Vihjeet Oulun torstai 2.5. raveihin.

Vesa Varmasen kokoama vihje ja kommenttipaketti kokonaisuudessaan www.oulunravit.fi

T4-vihje

Kylmäveristen Suomen Cup karsintaan (T4-3) on aika vaikea esittää yhtä hyvin perusteltua ankkuria. Sen sijaan muihin kohteisiin tuo tehtävä vaikuttaa melkoisen yksioikoiselta.


T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Vahvasti Kuopiossa tauolta aloittanut Ambrogio (8) on osoittanut pystyvänsä tekemään omaa juoksua, joten ikävä lähtöpaikkakaan ei välttämättä estä menestyksen jatkumista.


Yllättäjäehdokkaat Viimeksi kavionpohjia aristelleen Diablo Sisun (11) kunto on Mauri Jaaran mielestä mainiolla mallilla. Lähtöpaikka kisan kahteen eniten pelattuun nähden ei ole välttämättä yhtään huonompi, ja voittoonkin on saumoja. Viime kaudella suosikki Ambrogion kertaalleen selättänyt, nousukuntoinen Boulder Lucky (5) tuntuu jäävän peleissä hieman liian pienelle huomiolle.


Arvoitus Laadukas, mutta jännittämisen takia ajoittain hieman käsijarru päällä suorittava Global Solidarityn (1) vire, varsinkin henkinen, pitkältä paussilta tähän kauden avauskisaan on arvailujen varassa.


Arvuuttelua juoksutapahtumista Monet näiden sarjojen tason hevoset ovat nopeita avaajia, ja sellaisia tähänkin kisaan löytyy. Glodal Solidarityllä (1) ei ole kovin usein satsattu starttiin. Vaikka ruuna on Marko Hakkaraisen mielestä parempi vapaalta radalta, niin näin tauolta alku saatetaan ottaa aika maltilla. Mukavasti kiihtyvä Caddie Jo (2) päässeekin siitä alussa ohi. Viimeksi asiallisen juoksun johtavan rinnalta tehneelle ruunalle saatetaan haluta nyt nätti reissu, ja kiva selkä kelvannee eteen. Ylivieskassa keulassa juossut Berto Vaikko (3) joutui vauhdikkaassa lopetuksessa päästämään kovaluokkaisen Gran Alen edelleen. Kuopiossa ruuna ei saanut kunnon pitoa radasta, ja tuon takia se ei ollut kiihdytykseen oma itsensä. Vaikka terävä starttari pääsisi johtoon, ei Niko Jokela aikonut välttämättä pitää asemista kiinni, jos suosikki tulee rinnalle. Better Boostin (4) ja X.Factorin (7) vauhdit eivät riittäne kiihdytyskamppailuun. Asiallisella esityksellä viimeksi Bodenin pistelähdön nimiinsä vieneellä vahvalla, mutta hieman tasavauhtiselle menijällä päästeltäneen taas jo matkalla eteenpäin. Nykyään aika tiiviisti siivekettä seuraava Boulder Lucky (5) voi hyvin syöksyä alkumatkasta kärkeen. Valmentaja ja kuski eivät pitäneet keulasta ajamistakaan mahdottomana. Myös selkäjuoksu kävisi ruunalle mainiosti. Lähtöpaikasta huolimatta Ambrogiolla (8) on mahdollisuudet edetä keulaan jo alkumatkasta. Kun se on ottanut voittoja myös johtavan rinnalta, niin kovalla avaajalla uskaltaa satsata alkuun. Diablo Sisun (11)saamaa paikkaa parijonosta on ennalta vaikea ennustaa. Kiriin lähtöhetki määräytynee pitkälti juoksuaseman ja matkavauhdin perusteella.


A: 8 B: 11,1,3,5 C: 7,4,2,12,9,10


T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Uransa ainoassa startissa kolmivuotiskaudella lupaavalla esityksellä voittanut Mas Champ (4)teki viimeksi pitkältä tauolta yhtä vakuuttavan esityksen. Lahjakkaan oloinen ruuna kohtaa tässä sopivan oloiset vastustajat. Nopealla avaajalla on hyvä lähtöpaikka eturivissä, ja ehjällä juoksulla tappion mahdollisuus tuntuu ennalta pieneltä. Rutinoimattomuus huomioiden aamun huikeat peliprosentit hieman mietityttävät.


Yllättäjäehdokkaat ovat tähän pieneen lähtöön täysin piilossa.


Arvuuttelua juoksutapahtumista Benon Safiro (1) pääsee ihan mukavasti matkaan, mutta tamma ei pystyne kovin pitkään asemia pitämään. Kiva reissu kärjen takana saattaa olla kuitenkin tiedossa. Xsera Maximus (3) ei ole yleensä ollut erityisen terävä auton takaa. Mas Champ (4) ei ollut eturivissä auton takaa. Takarivistä ruuna on osoittautunut ärhäkkääksi. Johtoon pääseminen tuntuisi mahdollista, jopa aika todennäköiseltä. Hide Snow White (6) avaa ravilla hyvin, mutta laukan vaara on ollut starttiin viime aikoina aika iso. Viimeksi voittonsa kalkkiviivoilla laukkaan menettäneellä Bwt Alarmilla (8) ei voi oikein satsata alkuun, joten lähtöpaikka on huono. Toisaalta lähtö on pieni, eikä ruuna joudu aloittamaan kiriään kaukaa kärjestä. Kauden kahdessa startissa aika keveissä tehtävissä uran avausvoitot ottanut, ainoa takarivistä starttaava Mas Commander (9) voi tuurilla saada oikein kivat asemat parijonosta.


A: 4 B: 8,9 C: 1,3,5,6


T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat, Tähän paperilla oikein tasokkaaseen kisaan on aika hankala nostaa yhtään osanottajaa ylitse muiden. Tauon jälkeisissä talven kahdessa ensimmäisessä, startissa mainiosti suorittanut Jepulis (4) tuntuu olevan radoille palatessaan heti aika valmis, mikä etu sillä saattaa tässä olla pariin ennalta pahimpaan kilpakumppaniinsa nähden. Räväkästi käynnistyvällä Tuulen Pojulla (10) ei ole vielä kauden ensimmäisissä kisoissa riskejä otettu, vaan hevosella on ajettu Tuomas Pakkasen mukaan varman päälle. Kovaa avaaja voi hankkia itselleen heti hyvät hyökkäysasemat. Aggressiivisempi taktiikkakin voisi olla jo mahdollinen.


Yllättäjäehdokas Viime syksynä kovia vastaan mainiosti pärjännyt Tarun Tykki (6) on paussilta tarvinnut pari kisaa alle. Aiempina vuosina treenit keväällä ennen radoille paluuta on ajettu hokkikengät alla, mutta nyt harjoitukset on voitu tehdä kesäbalanssissa. Tuon ansiosta Tarun Tykki saattaisi olla heti terävämpi.


Arvoitus Vaellus (8) lienee luokaltaan porukan paras. Näin kauden alkuun ori ei ole ollut koskaan aivan terävimmillään. Sitkeä räkätaudin takia valmistautuminen ei ole ollut ihan parasta mahdollista, ja vire on arvailujen varassa.


Arvuuttelua juoksutapahtumista Paalun kolmikko on lähtönopeuden suhteen aika tasavertainen keskenään. Sisäradan turvin Corinna (1) voi ottaa alussa vetotyöt hoitaakseen, mikä hieman tasavauhtiselle menijälle käy mainiosti. Myös Meren Ritarilla (2) saatetaan pyrkiä johtoon. Pientä nousuvirettä viimeisissään julkituoneelleCarmikkaalle (3) kelvannee paikka sisäradalla. Jepuliksella (4) on viime aikoina päästelty parijonosta, mutta aiemman perusteella myös keulapaikka käy. Kaustisen perusteella nousukuntoinen, tasaisesti menevälleLakorille (5) kävisi vaikka paikka kärjen rinnalla. Tarun Tykille (6) Rauno Oikarainen toivoi näin ensi alkuun selkäreissu, mutta ei keulapaikkakaan tuntunut miestä kammottavan. Hyvin avaava Jonnin Joutava (7) on ollut parhaimmillaan sisäratareissun lyhyellä terävällä kirillä. Vaelluksella (8) kuski saa ajaatilanteen ja tuntemustensa mukaan. Vilma-Lyydia (9) on osoittautunut monessa suhteessa vaikeasti arvioitavaksi. Tuulen Pojulle (10) pyritty antamaan nättiä juoksua. A.T. Velin (11) rattailla ei suunniteltane erityisen aggressiivista ajotaktiikkaa.


A: 3,6,10,8 B: 5 C: 7,9,1,3,11,2


T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokas, Kauden kahdeksassa startissakuudesti voittanut Lucky Cloud (9) on kolmessa viimeisessä vain parantanut menoaan. Sopivalla 3100 matkalla omaan juoksuun pystyvä ruuna on ravilla matkaan päästessään muille tosi kova vastustaja. Voltin viitoselta startin onnistuminen ei ole kuitenkaan mitenkään itsestään selvää.


Yllättäjäehdokas Vähitellen treeniotteiden tasoa myös kilpatilanteessa lähestyvä Up All Night (13) teki ennen Seinäjoen hyvää suoritusta Oulun viime karsinnassa laukkojen lomassa asiallisen suorituksen, eikä pärjääminen ole suotuisalla juoksunkululla ihan mahdotonta.


Arvuuttelua juoksutapahtumista Keulasta menestyksensä ottanut Quastella (1) voisi johtaa kisaa aivan alussa. Tauolta palaavalla tammalla ei alettane pitkällä matkalla ja kovassa seurassa asemia kovin tiukkaan puolustaa. Asiallisesti voltista pyörähtävä My Bikini Workout (2) on toinen mahdollinen alkumatkan veturi. Huhtikuun alun karsinnassa kolmantena maaliin tullut Firetail Avenger (3) on jatkanut tuon jälkeenkin hyviä otteita eikä Kuopiokaan tee tuohon poikkeusta. Nätillä sisäratareissulla totosija ei ole nytkään utopiaa. Vahvasti, mutta hieman tasaisesti suorittava Enter Mayweather (6) kesti viime karsinnassa mainiosti pitkällä matkalla niin vaativan paikan johtavan rinnalla. Toista kertaa noista asemista ei välttämättä haluttane kuitenkaan ajaa. Pitkältä tauolta palaava T.P.Fromadream (7) on hyvä lähtijä, joka on ollut paras oikein nätillä selkäreissulla sisäradalla. Jos ravilla matkaan pääsy onnistuu, niin edellisstarttien tapaan Lucky Cloudilla (9) ajettaneen heti tilaisuuden tullen kohti kärkeä. Jos johtoon edetessään ruuna pitänee matkavauhdin puolireippaana. Ensikertaa Suomessa volttilähtöön osallistuvan Livi Mysteryn (10) otteista lähtötilanteessa ei ole näyttöä. Ajoituksen juoksulangalta osuessa kohdalleen vahvalla menijällä voidaan ajaa vaikka välittömästi startista eteenpäin. Viimeksi vastaavalta paikalta lähtönopeudellaan yllättäneellä ja keulaan edenneellä Foxlanderilla (11)saatetaan koettaa taas samaa taktiikkaa. Kahdessa viimeisessään vain tasaisesti suorittanut Decamerone (14)eteni karsintavoittojuoksussaan pikku hiljaa kärkeä kohti. Vastaavaa saatetaan nytkin yrittää. Ykköseksi tässä hiukan kovemmassa porukassa yltäminen edellyttää varmaan vielä hieman enemmän tuureja juoksunkulun suhteen.


A: 9 B: 10,6,14,13,11,3,2 C: 1,12,7,5,4,15


T4-systeemit

A: 8,11,1,3,5 (7,4) 4 (8,9) 3,6,10,5 (7,9) 9,10,6,14,13,11,3,2 (2,7) = 180 riviä

B: 8,11,1,3,5,7,4,2 (12,9) 4,8,9,1 (3,5) 3,6,10,5 (7,9) 9 (10,6)= 128 riviä


Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuri Mainiosti montessa mennyt Blueray Savoy (13) on nyt huonosti sarjassa sisällä, joten se joutuu lähtemään joihinkin tämän kerran vastustaan nähden matkaan huonommista asemista kuin aiemmin. Takamatkalta starttaava hyvä avaaja voi kiihdytyksen onnistuessa päästä tuureilla heti mukaviin hyökkäysasemiin.


Yllättäjäehdokas Usein montessa selvästi kärrylähtöjä paremmin suorittanut Billy Wantonin (2) pärjääminen mainiolta lähtöpaikalta ei tunnu mahdottomalta.


Arvoitukselliset haastajaehdokkaat: Tasoaan selvästi viime kaudesta nostanut Rio Crowe (11) kilpailee tässä ensikertaa montessa. Jos tamma toimii myös tässä kilpailumuodossa moitteitta, ei pärjäämiselle pitäisi olla esteitä. Loppukaudesta viime vuonna montessa hyvin onnistunut Big Tuna (10) tuntuu Rauno Oikaraisenkommentin perusteella palaavan tauolta monella tapaa oikeassa kuosissa. Sisäradan lähtöpaikka ison paalun takana ei ole meneväiselle ruunalla välttämättä ihan yksikertainen juttu. Rauhallisena pysyessään Big Tuna voi kyetä heti ottelemaan tässä aivan kärkisijoista.


Arvuuttelu juoksutapahtumista jää tässä kohtaa esittämättä, kun ko. tehtävään suorittamiseen allekirjoittaneella ei ole riittävää kompetenssia.


A: 13 B: 10,11,9,1,2 C: 8,14,7,12,5


Muut lähdöt

  1. 1.Staro Night Cap – 2.Moonlight Dream – 5.Brexit – 3.Taiga Caramell – 4.Mountain St Leo (6.Kivarin Merengue)

  2. 6.Vojakker – 3.Sopu-Ellu – 5.Riutan Taika – 9.Pelin Sälli – 4.Salaperäinen – 10.Hilma Hilpeämieli (2.Sypressi – 8. Turon Muru)

  3. 5.Gogobet Sisu – 3.Pegasos Evo – 4.Samurai Comery – 2.Hello Hi– 1.Minnie Windcape

  1. 7.Protector – 2.Mafioso Face – 1,Remote Control – 3. Good Dynmite – 4.Vagabondo

  1. 2.Touho Tähkä – 3.Likusteri – 1.Mylverin Yrjö – 5.Vilmai (10.Rikasson)


(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)


Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen