Vihjeet Oulun Toto4-raveihin 17.10.2016

Hannu Hietanen ohjastaa Äimärautiolla Toto4-4:n suosikki Proud Leaderia, joka palailee kilparadoille hienon nelivuotiskauden jälkeen.
Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1
Niko Jokela, Matkavauhti oli Kajaanissa vähän tempoilevaa, mikä oli vielä hieman tasavauhtista Starling Chickiä (3)vastaan. Ruuna teki kisassa sisäradalta sijoitusta vastaavan esityksen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin avaavalle Starling Chickille haetaan taas nättiä reissua.

LÄHTÖ 2
Tuomas Pakkanen, Valmentaja treenasi lisää Hupsista (6). Tasaisesti 30-aikoja mennyt ruuna voisi pystyä hieman parempaankin tulokseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hupsis osaa tehdä vähän omaakin juoksua. Sopivalta lähtöpaikalta se saanee nyt hyvän reissun.

Varustemuutokset: Hokkikengässä harjoitellut Hupsis juoksee ne alla myös tässä kisassa.

Markus Porokka, Terveysongelmat ovat ahdistaneet N.P. Turboa (10). Jalkoja hoidettiin ennen koelähtöä. Tuossa juoksussa se teki ihan ok-esityksen. Hevonen tuli alun pysähdyslaukan perästä mailin 28-vauhtia. Kunto on kohdillaan, ja ainakin neljän sakkiin on odotukset. Kaiken onnistuessa voittokaan ei ole ihan mahdottomuus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: N.P. Turbon voi ajoissa heittää reissuun, kun se ei karta kiertämistä. Toivotaan, ettei kirissä tule karikoita eteen.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3
Mauri Jaara, Viehko Venlalla (3) hypyt ovat aika pinnassa, ja laukka saattaa tulla missä kohtaa kisaa tahansa. Kunto tammalla on kohdillaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla meno riippuu paljon siitä, että millä päällä hevonen sattuu olemaan. Viehko Venlalle juoksupaikalla ei ole merkitystä.

Jouko Tarvainen, Veljensä tapaan Ruskattarella (12) on ollut ongelmia hankositeiden kanssa. Starttien myötä joka kisaan parantanut Ruskatar jäi Jyväskylässä pussiin. Joensuussa se antoi kahdelle kovalle täyden vastuksen. Mainiosti tuosta startista palautunut tamma oli lauantain viimeistelyissä normaalin hyvän tuntuinen. Tämä ei ole ennen kilpaillut näin pitkällä matkalla, mutta treenien perusteella otaksun sen olevan Ruskattarelle positiivisen asian.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältä ollaan hieman toisten armoilla. Toisaalta Ruskatar ei ole mikään hirveä starttiraketti, joten varsinkaan 2600 m paikka ei ole aivan kauhea miinus. Katsotaan sitten, miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-1 / LÄHTÖ 4
Sanna Loukusa, Ilmojen viilettyä parantaneen Kivarin Rockin (2) asiat ovat samalla lailla kuin aiemminkin. Kivarin Rock juoksi Rovaniemellä elokuun lopussa ensi kertaa ilman kenkiä. Tuo seikka, märkä rata ja liika innokkuus saattoivat aiheuttaa lähtöön tulleen laukan. Paikka on sopiva hyvälle avaajalle. Tallissamme on hevosia ollut sairaana, mutta tällä ei ole ilmennyt mitään oireita taudista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ailahtelevan ruunan mielialalla on vaikutusta taktiikan va-lintaa. Kuski saa ajaa tuntemustensa perusteella kuten parhaaksi näkee.

Varustemuutokset: Muuten samoilla jatketaan, mutta kengät ovat tänään alla. Kivarin Rock on suorittanut hyvin myös tällä balanssilla. Hieman helpompaa vähän ahtaat liikkeet omaavan hevosen meno on ollut, kun kenkiä on otettu pois.

Janne Lukkari, Rene Journeyllä (3) kävi huono tuuri. Villimiehen karsinnat olivat kauden päätavoite, ja juuri siinä kohdassa tamma kävi kuumeessa. Tauti meni nopeasti ohi, eikä hevonen ollut kuin reilun viikon helpommalla. Tuon jälkeen Rene Journey on saanut normaalia perustreeniä. Nyt sillä on ajettu useamman viikon ajan hiittejäkin. Pikku paussi saattoi tehdä hyvääkin aika kovia startteja yhtäkkiä saaneelle rutinoimattomalle tammalle. Onnistuneella juoksulla Rene Journeyn pitäisi olla tässä tasaisenoloisessa kisassa yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Suhteellisen kovalle avaajalle lähtöpaikka on hyvä. Kuski saa päättää taktiikan. Tilanteen mukaan varmaan ajetaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jani Hartikainen, Easy Vacation (5) teki Oulussa ihan ok-esityksen, vaikka olikin tauolta hieman tasapaksunoloinen. Ennen tuota kisaa kotona ei ollut ajettu kovempaa, joten startti alla hevosen uskoisi olevan nyt terävämpi. Easy Vacationilla pitäisi olla kaikki kohdillaan, joten yksi mahdollinen pärjääjä sen uskoisi tässä olevan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka on parempi kuin viimeksi. Nyt alkuun panostetaan jonkin verran. Keula ei ole mitenkään elinehto, mutta asemat mahdollisimman läheltä kärkeä olisi hyvä saada.

Varustemuutokset: Parempia ei ole keksitty, joten samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Absolut Arctica (7) ei ollut maanantaina Jyväskylässä parhaimmillaan, eikä se ollut sellainen kuin edellisessään. Tuon takia hevonen on tähän kisaan jonkinlainen kysymysmerkki.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Aika lyhyen kirin hevosena Absolut Arctica tarvitsee jonkinlaisen juoksun, joten lähtöpaikka olisi saanut olla sisempänä.

Tapio Kalaja, Olosuhteet olivat Rovaniemellä hieman Red Raideria (9) vastaan, mutta tuokaan ei selittänyt yksistään aika kehnoa esitystä. Treeni oli ollut melko kovaa. Nyt se on saanut olla kevyemmällä. Motivaatio on paremmalla mallilla, ja pörhäkkäämmän ruuna meno harjoituksissa on ollut irtonaisempaa. Keskiviikon hiitillä Red Raider oli aiempaa paremman oloinen. Kyvykkään hevosen pärjääminen ei ole tässä ihan mahdotonta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Perille asti tulevalle Red Raiderille käy selkäreissu.

Varustemuutokset Avolaput lisätään varusteisiin.

Niko Jokela, Asiallisia esityksiä tehnyt Gold Narva (12) ei ole ihan huono hevonen. Vastus on kova ja lähtöpaikka synkkä, joten parempi pärjääminen tuntuu aika vaikealta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mahdollisimman kivaa reissua tavoitellaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5
Niko Jokela, Be My Hot Stuff (2) oli kesällä välillä varjojen mailla. Kajaanin perusteella hevonen saattaisi olla taas tuloillaan. Ruuna paransi viimekin syksynä ilmojen kylmettyä. Sama saattaa toistua, jolloin Be My Hot Stuffilla voisi olla tässä pienet yl-lätysmahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva nopealla avaajalle. Keulajuoksu käy, ja jos Be My Hot Stuff on hyväntuntuinen, niin sieltä saatetaan kokeilla ajaa.

Niko Jokela, Bebina (4) oli viimeksi ihan hyvänoloinen, mutta se jäi kaikki tallella pussiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Asiallisesti avaava Bebina tarvitsee tarkan reissun. Sellaisen saadessaan se kirii lyhyen pätkän terävästi.

Janne Lukkari, Uskomme ja toivomme, että kesällä epäluotettavasti suorittanut, nyt kolme oikein hyvää suoritusvarmaa starttia tehnyt Atlas Bibo (6) on löytänyt omantasoisensa vireen. Harjoitusotteiden perusteella tilanteen ei pitäisi olla ainakaan huonontunut.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mitä ulommas startissa joutuu, sitä enemmän kiihdytykseen pitää satsata. Yritetään päästä nyt hieman reippaammin matkaan kuin viimeksi. Paikka johtavan rinnallakaan ei tämän kanssa huoleta. Jos jäämme alussa kauas kärjestä, niin kierroksen kiriä on siinä tapauksessa yritettävä.

Varustemuutokset: Jos rata ei ole karkea, niin takaa kengät otetaan taas pois.

Tuomas Pakkanen, Hyvin Kajaanissa suorittanut Zell Memento (11) oli tuona päivänä mainio jo lämmitykseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tämän hetkisessä kunnossa Zell Memento pystyy tarvittaessa aika pitkäänkin kiriin ilman selkää.

Marko Hakkarainen, Oulussa sopivan reissun perästä ykköseksi kirinyt Prince Dean (12) ei ollut viimeksikään yhtään sen huonompi, mutta juoksusta tuli vain liian vaikea. Prince Dean jatkaa harjoitusten perusteella samanlaisessa kunnossa. Lähtöpaikka vie mahdollisuudet ihan kärkisijoihin, ja näistä asemista jo rahasijat tyydyttäisivät.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Koetetaan antaa hevoselle mahdollisimman kiva reissu.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Ahti Antti-Roiko, Ylivieskan toisen kierroksen alun kova vauhti oli I.P. Sankarille (5) vaikeaa, eikä se syttynyt enää lopussa yrittämään. Tuomas Pakkasen mielestä hevonen tuli kuitenkin ihan asiallisesti maaliin. Rahasijalle I.P. Sankarilla voisi olla tässä saumoja.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin hevosen tunteva kuski hakenee aiempaa paremmin matkaan pääsevälle I.P. Sankarille nättiä sisäratareissua.

Varustemuutokset: Jotta I.P. Sankarin otteisiin matkalle tulisi lisää terävyyttä, niin laput laitetaan päähän.

Mauri Jaara, Vilma Lyydialla (6) on tästä paremmat mahdollisuudet päästä ravilla matkaan , kun sen ei tarvitse kilpailla alussa ulkopuolelta starttaavien kanssa lähtönopeudesta. Tamma on kunnossa. Jos Vilma Lyydia menee ravilla, niin takahevosille saattaa tulla aika kiire.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Vilma Lyydia lähtisi ravia. Laukatta kovaa avaavalle tammalle käy keulajuoksu.

Varustemuutokset: Ei ilmeisesti tule.

Ahti Antti-Roiko, Viimeksi jotenkin koko päivän ylirauhallisena ollut Siirin Älli (8) ei lähtenyt kisassa tavanomaisen kovaa matkaan, ja juoksusta tuli raskas. Esitys oli kuitenkin ihan ok. Kotona hyvin esiintyneen ruunan kunto on edelleen kohdallaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka Siirin Älli olisi paras keulasta, niin sinne pääseminen ei ole välttämätön edellytys voitolle. Sisäradan lähtöpaikka sopii. Uskon, että Siirin Älli lähtee nyt normaalin terävästi liikkeelle. Eteenpäin on alussa ajettava, jotta saisimme asemat mahdollisimman läheltä kärkeä.

Varustemuutokset: Ei tule.

Jouko Tarvainen, Todella monenlaisista ongelmista kärsineellä Pihjalan Aaronilla (9) ajettiin keväällä tarkoituksella sisäreissuja, eikä pussissa istumisetkaan harmittaneet. Oulun toukokuun76-kisassa jäimme johtavan rinnalle, ja sen jälkeen homma ei taas pelittänyt. Kotioloissa Pihjalan Aaronin otteet ovat osoittaneet valonpilkkuja. Mielenkiintoista nähdä mitä hevonen startissa tekee. Suoritus kisatilanteessa on kuitenkin ennalta aika tavalla pimennossa, ja menestyksen veikkaaminen on tosi vaikeaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Erittäin nopea Pihjalan Aaroni ei ole helppo ajettava. Käytös starttitilanteessa on paljolti päivästä kiinni. Toisinaan se lähtee omista haluistaan puskemaan kovaa eteenpäin. Jos reitti on edessä selvä, niin kiinni ei kannata ottaa. Mahdollisimman pitkään selkäjuoksua tahtoisin ruunalle yhä tarjota.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1
Tuomas Pakkanen, Katsotaan mihin kohtuulliseen kuntoon noussut Tricky Hope (2) tässä tehtävässä riittää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarkka juoksua veteraanille lähdetään hakemaan.

Susanna Laulumaa, Olin tosi tyytyväinen Captivaten (3) Oulun esitykseen, ja ihmeesti se jaksoi taas jaksoi mennä. Vaikea sanoa painoiko Ylivieskan kisa yhtään jäntereissä. Viime kisanjälkeen hevosella on ollut kotona kaikki edellekään ok.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on Captivatelle tosi sopiva. Kuski saa päättää taktiikasta. Ruuna ollut viime aikoina aika pörhäkkäänä auton takana, ja sellaisena hevosen on annettava mennä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Texas Gel (4) meni Rovaniemellä ilman kenkiä. Uutuuttaan pehmeällä radalla ruunalle tuli laukka voittotaistosta. Kunnossa Texas Gel tuntuisi olevan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nykyään asiallisesti lähtevälle Texas Gelille käy vähän kaikki juoksupaikat.

Varustemuutokset: Texas Gelille on iso ero juokseeko se kengät jalassa vai ilman.

Niko Jokela, Texas Gel (4) on hyvässä kunnossa. Tälle on merkitsee paljon, että pääseekö se juoksemaan ilman kenkiä. Sopivalla reissulla ruuna ei ole ihan ulkona kisassa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Aiemmin paremmin vahva kuin nopea Texas Gel lähtee nykyään hyvin, mutta se vaatii juoksua. Keulastakin sillä voisi ajaa, mutta tässä sinne ei taida olla asiaa. Sisäratareissun perästä Texas Gel kirii pätkän tosi terävästi.

Petri Klemola, Proud Leaderin (5) esitys Kaustisella johtavan rinnalta oli ihan asiallinen. En ollut aivan tyytyväinen vähän turhan orimaisesti käyttäytyneen hevosen suoritukseen, ja jotain vielä puuttui. Tuon jälkeen Proud Leaderin kurkunpäästä löydettiin tulehdus. Se sai siihen lääkityksen, joka tuntuu tehonneen. Kotona ori on ollut saman tuntuinen kuin ennen viime kisaa. Odotan Proud Leaderiä kärkikahinoihin mukaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Proud Leaderille käy vähän kaikenlaiset reissut. Ori lähtee itsestään reippaasti. Kuski saa päättää lopullisen taktiikan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Janne Lukkari, Tosi mainiossa kunnossa oleva Twist Shadow (7) teki Vermossakin hyvän ajan. Juoksu meni vain hieman pieleen, kun kirissä vastustaja pysähtyi eteen, eikä iso hevonen ehtinyt enää parantamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eteenpäin heti startista on jonkin matkaa ajettava. Paikka johtavan rinnallakaan ei ajamani kisan perusteella pelota.

Varustemuutokset: Varusteita ei ole syytä muuttaa.

Mauri Jaara, Anaheim Kemp (10) jäi viimeksi heti alussa johtavan rinnalle. Tuollaisessa tapauksessa se ei kunnolla rauhoitu juoksemaan, ja loppu meni vaikeaksi. Kunnossa jatkava ruuna olisi hyvä startista, joten suljettu paikka on miinusta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Anaheim Kemp menee kovassakin vauhdissa selässä. Sopivasti menneellä reissulla ruuna pystyy olemaan nytkin vaikka kuinka korkealla. Tässä meillä on hyvät avaajat edessä, joten juoksun onnistuminen on mahdollista.

Varustemuutokset: Anaheim Kemp kilpaili viimeksi kevyet kengät alla, eikä niitä aleta tässä välttämättä pois ottamaan.

LÄHTÖ 8
Janne Lukkari, Darth Vaderin (5) olisi mielestäni pitänyt pystyä viimeksi nelossijalle, mutta pitkältä tauolta palannut ruuna kangistui lopussa, ja menetti pari sijaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos terveeltä ja kilpailukuntoiselta vaikuttanut Darth Vaderin kanssa pääsemme sisälle helposti, niin kolmen sakkiin saattaisi olla mahdollisuuksia.

Varustemuutokset: Jos keli sallii, niin Darth Vader juokse ilman kaikkia kenkiä. Tuo balanssi on aiemmin helpottanut hevosen menemistä.

Tuomas Pakkanen, Hyvässä kunnossa kilpaileva Dixie Exclusive (7) on ihan ok-hevonen näihin lähtöihin. Ylivieskassa en halunnut lähteä reissuun jo kierros ennen maalia. Tilaa löytyi liian myöhään, ja kiri jäi lyhyeksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Dixie Exclusivelle selkäjuoksu on sopinut parhaitten.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9
Marko Hakkarainen, Faith In Live (4) on sitkeä peli menemään ja ruuna teki Kajaanissa johtavan rinnalta loistoesityksen. Bodenissa hevonen ei ehtinyt palautua karsinnan kovasta rasituksesta, mikä näkyi jo ennen illan toista starttia. Finaalissa Faith In Life meni jo varhaisessa vaiheessa puujaloille, eikä loppusuoralla tullut laukka yllättänyt. Sunnuntain viimeistelyissä hyvän ja pirteänoloisena olleella Faith In Lifella lähdetään ajamaan tässä vain voitosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Faith In Life on oppinut lähtemään, ja hyvältä paikalta sen annetaan avata omaa vauhtiaan matkaan. Tälle käy vähän kaikki juoksupaikat. Selästä Faith In Life saattaisi olla parhaimmillaan. Tilanteen mukaan katsotaan miten tässä ajetaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauria Jaara, Also Starring (5) meni tasaisesti 15 -16 aikoja. Tuo ei riittänyt ihan kärkisijoille, joten päätettiin pitää pikku tauko. Tamma on treenannut hyvin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Alkuun satsataan, ja mielellään selästä ajetaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Eero Ovaskainen, Citadiction (7) palautui hyvin Kajaanin startista. Harjoitusten perusteella kunnon pitäisi olla kohdillaan. Ravilla matkaan pääseminen ei ole varmaa, mutta vauhtiensa puolesta Citadiction pystyy olemaan tässä mukana kärkikamppailussa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Citadiction rauhoittuu parhaiten, jos se saa juosta keulasta.

Varustemuutokset: Citadictionille kokeiltiin sunnuntain treeneissä niskasekki ja se oli paremmin ajettavissa. Lämmitykseen perusteella katsotaan, että tehdäänkö muita muutoksia.

Markus Porokka, Citadiction (7) tuli kauden avausstartissa maaliskuussa hiusmurtuma alakerran luihin. Laukat eivät ole johtuneet tuosta ongelmasta. Ruuna on lähtötilanteessa todella paineissaan, eikä se meinaa pysyä käsissä. Kajaanissa tauolta esittämänsä juoksun perusteelle Citadiction on paremmassa iskussa kuin mitä se oli viime vuoden huippukunnon aikaan. Onnistuessaan odotan sitä tässä kärkikamppailuun mukaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Citadiction on armottoman nopea hevonen. Ravilla matkaan päästessään se pystyy ottamaan nytkin keulat. Jos keulat saadaan, niin sieltä varmaan myös ajetaan.

Varustemuutokset: Ravilla matkaan pääsemisen helpottamiseksi varusteisiin tehdään merkittäviä muutoksia.

LÄHTÖ 10
Tuomas Pakkanen, Mum's Kassandra (11) seuraili viimeksi sisäratajuoksulla viidenneksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nätillä reissulla tavoitellaan rahasijaa.

T4-vihje

Ainakin aamupäivän prosenttijakauman perusteella kovan luokan omaava Proud Leader tuntuu parhaalta ehdokkaalta rivin varmaksi.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat

Viimeksi koko matkan johdon perästä voittanut Kivarin Rock (2) voi pystyä myös tässä samaan. Nyt kengät alla kilpaileva ruuna kohtaa tiukemmat vastustajat. Terveydentilasta ole ihan täyttä varmuutta tallin sairastapausten takia, joten epävarmuustekijöitäkin on olemassa. Easy Vacation (5) oli viimeksi tauolta hieman tukkoisen oloinen. Esitys huonoista alkuasemista oli kuitenkin aika lupaava. Jani Hartikainen ei aja hevosillaan kotona kovaa, joten startti alla Easy Vacation voi nyt merkittävästi terävämpi.

Yllättäjäehdokas

Ylivieskassa kesäkuussa keulasta Nuorten Sarjan helpolla tyylillä vienyt Red Raider (9) ei ole tänä vuonna muilla kerroilla onnistunut. Vaikka viimeksi märät olosuhteet olivat hevosta, niin tuokin huomioiden Tapio Kalaja oli tosi pettynyt esitykseen. Aiemmin kovaa liikettä harjoituksissa saaneen ruunan treeniohjelma vaihdettiin tuon jälkeen radikaalisti. Kevyellä ajolla ollut Red Raider on tuon ansiosta muuttunut valmentajan mielestä monessa suhteessa parempaan suuntaan. Viime keskiviikkona ajettu hiitti nosti menestystoiveita, ja hän lähtee kyvykkäänä pitämänsä hevosen kanssa kisaan pärjäämään.

Juoksunkulku arvaus

Näin matalassa sarjassa juoksunkulun ennakoiminen on tavallista epäkiitollisempaa. Joillakin hevosilla ei ole vielä koskaan satsattu starttiin, ja kovakin lähtönopeus on näin ollen pysynyt piilossa. Kakkosradan saanut Kivarin Rock (2) otti viimeksi vastaavalta paikalta vaivatta keulat. Hevonen piti paikkansa varmasti maaliin asti, joten saman taktiikan käyttäminen tälläkin kertaa varmaan houkuttaa. Edellisen ulkopuolelta starttaava Renee Journey (3) on myös osoittanut hyvää lähtönopeutta, joten alussa saatetaan mennä aika reipastakin. Kyvykkäänoloisella Easy Vacation (5) pääsisi haluttaessa auton takaa varmaan aika räväkästi liikkeelle, mutta alkuun on panostettu lähinnä sopivia juoksuasemia ajatellen. Red Raiderilla (9) on edessä liukkaat lähtijät, joten juoksun onnistumiseen on saumoja.

A: 2,3,5,9 B: 10,4,1,6 C: 12,11,7

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat

Hieman tosiaikainen Zell Memento (11) pystyy hyvänä päivänään tekemään pitkänkin tosi vauhdikkaan kiri. Sellaisena se pystyy ohittamaan tässäkin kaikki. Willy Wingston (8) on parhaimmillaan kova menijä näihin sarjoihin. Aivan terävimmillään ruuna ei ole vielä pikku tauon jälkeen ole ollut, joten alustavat peliprosentit lähtöpaikka huomioiden tuntuvat aika korkeilta.

Yllättäjäehdokas

Be My Hot Stuff (2) tuntuu viihtyvän paremmin viileillä keleillä. Kesällä alavireisesti suorittanut oli viimeksi jo selvästi virkeämpi. Ohitusta yrittäville ruuna vastaa keulasta sitkeästi, ja sinne nopealla avaajalla on kakkoselta mainiot saumat päästä.

Juoksunkulku arvaus

Be My Hot Stuff (2) ottanee alussa johtopaikan haltuunsa. Jos hevonen on hyväntuntinen Niko Jokelan käteen, niin hän saattaa yrittää pitää asemista mahdollisimman pitkään kiinni. Eturivin muut kovat avaajat ovat starttitilanteessa uloimmilla radoilla. Sekä Glamdring Slimillä (7) että Willy Wingstonilla (8) voidaan pyrkiä näistäkin asemista keulaan, jälkimmäisellä ehkä päättäväisemmin. Tuo saattaa kuitenkin maksaa loppua ajatellen. Oikeina päivinään hurjiin kireihin kykenevä Zell Memento (11) lähtenee mahdollisesti viimeisen takasuoran alussa murhaavaan loppuvetoonsa.

A: 11,8 B: 6,2,7,5,10 C: 4,1,12,9,3

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat

Siirin Älli (8) on keulasta todella vaikea ohitettava, ja sinne päästessään voitto tuntuisi aika todennäköiseltä. Takaa ruuna ei ole ollut aina yhtä innokas, joten muillakin saattaa olla mahdollisuuksia ykkösrahoihin. Paljon saattaa ratketa lähtösuoralla, jos Vilma Lyydia (6) pysyy ravilla, niin takahevosilla voi olla vaikeaa kuten Mauri Jaara arveli.

Kolmas pyörä

Todennäköisesti kivan reissun kärjen lähellä saava Lumi-Aatos (5) on päässyt hirmuiskuun. Kahden suosikin hieman epäonnistuessa voitto ei ole ihan mahdottomuus.

Juoksunkulku arvaus

Paikka on varmaan Vilma Lyydialla (6) paras mahdollinen, kun sen ei tarvitse kilpailla lähtönopeudessa ulkopuolelta starttaavien kanssa. Tamma voi olla kuitenkin jälleen alussa yli-innokas. Kerran se pääsi vastaavista asemista johtoon, mutta laukka tuli 100 m juoksun jälkeen. Jos Vilma Lyydia selviää ensimmäiseen kaarteeseen asti ravia, niin paljon sen osalta on voitettu. Paalun muilla osanottajilla ei todennäköisesti puolusteta johtopaikkaa kynsin hampain, joten takamatkan Lumi-Aatos (7) ja Siirin Älli (8) saattavat edetä jo varhain vetotöihin. Pihlajan Aaroni (9) avaa oikeana hetkenään kovaa. Jouko Tarvainen haluaa tauolta palaajalle nätin juoksun, joten sopiva selkä kelpaa eteen.

A: 8,6,7 B: 9,10,11 C: 3,5,2,3,12,1

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokas

Proud Leaderin (5) esitys pitkältä tauolta johtavan rinnalta Kaustisella oli mainio. Suorituksen arvoa nostaa edelleen seikka, että oriilla oli kisan aikoihin tulehdus kurkunpäässä. Nyt haitta on hoidettu päiväjärjestyksestä, ja esitys voi startti alla olla vielä ihan toisella tasolla. Selkäreissun perästä luokkamenijä pystyy kirimään tässä voittoisasti.

Yllättäjäehdokas

Asiallisesti avaava Texas Gel (4) voi saada tässä nätin sisäratareissun kärjen takana. Tuollaisen juoksun perästä se pystyy Niko Jokelan mielestä lyhyeen terävään kiriin. Jos ruuna kilpailee tänään ilman kenkiä, ei kärkipään sijoitus ole mahdottomuus.

Juoksunkulku arvaus

Hyvin keulasta menevä Captivate (3) on kolmosradalta selvä kandidaatti porukan vetäjäksi. Texas Gelillä (4) tavoitellaan sisäradan paikkaa kärjen takaa. Reippaasti lähtevä Proud Leader (5) saanee asemat toiselta radalta kärjen rinnalta tai sen läheltä. Janne Lukkarin mielestä paikka toisella ilman vetoapua käy Twist Shadowille (7) , joten eteenpäin aikoi heti startista suunnata. Bear A Titlellä (6) ja Anaheim Kempillä (10) lähdettäneen jossain kohtaa viimeisellä takasuoralla kiriin.

A: 5 B: 3,4,6,10,9,7 C: 2,1 D: 8

T4-systeemit

Pieni: : 2,3,5,9 (10,4) 11,8 (6,2) 8,6,7 (9,10) 5 (3,4) = 24 riviä
Suuri: : 2,3,5,9,10,4,1,6 (12,11) 11,8,6,2,7,5,10 (4,1) 8,6,7,9,10,11 (3,5) 5 (3,4) = 288 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Varmin kolmen sakkiin

Hienosti menneellä Faith In Lifella (4) on aavistuksenomainen laukan vaara, mutta ravilla ruunan jääminen pois mitaleilta olisi jymypaukku.

Hurja haastaja.

Citadiction (3) on sekin laatupeli näihin sarjoihin. Kajaanissa pitkältä tauolta palannut ruuna otti laukan alkuun, kun selkä startissa ei sen mielestä vetänyt riittävän ripeästi. Nyt hurjalla avaajalle on tyhjä latu edessään, mistä se työntynee jo alkumatkasta keulaan. Ainakin viime vuonna se vastasi noista asemista sitkeästi ohitusta yrittäville.

Alemmille riveille

Liukkaasti avaava Sunrise Sign (3) saanee paikan kärjen takaa, mistä se voi sinnitellä himmeämmille mitaleille.

Juoksunkulku

Viimekaudella useamman kerran 10-avannut Citadiction (3) on hyvät sau-mat päästä keulaan, mistä asemista sillä pidettäneen kiinni. Myös Marko Hakkarainen aikoi ajaa Faith In Lifellä (4) heti eteenpäin. Suosikki voi päästä keulaan, mutta paikka johtavan rinnallakin on mahdollinen. Hyvin avaaville Also Starringille (2) ja Sunrise Signille (3) haettaneen sopivaa juoksupaikkaa läheltä kärkeä. Wincent Collins (9) Wish Upon Tara (12) ja Easy Vacation (12) kirin lähdön ajoitus riippunee paljolti matkavauhdista.

A: 4,7 B: 5,3,9,12,6 C: 8,11,2

Muut lähdöt

1. 2. Umberta Jet – 3. Starling Chick – 6. Blady Sweet – 12. Blue Moon Stella – 7. Lilla Longleg – 5. Dainamin – 4 . Man Of Mill – 11. Knickerbocker
2. 9. Tähthotti – 6. Hupsis – 11. Aavan Tuuli – 10. N.P. Turbo – 7.Usko Eevertti – 2. Katajan Kunnari (4. Suviprinssi – 3. Cometar )
3. 1. Nooran Vili – 4. Poika Vauraus – 2. Ristikko– 8. Nalli Napero – 12. Ruskatar ¬– 11. Svartsjöfax (3. Viehko Venla – 9. Woima)
8. 7. Dixie Exclusive – 6. Archie Ride – 3. Lightonlightsoff – 9. Boztheman (8. Carmel – 4. Callela Colibri)
10. Decamerone – 9. Forceberg – 1. Amazing Captor – 2. Steam Albert – 6. Mariella Sisu – 12. Alonzo (5. In The Excel – 7. Surprise Lost)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen

Maanantai-illan Toto4-ravit juostaan Oulun Äimärautiolla klo 18 alkaen. Toto4-pelin suurimmat suosikit ovat Siirin Älli ja Willy Wingston.