


Tapio Pennanen, Capricorn Lindy (3) oli maanantaina ajetulla hiitillä sopivasti menollaan, ja tuon perusteella asiat näyttäisivät olevan kaikin puolin kunnossa. Tauluaan paremmassa iskussa olevan hevonen viime juoksut eivät ole onnistuneet. Capricorn Lindyllä ei ole aiemmin ajettu mailia. Palan ruuna menee aika kovaa. Vastus näyttää melkoisen tiukalta.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Hyvin avaavalla Capricorn Lindyllä voi satsata alkuun. En haluaisi, että se joutuu maililla mahdolliseen hirmurevitykseen mukaan. Toivotaan, että hevonen saa hyvän selän, josta lopussa sitten koetetaan.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät otetaan viime kerran tapaan pois. Tuolla balanssilla ravi näytti käyttävän hyvin.


Eija Sorvisto, Maaliskuun kisassa Arwen Hoss (7) oli sairas, eikä se kyennyt tuolla kertaa kuin tasaiseen suoritukseen. Viime viikolla otettujen kokeiden perusteella tulehdusarvot ovat taas kohdallaan. Treeneissä hevonen ollut ihan hyvä. Tamma aloitti viime kauden hyvin, mutta loppukausi oli taas melkoinen pettymys. Arwen Hoss tähän kisaan itselleni jonkinlainen arvoitus.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Lähtöpaikka on aika ulkona, mutta jonkin verran eteenpäin on alussa ajettava. Katsotaan sitten mihin päästään. Alun perin Arwen Hoss oli paras selästä, mutta jälkeen tamma teki hyviä esityksiä johtopaikalta.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät otetaan pois, mikä on Arwen Hossille optimibalanssi.


Martti Pellikka, Little Donniella (11) ei ole vielä koskaan ajettu maililla kilpaa. Ruunalta ei ole oikein huippupätkää, joten tehtävä ei ole sille ihan kaikista sopivin. Meillä oli kolme viikkoa kelirikkoa, mikä haittasi treenausta. Little Donnien on ihan kunnossa, mutta notkistuakseen se voi tarvita vielä jonkin verran lisää aikaa.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Lähtöpaikka on tälle huono. Täältä ei voi muuta toivoa kuin, että koko matka mentäisiin reipasta.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Etukenkien poisottaminen on harkinnassa. Kun tuo viimeksi tehtiin, niin se paransi hiukan esitystä.


LÄHTÖ 3

Kari Alapekkala, Hyvässä kunnossa oleva Alvena Unn Di (3) voisi mennä mailin matkan aika kovaa läpi. Lajin uutuuden takia tamma jäi viime vuonna ensimmäisessä montelähdössään painamaan keulassa liikaa ohjille, mutta tuota en osaa tässä pelätä. Ravivarman hevosen Bodenin alkulaukka tuli minulle yllätyksenä.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Sekä keula- että selkäjuoksu sopivat tälle mainiosti.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Alvena Unn Di juoksi vielä viimeksi hokit alla. Kesäkenkään pääseminen on tälle etu. Muuten samat varusteet.


Jonna Hottinen, Pine Ross (5) tuli minulle kaksi viikkoa sitten hyvässä kunnossa. Kurveissa ja lähtötilanteessa Pine Ross ei ole vielä toiminut aivan toivotulla tavalla. Yhteistyön kanssa on ollut hiukan opettelemista, ja hevonen on vielä tähän kisaan pienoinen arvoitus. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta porukka näyttää taika sopivalta. Aivan ilman toiveita ei Juankoskelta asti Oulun lounasraveihin lähdetä, ja onnistuneella juoksulla odotan Pine Rossia kolmen sakkiin.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Pine Ross päässee myös montessa ihan kohtuudella matkaan, mutta ei varmaan vielä yhtä hyvin kuin kärryt perässä. Aiemman valmentajan mukaan tämä vastaa mainiosti keulasta. Jos johtopaikalle pääsisin, niin sieltä varmaan kokeilisin myös ajaa.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Jotta lähtökiihdytys olisi terävämpi ja kaarteet sujuisivat paremmin, niin varusteita kokeillaan hieman vaihtaa.


Miika Tenhunen, Maanantain kova juoksu ei näyttänyt tuntuvan Ready Pressin (7) jaloissa, ja se oli oikein letkeänä keskiviikon treeneissä. Uskoisin Ready Pressin kykenevän tässä 14-tulokseen. Varsinkin keulaan päästessään hevosen pitäisi kyetä voittamaan tällainen lähtö.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Ready Press on parhaimmillaan keulasta, josta se on pystynyt voittamaan koviakin vastustajia. Myös johtavan rinnalta ruuna on pystynyt hyviin suorituksiin. Toisten takaa meno ollut ajoittain nihkeämpää. Aiemmin tällä oli kuumenemisen takia vaikeuksia voltissa. Nykyään hevonen on rauhoittunut, ja toiminut tuollakin lähtötavalla paremmin. Kärryjen kanssa Ready Press avaa auton takaa aika kovaa. Uskoisin, että ravilla lähtiessään ruuna lähtee myös montessa ihan kohtuullisen hyvin matkaan. Keulaan ei ole pakko päästä, vaan myös paikka johtavan rinnalla käy, joten seiskaratakaan ei huoleta.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Viimeksi ajettiin ilman kenkiä. Tässä Ready Press juoksee samalla balanssilla kuin Kouvolan montessa, eli kengät alla. En usko, että tuolla seikalla olisi sille isoa merkitystä.


LÄHTÖ 4

Eija Nissinen, Talvella hyvin menneelle Vallastarille (2) Seinäjoen reissu oli huono. Hevoselle tuli siellä polkema kaviorajaan, jota jouduttiin hoitamaan. Koko ajan on päästy kuitenkin treenaamaan. Huonot harjoituskelit viivästyttivät starttiin tulemista. Vallastar on ollut nytkin treeneissä ihan ok, mutta ei kuitenkaan yhtä hyväntuntuinen kuin talvella. Voi olla, että se tarvitsee jonkin kovan hiitin tai startin alle ennen kuin paras vire tulee taas esiin. Varovaisen toiveikkaana tähänkin kisaan kuitenkin tullaan.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Talven helpoissa starteissa Vallastar teki parijonosta hyvät kirit. Autolähtöä on pruuvattu, ja niissä ruuna on päässyt hyvin matkaan. En usko, että rauhallisella hevosella olisi startissa merkittävää laukan vaaraa.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Talvella hokit alla kilpaillut Vallastar juoksee nyt alumiineilla, mistä uskoisi olevan sille hyötyä.


Jane Harjulahti, Bodenin startissa Mucho Macho Manin (6) repesivät haavoille. Tuo oli myös laukan syy. Jalkoihin oli laitettava tikkejä, ja taukoa jouduttiin pitämään. Nyt jalat ovat taas kunnossa. Toukokuun alun harjoitusraveissa 13-vauhtia selästä lopettanut ruuna kulki torstaiaamun viimeistelyissä hyvällä tyylillä 18-vauhtia. Talven aikana kasvanut ja vankistunut Mucho Macho Man on sekä aikaistunut että mennyt muutenkin selvästi eteenpäin. Viime kesänä tällä oli allergiaoireita. Nyt niitä ei ole vielä ilmennyt.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kovaa matkaan pääsevälle Mucho Macho Manille ovat käyneet vähän kaikenlaiset juoksupaikat. Kuski saa ajaa kuten parhaaksi katsoo.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Kuolaimen vaihtamisen jälkeen rauhoittuneella ruunalla on vielä allatakana hokit.Edessä hevosella on rautakenkä.


Hanna Korhonen, Hyvässä kunnossa olevaa Blady Sagaa (8) on päästy viime startin jälkeen normaalisti ajamaan, ja kaikki on ollut kohdillaan. On kiva katsoa, että mihin hevonen tässä seurassa pystyy.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Tämä on vasta toinen kerta, kun Blady Saga on auton takana. Viimeksi kuski otti hyvin toimineella hevosella startin varman päälle. Tuon kisan tamma juoksi hörössä johtavan rinnalta ja voitti. Toinen ykkönen tuli keulareissulla. Blady Saga tuntuisi menevän aika tavalla paikalta paikalta. Kuski saa päättää taktiikasta.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Samat varusteet kuin viimeksi, eli alumiinit alla ja putsit etujaloissa. Päässä on käytössä avovehkeet.


LÄHTÖ 5

Jouni Karppinen, Foxlander (1) laukkasi Ylivieskassa ensimmäisen kaarteen ahtaassa paikassa. Se jäi hypyssään tosi pahasti. Ruuna pystyi vielä nousemaan aika uskomattomasti kolmanneksi, joten ravilla voitto olisi ollut varmaan lähellä. Viimeisten treenien perusteella Foxlanderin pitäisi jatkaa entisessä iskussa.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Foxlander on vain puolinopea lähtijä, joten se ei välttämättä pysty pitämään ykköseltä keuloja. Kuski nostanee hevonen mahdollisimman nopeasti sisältää toiselle radalle. Vähän kaikenlaiset juoksut tuntuvan käyvän Foxlanderille. Usein johtavan rinnalla matkannut ruuna ei ole vielä koskaan päässyt keulaan, mutta uskon tuonkin paikan sopivan.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan, eli kengät alla ja päässä avovehkeet.


Eija Sorvisto, Kiimat ovat aika pitkään häirinneet Midnight Rumbaa (5), ja ehkä tuon takia se ei ole mennyt viimeisissään oikein mihinkään. Samassa tilanteessa viime vuonna tamma oli aika vastaavanlainen. Kiimat häiritsevät yhä, joten mitään ei uskalla alkaa ennalta lupaamaan.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kun Midnight Rumba on ollut parhaimmillaan, niin sille on käynyt juoksun suhteen aika tavalla kaikki. Huonona päivänään tamma ei ole mennyt oikein millään juoksulla.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Midnight Rumba lyö jonkin verran jalkoihinsa. Kaikki kengät saatetaan ottaa nyt ekakertaa pois, mistä voisi olla sille hyötyä.


Iida Lantto, Pikku tauon jälkeen koko ajan parantanut Joana's Road Runner (7) oli viimeksi Rovaniemellä oikein hyvä. Sopivalla juoksunkululla ruuna voi pystyä nousemaan täältäkin voittokamppailuun mukaan.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Joana's Roadrunner on epävarma lähtöön, joten sillä ei voi satsata alkuun. Hevonen voi pystyä kiertämään kauempaakin kamppailuun mukaan, jos matkalla mennään riittävän reipasta.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan. Vetohuput olivat viimeksikin varusteissa. Niitä ei kuitenkaan käytetty, kun hevonen teki jo muutenkin hyvän esityksen.


Martti Pellikka, Kunnossa olevalla Rail Facella (9) kokeillaan saada tästä rahaa.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Verkkaisella avaajalla yritetään rimpuilla sinne minne päästään.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Rail Face meni viime pari kertaa hyvin, kun siltä otettiin takakengät pois, ja tuolla balanssilla tässäkin saatetaan ajaa.


T4-vihje

Tämän kerran lounasravien T4-rivi näyttää ennalta suorastaan pelottavan selkeältä. Päivälle on luvattu lämpimiä huippuolosuhteita, mikä tietenkin saattaa innostaa jonkun hevosen ennalta arvaamattomaan suoritukseen. Hurjan tuloksen kärryjen kanssa maanantaina Kuopiossa johtavan rinnalta tehtaillut Ready Press tulee olemaan melkoisen pörröinen varma, joten täysin maistuva tukipilari ruuna ei tuon takia mailin matkan ja montelähdön takia ole.


T4-1 / LÄHTÖ 2

Varmaehdokkaat Kun sopivalta paikalta starttaavalla ruunalla on vielä huippuohjastaja takanaan, ei paraskaan menetys yllättäisi. Mainiolta lähtöpaikalta Tuomas Pakkanen saattaa pystyä lennättämään Capricorn Lindys (3) pysyvään keulaan. Ykkössija ei ole edullisesta matkasta huolimatta täysin saletissa. Zacus Turbolla (2) oliMikael Östmanin mukaan torstaina tehdyissä viimeistelyissä kaikki kohdillaan, ja optimaaliselta lähtöpaikalta voittoon on mahdollisuudet.


Yllättäjäehdokas: Puolikivasti autoa seuraava Alfas Finans (4) voi saada tarvitsemansa nätin reissun. Hieman ailahtelevanoloinen tamma voisi tässä oikeana päivänään pärjätäkin.


Arvoitus: Tauolta palaava Arwen Hoss (7) on Eija Sorviston mukaan mennyt kotona hyvin, mutta hänellekin tamma suoritus tuntui olevan ennalta melkoinen arvoitus.


Juoksunkulku arvaus: Maililla lähtökiihdytyksen tapahtumilla on usein iso merkitys tulojärjestykseen. Monella hevosella, jolla ei pidemmällä matkalla ei satsata starttiin, saatetaan se tässä tehdä, ja juoksunkulkua monesti vaikea ennakoida. Capricorn Lindy (3), Sunrise Sign (5) ja Goldshoe Flight (8) seuraavat autoatiiviisti.Näille kaikille johtopaikka on käynyt, joten jos keulaan pääseminen onnistuu, niin asemista saatetaan pitää tiukastikin kiinni. Asiallisesti avaavalle Alfas Finansille (4) haettaneen nättiä selkäreissua kärjen lähellä.Ylivieskassa lyhyellä matkalla asiallisesti suorittanut Umberta Jet (1) pääsee ihan kohtuudella liikkeelle, mutta sisäradalta se tuskin pystyy pitämään alussa kaikkia ulkopuolellaan. Zacus Turbo (2) ei ole osoittanut erityisen liukkaaksi lähtijäksi. Jorma Kontio voi saada valmiiksi kakkosradalla olevan ruunan heti startista yllättävänkin hyväänkin vauhtiin.


A: 1,3,2 B: 7,4 C: 10,8,5,11,9,12


T4-2 / LÄHTÖ 3

Varmaehdokas Ready Press (7) on ollut jo jonkin aikaa mainiossa iskussa. Debyytti montessa sujui Joensuussa ihan hyväksyttävästi. Vaikka lyhyt matka ei suosi hieman tasavauhtista hevosta, niin ainakin kärryjen kanssa auton takaa mainiosti matkaan pääsevän ruunan voittomahdollisuudet tuntuvat aika hyviltä.


Yllättäjäehdokas: Rahojen puolesta nappisarjassa tässä kilpailevalle Pine Rossille (5) keulajuoksu on ainakin aikoinaan käynyt mainiosti. Nopealla avaajalla on tässä mahdollisuudet edetä johtoon, eikä ruunan tarvitse välttämättä 1600 m matkalla asemistaan enää luopua.


Juoksunkulku arvaus Jo edellisen kohteen juoksutapahtumat tuntuivat aika hankalilta hahmottaa, mutta tässä kohtaa vaikeudet lisääntyvät vielä tuostakin, kun ratsastajien taktiikan arvaaminen ennalta on ollut minulle aika mahdoton tehtävä. Eturivin osanottajista Borups Nice (1), Bid Or Star (4) ja Pine Ross (5) ovat päässeet tällä lähtötavalla räväkästi liikkeelle. Viime mainittu on epävarma veikkaukseni alussa keulassa juoksevaksi.Ready Pressin (7) starttinopeudesta tässä kilpailumuodossa ei ole näyttöä, mutta kärrylähdöissä se on päässyt aika rivakasti matkaan. Ready Press menee parhaitten vapaalta radalta, joten ratsastajan kannattaa suunnata sillä heti startista eteenpäin.


A: 7 B: 5,3,6,1 C: 1,4,9,10,8


T4-3/ LÄHTÖ 4/PD-1

Varmaehdokkaat Jane Harjulahden mukaan viime syksystä monella tapaa ison harppauksen parempaan suuntaan tehnyt Mucho Macho Man (6) oli suorittanut Oulun toukokuun alun hiittiraveissa vakuuttavasti. Hyvä avaaja voi päästä keulaan ja hallita sieltä kisaa perille asti. Urallaan neljä kertaa startannut Blady Saga (8) on voittanut molemmat laukattomat kisansa vaivatta. Kasirata ei ole voiton este, kun omaan juoksuun kykenevällä tammalla voi ajaa sopivassa kohtaa eteenpäin. Ehjä juoksu ei ole nytkään varmaa. Reissu vapaalla radalla voisi auttaa ravilla menemistä.


Yllättäjäehdokas Ylivieskassa laukan jälkeen mainiosti suorittanut Sorella Aggiornata (7) voi pystyä laukattomassa juoksussa tässä kärkisijoille.


Arvoitus: Talvella mainioita kirivoittoja ottanut Vallastar (2) ei ole Eija Nissisen mielestä päässyt vielä ihan samanlaiseen iskuun, joten suoritus on tähän kohtaan pieni kysymysmerkki.


Juoksunkulku arvaus Kisan osanottajilla on vasta vähäinen määrä kilpailuja urallaan. Pari pelihevosiin kuuluvista ei ole vielä ollut kilpatilanteessa edes auton takana, eikä monellakaan ole välttämättä koskaan satsattu lähtöön. Tuon takia kiihdytystapahtuma voi olla aika yllätyksellinenkin. Räväkästi käynnistyvä Raison Si Si (1) pystynee pitämään startissa muut ulkopuolellaan. Tammalle haluttanee kuitenkin selkäjuoksua. Hyvää lähtönopeutta osoittanut Mucho Macho Man (6) on ehkä tiukimmin vetotöihin pyrkijä. Blady Sagalla (8)ajettaneen jossain kohtaa, mahdollisesti heti alussa eteenpäin, kun paikka johtavan rinnallakaan ei tunnut haittaavan vahvaa menijää. Mukavasti uransa aloittaneen tähän kisaan tauolta palaavan Vallastarin (2) rooli lähtökiihdytyksessä on ennalta avoin.


A: 6,8,2 B: 7 C: 4,1,5,9,10


T4-4 / LÄHTÖ 5/PD-2, Troikka

Varmaehdokas. Ylivieskassa ahtaassa paikassa tulleen laukan jälkeen hienosti kolmanneksi venyt Foxlander (1) tuntuisi olevan iskussa, ja kauden ensimmäinen ykkönen saattaa nähdä tässä päivänvalon. Ruunan lähtönopeus ei riittäne tässä keulojen pitämiseen. Huippukuski luovinee ajokkinsa kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa vapaille vesille. Paikka johtavan rinnallakin käy, mutta keulaan pääseminenkin saattaisi olla mahdollisuudet.


Yllättäjäehdokkaat Näin matalassa sarjassa yllätykset ovat aina mahdollisia, mutta kuka siihen tässä kykenee, en osaa lähteä arvaamaan.


Arvoitus: Kiimojen kiusaama Midnight Rumba (5) ei ole suorittanut viime starteissaan kovin hyvin. Tamma juossee nyt ekakertaa ilman kaikkia kenkiä, mikä voisi saada hevosen parempaan kiitoon.


Juoksunkulku arvaus: Amazing Cruise (2), Silveriina (3), ja Midnight Rumba (5) avaavat kaikki auton takaa reippaasti. Yhdenkään tämän hetken vire ei taida edellyttää keulapaikan puolustamista, jos vetävä selkä on tiedossa eteen.Pääehdokas tuohon tehtävään voisi olla Foxlander (1). Vaikka ruuna ei ole mikään starttiraketti, niin ihan kohtuudella se kykenee autoa seuraamaan. Kuski hankkiutunee heti miten ulos sisäradan syövereistä. Eteenpäin johtopaikka mielessä saatetaan pyrkiä. Jos tuo onnistuu, niin asemista pidetään kiinni. Iida Lantonmukaan Joana's Roadrunner (7) on sen verran epävarma alussa, ettei starttiin voi satsata. Tuo takia ruuna voi jäädä alussa seiskaradalta aika tavalla taustalle, ja kirin voi joutua aloittamaan melkoisen varhaisessa vaiheessa. Myös aika verkkaisesti käynnistyvälle I'm Honey Heelille (8) lähtöpaikka on synkkä.


A: 1 B: 7,10 C: 8,5,2,4,3,9,11,6,12


T4-systeemit


Pieni: 1,3,2 (7,4) 7 (5,3) 6,8,2 (7,4) 1 (7,10) = 9 riviä

Suuri: 1,3,2,7,4 (10,8) 7,5,3 (6,1) 6,8,2,7 (4,1) 1,7,10 (8,5)= 180 riviä


Lähtö 1

  1. 5. Erehys – 2. Lahjottu – 3. Perhon Liito – 4. Tupen Rapina (6. Hullupoika – 1.Sabira)


(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)
Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen