Tallikommentit ja vihjeet Oulun 26.3. klo 19 raveihin.

Vesa Varmasen kokoama kommenttipaketti Oulun iltaan.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja


LÄHTÖ 1

Janne Soronen, Lucas (1) on lahjakkaan oloinen nelivuotias. Hevonen on kuitenkin vielä varsamainen, ja laukka voi tulla missä kohtaan kisaa vaan. Lucas jaksaa mennä ja vauhtia löytyy. Jos ori menee ongelmitta, niin odotan sitä voittokamppailuun. Ajan kanssa Lucasista kehittynee oikein hyvä hevonen, mutta alun starteista eräskin voi vielä pilaantua laukkaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Lucas menee ravia.


Varustemuutokset: Lucas aloittaa aivan perusvarusteilla.


Markus Porokka, Yksi syy Ellin Viltsun (2) mukanaoloon on se, että tämä lähtö saatiin kasaan. Hiittivalmennuksessa olleen tamman vauhdit eivät ole vielä aivan hurjimmasta päästä. Ehjällä juoksulla Ellin Viltsulla voisi olla pikku saumat kolmen neljän sakkiin.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että tasavauhtinen puksuttaja menisi ravia.


Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.


Markus Porokka, Virin Urho (3) ei ollut vielä kokeessa lähelläkään sitä, mitä ori on tällä hetkellä. Odotan mainiosti treeneissä menneeltä Virin Urholta tässä hyvää panosta.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla pitää koettaa matkaan päästä. Tuon onnistuessa hevosta ei pidellä kiinni.


Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.


LÄHTÖ 2

Jani Hartikainen, Off Course (2) on ollut myöhäinenvarsa, josta voi tulla vielä joku päivä tosi hyvä hevonen. Nyt tämä ei ole vielä läheskään valmis. Toivotaan, että Off Course alkaa miehistyä. Radalla tällä ei ole käyty kuin koelähdössä. Hyvin toimivalle jaksavanoloiselle ruunalla tämä on hieman kuulostelustartti. Kelit ovat olleet meilläpäin treenaamisen kannalta viikon verran tosi huonoja, eikä mitään viimeistelyjä ole päästy tekemään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Off Coursen toinen tuhat kovempi kuin ensimmäinen.


Varustemuutokset: Niin luomuvarusteilla kuin mahdollista aloitetaan.


Janne Soronen, Mercedes Matchin (4) kurkunpäätulehdus meni, niin kuin muillakin tallimme hevosilla parissa kolmessa päivässä ohi, ja ihan luottavaisin mielin kisaan tullaan. Mercedes Match voisi pystyä heti aika hyväänkin tulokseen


Ajotaktiikka / juoksutoive: Näin uran alkuun Mercedes Matchin olisi hyvä saada ehjä startti.


Varustemuutokset: Perusvarusteilla lähdetään liikkeelle.


Ville Pohjola, Jo viime vuonna ajetussa opetuslähdössä Cankus Xport (7) tuntui aika valmiilta. Kokeessa hevonen näytti menevän helposti noita kyytejä.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Koetetaan ottaa alku ihan nätisti, mutta Cankus Xport voi tietenkin lähteä omista haluistaan ihan reippaasti matkaan. Ensimmäisellä takasuoralla ollaan varmaan viisaampia käytettävän taktiikan suhteen.


Marko Hakkarainen, Elop Hoss (8) kasvoi vähän liiankin isoksi. Raskastekoinen ja -ravinen ruuna voisi mennä matkan 20 molemmilla puolin. Kelien takia hevosiamme ei ole päästy viikkoon kunnolla ajamaan ja virittelemään. Hiitillä tässä ei kuitenkaan olla, vaan kilpaa lähdetään heti ajamaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Tässä hieman lähdetään katsomaan, että miten iso hevonen taipuu Oulun kurveihin, ja miten se osaa juosta parijonossa.


Varustemuutokset: Perusvehkeillä aloitetaan.


LÄHTÖ 3

Tuomas Pakkanen, Viime kerran perusteella Radical Way (3) voi hyvällä tuurilla saada rahaa.


Mauri Jaara, Hyvässä kunnossa jatkavan Protectorin (5) pärjääminen on taas paljon siitä kiinni, että miten juoksu onnistuu. Volttilähtö sopii.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan taktiikka sen mukaan, miten juoksu lähtee menemään.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Marko Hakkarainen, Victory Bonsai (7) teki viimeksi ihan kelpo esityksen. Takaa kiriin lähtenyt ruuna joutui menemään viimeisen takasuoran kovaa. Vaikka veto ei riittänyt ihan loppuun, niin ihan asiallisesti Victory Bonsai vauhtinsa piti.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Victory Bonsailla on nyt vapaata rataa edessä. Katsotaan, miten startti onnistuu, ja ajetaan sen mukaan.


Varustemuutokset: Bonsailla oli viimeksi laput silmillä, nyt ne jätetään pois.


T5-1 / LÄHTÖ 4

Tuomas Pakkanen, Hyvään kuntoon noussut Flash Spruce (1) teki Bodenissa hyvän juoksun vaikealta, kun se kiersi vaikealta lähtöpaikalta rahoille.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Flash Spruce avaa hyvin, ja mainio lähtöpaikka kokeillaan hyödyntää. Keulaan tai sen tuntumaan yritetään päästä. Ruunalle käy sekä keula- että selkäjuoksu.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Jani Hartikainen, Easy Vacationin (2) Joensuun saamattomaan esitykseen ei ole mitään järkevää selitystä löytynyt. Ruunan pulssit olivat kisan jälkeen todella korkeat, ja palautuminen oli huonoa. Kotona ennen kisaa ja sen jälkeen kaikki on ollut normaalisti, myös palautumisen suhteen. Tehdyissä tutkimuksissakaan vikaa ei ole löytynyt. Hyvänä olleessaan Easy Vacationin pitäisi pystyä tällaisessa tehtävässä pärjäämään. Viime startin jälkeen esitys tässä kisassa on itsellenikin täysi kysymysmerkki.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva Easy Vacationille, joka ei ehdi alussa nopeimpien mukaan. Selkäjuoksu näyttäisi olevan tulossa.


Varustemuutokset: Samoilla ajetaan.


Markus Pulkkinen, Uskon 2100 m matkansopivan Caddie Joelle (4) yhtä hyvin kuin maili. Pärjäämien tässä on paljolti kiinni, että miten juoksu lähtee menemään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Caddie Jo on aika pörhäkkäänä auton takana. Laukkavaaran takia kiinni ei voi ottaa, vaan hevosen on annettava alussa mennä. Johtavan rinnalta en tällä mielellään aja. Keula- ja selkäjuoksut käyvät Caddie Jolle.


Varustemuutokset: Kengitystä voidaan joutua olosuhteiden takia muuttamaan, mutta tuolla seikalla ei ole tälle merkitystä. Muuten samoilla jatketaan.


Marko Hakkarainen, Rio Crowe (6) tulee vastuskärry treenistä. Vielä tässä kohtaa tavoitellaan nätillä juoksulla rahasijaa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Rio Crowe on startissa hieman hankalan meneväinen. Toivotaan, että tamma pääsee selkään, missä se on rauhoittunut juoksemaan.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Arto Komulainen, Kunnossa oleva E.V. Jory (8) on treenannut hyvin, muttaparissa startissa ruuna on suorittanut huonosti. Viimeksikään yritystä takaa ei ollut ollenkaan. Verikokeiden perusteella kaikki pitäisi olla mallillaan, joten vaisuus kilpailuissa johtunee mentaalipuolesta. E.V. Jory on nyt itsellenikin melkoinen arvoitus. Vasta startissa näkee, mitä se tekee.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on ikävä. Viime esitysten vaisuuden takia yrittänen saada E.V. Jorylle suojareissun. Taktiikka on myös siitä kiinni, että millä päällä hevonen sattuu kisassa olemaan.


Varustemuutokset: Suurin piirtein samoilla mennään. Kengitys katsotaan olosuhteiden perusteella. Jos mahdollista, niin edestä kengät saatetaan ottaa pois.


T5-2 / LÄHTÖ 5

Timo Niemelä, Hokkikelit eivät ole Huiskerille (1) mieleen, jaseon ollut epävarma pariin viimeiseen starttiin. Kaustisella tamma häiriintyi muiden käskemisestä laukalle. Se oli tuossa vaiheessa voimissaan, ja olisi ravia mennessään voinut voittaa. Rovaniemellä Huiskeri ei ollut vielä alkumatkasta saanut rytmistä kunnolla kiinni. Kun vauhti ensimmäisellä takasuoralla hetkellisesti kiihtyi, niin laukka tuli. Kaustisen perusteella kunto tuntuisi olevan kohdillaan. Kesäkeleillä parhaimmillaan olevan hevosen ravi käyttäminen poikkeuksellisissa olosuhteissa on arvoitus, kun laukkariski kasvaa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka sopii kaikilta paikoilta menevälle Huiskerille, joka on ollut parhaimmillaan vapaalta radalta. Tasainen vauhti olisi tälle sopivinta.


Varustemuutokset: Muuten samoilla jatketaan, mutta olosuhteiden salliessa alle laitetaan pienemmät hokit. Tuo olisi Huiskerin ravin kannalta hyvä asia.


Heikki Rytkönen, Tammikuussa talliin tullut Kunnaan Tähti (2) on laukkaillut starteissaan, Kaikissa meillä meiltä ajetuissa treeneissä se on mennyt ravia. Kotona on otettu vetoja ja Kajaanissa on käyty radalla ajamassa hiittiä. Lahjakkaanoloisella tammalla on ikä huomioiden vielä vähän startteja. Tauko on pitkä, ja Kunnaan Tähti voi tarvita jonkun startin alle, ennen kuin paras terä tulee esiin.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa päättää, miten kisassa ajetaan.


Varustemuutokset: Varusteisiin on tehty pieniä muutoksia. Niskasekki ja kurkkutuki on otettu käyttöön. Niillä Kunnaan Tähti on ollut hyvä ajettava, eikä se ole painanut liikaa ohjille.


Ville Pohjola, Jonnin Joutava (3) on noussut ankaraan iskuun. Viime kerralla tuntui, että tamma olisi saanut itseluottamusta lisää, siksi terävästi se kiriin lähti.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Jonnin Joutava pääsisi kovempaakin matkaan, mitä sillä on viime starteissa lähdetty. Täysillä starttiin satsatessa tarkan juoksun edelleen tarvitsevalla tammalla voisi alkuun olla varaa jäädä johtavan rinnalle. Muut pitänevät matkalla vauhtia, ja Jonnin Joutavan voimia säästellään loppuun.


Markus Porokka, Laukkojen suhteen N.P. Turbo (6) on ollut joskus paljon vaikeammassa tilanteessa. Ne ovat vähentyneet, ja hyppyjä on tullut kolmeen viimeiseen vain kaksi. Aiemmin ruuna laukkasi vauhdin takia matkalla. Nyt tuo on jäänyt pois. Mahdollisuudet huippukuntoiselle hevoselle annetaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Tällaiselta lähtöpaikalta N.P. Turbolla on parhaat saumat päästä ravilla matkaan. Ei muuta kuin ryskytetään heti eteenpäin, kun paikka johtavan rinnalla on tällaiselle hevoselle paras.


Varustemuutokset: Olosuhteet määräävät, kuinka pitkät hokit laitetaan alle.


Mauri Jaara, Pitkä kuljetus ja tauko olivat varmaan Ruhvanan Urholle (7) hankalia, kun se oli viimeksi Vermossa niin vetelänoloinen. Saamieni tietojen mukaan hevosella pitäisi olla taas kaikki kunnossa. Ruhvanan Urholle ei ollut tarjolla sopivia lähtöjä, joten se ilmoitettiin tähän takamatkalle. Pärjääminen tässä tasaisen oloisessa kisassa on paljolti siitä kiinni, että miten juoksu lähtee menemään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Ruhvanan Urholle käy myös selkäjuoksu.


T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Markus Pulkkinen, Oulun rata oli viimeksi jäädytetty, eikä Vici American (5) kengitys pitänyt tuolla alustalla. Suorat sujuivat, mutta kaarteissa oli vaikea. Kotona hevonen on ollut tuon jälkeen ihan normaalin tuntuinen, joten viime esityksen saa unohtaa. Tiistain olosuhteet ovat ennalta jonkinlainen kysymysmerkki, ja tässä kohtaa Vici American suorituksesta on tuon takia hankala mitään kovin varmaa ennustaa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Vici Americalla saatetaan ajaa taas rohkeasti, kun tasainen matkavauhti on sille parasta.


Varustemuutokset: Balanssi ratkeaa olosuhteiden perusteilla.


Ville Pohjola, Nyt terveenoloinen Foxlander (10) ravaa hyvin, ja tuo näkynyt vuoden molemmissa suorituksissa. Ekastartissa hevonen jäi ekakerralla pussiin. Viimeksi ajettiin rohkeasti. 3100 m tuntuisi riskinoloiselle hevoselle ihan sopivalta.


T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Tuomas Pakkanen, Moonlight Blackin (3) esitys Kaustisella oli pettymys. Tuon takia taktiikka Oulussa oli vähän passiivinen. Tilaa tuli lopussa myöhään, ja voimia jäi hieman käyttämättä. Kovassa seurassa finaalipaikka voi olla tiukassa, muttei se ihan mahdottomuus ole.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Viimeksi hyvällä lähtönopeudellaan yllättäneellä Moonlight Blackillä koetaan päästä taas yhtä terävästi liikkeelle, jotta saisimme paikan kärjen tuntumasta.


Varustemuutokset: Varusteisiin ei tehdä muutoksia.


Mauri Jaara, Livi Mystery (5) on tehnyt hyviä juoksuja hokkikeleillä. Jos olosuhteet menevät pehmeiksi, on sen vaikutusta suoritukseen ennalta vaikea tietää.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Huonommilta lähtöpaikoilta alkuun ei ole satsattu, mutta tässä se voidaan tehdä.


Marko Hakkarainen, Gladstone Comery (6) oli viimeksi tyhjä heti startista. Mitään vikaa hevosesta ei ole kuitenkaan tuon jälkeen löytynyt, ja kaikki pitäisi olla kunnossa. Vastuskärrytreenistä tulevalla ruunalla ei ole kelien takia päästy ajamaan viikkoon kunnolla.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovaa lähtevällä Gladstone Comeryllä koetetaan päästä ajamaan sisäradalle.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Ville Pohjola, Fastoche Thiebenille (7) näytti jäävän viime kerralla vielä varoja sisälle. Edellisessä kisassa laukkaava hevonen tönäisi oriin hypylle ekakaarteeseen mentäessä. Kisan kahteen muuhun ennalta kovaan vertaaminen on hankalaa, kun ne eivät ole vielä koskaan kohdanneet toisiaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Tasaisella avaajalla alku on mentävä selissä. Fastoche Thiebenillä pystyy ajamaan tarvittaessa jo aikaisessa vaiheessa eteenpäin. Myös paikka johtavan rinnalla käy, vaikka ei se tällekään mikään etu ole.


Varustemuutokset: Kengitys katsotaan päivän keliolosuhteiden mukaan.


Hannu Hietanen, Amorcito (8) sai Kaustisella mainion reissun sisärataa pitkin. Kun lopussa tuli tilaa, niin tamma ryntäsi hyvin maaliin. Pitävä suosisi Amorcitoa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Mahdollisimman nätti juoksu kasilta yritetään hevoselle saada.


Ville Pohjola, Holy Victory Koks (11) sai viimeksi hyvän juoksun, eikä sen tarvinnut kuluttaa matkalla voimiaan. Kiriin lähtöhetkellä viimeisellä takasuoralla ei kuitenkaan tapahtunut oikein mitään, joten esitys oli vain tasainen. Tamma oli pikkuisen sairastellut edellisen kisan jälkeen, mikä saattoi näkyä suorittamisessa. Säännöllisesti starttaamaan päässeille suosikeille pärjätäkseen Holy Victory Koksin pitäisi parantaa viime kerrasta aika paljon.


Jonne Niemelä, Kun Credit Line (12) viimeksi selvisi loppukaarteessa tulleesta pikku kompuroinnista, ja sai tilaa, niin voitto tuli aika helposti. Olen ajanut tässä välissä hevosella pari kertaa, ja kaikki tuntuisi olevan kohdillaan. Credit Linellä on nyt pari starttia alla, joten se voisi vielä parantaa edellistä. Tämän kanssa tasavertaisen tuntuisilla, pahimmilla vastustajilla on selvästi paremmat lähtöpaikat, joten Credit Linen ykkössija edellyttänee tuureja juoksun suhteen.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Näistä alkuasemista ylivauhti olisi tietenkin toiveissa. Credit Line on osoittanut kykenevänsä ainakin tuollaiseen 700 m kiriin.


Varustemuutokset: Vetopallojen käyttöön ottaminen on harkinnassa. Tuolla seikalla ei ole varmaankaan isoa vaikutusta suoritukseen suhteen.


T5-5 / LÄHTÖ 8

Johanna Huovinen, Marti (1) oli Rovaniemellä ensimmäisellä kierroksella tosi nihkeä, eikä vinossa juossutta hevosta kärsinyt ajaa juuri ollenkaan. Toiselle kiekalle lämmennyt ori ei ollut startin jälkeen yhtään väsynyt. Kelit ovat pitäneet tiet jäisinä ja kovina, joten treenit on jouduttu ottamaan aika varovaisesti.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Toisen takana hieman nihkeämmin menevä Marti tekee johtavan rinnalta parhaitten töitä.


Varustemuutokset: Martilla on vielähokit alla, jasaa nähdä mikä tuolla on merkitys tiistain olosuhteissa.


Mauri Jaara, Likusterille (2) ei ollut tarjolla ihan omia lähtöjä. Se ilmoitettiin mukaan tähän ylisarjaan, kun päästään lähellä ajamaan. Hevosella kokeillaan nyt ensi kertaa auton perään. En usko, että lähtötapa aiheuttaisi ruunalle ongelmaa. Likusteri voisi pystyä menemään tämän matkan 30-pintaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu tässä taitaa tulla.


Varustemuutokset: Varusteisiin ei tule muutoksia.


Mikko Väisänen, Hyvän juoksunJyväskylässä tehnyt Hissun Turbo (8) oli tuohon kisaan selkeästi notkeampi kuin Mikkelissä. Sattuneen tapaturman jälkeen ruuna ei päässyt viime vuonna tähän aikaan edes alle 50-vauhtia. Askellus on pikku hiljaa parantunut, ja vauhtia tullut sitä myötä lisää. Keulasta Hissun Turbo menee pikkuisen nihkeästi. Tämä vastaa sitkeästi kaverille, mutta ero se ei mielellään tee.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Voltista paremmin lähtevä Hissun Turbo ei ole auton takaa mitenkään kovin nopea, kun se tuijottelee siivekettä. Kasirata on tälle parempi kuin ykkönen. Porukassa varmasti ravaavalle Hissun Turbolle selkäjuoksu käy mainiosti.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Kauko Uusi-Illikainen, Bararaz (2) palaa viime keväänä sattuneen loukkaantumisen jälkeen radoille. Treeneissä on menty vielä hyvin varovaisesti. Lähellä päästiin ajamaan, joten tultiin katsomaan, että millä mallilla hevosen kanssa ollaan. Ennalta on vaikea sanoa, että mitä kyvykäs tamma kisassa tekee. Oikein pehmeä keli olisi matalat liikkeet omaavaa Bararazia vastaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Bararaz pystyy lähtemään aika kovaa auton takaa. Vielä tässä kohtaa hevoselle ajettaneen kuitenkin säästöjuoksua.


Varustemuutokset: Hyvin pelkistetyillä varusteilla aloitetaan.


Ville Pohjola, Star Credit (6) on Bodenin perusteella ihan näppäräntuntuinen aloittelija, jolla on helppo tyyli mennä. Viimeksi oli raskas keli. Tuo ei ole sille etu, ja ehkä sen takia esitys oli vain tasainen.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka Bodenissa alkuun ei satsattu, niin hyvin liikkeelle lähtenyt Star Credit pääsi helposti johtavan taakse.


Ville Pohjola, Youana Meshin (7) juoksu onnistui viimeksi mainiosti, joten oli pieni pettymys, ettei se pystynyt lopussa parempaan. Tamma ei ollut edellisillä kerroilla kunnolla ajettavissa, ja tilanne saattoi tietenkin olla myös viimeksi.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Youana Mesh lähtee itsestään reipasta, eikä alussa ei ole nytkään tarkoitus ottaa kiinni. Katsotaan sitten mihin päästään. Tammalla voisi olla vaihteeksi hyvä ajaa selkäjuoksu.


Hannu Hietanen, Bothnic Blitz (8) ei ollut viimeksi sen huonompi kuin kahdessa edellisessä startissa,muttajuoksu ei onnistunut. Pakitin alussa menollaan olleen hevosen ulkoradoilta hännille. Toinen kierros tultiin kovaa, eikä hieman tasavauhtisen tamman kyydit kaukaa takaa vain riittänyt korkeammalle. Jalat menivät solmuun, ja laukka tuli.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sama kuin viimeksi. Katsotaan sitten tilanteen mukaan ajetaanko nyt eteenpäin vai ei.


Janne Soronen, Jonkin verran varmistunut He Man Gran (11) oli toissa kerralla oikein hyvä. Voitosta huolimatta esitys Kuopiossa ei ollut epävarmuuden takia aivan samalla tasolla. Hevosta on hoidettu tuon startin jälkeen, ja uskon sen olevan nyt parempi.


Ajotaktiikka / juoksutoive: He Man Gran ei nopea startista, joten takarivin lähtöpaikasta ei ole sille haittaa. Toiveissa olisi, että ekatuhat mentäisiin reipasta. Jos kisassa ei ole muuten vauhtia, niin tällä voi lähteä sitä ylläpitämään.


Varustemuutokset: Varusteita ei ole tarvetta muuttaa.


Kommenttien kokoaja Vesa Varmanen