Vihjeet Oulun lauantain 9.2. raveihin!

Lähtö 1:

Hienon ravipäivän käynnistää tasaisen näköinen lämminveristen alasarja. Rankingkärkeen nousee parhaat lähtöasemat saanut 2 Youana Mesh, joka tähtää viimeisimmän kilpailunsa tapaan keulaan. Tuossa Ylivieskan startissa tuli yllätystappio, kun yksi ulkoa terävästi kirinyt pääsi yllättämään Ville Pohjolan ajokin. Suosikin uran ainoa voitto irtosi johtojuoksulla ja ylivoimatyyliin, ja nyt viivalla on uran vaativin vastus.

4 Star Credit kilpaili kolmevuotiaana kolme kertaa, sai joka kerralla sujuvan sisäratajuoksun ja nappasi kolme totosijaa. Tamma palaa nyt pieneltä paussilta ja on heti pelihevosia. Lähtönopeus on kunnossa ja poikinee tälläkin kertaa kelpo juoksuasemat. 7 Fancy Creek palasi viime kilpailuunsa pieneltä huililta ja kiri toisesta ulkoa aivan voittajan tuntumaan. Esitys oli hevosen uran parasta antia, ja otteet saattavat terävöityä lyhyemmällä starttivälillä. Juoksun onnistuminen näin ulkoa ei ole lainkaan varmaa.

6 Enter Mayweather ei tavoittanut Fancy Creekiä viime Kaustisen kilpailussaan, mutta ruuna joutui aloittamaan kirinsä paljon kauempaa. Vahvan oloinen ruuna on löytänyt ravivarmuuden pariin viime starttiin ja pystyy parantamaan. 9 Igge Xadd on nopea hevonen voittosummaansa peilattuna, mutta laukka tulee lähes joka kerta. Vauhtivarat riittävät tässä seurassa vaikka mihin.

A: 2,4,7,6 B: 9,3,10,8 C: 1,5

Lähtö 2:

5 Rehtorin Salli on napannut kaksi voittoa putkeen, ja kultakausi voi hyvinkin jatkua tässä tehtävässä. Seinäjoella tamma avasi voltista kovaa, eteni nopeasti porukan vetäjäksi ja voitti varmoin ottein. Maalisuoran askellus oli hieman kulmikasta. Suosikin edellisen startin esitys oli pykälän verran parempi, kun se voitti johtohevosen ulkopuolelta 28-lopetuksessa vakuuttavin ottein.

2 Landen Likka palaa pieneltä tauolta kolmen laukkastartin ja poisjäännin jälkeen. Tamma esitti viimeisimmässä kilpailussaan kelpo vauhteja lähtösuoran hypyn jälkeen ja on kaiken ollessa kohdallaan hyvä hevonen tähän lähtöön. 8 Pontriot voitti Joensuussa toisesta ulkoa, vaikka kadotti ravirytminsä loppukaarteessa. Tämän lähdön voittaminen vaatii enemmän, ja laukkariski on ruunalla aina merkittävä.

Myös rankingin kaksi seuraavaa hevosta ovat osastoa "pystyvä, mutta epävarma". 9 Tvitteri laukkasi kahdessa viime startissaan loppumatkasta, ja molemmilla kerroilla kärkipään sija vaihtui hylkäykseen. 10 N.P. Turbo meni viimeksi koko matkan ravia ja kolisteli maalisuoralla ulkokautta tasaiseen kärkiporukkaan. Ruuna ei vieläkään näyttänyt täysin ravivarmalta, mutta suunta näyttää olevan oikea. Vääntö riittää pitkän takamatkan selvittämiseen.

A: 5 B: 2,8,9,10,3,1,6,7,4

Lähtö 3:

Jyväskylässä yllättäjänä voittanut 7 Ypäjä Jallu on niukka suosikki, vaikka lähtöasemat arveluttavat hieman. Terho Rautiaisen suojatti sai viime voitossaan tarkan juoksun keulahevosen kannassa ja kulki vapaan ladun saatuaan loppumetrit omaa vauhtiaan. 5 Wauhti sujutteli viime kilpailussaan kirivaiheen sisimpiä ratoja pitkin, eikä saanut lopulta kunnollista mahdollisuutta. Ruuna pääsee käyttämään hyvältä lähtöpaikaltaan nopeuttaan heti alussa.

2 Tuulenpoju palaa jälleen pieneltä paussilta ja on vaikea arvioitava kelle tahansa. Ori on kapasiteetiltaan porukan paras ja kuuluu tauoltakin nopeasti peleihin. 6 Kobardi ei voittanut viime vuonna kertaakaan, mutta teki hyvätasoisissa lähdöissä vahvaa työtä. 3 Myrskyn Tuuli oli tekemässä viime kilpailussaan hyvää kiriä, mutta ravi katosi maalisuoralla pahemman kerran. Tamman kunto riittää kärkipäähän tässäkin, mutta viime starttien laukat arveluttavat.

A: 7,5,2 B: 6,3,1,8,10 C: 4,9

Lähtö 4:

Moni pelihevonen osaa avata auton takaa kovaa, ja ylivauhdin vaara on ilmeinen. 3 In Ice Princess kilpaili viimeksi Vermossa avoimen tason tammalähdössä, eikä saanut maalisuoralla kunnon kirisaumaa rintaman takaa. Tamma näytti paljon enemmän tienanneiden kilpasiskojen seassa hyvältä, ja nyt viivalla on paljon sopivampi vastus. Terävä kirihevonen hakee alussa hyviä asemia, tai ehkä tässä porukassa halutaan kokeilla keulajuoksua.

4 Diablo Sisu on tyytynyt pitämään asemansa kirivaiheessa parina viime kertana, eikä hevosesta mitenkään huippuhyvä kuva ole jäänyt. Nopea ruuna on yksi keulamatsiin osallistuvista, jos kuski niin tahtoo. 7 Little Easy jäi Bodenissa täysin voimissaan pussiin ja vaikutti kaikin puolin menestysvalmiilta jatkoa ajatellen. Ruuna sortuu usein ennen starttia kuumenemiseen, mutta kaiken ollessa kohdallaan sen kirikyky riittää tässä kaikkia vastaan.

2 Flash Spruce nappasi viimeksi voiton kirimällä keulahevosen takaa terävästi perille. Ruuna on tosi nopea auton takaa, mutta kovan satsaamisen jälkeen vaihde jää usein silmään. Tässä on tarjolla hyviä selkiä heti alkumatkasta. 9 Cool On Photos teki viimeksi Bodenissa pitkän ja tinkimättömän kirin, joka palkittiin kolmosrahoilla. Ylivauhti sataisi vauhtikestävän ruunan laariin.

A: 3,4,7 B: 2,9,11,12,10,6 C: 1,5,8

Lähtö 5:

7 Mas Capacity jatkaa kolmen voiton putkessa uran kovimpaan tehtävään ja on selkeä suosikki, muttei mikään seinävarma. Ruuna paljasti Kuopiossa voittamalla alkulaukasta huolimatta, ja kahdessa viime kilpailussa vastustajat ovat jääneet kirivaiheessa kuin seisomaan. Nyt viivalla on muitakin nousevia hevosia, eikä suosikin lähtönopeus ole ainakaan tähän asti ollut sen syömähammas.

5 Ditchback Duke oli Kaustisella täysin poissa tasoltaan, mutta palasi heti perään Oulussa voittokantaan onnistuneella juoksulla. Keulahevosen takana matkannut ruuna eteni kirivaiheessa varmoin ottein voittoon, eikä hevosen pohjia olla vieläkään katsottu. 9 Backward's Boy rakenteli pohjoisen tavallisissa lähdöissä voittoputkea, mutta viime aikoina on tullut muita totosijoja. Lähtöratatuuri ei ole vieläkään paras mahdollinen, mutta ainakin edessä on kaksi nopeaa avaajaa.

3 Pica-Pica Oak yritti kiriä Seinäjoella ulkokautta, mutta meno hyytyi jo loppukurviin. Suoritus ei ollut linjassa edellisiin nähden, eikä tammaa kannata unohtaa vielä peleistä. 12 Forgetmenot Sisu laukkasi viimeksi Bodenissa saumansa, mutta edelliskerran ennätysjuoksussa tamma nousi kirivaiheess Ditchback Duken tuntumaan. Lähtöpaikka verottaa mahdollisuuksia tasaisessa lähdössä.

A: 7 B: 5,9,3,12,4,11,6,2,8,1,10

Lähtö 6:

Tammalähdön ykköshevonen on nappiasemat saanut 2 Milla Sonik, jolla on alla mukava kuuden startin kaksariputki. Viimeksi Bodenissa tuli varma keulavoitto, ja nyt viivalla on selkeästi tasokkaampi vastus. Tammalta ei löydy tuoreita näyttöjä nopeudesta auton takaa, mutta eiköhän myös tällä lähetystavalla kovaa avaaminen onnistu. Keulaan saattaa tähdätä myös 7 Lovely Easy, joka sai pidettyä viime Äimäraution visiitillään johtopaikan, mutta hintana oli alle 10-vauhtinen avauspuolikas. Tamma kesti ylikovan alun hienosti, vaikka voittosaumat karkasivat hyvissä ajoin.

5 Rose's Nella kulki viime kesänä kenkien riisumisen myötä tosi lupaavasti, ja viime kilpailussa on tullut menestystä myös talvibalanssissa. Tamma starttasi Seinäjoella porukan perältä ja purki kirivaiheessa aivan ulkoa voittotaistoon. Tässä porukassa juoksun pitää onnistua paremmin. 9 A Nice Officer prässäsi viimeksi Lovely Easyä alussa ja taipui kirivaiheessa kohti takajoukkoja. Edellisistä kilpailuista löytyy muutama lupaava suoritus, ja nyt parhaat kiripaukut säästyvät loppuun.

3 Bianca Creek hyötyi viimeksi ylivauhdista ja kuittasi maalisuoralla varmoin ottein ykköseksi. Tempun uusiminen tässä tasokkaammassa porukassa vaatii enemmän. 4 Lilla Longleg juuttui Bodenissa taipuneen keulahevosen taakse ja kiri maalisuoran napakasti. Nopeus on tamman paras ase, ja tässä haettaneen mahdollisimman sujuvaa selkäreissua.

A: 2,7,5,9 B: 3,4,10,12,6,11 C: 1,8

Lähtö 7:

2 Ruhvanan Urho kilpaili viime maanantaina Kaustisella ja teki oikein lupaavan suorituksen johtopaikalta. Ruuna ei saanut rauhoittaa vauhtia lainkaan, mutta pystyi silti torjumaan maalisuoralla ulkoa kirineet. Tasaisen reipas tempo tuntuu sopivan Ruhvanan Urholle, ja nyt Mauri Jaaralla on hyvä paikka pitää takamatkan pelihevoset loitolla alusta saakka.

Haastajalauman kärjessä on tukku lahjakkaita hevosia, mutta lähes jokaisella on omat epävarmuutensa. 15 Virin Veijari on voitokas ja kiriherkkä hevonen, mutta lähtöpaikka takamatkan takarivissä tietää Hannu Torviselle ongelmia alusta alkaen. Ruuna näytti viimeksi palaavan voittokantaan hyvällä kirillään, mutta yksi vastustaja pääsi yllättämään kalkkiviivoilla sisäkautta.

8 R.R. Valssitar on löytänyt ilmojen viilettyä voittosävelen ja voitti viime vuoden lopussa 76-tasolla yllättäjänä. Viimeksi Kuopiossa tuli ykkössija kovassa pakkasessa neljää hevosta vastaan, eikä tuosta startista voi sanoa juuta tai jaata. 7 Jepulis palaa tauolta, mikä ei ole tämän hevosen kohdalla suurempi ongelma, vaikka vire tuskin on huipussaan. Voitokas ruuna pitää huomioida tällä tasollakin ajoissa.

A: 2 B: 15,8,7,13,16,9,11,14,4,3,1 C: 5,6,10,12

Lähtö 8:

4 Hard To Trick nappasi viime kilpailussaan helpot keulat, otti vauhdin ensimmäisen mailin ajaksi pois ja voitti ilman suurempia ongelmia. Ei tamma miltään maailmankaatajalta maalisuoralla näyttänyt, mutta alla oli taukoa, eikä ykköseksi pitämiseen vaadittu enempää. Parannusta lienee luvassa, ja nopea avaaja on ykkössuosikki johtopaikalle tässäkin eturivissä. Kova matkavauhtikaan ei ole ollut Hard To Trickille aiemmin ongelma, mutta vastus on toki nyt hyvää tasoa.

2 Exotic Linda piti viimeksi kovakuntoisen Greytail Ericin niukasti kurissa ja palasi voittokantaan. Lähtönopeus ei riitä tässä parhaille, mutta kakkosradalta juoksu tuskin menee kovin vaikeaksi. Vahvuus on muutenkin tamman valtti, ja sillä voi ajaa vauhdin rauhoittuessa aikaisin kohti kärkeä. 6 Filius Felix teki viime vuonna reilun kymppitonnin tienesteillään ison sarjanousun ja kehittyi starttien myötä koko ajan. Selkeä totoehdokas pieneltä tauoltakin.

7 Way To Go kamppaili viimeksi keulahevosen rinnalta voitosta päätössataselle saakka ja palasi yhden tasaisen suorituksen jälkeen tasolleen. Ruuna jaksaa vääntää, mutta näin ulkoa juoksusta voi tulla voittoa ajatellen liian vaativa. 3 King Casper näytti Ylivieskassa nappaavan varman kirivoiton, mutta yksi vastustaja spurttasi viime metreillä niukasti edelle. Edelliskerralla reissu meni hankalista lähtöasemista pieleen, mutta nyt nopea avaaja saa asemat kärkiporukasta.

A: 4 B: 2,6,7,3,10,11,9,5,8 C: 1,12

Lähtö 9:

Numeron 7 Willy Wingston kuuden voiton putki katkesi Vermossa, mutta hevosen kuntoa ei ole syytä moittia. Arvonnassa kasiradalle joutunut ruuna ei löytänyt terävästä avauksesta huolimatta paikkaa parijonosta, ja taustalle pakittelu oli ainoa järkevä vaihtoehto. Kärkeen nouseminen ei enää onnistunut, mutta kunto on edelleen kohdallaan. Tässä nopea avaaja saanee edetä rauhassa alkumatkasta porukan vetäjäksi.

9 Tessa's Devil palasi Jyväskylässä muutaman kuukauden tauolta ja jäi sisäratajuoksulla täysin pussiin. Takarivin paikka on miinusta nopealle avaajalle, ja suosikin haastaminen ulkokautta kirimällä vaatii paljon. Viime kauden parhaiden suoritusten perusteella Tessa's Devilistä kuullaan vielä paljon. 3 Tromb Access kilpailee sekä kärryt perässä että raviratsastuksen puolella, ja voimanpesä on tottunut menestymään molemmissa lajeissa. Alla on kolme montélähtöä, joista viimeisimmässä ruunan askellus oli haparoivaa, ja loppukurvin laukka vei saumat terävimpään kärkeen.

5 Gute Band on lähdön mielenkiintoisin seurattava, kun ruuna aloittaa Suomen uransa Antti Ojanperän tallista käsin. Viime kilpailu oli Ruotsin 75-lähtö, eikä kutossija ollut huono saavutus tasaisella kirisuoralla. Ruunalta löytyy lähtönopeutta jopa suosikille vastaamiseen, mutta taktiikka voi olla tässä vaiheessa passiivinen.

A: 7 B: 9,3,5,6,8,1,2,10,12 C: 4,11

Lähtö 10:

Kylmäveristen avoimessa lähdössä on vähän hevosia, mutta paljon tasoa. Mielenkiintoisin seurattava on kauden avauksessaan Killerillä epäonnistunut 1 Tähen Toivomus, joka osoitti viime kaudella kuuluvansa suomenhevosten terävimpään eliittiin. Ori käynnistyi Jyväskylässä voltista peitsillä, eikä selvittänyt askeliaan ravin puolelle ennen hylkäystä. Samaa on nähty suosikilta ennenkin, mutta viime kerran kilpatilanteessa vuosia sitten. Jos kaikki on kunnossa, saattaa Pauli Raivion suojatti olla pitelemätön, vaikka viivalla on monta luokkahevosta.

Lähdön osallistujista neljä kohtasi viikko sitten Lahdessa, jolloin voitto meni Pauli Raivion talliin, mutta hevosen nimi oli Ellin Sisu. 3 Josveis kiri maalisuoralla aivan voittajan tuntumaan ja jatkoi loistavien esitystensä sarjaa. 6 Polara tsemppasi keulahevosen rinnalta vahvasti perille saakka ja hakee tässä mahdollisesti alussa keulapaikkaa. 4 Diktaattori sai takajoukoista vapaat väylät liian myöhään ja osoitti jatkavansa vireessä spurttaamalla ulkokautta kärkeä kovempaa maaliin. 2 Koskelan Akseli jäi puolestaan sisäratajuoksulla vaille kiritilaa.

A: 1,6,3 B: 4,2,5 C: 7

Lähtö 11:

Antti Ojanperän talli valtaa lämminveristen avoimen lähdön A-ryhmän, ja 4 Regent Zet erottuu vielä selkeäksi ykköshevoseksi. Ruuna voitti viime kilpailunsa Seinäjoella keulasta saatuaan rauhoittaa vauhtia tulisen avauksen jälkeen merkittävästi. Nyt sisäpuolella on pari räväkkää avaajaa, eikä johtoon pääseminen ole mikään automaattinen juttu.

12 Tir Du Caux on arvottu tympeisiin asemiin, mutta tämän hevosen kohdalla se on vain pieni hidaste. Santtu Raitala saattaa edetä heti kiihdytyksen jälkeen tallikaverinsa tuntumaan toiselle radalle, ja silloin muilla olisi kärkisijojen suhteen vaikeaa. Viime kilpailussa tuli pieni epäonnistuminen, kun Tir du Caux haparoi auton irrotessa ja jäi sisäradalle pussiin.

1 Callela Leonard pystyy puolustamaan kuskin halutessa keulapaikkaa, mutta selkäjuoksu on ollut usein tällä tasolla taktiikkana. Ruuna otti viimeksi Bodenissa lähtölaukan ja osoitti kuntonsa kirimällä taustalta viidenneksi. 3 Protector ei ole kyennyt viime kilpailuissaan parhaalle tasolleen, mutta nyt tulinen pakkaus on arvottu hyviin lähtöasemiin. Suosikkiparin lyöminen vaatii hevoselta huippusuorituksen.

A: 4,12 B: 1,3,9,7,5,6,8 C: 2,10,11