Vihjeet Oulun maanantai iltaan 22.7.

Vesa Varmasen kokoama vihje- ja kommenttipaketti Äimäraution maanantai - iltaan.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja


LÄHTÖ 1

Mikko Niemistö, Count Cocktail (9) joutui jalkamurheiden takiapitämään pitkän sairasloman. Kohtuullisesti kokeessa suorittanutta hevosta on tuonkin jälkeen hieman hoidettu, ja se saattaa tähän kisaan hieman parantaa. Count Cocktail on kyvykäs hevonen, joka voisi olla tässä neljän sakissa, mutta voitto yllättäisi.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta voittoja ottaneelle nopealle lähtijälle suljettu lähtöpaikka on miinusta.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät alla ja perusvarusteilla vielä ajetaan.


Hannu Hietanen, Hide Snow Whiten (12) meno ajamissani starteissa on ollut tasaista ja epävarmaa, joten menestystä on vaikea lähteä lupailemaan.


LÄHTÖ 2

Jouko Tarvainen, Porissa hyvän reissun saanut Black Maya (3) teki mainion esityksen, ja edelle jäi vain tosi kova hevonen. Treenien perusteella tammalla tuntuisi olevan edelleen kaikki mallillaan.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Black Maya ei ole maailman nopein avaaja, muttei hitainkaan. Kakkosradalta olisi kiva päästä sisälle matkaamaan. Jos vauhtikestävä tamma onnistuu jollain konstilla pääsemään keulaan, niin sieltä kokeillaan ajaa.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.


Marko Hakkarainen, Vieremällä Faith In Life (5) oli mukana maililla, mikä ei ole tämän hevosen matka. Hieman pehmeästi suorittanut ruuna ei ole vielä parhaimmillaan. Faith In Life tarvitsee kilvanajoa, minkä kautta uskon sen parantavan. Huhtikuun Seinäjoen kisassa tämä oli ennen Smart Leaderiä maalissa. En jaksaa kuitenkaan uskoa, että Faith In Life pystyisi kamppailemaan tässä ihan kärkisijoista. Onnistuneella juoksulla sijoittuminen kolmen sakkiin voisi olla mahdollista.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kokeillaan saada mukavat asemat parijonosta ja paikkaa johtavan rinnalla koetetaan välttää.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Lämmitykseen katsotaan, että laitetaanko hevosen korviin vetopallot ja avataanko korvat ensikerran. Muuten ihan normivarusteilla ja kepulikengät alla tämä kisa ajetaan.


Hannu Hietanen, Ylivieskassa Smart Leader (7) kompastui loppukurvissa sisäradan pehmeässä paikassa. Laukka oli sellainen huolimattomuuslaukka, eikä johtunut kaarteesta, kuten aiemmilla kerroilla. Luotto Smart Leaderiin on edelleen säilynyt.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Eteenpäin hyvällä avaajalla on heti ajettava,T4-1 / LÄHTÖ 4

Hannu Hietanen, Ylivieskassa tosi hyvänä ja tasapainoisena ollut Ihalempi (2) esitti parastaan. Tasapainoisena ollut tamma rauhoittui juoksemaan keulaan, ja voimia säästyi paremmin loppuun. Vielä Kaustisella Ihalempi painoi johtopaikalta turhan kovasti naruille, joten tuntuu, että hevonen olisi mennyt tuossa suhteessa eteenpäin.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Heti eka-askelillaan kovaa lähtevän Ihalemmen kanssa ei ole oikein mutta mahdollisuutta kuin antaa sen mennä. Tamma on ollut joskus oikein kovasti menollaan, ja siinä tilanteessa selkäreissu on parempi.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Kenkien poisottaminen lisäisi vauhtia, mutta myös epävarmuutta.TampereellaIhalempi juoksi ilman kenkiä. Laukka tuli alkuun. Raville selvittyään hevonen on hurjasti vauhtia, mutta sitten tuli vielä toinen hyppy. Katsotaan nyt millä balanssilla ajetaan, ja kenkäpolitiikka ratkaistaan vasta ennen kisaa.


Mauri Jaara, Jos tasaisen mukavia juoksuja tehnyt Likusteri (3) menee taas suorassa, se voi kyetä näitäkin vastaan pärjäämään.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Likusteri on oppinut lähtemään, joten sen uskoisi saavan kolmosradalta hyvän paikan parijonosta. Juoksun suhteen Likusterille tuntuu käyvän vähän kaikenlainen.


Pasi Impola, Poforia (4) ei saatu toissa talvena tehdyn ruunauksen jälkeen viime kaudella ihan halutunlaiseksi. Tänä vuonna hevonen on mennyt monta starttia hyvästi, ja toivotaan se jatkaa samalla lailla. Startti on lähellä, joten Pofori tulee tähän kisaan aika keveistä treeneistä. Niiden perusteella mitään huonoa ei ole tiedossa.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Poforille ovat käyneet aika tavalla kaikenlaiset reissut. Hevonen on kehittynyt siinäkin mielessä, että se oppinut nyt juoksemaan myös selässä.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Pofori on suorittanut sen verran mukavasti, ettei varusteita arvaa muutella, vaan samoilla jatketaan.


Janne Lukkari, Pofori pääsi Tornion loppusuoran alussa Martin (6) edelle. Viime vuonnatuollainen olisi vienyt orin yrityshalut, mutta nyt se lähti kamppailemaan uudestaan voitosta. Tuon startin jälkeen vain yksi reippaampi treeni on tehty. Marti on ollut kotona normaalin iloinen ja virkeä itsensä. Tässä lähdössä ratkaisee pitkälti se, kuka juoksee keulassa, ja millä matkavauhdilla mennään. Martille riittää Nordic Cupin - kokonaisvoittoon sijoittuminen neljän sakkiin, vaikka Pofori voittaisikin. Tuo on Martin päätavoite kisassa, ja lähdön ykkössija on vasta toissijainen tavoite.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Itsestään kovaa lähtevää Martia ei tarvitse yllyttää alkuun. Ori juossee tässä jollainen paikalla kärkiryhmässä. Parhaitten vapaalta radalta menevä Marti on ollut toisen takaa hieman nihkeämpi.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Näillä näkymin muutoksia ei olla tekemässä.


Jouko Tarvainen, Edellisellä kerralla, kun Pärttyl (8) oli ryhmälähdössä eturivissä, niin se laukkasi jo ennen auton irtoamista. Tuosta hevonen on kuitenkin kasvanut henkisesti paljon. Ruunan piti saada starttia, joten se otettiin kuljetukseen Black Mayalle kaveriksi. Pärttyl on näyttänyt kykynsä, ja se pystyy jatkossa pärjäämään. Tässä kohtaa menestys näin kovassa seurassa olisi iso yllätys


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vielä tällä hetkellä häiriöherkkä Pärttyl on paras keulasta tai johtavan rinnalta. Jos meno siivekkeen taakse onnistuu, niin toiselle ilman vetoapuakin voidaan kokeilla päästä. Toinen vaihtoehto on yrittää opettaa hevoselle parijonossa juoksemista.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.


T4-2 / LÄHTÖ 5

Marika Parviainen, Hillbilly Bruce (3) voitti Ylivieskassa mailin keulasta helpolla tyylillä ja hyvällä esityksellä. Tuon jälkeen hevosella on otettu pari nättiä treeniä, joissa se on ollut oikein virkeänä. Täydenkin matkan menevän Hillbilly Brucen ei pitäisi olla ainakaan huonompi kuin viimeksi.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tässä iskussa Hillbilly Brucella pitäisi pystyä ajamaan myös täydellä matkalla keulasta. Taktiikan suhteen kuski saa menetellä, kuten hän parhaaksi näkee.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.


Jukka-Pekka Kauhanen, Express Junior (5) on mainiossa kunnossa, mitä sen tekemistä puolihyvistä tuloksista näkee. Ruunalla fiilis ei tahdo pysyä koko startin aikaa päällä, ja sijoitukset ovat tuon jääneet hieman vaatimattomiksi.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Terävästi lähtevä Express Junior tykkää mennä keulassa, takaa hevonen ollut nihkeämpi.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät jalassa ja muutenkin samoilla kisa ajetaan.


Kari Alapekkala, Talvella talliin tullutkaikin puolin mukavan, fiksun, ja järkevän oloinen Like A Boeing (6) vaikuttaa ravivarmalta. Se onsairastanut meillä oloaikana pari flunssaa, ja tuon takia starttiin tulo viivästyi. Keväällä ennen kipeäksi tulemista hevosella oli otettu hiittejä 22–23- vauhdilla, ja se oli starttikunnossa. Nyt radalla on käyty kerran, jolloin ajettiin 24-vauhtia matka läpi. Lisäksi suoralla menty on reippaampaa.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Like A Boeing vaikuttaa hevoselta, joka saattaa päästä aika kivasti matkaan. Tasaisen mukava reissu tässä ekakisassa ruunan olisi hyvä saada.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Like A Boeing vaikuttaa hevoselta, joka voisi olla paras ilman kenkiä, mutta tämä kisa ajetaan vielä kevyillä alumiineilla. Silmille laitetaan umpilaput.


Kari Alapekkala, Kipeänä viime kisassa ollut M.T. Miss Molly (8) palaa nyt sairastauolta. Kun viime startista on melko paljon aikaa, ei hevonen ole vielä varmaan heti ihan parhaimmillaan.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on huono, joten tauolta palaavalle M.T. Miss Mollylle koetaan näin alkuun antaa nätti reissu.


Varuste- ja kengitysmuutokset: M.T. Miss Molly kilpailee samoilla varusteilla kuin aiemmin, eli kevyet kengät ympäriinsä ja umpilaput silmillä.


Mauri Jaara, Minulla ei ole tietoahuoltoa tauolta kisaan tulevan Backward’s Boyn (9)tämän hetken tilanteesta


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Backward’s Boy lähtee täältäkin reippaasti matkaan. Kajaanin juoksun perusteella nykivä matkavauhti olisi tälle hankala.


T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Petteri Joki, Tornion taukostartissa Only Eyes Brolinella (2) annettiin tarkoituksella nätti reissu. Lopussa ei tullut sitten tilaa, ja hevonen tuli hyvissä voimissaan maaliin. Torstaina ajettujen viimeistelyjen perusteella kaikki tuntuisi olevan kohdallaan. Only Eyes Broline oli ottanut startin oikein ja palautunut kisasta hyvin. Kunnossa ollessaan se on tykännyt mennä näitä pidempiä matkoja. Only Eyes Broline on parantanut yleensä starttien myötä, ja vaikka meillä on tässä vastassa hyvässä kunnossa kilpailevia hevosia, niin voitosta lähdetään ajamaan.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäreissu olisi mieluisin. Kunnossa ollessaan Only Eyes Broline on voittanut 3100 matkalla johtavan rinnalta.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Ilman takakenkiä Torniossa kilpailleelta Only Eyes Brolinelta saatetaan ottaa nyt kaikki kengät pois. Tuo on sen optimaalinen balanssi. Muita virityksiä ei tehdä, vaan ihan perusvehkeillä maanantaina ajetaan.


Marko Hakkarainen, Kovan esityksen Härmässä tehnyt Global Solidarity (5) sai olla toissa viikon ajamatta. Nyt hevosta on treenattu taas normaalisti, ja uskon sen jatkavan samanlaisessa iskussa kuin viimeksi. Vaikka Global Solidarity matkustaa jo paremmin, niin pitkät kuljetukset hermostuttavat hevosta edelleen. Rovaniemelle mentäessä ruuna joutui seisomaan useamman tunnin kopissa. Lähtö oli vielä ravien viimeinen, ja odotusaika paikan päällä oli pitkä. Esitys ei ollut tuossakaan kisassa huono, mutta sekunti puuttui normaalista. 2600 m matkan ei pitäisi olla ongelma vahvalle menijälle. Meillä on nyt kovia vastassa, eikä henkseleitä paukutellen tähänkään kisaan lähdetä. Luotan kuitenkin hevoseen, ja jos Global Solidarity on vähänkään normaali, niin sen pitäisi otella kärkipäässä. Tällä on tähtäimessä parin viikon päästä ajettavat kuninkuusravien viikonlopun koitokset. Vaikka voitosta lähdetään nytkin ajamaan, niin hulluttelemaan ei aleta, eikä ykköstä aivan verenmaku suussa tavoitella


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Itsestään hyvin lähtevän Global Solidarityn kanssa ensiaskeleet pitää hieman katsella. Reipasta yritetään kuitenkin lähteä. Katsotaan sitten mihin paikkaan päästään. Tällä matkalla en ajaisi mielellään johtavan rinnalta.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Kuninkuusravien viikonloppua ajatellen kavioita pitää hieman säästää.Viimeksi ilman kenkiä juossut Global Solidarity menee nyt kärkikengät alla, kuten toissakerralla Oulussa, eivätkä ne tuossa kisassa hevosta haitanneet.


Marika Parviainen, Olimme oikein tyytyväisiä Loving You Deeply (6) viimeksi tekemään hyvään esitykseen. Hevonen alkaa nyt näyttää vähän sellaiselta kuin pitäisikin. Tässä tammalla on kovia vastassa. Pitempi matka uskoisi käyvän rehdille menijälle. Toiveissa olisi, että Loving You Deeply voisi onnistuneella juoksulla yltää tässä toton nurkille.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovassa porukassa nättiä reissua lähdetään hakemaan. Hyvin loppua tulevalle Loving You Deeplylle selkäreissu sopisi mainiosti.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Kuskin toiveitten mukaanvarusteitavähennettiin viimeksi. Tuo tuntui sopivan, joten samoilla varusteilla jatketaan.


Mauri Jaara, Omistan pienen osuuden Don Juan Sisusta (7) ja tuon takia ajan sitä tässä kisassa. Viimeksi Kaustisella oriille jäi vahingossa treenikenkä alle. Tuo huomioiden esitys johtavan rinnalta oli hyvä. Pidempi matka on tälle etu, jonka ansiosta Don Juan Sisu on tässä kisassa aika tasavertainen tallikaveri Willy Wingstonin kanssa.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Don Juan Sisulle käy aika tavalla kaikki juoksupaikat.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Don Juan Sisulta saatetaan ottaa nyt ensi kertaa kaikki kengät pois. Tuosta voi olla sille etua.


Mauri Jaara, Ratamme oli remontissa, joten Willy Wingstonin (8) treenit oli jouduttu ottamaan metsätiellä. Rauhallisempien vauhtien takia ohjaksissa ei ollut kuskin mukaan normaalia painetta, ja ruuna teki vain tasaisen esityksen. Sunnuntaina ajamieni viistelyiden perusteella kaikki pitäisi olla taas kunnossa.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Willy Wingston on ollut paras keulasta.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.


T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Mauri Jaara, Filius Felix (6) on kunnossa, mutta huonoilta lähtöpaikoilta juoksut eivät ole vaan onnistuneet. Viimeksi Kajaanissa ruuna sai alussa paikan toisesta ulkoa. Jo etusuoralla ruuna jäi kuitenkin johtavan rinnalle, mikä paikka ei sovi tälle. Loppuviikosta ajamani treenin perusteella Filius Felixillä tuntuisi kaikki olevan kohdillaan.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähdetään tässä matkaan, ja katsotaan mihin paikkaan päästään,


Varuste- ja kengitysmuutokset: Jos olosuhteet mahdollistavat, niin kaikki kengät otetaan pois. Tuosta olisi Filius Felixille hyötyä.


Jukka-Pekka Niskanen, Kajaanissa Ali Baba Rajmar (9) kiitti saamastaan hyvästä reissusta ja voitti ajamatta. Kahden huonosti menneen startin jälkeen valmentaja oli pistänyt treenisysteemit aika tavalla uusiksi. Kajaanissa voimissaan maaliin tullut Ali Babar Rajmar olisi tarvittaessa jatkanut vielä juoksemista, joten pitemmästä matkasta ei tuon perusteella ole sille haittaa.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kunnossa ollessa Ali Babar Rajmarille ovat käyneet sekä selkä- että keulajuoksut.


Jari Hietala, Shiny Boss (11) ei ollut kevään starteissa sellainen kuin toivottiin. Veret osoittautuivat tutkimuksissa tosi paksuiksi. Kaustisen hyvän esityksen perusteella asiat tuntuisivat olevan taas ok. Lähtö vaikuttaa tasaiselta, ja pärjääminen on paljon kiinni myös juoksutapahtumista. Toivotaan, että oriilla on edelleen kaikki kohdillaan. Jos vire on samanlainen kuin viimeksi, niin Shiny Bossin pitäisi olla kisan yksi mahdollinen pärjääjä.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Radalta 11 ollaan tietenkin paljolti muiden armoilla, mutta myös tällainen lähtöpaikka käy Shiny Bossille. Kovan matkavauhdin kestävä hevonen on parhaimmillaan hieman pitemmällä kirillä. Kaustisellakin Shiny Boss olisi voinut pidemmällä sellaisella vaikka voittaa. Kiriin lähtöajankohta ratkea paljolti matkavauhdin mukaan.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Edestä kengät otetaan pois, ja muutenkin samoilla kuin viimeksi Kaustisella taas ajetaan.


LÄHTÖ 8

Jukka-Pekka Kauhanen, Vermossajuoksu Julianne Dahlian (3) kannalta ei mennyt ihan optimaalisella tavalla, kun jouduimme pakittamaan alussa hännille. Matkalla mentiin koko ajan kovaa, joten takaa oli vaikea pärjätä. Tamman vatsa oli pitkän kuljetuksen takia löysänä, minkä takia se ei kyennyt suorittamaan aivan toivotusti. Julianne Dahlia on mennyt koko kauden ajan tasaisen hyvin, myös Ylivieskassa. Hevonen on rikkonut ennätyksiään kaikilla matkoilla ja lähtötavoilla. Yhteenkään tämän vuoden kisaan kuninkuusraveihin tähtäävä tammaa ei ole viritelty.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Julianne Dahlialta puuttuu alle 20-kyydit, joten tasaisen kova matkavauhti olisi toiveissa.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Pieniä hienosäätöjä varustukseen ja alumiinibalanssiin saatetaan tehdä.


Pasi Impola, Muuten mukavasti menneelle Koverille (5) on tullut laukkoja, joihin ei ole löytynyt syytä. Ori teki viimeksikin mainion esityksen, eikä etupuolelle jäänyt kuin hyviä hevosia.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kaustisella Koveri meni hyvin johtavan rinnalta, mutta kivaa reissuahan sitä hevoselle aina toivoisi. Kuski saa päättää taktiikasta.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Varmaan samoilla jatketaan.


Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Jukka-Pekka Niskanen, Oulun tiistain paikallisraveissa notkealta tuntunut, muttavielä hieman tukevassa kunnossa oleva Blady Saga (5) jäi pidentyneellä loppusuoralla keulasta toiseksi.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa lähtevällä Blady Sagalla ei ole välttämätöntä ajaa keulasta.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatkettaneen.


Mikko Niemistö, Ilkka-ajon finaalissa Ernie Bellin (6) kurkku ei jostain syystä pelannut kunnolla. Siitä jäi pikkuisen pelko, että häiritseekö se suorittamista tälläkin kertaa. Kaiken ollessa kohdillaan pieni hyvät kyydit omaavan Ernie Bellin pitäisi kamppailla kärkisijasta.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvällä lähtijän annettaan mennä alusta. Toivotaan, että saamme paikan kärkipäästä.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Viimeksi käytössä olleilla lapuilla Ernie Bell oli hieman turhan terävä, joten nyt palataan entisiin varusteisin.Mauri Jaara, Laiskasti treenaava Forgetmenot Sisu (8) palasi Kuopioon sairastauolta, ja esitys oli vielä tukkoinen. Harjoitusten perusteella startti vei kuitenkin eteenpäin. Hieman tasavauhtiselle tammalle syksyn vähän hitaammat kelit ovat varmaan sopivampia. Tähän kisaan Forgetmenot on aika vaikea arvioitava.


Ajotaktiikka/Juoksutoive: Forgetmenot Sisu ei ole nopea startissa. Katsotaan minkälainen paikka kasilta onnistutaan saamaan, ja mitä kisasta saadaan.


Varuste- ja kengitysmuutokset: Jenkkikärryt laitetaan perään ja kengät otetaan pois, mistä on etua Forgetmenot Sisulle.

Kommenttien kokoaja Vesa Varmanen