Vihjeet Oulun lounasraveihin pe 8.2.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Markus Pulkkinen, Oulussa Turena (4) lopetti maalisuoralla yrittämisen, kun vastustaja tuli rinnalle. Tuota sille on sattunut aiemminkin. Ennen Joensuun kisaa tammalle kokeiltiin kotona vetopalloja. Ne tuntuivat toimivan, eikä mukava esitys kisassa tullut yllätyksenä. Jos vetopalloilla on sama teho kuin viimeksi, niin ravivarmalla ja hyvin lähtevällä Turenalla pitäisi olla tässäkin mahdollisuuksia toton tuntumaan.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Selkäjuoksu on tälle ehdottomasti paras vaihtoehto. Paikkaa johtavan rinnalla pitää ainakin yrittää välttää.


Varustemuutokset: Turena jatkaa vetolaput silmillä kuten viimeksi Joensuussa ja muutenkin samoilla varusteilla.


LÄHTÖ 2 / T4-1

Pasi Väisänen, Mountain Triton (2) ei pystynyt viimeksi normaali suoritukseen, eikä se ollut kunnolla ajettavissa. Hevoselta löytyi startin jälkeen iso haava suusta, ja kaviotkin olivat päässeet kasvamaan liian pitkiksi. Lähtöpaikkaan mailin matkalle olen tosi tyytyväinen. Normaalisuorituksella odotan Mountain Tritonia tässä kolmen sakkiin.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Alkuun satsataan, ja keulaan pyritään. Jos sinne ei päästä, niin paikka johtavan rinnalla ei pelota.


Varustemuutokset: Jenkit jatkavat hevosen takana, ja muutenkin samoilla mennään.


Veli-Erkki Paavola, Viime syksynä ennen sairastumistaan Bugs Bunny Buzz (5) teki oikein hyviä juoksuja. Vaikka tauon jälkeen esitykset Kaustisella ja Seinäjoella 75-päivänä (jäi kovassa lähdössä täysin pakettiin) olivat aivan mukavia, niin ihan yhtä terävä se ei ole vielä ollut. Viimeksi Bugs Bunny Buzz oli jostain syystä vaisumpi. Saattoi olla, että se olisi saanut olla ennen kisaa turhan helpolla. Kotona normaalilta tuntunut hevonen on saanut nyt enemmän liikettä. Yhden startin perusteella en osaa lähteä tätä tuomitsemaan. Vauhtia löytyy tarvittaessa, eikä mailin matkasta ei ole haittaa. Uskoisin Bugs Bunny Buzzista kehittyy ajan myötä ihan asiallinen kilpahevonen.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Tarvittaessa kovaakin avaukseen pystyvä Bugs Bunny Buzz on siitä kiva hevonen, että se suostuu menemään niin kuin kuski haluaa.


LÄHTÖ 3 / T4-2

Markus Pulkkinen, 2600 m ei ole Dreaming Artistin (3) matka, ja tuo huomioiden hevosen esitys tauolta Joensuussa oli ihan asiallinen. Jos startti vei eteenpäin, ja hieman ailahtelevalla ruunalla on se oikea päivänsä, niin totoon tällaisessa lähdössä pitäisi olla mahdollisuudet.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Jos tilaisuus siihen tarjoutuu, niin aika kovaa matkaan pääsevällä Dreaming Artistilla voisi kokeilla ajaa vaikka keulasta.


Varustemuutokset: Jos jenkkikärryt saadaan perään, niin tuosta on Dreaming Artistille hyötyä.


Markus Pulkkinen, Kuusi viikkoa sitten meille kilpailukuntoisena tullut Vici America (5) pystyisi kuntonsa ja jaksonsa tässäkin pärjäämään. Tasavauhtisella hevosella on ollut kuitenkin yllättävän isoja vaikeuksia tottua hokkeihin. Matalalla profiililla vielä tähän kisaan tullaan.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kesäkengässä liukkaasti matkaan pääsevä Vici America ei pystyne hokit alla avaamaan kovin hyvin. Tärkein tavoite tässä kisassa onkin ajaa matka läpi ravilla.


Varustemuutokset: Olen katsonut Vici American Ruotsin startteja. Hevonen jatkaa edelleen aika tavalla samoilla varusteilla, eli esim. umpilaput silmien edessä. Suurin muutos on kengityksessä, kun ruunalla on nyt hokit alla.


Tuomas Vasala, Soleil Journeyllä (6) on tähän kisaan hieman starttiväliä. Hyvin kuitenkin on päästy ajamaan, ja ihan jonkinlaisessa kunnossa hevosen pitäisi olla. Vaikka hokit jarruttelevat edelleen hieman menoa, niin parempaan suuntaan tuossa asiassa on viime vuodesta menty. Juoksun onnistuessa Soleil Journey voisi olla kisan yksi potentiaalinen pärjääjä.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Startissa ei ole tarkoitus ottaa hevosta kiinni. Keulasta ajaminenkin on mahdollista.


Varustemuutokset: Soleil Journey oli viimeksi turhan kevyessä balanssissa, ja laukka tuli. Nyt palataan aikaisempaan kengitykseen. Muuten samoilla varusteilla jatketaan.


Eija Sorvisto, Eco Creekin (7) piti juosta jo Oulun tammikuun lopun peruutuksen menneissä MM-raveissa, mutta hevosta jouduttiin lääkitsemään kurkussa olleen tulehduksen takia. Ori on nyt terveenoloinen. Meilläpäin ei ole enää hevosklinikkaa, jossa kokeet olisi voitu ottaa, joten ihan täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole. Taukoa ei ole tarvinnut pitää, ja hevosta on voitu treenata koko ajan normaalisti. Ainakin aiemmin tämä on ollut tauolta heti suhteellisen valmis. Eco Creekillä murtui polvi Kaustisen elokuun lopun kisassa. Paussilta palannut ori teki tuollakin kertaa laukan jälkeen kovan esityksen.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Yleensä hieman hitaahkosti käynnistyvälle Eco Creekille lähtöpaikka on ikävä. Kisaan ei ole mitään ennakkotaktiikkaa. Kuski saa ajaa tilanteen ja tuntemustensa mukaan.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


LÄHTÖ 4 / T4-4 / PD-1

Pasi Väisänen, Kun Maana's Black Rose (1) saapui meille loppuvuodesta, niin sillä oli tuossa vaiheessa ongelmia lihasarvojen kanssa. Hyvässä kunnossa se talliin tulleessa oli. Tamma on treenannut ihan mukavasti. Yksi reippaampi hiitti on otettu. Siinä mentiin kovimmillaan pieni pätkä 14-vauhtia, joten henkien pitäisi olla auki. Vaikea sanoa saako jaksava hevonen vielä itsestään tarpeeksi irti, joten jo sijoitus 3-4 sakissa tyydyttäisi. Ei parempikaan pärjääminen tietenkään ihan mahdotonta ole.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Näin alkuun hevosen olisi mukava saada nätti reissu, joten lähtöpaikka on sopiva,


Varustemuutokset: Harjoituksissa Maana's Black Rose on mennyt raskaassa treenikengässä hyvin. Alumiinit saatetaan kuitenkin vaihtaa alle. Puolilaput tulevat silmille. Tammalle laitetaan ensikertaa jenkit perään, mistä uskon olevan sille apua. Näin aloituskisaan varusteet ovat kuitenkin hieman katselussa, ja niitä saatetaan muuttaa lämmityksen perusteella. Kenkien pois ottamisesta saattaa olla tälle hyötyä, kun se päästään kesäpinnalla tekemään.


Sanna Kulju, Oulun tammikuun lopun peruttuihin MM-raveihin sääennuste lupaili sen verran kovaa pakkasta, että Coys Rain (5) ei haluttu ajaa. Mitään terveydellistä syytä poisjättämiseen ei ollut. Pikkuisen on tullut nyt starttiväliä. Ihan normaalilta kotona vaikuttaneen hevosen pitäisi edelleen olla kunnossa. Toivotaan, että hieman lapsellisuuttaan pari kertaa kakkoseksi jäänyt Coys Rain alkaisi tehdä lopussa totta.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Hieman vaikea sanoa minkälainen juoksupaikka tälle olisi sopivin. Kakkosia on tullut nyt keulasta ja johtavan rinnalta. Viimeksi Coys Rainille saattoi jäädä alussa hieman vaihde päälle, enkä haluaisi sitä mukaan mihinkään kovaan alkukaahotukseen. Vauhtijuoksu saattaisi olla sopivampi.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Juha Mäensivu, Terveenä ollut Blady Bols Blue (6) on päässyt treenaamaan suunnitellusti, ja hyvillä mielin sen kanssa starttiin tullaan. Harjoituksissa ei ole ajettu 30 kovempaa, mutta sitä ei ole tehty ennenkään. Blady Bols Blue on ollut aiemmin heti paussilta aika tavalla sellainen kuin se pystyy olemaan. Syyskelit eivät sopineet ruunalle, joten tauolle jäätiin suosiolla. Talviset olosuhteet ovat käyneet Blady Bols Bluelle mainiosti.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Blady Bols Bluesta kehittyi viime vuonna juoksun suhteen monipuolinen hevonen, eikä keulapaikka ollut menestystä ajatellen enää välttämätön. Saamansa hyvän reissun ruuna on aina palkinnut.


Varustemuutokset: Ilman viritelmiä, normaalivarusteilla edelleen mennään.


Timo Salmela, Sweet Malkin (8) on ollut joskus ennenkin vähän liian terävänä. Lahdessa ruuna oli jostain syystä taas starttiin pikkuisen turhan innokas, ja laukka tuli. Kisan jälkeen kuski ei ainakaan moittinut hevosta. Laukan perästä hän oli ajanut mailin muiden takana 16-vauhtia. Kotonakin tämä on ollut normaali. Jos Sweet Malkin on yhtä hyvän kuin mitä se on viime aikoina ollut, niin aika lähelle ruunan pitäisi tässä nousta.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Selkäjuoksu on tulossa. Tilanteen mukaan jo matkalla voidaan ajaa eteenpäin.


Varustemuutokset: Sweet Malkin on mennyt hyvin viime starteissa käytetyillä varusteilla, ja noilla samoilla taas ajetaan.


LÄHTÖ 5 / T4-4 / PD-2 / Troikka

Mikko Koivu, Whogonown (3) kärryt osoittautuivat viimeksi liian lyhyeksi. Kun korvat avattiin, niin hevonen löi jalkansa kuskin penkin alla olevaan lautaan, ja laukka tuli. Ravia mennessään se olisi ohjastajan mukaan voinut olla toinen maalissa. Tuon kisan jälkeen ori sai viruksen, ja kylmät ilmatkin ovat haitanneet harjoittelua. Radalla ei ole käyty, joten hiittejä ei ole alla. Sunnuntaina ajetuissa viimeistelyissä Whogonow oli kuitenkin ihan normaalin oloinen. Viikon päästä Kuopiossa tälle on hyvä lähtö, eikä tätä kisaa ihan hampaat irvessä ole tarkoitus ajaa.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Whogonow lähtee hyvin. Hevosta ei ole tarkoitus ottaa kiinni, vaan eteenpäin startissa päästellään.


Varustemuutokset: Hevoselle on hankittu pitemmät kärryt. Vetopallot olivat viimeksi varusteissa mukana. Nyt niistä voidaan jättää narut pois. Tuosta pitää vielä keskustella kuskin kanssa.


Kati Kaikkonen, Holy Victory Koksia (5) on edelleen liikuteltu nätisti, eikä treeneissä ole menty kovaa. Etupolvet vihoittelivat vielä viime vuonna kasvuhommien takia, ja peitsivaara oli olemassa. Riskitynyt tamma on ollut nyt terveempi, ja ravi sen myötä varmempaa. Ihan terävimmillään hevonen ei varmaan heti ole, mutta toisaalta nyt nappisarjassa juoksevan Holy Victory luokkakaan ei ole varmaan mihinkään häipynyt.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Pitkältä tauolta palaavan hevosen olisi mukava saada alkuun nätti reissu.


Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Eija Sorvisto, Uransa avausstartissa Kaustisella Glimmer Creek (10) lähti ensimmäisessä lähtöyrityksessä ravilla liikkeelle, mutta laukkasi kohta puoleen. Toisella kerralla se ei sitten yrittänytkään lähteä ravilla matkaan. Kotona tamma on tosi ravuri, jolle on tuntunut sopivan vähän kaikki asiat, joten laukka tuli minulle melkoisena yllätyksenä. Treeneissä hyvin mennyt Glimmer Creek on tehnyt työnsä niin kuin pitääkin.


Ajotaktiikka / Juoksutoive: Glimmer Creekillä on ajettu harjoituksissa paljon toisten perässä. Uskonkin, että lähtöpaikka saattaa olla sille paras mahdollinen, kun se saa lähteä nyt rauhassa matkaan. Startti on hevoselle käytännössä ensimmäisen, ja moni asia on ennalta arvailujen varassa. Kuski saa katsoa, miten homma lähtee sujumaan, ja ratkaista taktiikan sen mukaan.


Varustemuutokset: Samoilla varusteilla kuin viimeksi on taas tarkoitus mennä.


T4-vihje

Alkuvuoden pitkän pakkasjakson takia parit ravit on jouduttu perumaan. Kylmät ilmat ovat haitanneet varmaan myös jonkin verran joidenkin harjoittelua. Kun useampi osanottaja palaa näihin raveihin tauolta, on kysymysmerkkejä ennalta vielä normaalia enemmän ilmassa. Joka T4-kohteeseen löytyy selkeitä suosikkeja, joten pienen kertoimen vaarakin on olemassa.


T4-1 / LÄHTÖ 2

Varmaehdokas Viime kesänä Veli-Erkki Paavolan valmennuksesta hyvillä suorituksilla aloittanut Bugs Bunny Buzz (5) ei ole tauon jälkeen kyennyt menestymään vastaavaan malliin. Juoksutkaan eivät ole tosin sujuneet ihan suotuisimmalla tavalla. Vastus näyttää tässä paperilla aika käyvältä, ja voittoon voisi olla taas saumoja. Lyhyt matka ja tämän hetken vire nostattavat kuitenkin pieniä kysymysmerkkejä ilmaan.


Yllättäjäehdokkaat: Mailin matkalla keulapaikka on edullinen juosta. Caddiemaster (3) ja Adrian Joujou (4)ovat tiukimmin ehdolla vetotöihin. Kummankin voitto kasvattaisi kertoimia.


Arvailua juoksunkulusta Garriella (1) ja Mountain Triton (2) eivät välttämättä ehdi heti ihan nopeimpien mukaan. Ylivieskan ykkösen perusteella jälkimmäiselle keulajuoksu tuntuisi sopivan mainiosti, joten sinne voidaan kuitenkin pyrkiä. Kahdessa viimeisessään tosi innokkaana auton takanaollut Adrian Joujou (4) voi ottaa nytkin alussa johtopaikan haltuunsa. Matka on lyhyt, ja asemista saatetaan koettaa vaikka pitää kiinni. Sen sisäpuolelta starttaava Caddiemaster (3) on niin ikään reipas avaaja. Keulajuoksu ei ole tammalle maililla huono vaihtoehto, joten sellaista saatetaan tavoitella. Finosåfin (7) ja Bwt Alarm (8) seuraavat molemmat siivekettä mainiosti, mutta näin ulkoa niillä aletaan tuskin lähtöön ihan kaikkea satsata. Vain kohtuullisesti käynnistyvälle Bugs Bunny Buzzille (5) koetettaneen saada mahdollisimman suotuisa paikka parijonosta. Jompikumpi kahdesta viimeksi mainitusta nähtäneen ensimmäisenä kirikaistoilla.


A: 5,8 B: 3,2,4 C: 7,9,1,6


T4-2 / LÄHTÖ 3

Varmaehdokkaat Vakuuttavia voittojaedellisen vuoden vaihteen molemmin puolin ottanut Eco Creek (7) palaa kisaan pitkältä tauolta. Aiemmilla kerroilla aika valmiissa iskussa heti paussilta aloittanut ori voi olla tässä muille heti kovakin vastus. Mukavalla esityksellä Joensuussa paussilta palanneelle Dreaming Artistille (3)juoksupaikka joko kärjessä tai sen lähellä on ollut hyvä menestystä ajatellen. Sellaisiin asemiin ruunalla pitäisi olla tässä saumat päästä, joten oikeana päivänään paraskaan menestys ei tunnu ennalta mahdottomalta.


Yllättäjäehdokas: Tauluaan jonkin verran paremmassa kunnossa olevan Soleil Journeyn (6) juoksun onnistumiseen on saumoja, eikä hyväkään pärjääminen ole täysin mahdotonta.


Arvoitus Vici America (5) on nähdyn perusteella rehdin oloinen, hieman tasavauhtinen menijä. Tässä Suomessa debytoiva ruuna ei ole vielä ilmeisesti koskaan kilpaillut hokit alla. Markus Pulkkisen mukaan ne tuntuvat olevan hevoselle selkeä miinus, eivätkä ne alla edes ravin sujuminen ole täysin varmaa.


Arvailua juoksunkulusta Hyvin avaava Dreaming Artistin (3) uskoisi pääsevän alussa sisäpuolelta starttaavista ohi. Ruuna on pärjännyt sekä keula- että selkäreissuilla, joten kuski voi ajaa hieman tilanteen mukaan. Parhaimmillaan hyvin avaava Västerbo Cherio (4) voisi saada neloselta tarvitsemansa nätin reissun kärjen tuntumassa. Hyvin keulassa viihtyvä Vici America (5) on pystynyt kesäkengässä seuramaan autoa mainiosti, mutta nyt hokit alla tilanne voi olla täysin toinen. Liukkaasti lähtevän Soleil Journeyn (6) rattaillaTuomas Vasala ei aikonut ottaa hevosta kiinni, ja keulasta hän saattaa koettaa ajaa. Eco Creekillä (7) ei ole panostettu alkuun. Omaan juoksuun kykenevällä orilla on usein suunnattu jo varhain eteenpäin, ja tuo taktiikka voi olla nytkin mahdollinen.


A: 7,3 B: 6,5 C: 9,8,4,2,1


T4-3/ LÄHTÖ 4 / PD-1

Varmaehdokkaat Lahden 75-finaalissa lähtöön pitkän laukan ottanut Sweet Malkin (8) suoritti edellissään mainiolla tasolla. Vain tavallisesti matkaan pääsevä ruuna on saanut huonon lähtöpaikan, mutta tuosta ei ole hyvälle lopun tulijalle pienessä lähdössä isoa haittaa. Yleensä heti tauolta kovaan esitykseen kyennyt Blady Bols Blue (6) päässee heti hyviin asemiin, eikä menestys tälläkään kertaa tulisi yllätyksenä.


Yllättäjäehdokas: Nousukuntoiselta vaikuttavalla Crown Ecusilla (4) saattaisi olla saumoja kaksarisijalle.


Arvoitus Jo pitkään mainiossa iskussa olleen Coys Rainin (5) yrityshalut ratkaisuvaiheissa ovat viime esitysten perusteella arvailujen varassa.


Arvailua juoksunkulusta Maana's Black Rose (1) ei ole ollut ensiaskelillaan erityisen terävä. Näin alkuun nätti reissu oli valmentajan toiveissa, ja sellaiseen saamiseen tamman alkuvauhtien uskoisi riittävän. Monesti hyvin matkaan päässyt Amelia Frost (2) oli Kuopion kiihdytyksessä yllättävän hidas, ja tamman rooli alkukahinoissa on tuon takia arvoitus. Vilsson Boy (3) ja Crown Ecus (4) avaavat molemmat asiallisesti, mutta kummallakaan niistä tuskin pyritään vetotöihin. Asiallisesti kiihtyvä Coys Rain (5) oli viimeksi johtopaikalta vähän pehmeä loppusuoralla, joten ajotaktiikka saattaa olla nyt erilainen. Kovaa lähtevälle Blady Bols Bluelle (6) käy vähän kaikenlaiset reissut. Keulaan pääsy tuntuu mahdolliselta, ja sitä saatetaan koettaa. Bluehouse's Power (7) jaSweet Malkin (8) eivät pysyne kiihdytyksessä nopeimpien mukana. Molemmat ovat osaavat kiriä, eikä pienessä porukassa loppuvetoa tarvitse aloittaa kovin kaukaa.


A: 8,6 B: 5,1,4,7 C: 3,2


T4-4 / LÄHTÖ 5 / PD-2, Troikka

Varmaehdokas /Arvoitus. Whogonown (3) kärryt osoittautuivat Mikko Koivun mukaan viimeksi kirihetkellä liian lyhyiksi, ja niihin jalkansa lyönyt ori laukkasi. Tuossa se menetti varmalta näyttäneen totosija. Whogonow ei ole läheskään aina onnistunut ihan kykyjensä edellyttämällä tavalla. Jos hevosen ajatus pysyy koko matkan ajan kasassa, niin on iso vaara, että kova avaaja hallitsee mainiolta lähtöpaikaltaan kisaa lähdöstä maaliin asti.


Yllättäjäehdokas Suosikkien onnistuminen ei ole ennalta mitenkään varmaa, ja ihan mukavaa kuntoa viimeisissään osoittanut Short In Notes (4) saattaisi ravia mennessään rahallisesti sopimattomasta tehtävästä huolimatta pystyä seurailemaan himmeimmille mitaleille.


Arvailua juoksunkulusta: Kesäbalanssissa Whogonow (3) on seurannut autoa tosi tiiviisti. Ravilla matkaan lähtiessään ori kiihdyttänee aika vaivattakin johtoon, josta sillä myös ajettaneen. Selkeästi hyvää lähtönopeutta osoittanut Cheval De Fer (6) voisi olla toinen johtoon pyrkivä. Vahvasti loppua tulevalle Holy Victory Koksilla (5) pyrittänee vain löytämään hyvät kiriasemat toisen radan jonosta. Hide Snow Whiten (9) syömähammas on ollut hyvä lähtönopeus, ja suljettupaikka on sille selvä miinus. Tässä Uransa varsinaisesti käynnistävän Glimmer Creekin (10) ajotaktiikka on ennalta täydellinen arvoitus, kun tamman ensiesiintyminen kisatilanteessa pilaantui heti lähtöön tulleeseen pahaan laukkaan.


A: 3,5 B: 10,6,9 C: 4,1,8,12,2 D: 11,7


T4-systeemit


S1: 5,8,3,2,4 (7,9) 7 (3,6) 8,6,5,1,4,7 (3,2) 3,5,10,6,9 (4,1) = 150 riviä

S2: 5,8,3,2,4 (7,9) 7,3,6,5 (9,8) 8,6 (5,1) 3,5,10,6,9 (4,1)= 160 riviä


Lähtö 1

  1. 1. Likusteri – 5.Harjakainen – 3.Einon Into – 4.Turena – 7.Mäen Eino (2.Leidi Tyttö – 8. Hullupoika – 6.Sissi Sirkiä)


(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen