Vihjeet Ouluun 10.3.2019

Vesa Varmasen vihjepaketti Oulun OLHY-perheravien Toto-peleihin.

T4-vihje

T4-lähdöt ovat aika vähäväkisiä, mutta siihen nähden ratapeli tuntuu ennalta aamun prosenttien tarkastelun jälkeen aika mielenkiintoiselta. Riville löytyi kaksi aika todennäköistä (kohteet 1 & 3) ja kaksi peliosuuksien suhteen aika maistuvaa (kohteet 2 & 4) ankkuria.


Varmaehdokas Oulun 75-päiväntätä selkeästi kovemmassa seurassa Backward's Boy (6) oli kiertänyt päätöskierroksen aikana johtaneen kupeelle. Keulahevonen sortui kaarteen lopussa laukalle, ja heti perään myös Backward's Boyn ravirytmi sekosi. Nyt tehtävä vaikuttaa vastuksen suhteen oikein käyvältä. Backward's Boyn lähtöpaikka ei ole ihan optimaalinen, mutta juoksun onnistumiseen on kuitenkin aivan hyvät mahdollisuudet.


Yllättäjäehdokas Millbrook Credit (5) paras avu on hyvä lähtönopeus. Sen turvin ruuna voisi saada nappireissun johtavan perässä, mistä pärjääminen ei tässä seurassa tunnu aivan mahdottomalta.


Arvuuttelua juoksutapahtumista Mailin matka ja matala sarja tekevät juoksunkulun hahmottamisesta tosi epäkiitollisen tehtävän. Ykkösrata ei ole Oulun takasuoralla etu. Vain kohtuullisesti käynnistyvä May Cruise (1)joutunee tyytymään kohtuulliseen paikkaan sisäradan jonossa. Viimeksi 19-avauksessa niukasti keulat saanutMountain Triton (2) ei ole ollut erityisen terävä ekametreillä, ja ulkoa voidaan tulla ohi. Ylivieskan aika tavallisessa porukassa saavutettu ykkönen tuli johtopaikalta. Oulussa toisella puolikkaalla ulkopuolelta kovaa painetta saanut ruuna taipui lopussa kolmanneksi. Pasi Väisänen mukaan kärkiasemasta pidettäneen kiinni, jos ne onnistutaan alussa hankkimaan. Mukavasti matkaan pääsevä Giant Leap (3) suoritti tammikuun Ylivieskan startissaan keulasta yllättävänkin pirteästi, joten vetotöistä myös sen rattailla saatetaan haaveilla. Asiallisesti autoa seuraavalle Crossfire Canillekin (4) käy keulapaikka. Ehkä porukan nopeimmat jalat heti ensiaskelilla omistaa Millbrook Credit (5), ja johtoon pääsy tuntuu mahdolliselta. Joulukuun lopun ykkössijan tuottaneessa juoksussa ruuna matkasi pitkään johtavan takana, joten ulkopuolelta starttaavan suosikin päästämien eteen voi houkuttaa. Vaikka Backward's Boy (6) kiihtyy sinänsä hyvin, niin heti auton takaa ruuna ei ole erityisen räväkkä. Johtopaikka mielessä eteenpäin välittömästi silti päästeltäneen. Juoksun onnistumiseen pitäisi olla saumat, muttei päinvastainenkaan ole mahdottomuus. Cradled In Love (7) on aika nopea lähtijä. Seiskaradalta kautensa pitkältä paussilta tässä käynnistävällä tammalla tuskin kuitenkaan vielä satsataan starttiin. Mr Noon (9) voi saada tuurilla oikein kivat asemat, eikä sen tarvitse välttämättä aloittaa kiriä kovin kaukaa kärjestä.


A: 6 B: 2,4,5,3,9 C: 7,1


T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Kahdessa viimeisessä Jonnin Joutavan (9) edellä maalissa on ollut vain kova hevonen. Ville Pohjolan mielestä tamma on tosi pätkä nopea. Juoksun onnistuessa nyt viimeinenkään ohitus ei jää välttämättä tekemättä.


Arvoitukset Kauden aloituksissa Vinksahti (5) ei ole ollut heti kovin lähellä huippuvirettään. Kun vielä viime viikkojen jäiset kelit ovat haitanneet kovempaa ajoa, on lahjakkaan ruunan iskukyky aikalailla hämärän peitossa. Tätä selvästi vaativammissa seuroissa Aika-Sisu (7) ei ole riittänyt lähellekään voittokamppailua. Seinäjoen aika tavallisessa porukassa tehdyn esityksen perusteella pärjäämismahdollisuudet ovat tällaisessa porukassa ihan toista luokkaa. Toisaalta uran 84 starttia ovat tuottaneet vain kolme voittoa, ensimmäisenä maalissa oleminen ei ollut hieman tasavauhtiselle Aika-Sisulle ihan jokapäiväistä.


Arvailua juoksunkulusta Kisan useimmille osanottajille selkäjuoksu on ollut viime aikoina parempi vaihtoehto, joten kärkipaikasta ei tultane välttämättä näkemään erityisen aggressiivista kamppailua. Masun Vilkkeen (1)kaikki kolme tolppaa ovat tulleet saman kaavan mukaan, imureissu kärjen tuntumassa ja lyhyellä kirillä maalisuoralla kärkeen. Keulajuoksu ei ole Seinäjoen kakkossijaan tuottaneen esityksen nojalla Masun Vilkkeelle ehkä ihan optimaalisin vaihtoehto. Sellainen oriille saattaa olla kuitenkin tässä tulossa. Ykköseltä hyvin lähteväPetroli (2) voi hyvin saada asemat johtavan takaa. Meren Ritarille (3) reissu kärjessä kelpaisi, mutta sinne pääsy voi olla liian vaikeaa. Kaustisen tammikuun viiden hevosen tammalähdössä Corinan (4) eteni tuhannen jälkeen keulaan, ja piti lopussa muut vaivatta takanaan. Niko Jokelan mielestä hevonen on selvästi parempi ja yrittävämpi vapaalta radalta, joten noihin asemiin pyrittäneen. Johtoon pääsyynkin saattaa tarjoutua mahdollisuudet. Riitta Kero toivoi, ettei Vinksahti (5) olisi näin paussilta liian innokas lähtöön. Etukäteistaktiikka tuntui olevan aika maltillinen, eikä ruuna nähtäne ensimmäisenä kirissä ulkoradoilla. Suhteellisen verkkaisesti käynnistyvän Aika-Sisun (7) ajotaktiikka on aika vaikea arvailla, mutta jo ajoissakin saatetaan eteenpäin suunnata. Yksin paalultaan starttaava Jonnin Joutava (9) on hyvä lähtijä, jolle voi löytyä oikein makoisa lymypaikka kärjen tuntumasta. Päästessään aloittamaan kirinsä sopivista asemista, voi muiden aseet siihen vastaamiseen olla liian tylsät.


A: 9,1,7,4 B: 5,2,6 C: 3,8


T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas: Voitokkaan Credit Line (2) kausi käynnistyi Oulussa oikein lupaavalla esityksellä. Hevoselle on tässä juostavaa kierros enemmän kuin koskaan aiemmin kisatilanteessa, mutta tuosta ei ole haittaa vahvanoloiselle menijälle. Vaikka vastus on aiempaa kovempi ja rutinoidumpi, niin ykköseen vaikuttaisi olevan mainiot mahdollisuudet.


Yllättäjäehdokkaat Epävarma Up All Night (5) on ottanut laukkojen lomassa hyvin vauhtia. Jos ruuna pääsee ravilla liikkeelle ja saa selkäreissun, ei menetys Pasi Väisästä yllättäisi. Hieman yksitahtinen Vici America (3)on tullut yleensä sitkeästi perille asti. 3100 m matkan voisi kuvitella olevan sille selvää plussaa. Loppuselvittelyissä ruuna saattaa olla tässä aika korkeallakin.


Arvoitus Viime vuonna vastaavan kisan kaikki karsinnat ja loppukilpailun nimiinsä vieneelle Hollywood Hillsille (10) juostava matka pitäisi olla edellä mainitun perusteella melkoinen etu. Veli-Erkki Paavolan mukaan Kaustisen lämmittelyssä hyvältä tuntunut ori menetti lähdönuusinnoissa (oli vielä niissäkin mainionoloine) parhaan intonsa, ja esitys itse kisassa oli aika vaisu. Hollywood Hillsin iskukyky tähän kohtaan on nyt aika tavalla arvailujen varassa.


Arvailua juoksunkulusta Sopivalla reissulla tämänkin matkan jaksavalle Kicelle (1) on tarjolla suosikin selkä veturiksi. Credit Linelle (2) ovat käyneet vähän kaikenlaiset reissut. Ohjastaja voi päästä johtopaikalla nautiskelemaan hyvin toimivan, terävästi rytmiä vaihtavan ruunan rattailla lähdöstä maaliin asti. Vici Americalle (3) voltista matkaan pääseminen muilta kuin ykkösradalta on ollut vaikeaa, joten sillä on käynyt sen suhteen tässä tuurit. Mitenkään rakettina se ei varmaan nytkään liikkeelle pääse. Jos kärjen vauhti uhkaa päästä turhan verkkaiseksi, niin siinä tilanteessa Markus Pulkkinen saattaa mennä johtavan rinnalle vaatimaan vauhtia. Epävarmuuden takia Up All Nightin (5) roolia juoksun suhteen on hankala arvailla. Selkäjuoksua Pasi Väisänen valmennettavalleen toivoi. Janne Sorosen mielestä Sannu Mustang (7) jaksaa näinkin pitkän matkan, kunhan tamman saa mieleisensä reissun. Ailahtelevan oloinen Bluehouse's Power (9) tarvinnee maratonilla aiemman perusteella maltillisen ajotaktiikan. Viime vuonna Hollywood Hillsille (10) kävi tällä matkalla vähän kaikenlaiset juoksut, myös aika vaativat. Tempon mennessä turhan verkkaiseksi Veli-Erkki Paavola sanoi ajavansa eteenpäin. Viime esityksen perusteella on kuitenkin epävarmaa, miten hevonen tälle matkalle vaativan tuonkaltaisen taktiikan kestäisi.


A: 2 B: 3,10,7,5,9,1 C: 6


T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat: Filius Felix (10) oli viimeksi mukana tätä kertaa selvästi kovemmassa porukassa. Voittoa ajatellen kuski joutui nostamaan ruunan sisäradalta jo varhaisessa johtavan rinnalle. Reippaassa lopetuksessa Filius Felix ei pystynyt kamppailemaan ihan kärkisijoista. Vastus vaikuttaa kevyemmältä, ja selkäjuoksu käy hyvin, joten ykkösrahoihin voisi olla mahdollisuudet. Pitempään kunnossa olleen Snowline Cherryn (8) juoksu meni viimeksi muuten hyvissä merkeissä, mutta vapaata johtavan takaa ei lopussa löytynyt. Kovavireisen keulassa juosseen Mountain Hooliganin ohittaminen olisi voinut osoittautua mahdottomaksi, mutta kakkossijalle tamma olisi tilaa saadessaan todennäköisesti noussut. Hyvällä avaajalla satsattaneen kasista huolimatta lähtöön, ja juoksun onnistuessa ykköseen pitäisi olla saumat.


Yllättäjäehdokas / Arvoitus Like Buljonki (1) on ollut parhaimmillaan nopea avaaja, jolle keulapaikka on ollut selkeä etu. Tässä sillä on mahdollisuudet päästä mieliasemiinsa. Hevonen jouduttiin viime vuonna ruunaamaan. Myöhemmällä iällä tehtynä tuo operaatio vähentää joidenkin kilpailuhaluja. Like Buljonki ei ole vielä ruunana pystynyt suorittamaan entisellä tasollaan. Pirita Lukkarin mukaan talven hyvin sujuneissa treeneissä pirteänä ollut Like Buljonki on vielä tähän kisaan melkoinen kysymysmerkki.


Arvailua juoksunkulusta Like Buljonki (1) on pystynyt pitämään Oulussa sisäradalta keulat. Koko matkan johtoon on mahdollisuudet, jos tauolta palaajan vire on heti riittävä. Kakkonen on vain tavallisesti kiihtyvälle, kivan reissun kärjen tuntumassa tarvitsevalle Bianca Creekille (2) oiva alkuasema. Viime kerralla mentiin alku ja loppu kovaa, mikä on tälle hevoselle huono asia. Sopivalla vauhdinjaolla Bianca Creek saattaa pystyä nousemaan voittokamppailuun mukaan. Tasaisessa kunnossa jatkava Alfas Finans (3) voi asiallisena avaajana saada kivan reissun kärjen lähellä, jolloin totosijalle on mahdollisuuksia. Reippaasti lähtevälle Ramona Winille (7) on tarjoiltu nättejä juoksuja. Vaikka tamma jäi viimeksi lopussa ilman kiritiloja, niin taktiikan suhteen jatkettaneen yhä samoilla linjoilla. Niko Jokela aikoi taas päästää räväkästi kiihtyvän Snowline Cherryn (8)menemään. Sisäpuolelta jäi pari osanottajaa pois, ja johtopaikkakin saattaisi olla tarjolla. Tuo asema ei ole ollut tammalle aina hyvä vaihtoehto, ja selästä tammalla mieluimmin taas ajettaisiin. Paikka johtavan rinnalle osoittautui viime kerralla Filius Felixille (10) hieman liian vaativaksi. Nyt ruunalle on tulossa selkäreissu, joka voi olla pärjäämistä ajatellen Filius Felixille jopa parempi vaihtoehto.


A: 10,8,2,1 B: 3,7 C: 4,9,6


T4-systeemit


A: 6,2,4,5,3,9 (7,1) 9 (1,7) 2,3,10,7,5 (9,1) 10,2,1,3,7 (4,6) = 150 riviä

B: 6,2,4,5,3,9 (7,1) 9,1,7,5,2,6 (3,8) 2,3,10,7,5 (9,1) 10 (2,1) = 180 riviä


Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikkapelin tukipilari Tähän mennessä annettujen näyttöjen perusteella Youana Mesh (10) vaikuttaa porukan lupaavimmalta menijältä. Ravia mennessään tamman uskoisi nousevan viimeistään lopussa kärkikamppailuun mukaan.


Yllättäjäehdokas Hyvin auton takaa käynnistyvä Sly Cooper (4) voi saada mainiolta lähtöradalta oikein nätin imureissun sisäradalla kärjen lähellä. Jos startti vei viime kisaan tauolta palannutta ruunaa tarpeeksi eteenpäin, ei sijoittuminen troikkasijalle ole mahdottomuus.


Arvailua juoksunkulusta. Matala sarjamääritys ja amatöörilähtö vaikeuttavat merkittävästi juoksutapahtumien hahmottelua. Crush Hoss (1) on päässyt voltista kovaa liikkeelle. Auton takana ruuna on ollut kaksi kertaa. Ratoina ovat olleet 7 ja 8. Sieltä Crush Hoss ei ole ollut alun kärkikahinoissa mukana, mutta alkuun noin ulkoa ei ole välttämättä haluttu satsata. Uudesta valmennuksesta tässä aloittava ruuna on juossut koelähdössä ja kerran paikallisraveissa keulassa. Tässäkin tuota taktiikkaa saatetaan käyttää, jos tilaisuus tarjoutuu. Sly Cooper (4) on seurannut autoa aika tiiviisti. Ruuna oli tosi viime kisaan paussilta tosi tukkoisenoloinen, joten nättiä sisäratareissua vielä tavoiteltaneen. Ammattilaisten takana aika kivoja suorituksia tehnyt True Lance (5) ei ole aiemmin onnistunut ehkä liiankin tutun omistaja-valmentajan kanssa. Lähtökiihdytykseen hevosella ei ilmeisen laukkavaaran takia voi oikein panostaa. Kovaa avaava Raison Si Si (6) voisi syöksähtää alussa keulaan. Sama valjakko johti pari vuotta sitten Oulussa amatöörilähtöä, mutta tipahti viimeisellä 100 m aivan hännille. Sopiva selkä tarvittaneen varmaan mahdollisimman pitkään eteen. Seiskarata on epäedullinen lähtöpaikka startissa epävarmalle Manificanille (7).Asiallisesti kiihtyvällä Driverlanella (8) satsattaneen täältäkin alkuun, kun johtoon pääsyyn on saumoja. Takarivistä Youana Mesh (10) ei voi nyt käyttää yhtä avuaan, kovaa lähtönopeuttaan, ja tilanteen mukaan on nyt vain mentävä. Mukavaan kuntoon nousseen Short In Notes (11)rattailla saatetaan toivoa kiriin sopivaa veturia eteen.


A: 10 B: 3,11,8,6,7,5,4,1 C: 9


Muut lähdöt

  1. 7.Onni Dahlia – 3.Toukotähkä – 5.Likusteri – 2.Tätimusta (7.Siirivei)

  2. 7.Rue De Roi3.Sweet Tonight –1. Mr Maximus – 4.Hillbill Avenger

  3. 5.Valnes How Lovely – 6.Caddie Jo – 3.Amazone d'Inverne– 8.Intance Rich (2. Hit That)

  1. 2.Quiet Leader – 5.Flirt Fortuna – 3.Better Boost – 7.Going Ville (1.Loving You Deeply – 6.Say It)

  1. 2.Tuuliniemen Dennis – 3.Kuu-Minna – 4.Tupenrapina – 1.Nietos – 5.Sissi Sirkiä –6.Nuoralan Masa


(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen

Lisää vihjeitä ja kommentteja Äimäraution nettisivuilla www.oulunravit.fi