Vihjeet Oulu torstai 28.2.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja


LÄHTÖ 1

Arto Hartikainen, Nevan Täysikuulla (1) olisi kykyjä, mutta kisatilanteessa se on vain hölmistellyt. Varsinkin Ylivieskan avausstartissa ruuna ei mennyt mihinkään. Kuskin mielestä esitys Kuopiossa oli jo hieman parempi. Kotona Nevan Täysikuu on aivan eri hevonen, mutta on vaikea sanoa mitä se taas kilpatilanteessa tekee.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Nevan Täysikuu alkaisi tehdä startissa totta.


Varustemuutokset: Päävehkeitä hieman muutetaan ja korvia aukaistaan.


Petteri Joki, Juoksijanoloinen Kultaseppä (5) ei vielä ymmärrä täysin kilpailemisen päälle, ja keskittyminen herpaantuu aika ajoin. Terveenä pysyessään tästä voi kehittyä ihan hyvä hevonen, mutta opettelua tuo vielä vaatii. Startti saattoi vielä Kultaseppää eteenpäin.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Näihin lähtöihin ei vielä tarvita mitään erityistä taktiikkaa.


LÄHTÖ 2

Hannu Hietanen, Bothnic Blitz (13) oli Seinäjoen nopealla radalla mahdottoman paljon parempi kuin aiemmin. Nyt hevonen tuli hyvin lopunkin. Ryhmälähtö on tuntunut sopivan tälle paremmin. Voltista tamma on käynnistynyt hieman hitaammin. Täältä voimme jäädä alussa huonolla tuurilla ylikauas, jolloin ihan kärkeen nouseminen voi olla liian vaikeaa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Viime startin perusteella Bothnic Blitz tuntuu aika jaksavalta, joten mahdollisesti jo ajoissa on pakko lähteä ajamaan eteenpäin.


Mauri Jaara, Normaalisti treenannut Cheval De Fer (16) jatkaa edelleen samassa kunnossa. Lähtöpaikka on tosi ikävä.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältä pitää vain katsoa, että miten juoksu lähtee menemään.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


T4-1 / LÄHTÖ 4

Pasi Pohjola, Outfield Olgalle (1) sattui tässä sopiva sarja, ja katsotaan, miten hevonen kestää taas kilpailemista. Syksyn loukkaantumisista tervehtyneellä tammalla ajettiin viikko sitten hiitti 25-vauhtia. Tuo on kovinta mitä on talven aikana menty. Outfield Olga on treeneissä oma hyvä itsensä. Radalla treenikamppeilla ajetussa hiitissä kaarteissa oli hieman vaikeuksia, mutta kilpavarusteilla tuota haittaa ei pitäisi olla. Meneväisenä hevosena Outfield Olga voi olla heti aika valmis, ja hymyillen taas taistoon lähdetään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Outfield Olgalla ei ole vielä koskaan satsattu lähtöön. Tamma on talven aikana vankistunut ja voimistunut, joten lähtönopeutta on saattanut tulla lisää. Selästä näin tauolla olisi mukavampi ajaa, johon tältä paikalta pitäisi olla mahdollisuudet.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Pentti Rautio, Amaranth Artist (6) on laiska treenaamaan, joten vireestä näin tauolta on aina vaikea sanoa mitään kovin tarkkaan. Otetuissa vedoissa se on ollut hyvänoloinen. Viime kesä meni kiimojen takia piloille. Aina kun vaihe ei ollut päällä, niin hevonen suoritti mainiosti. Varovaisin mielin vielä tähän kisaan lähdetään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissu, ja lopussa tullaan, jos paukkuja on tallella. Hyvin hevosen tunteva kuski saa ajaa, kuten hän parhaaksi näkee.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Markus Kiiski, Viime kaudella Ridgehead Lauretella (7) oli tosi pahoja mahaongelmia, eikä uran loppuminenkaan ollut enää kaukana. Sitten sille tuli ihmeparaneminen. Nyt hevosella asiat tuntuvat olevan kaikin puolin kunnossa. Treeneissä hyvin mennyt tamma oli viikko sitten Kuopion radalla ajetussa kisavauhtisessa hiitissä ihan ok. Kyydit kyvykkään oloisella Ridgehead Lauretella riittävät näihin sarjoihin. Kurvit voivat olla tälle yhä hankalia.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehjä juoksu olisi Ridgehead Lauretelle tähän kohtaan enemmän kuin sata jänistä. Tamma oli Ruotsissa vapaalta radalta parempi. Oulun ensimmäinen kaarre voi olla tälle vaikea, ja startissa kuski voi joutua ottamaan hevosta kiinni.


Varustemuutokset: Pääpuolella lähes kaikki varusteet ovat vaihtuneet viime kaudesta.


Janne Lukkari, Viime syksynä meille tullut Livi Mystery (8) on tuntunut koko ajan oikealta hevoselta. Hyvin ravaava ruuna jaksaa mennä. Jo Kaustisen startin jälkeen kuski kehui hevosta. Oulussa Livi Mystery teki tosi hyvän esityksen. Lopussa se nousi ihan voittajan rinnalle.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka lähtöpaikka on ikävä, niin alussa ajettaneen jonkin matkaa kuitenkin eteenpäin.


Varustemuutokset: Oulun kisaan Livi Mysteryn kengitystä hieman kevennettiin, ja tuo balanssi tuntui toimivan hyvin. Samoilla varusteilla on taas tarkoitus kilpaa ajaa.


Eija Sorvisto, Viimeksi kipeänä ollut Lovely Easy (10) sai kovat lääkekuurit. Kotiotteiden perusteella nyt kaikki pitäisi taas olla kunnossa. Ylivieskassa ei ole hevosklinikkaa, joten aivan varma tamman terveydentilasta ei voi olla.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Sairastauolta palaavaa Lovely Easy saa nyt tähän tilanteeseen mainiosti sopivan selkäreissun. Pärjäämisessä luotetaan lyhyeen kiriin.


Varustemuutokset: Varusteita ei ole tarkoitusta muuttaa.


Petteri Joki, Joana's Roadrunner (11) teki Oulussa tauolta hyvän esityksen. Matkalla mentiin hölkkää, ja loppua vastaavasti kovaa. Tuo oli hankalaa hieman tasavauhtiselle ruunalle. Joana's Roadrunner on aiemminkin parantanut, kun se on saanut startteja alle. Pärjäämään tähänkin kisaan lähdetään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos kisasta tulee taktiikkajuoksu, niin vähän yksitahtinen Joana's Roadrunner voi olla silloin vaikeuksissa. Eteenpäin tuolloin joudutaan tuolloin ajamaan.T4-2 / LÄHTÖ 5

Hannu Hietanen, Tähti-Humina (2) on ollut hyvä starteissaan. Viimeisellä kerralla esitys oli parasta tähän mennessä. Ruuna on jaksava mieluimmin kuin nopea. Saa nähdä, miten tuo vaikuttaa Tähti-Huminan pärjäämiseen, kun keväällä vauhdit kovenevat.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Tähti-Humina on koetettu pitää alussa rauhallisena. Juoksupaikalla ei tunnu olevan tälle ei isoa merkitystä. Tähti-Humina osaa mennä myös takana.


Arto Hartikainen, Majatalon Jätkälle (6) tuli viime vuonna etujalkaan jännevamma ja siitä paraneminen vei aikaa. Koelähdön uhka on yksi syy tässä mukana oloon. Kesällä uittotreeniä saanutta ruuna on treenattu koko talvi. Juoksijan oloinen Majatalon Jätkä on ollut kotioloissa ihan mukavantuntuinen. Hevonen tarvinnee startteja alle ennen kuin on entisensä, eikä tähän kisaan ole vielä isoja odotuksia.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehjä esitys on päätavoite.


Varustemuutokset: Samoilla varusteilla jatketaan.


Markus Kiiski, Harjujen Roomeo (10) on lämmennyt kahteen viime kisaansa, eikä hommasta ole tullut mitään. Kotona ori on ollut hyvä sekä treeneissä että kavereiden kanssa ajetuissa hiiteissä. Viimeistelyt jouduttiin ajamaan aika haasteellisissa olosuhteissa, mutta tuosta ei pitäisi olla haittaa. Toivotaan, että Harjujen Roomeo pääsee tällä kertaa jo lähemmäs omaa tasoaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Harjujen Roomeolla pitää saada veto koko ajan pysymään päällä, muuten paine ohjista häviää. Ehjä juoksu tässä kohtaa riittää.


Varustemuutokset: Jenkkirauta ja liukusekki vaihtuvat varusteisiin.


T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Mauri Jaara, Hyvään kuntoon noussut Filius Felix (3) on saanut sopivan lähtöpaikan. Torniossa rata oli pöpperöinen, mikä oli hevosta vastaan. Filius Felix on tässä ennalta toinen kovimmin voitosta kamppaileva.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Filius Felix lähtee kovaa. Jos keulaan päästään, niin sieltä koetetaan myös ajaa.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Petteri Joki, Mainiossa kunnossa kilpaileva Mountain Hooligan (4) on saanut hyvän lähtöpaikan, joten voitosta lähdetään ajamaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Tosi kova avaaja ottanee tässä keulat. Vaikka Mountain Hooligan olisi vielä parempi selästä, niin keulasta tässä jouduttanee ajamaan. Bodenin joulukuun startissa ruuna jäi johtopaikalta kolmanneksi. Kovassa pakkasessa Mountain Hooligan joutui avaamaan puolikkaan 10,8- ja tuhannen 13-vauhtia, mikä näkyi ymmärrettävästi loppusuoralla.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Eija Sorvisto, Lyhyessä ajassa paljon rahaa saaneella Bianca Creekillä (7) on tässä kovia vastustajia, joten huonolta lähtöpaikalta pärjääminen ei ole ihan yksinkertaista. Sopivan reissun perästä omat rajoituksensa omaavalla tammalla on oikea työmoraali ratkaisuhetkille, kuten kahdessa viime startissa on nähty. Ravinsa kanssa tuskaileva Bianca Creek on tarkka ajettava, joten hyvin hevosen tunteva kuski saattaisi olla tälle parempi vaihtoehto. Nythän ohjastaja vaihtuu. Kotona Bianca Creekillä on ollut kaikki kunnossa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Vauhdeiltaan hieman rajalliselle Bianca Creekille on hankalaa, jos sekä alku että loppu ajetaan kovaa, ja välillä vauhti otetaan pois. Sisälle tällä ei kannatta mennä. Selkäreissu toisella radalla tuntuisi olevan tälle paras vaihtoehto.


Varustemuutokset: Varusteisiin ei tule muutoksia.


Eija Sorvisto, Kuopiossa asiallisesti loppua tullut Snowline Cherry (8) vaatii juoksua. Huonoilta lähtöpaikoilta se ei ole pärjännyt ihan kuntonsa edellyttämällä tavalla. Nytkin tamma on saanut seiskaradan, mikä ei tiedä hyvää. Hyvänä päivänään ja paremmista alkuasemista Snowline Cherry voisi pystyä jostain yllättämään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Snowline Cherry lähtisi kovaa. Alkuun tällä ei kannata kuitenkaan satsata, kun se olisi sitten lopusta pois. Selkäjuoksu ja lyhyt kiri olisivat tälle mieleen.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Hannu Hietanen, Toisiaan Diesel Degatolla (9) on takaakin hyvä veto päällä. Ruuna on kuitenkin aika usein nihkeä ohittamaan, joten suljettu paikka on miinusta.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvien avaajien takaa Diesel Degato saanee kivan reissun. Palalla tämä voi tulla lopussa nousta kamppailuun mukaan, mutta viimeinen ohitus voi jäädä kuitenkin siltä tekemättä.


Janne Soronen, Pitkältä tauolta palannut Chris Crystal (10) on tehnyt molemmissa starteissa positiiviset esitykset. Hyvältä näyttänyt ja mainiosti maaliin tullut tamma parantaa pikku hiljaa. Syksyn Villimiestammakilpailuhaave on edelleen elossa, eikä hevosta ole vielä tähän kisaan mitenkään erityisesti viritelty. Nyt sillä on pari kovaa vastassa. Sellainen esitys, josta olisi mukava jatkaa, ja sijoitus 3-4 sakissa tyydyttäisivät. Chris Crystalin luokka on lähdön parhaita, eikä kärkisijakaan ole juoksun oikein onnekkaasti sujuessa aivan mahdottomuus.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa ajaa, kuten parhaaksi katsoo.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Eija Sorvisto, Alku meni viimeksi Daddy's Firstin (2) kannalta liian kovaksi, ja yhden kirin hevoselta tuntuva ruuna laukkasi loppukaarteessa väsyneenä. Mitään negatiivista tuon kisan jälkeen hevosessa ei ole kotona ilmennyt. Kahdessa edellisessä esitykset olivat mukavia. Oulun T76:ssakin ruuna oli hyvällä lopetuksella nousemassa rahoille, kun se häiriintyi laukalle. Näiden ravien hevosista Daddy's Firstillä tuntuisi olevan tallimme parhaat pärjäämisaumat.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Mielestäni selkäjuoksu on Daddy's Firstille ehdottomasti parempi. Kuski saa kuitenkin ajaa tilanteen ja valintansa mukaan.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Janne Soronen, Bodenissa kuski pussitteli takana juossutta. Cool On Photokselta (3)meni loppusuoran alussa veto päältä. Hyvin ja varman näköisesti siihen asti ravannut ruuna otti laukan. Treenien perusteella hevosella pitäisi olla kaikki kohdillaan. Cool On Photokselle juoksee ensi viikolla Teivossa GLi- karsinnassa. Jotta starttivälistä ei olisi tullut liian pitkä, niin tuota kisaan ajatellen, sen oli tarpeen osallistua tähän lähtöön. Cool On Photoksen kanssa olemme tulleet siihen tulokseen, että sillä kannattaa ajaa tällaisessakin kohtaa rohkeasti.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Cool On Photos ei ole mahdottoman nopea alussa, mutta ruuna kestää siitä edestä hieman raskaammankin reissun.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Mauri Jaara, Tasaisessa kunnossa kilpailevan Diablo Sisun (7) lähtöpaikka on hieman ulkona. Pärjääminen on nyt paljolti kiinni siitä, miten juoksu lähtee menemään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Diablo Sisun pitäisi saada paikka läheltä kärkeä. Selkä- ja vapaanradan juoksut käyvät molemmat. Reippaasti koetetaan matkaan lähteä.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Petteri Joki, Only Eyes Broline (8) teki Torniossa tauolta mainion esityksen. Olemassa hyvää hevosta päästiin nyt treenaamaan talvi terveenä. Luottoa on, ja uskon orin menevän pikku hiljaa starttien myötä eteenpäin. Paikka on huono, eikä tämäkään mitään ihan kauheaa reissua kestä. Only Eyes Brolinella tuntuisi olevan kaikki kunnossa, ja onnistuneella juoksulla sen pitäisi näitä vastaan pärjätä.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Vahvuus on Only Eyes Brolinen valtti, joten alkuun ei ole hirveitä satsattu. Ori ei ole ihan mikään starttiraketti. Only Eyes Broline on voittanut lähtöjä myös johtavan rinnalta, joten jonkin verran sillä uskaltaa alussa eteenpäin ajaa.


Varustemuutokset: Only Eyes Broline juoksi Torniossa ekakertaa uudella balanssilla. Tuo harjoituksissakin mainiosti toiminut kengitys antoi hevoselle hieman helpotusta vauhdin suhteen. Samoilla varusteilla kuin viimeksi nytkin ajetaan.


Janne Lukkari, Vuoden vaihteen jälkeen koko ajan treeneissä paremmalta tuntunut Arctic Ile (10) oli paremmassa kunnossa kuin mitä tulosrivistöstä olisi voinut päätellä. Hyvä sijoitus Kaustisella tuntui jo ennalta mahdolliselta, eikä voittokaan nappiin onnistuneen reissun perästä yllättänyt. Kuopion tasokkaassa lähdössä juoksu toisen kierroksen aikana ei sujunut ruunan kannalta ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Tuossakin kisassa se tuli asiallisesti maaliin, ja suoraviivaisemmalla juoksulla sijoitus olisi voinut olla selvästi parempi. Arctic Ile on mennyt edelleen treeneissä tosi hyvin. Ikävältä lähtöpaikalta olemme aika tavalla muiden armoilla.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Arctic Ile tuntuu tsemppaavan paremmin vapaalta radalta. Täältä ekarinki joudutaan tilanteen mukaan passailemaan ja seurailemaan. Sen perästä pitää yrittää tehdä järkevä ratkaisu.


Varustemuutokset: Hyvin ravaava Arctic Ile jatkaa perusvarusteilla.


Petteri Joki, Tilaa saatuaan Little Easy (11) kiri Bodenissa kovaa loppua. Se teki ensi kertaa meillä olleessaan kunnolla töitä. Lähtöpaikka on tälle huono. Jos vire on vastaava kuin viimeksi ja juoksu onnistuu, niin periaatteessa Little Easy ei ole ihan ulkona tässäkään kisasta.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Little Easy tarvitsee juoksua.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


LÄHTÖ 8

Janne Soronen, Vixuksella (1) on talven aikana kaikki mennyt hyvin, eikä mitään murheita ole ollut. Kilpaileminen oli tarkoitus aloittaa vasta hieman myöhemmin. Maaliskuulta löytyi tälle sopiva kuusivuotiaille rajattu lähtö, johon Vixus tarvitsi yhden hyvän harjoituksen alle.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Vixus voi olla tauolta aika innokas, eikä alun askellajista voi olla ennalta täysin varma. Normaalisti ori lähtee voltista varmasti ja kovaa liikkeelle.


Varustemuutokset: Vixus on kilpaillut pari kertaa hokit alla. Ravi käyttää niilläkin hyvin. Tämä kisa ajetaan treenibalanssissa ja perusvehkeillä. Tauon takia korvia saatetaan tukkia hieman normaalia enemmän.Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Petteri Joki, Vastustajaedessä laukkasi lähtöön. Aristonin (1) jalka osui sen kärryihin ja laukka tuli. Tuon jälkeen ajelin vain nätisti. Lopussa ruuna ei päässyt kunnolla tulemaan. Onnistuessaan talven aikana rauhoittunut Ariston on tässä mahdollinen pärjääjä.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Ariston lähtee kovaa. Jos keulaan päästään, niin sieltä myös koetetaan ajaa.


Varustemuutokset: Viime startin jälkeen päätettiin, että myös seuraava kisa ajetaan samoilla varusteilla.


Janne Soronen, Kuolemasta Bodenista voittanut Enter Mayweather (3) olisi varmaan pystynyt menemään noita kyytejä vielä kierroksen enemmänkin. Jaksavalla tammalla on ongelmia kovemmissa vauhdeissa, missä se on vieläkin epävarma. Pikku hiljaa rennommaksi tullut ja rauhoittuneella Enter Mayweatherillä oli Oulun laukkastartissa kevyempi balanssi. Tuo kengitys toimi hyvin treeniolosuhteissa. Lämmitysvauhdeissakaan ei ollut ongelmia, mutta kisakyydeissä jäisellä radalla hevonen meni epävarmaksi.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Vahvalla Enter Mayweatherillä voi mennä pitämään vauhtia, jos kisaan ei tule muuten tarpeeksi tempoa.


Varustemuutokset: Bodenissa eteen laitettiin lisää painoa, ja ravi varmistui. Tuolla samalla balanssilla on tässäkin tarkoitus ajaa. Muitakaan varusteita ei muuteta.


Päivi Hämäläinen, Credit Linelle (8) tuli syksyllä kuumetta. Tuon takia hevonen jätettiin tauolle hieman aiemmin kuin oli alun perin tarkoitus. Treeneissä ei ole ajettu kovaa, mutta sitä tällä ei ennenkään ole tehty. Harjoituksissa Credit Line on ollut aivan normaalinoloinen. Mitään menestyspaineita tähän kisaan ei oteta.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan miten juoksu lähtee menemään. Mihinkään revittelyihin tässä ei ole tarkoitusta lähteä mukaan. Credit Linelle on tuntunut käyvän vähän kaikenlaiset juoksut ja juoksupaikat. Hyvin hevosen kanssa onnistunut kuski saa päättää taktiikasta.


Varustemuutokset: Credit Line kilpailee nyt ekakertaa hokit alla. Treeneissä niistä ei ole ollut hevoselle haittaa. Muuten samoilla varusteilla jatketaan.


Kommenttien kokoaja Vesa Varmanen