Vihjeitä Oulun maanantai-iltaan 16.4.

Vesa Varmasen kokoama valmentaja-/ Ohjastajakommenttipaketti. Kommentit ja vihjeet kaikkiin lähtöihin osoitteesta oulunravit.fi

T4-1 / LÄHTÖ 4

Pasi Väisänen, Absolut Artica (2) meni Joensuun kauden avauksessaan ihmeen hyvin, vaikka hokkikengät oli alla. Loppusuoralla tilaa saadessaan ruuna olisi voinut tosi korkealla tuloksissa. Bodenin hieman tahmea esitys oli ennakko-odotuksiin nähden pieni pettymys. Radalla piti määräyksen mukaan olla kengät alla. Pitkistä hokeista oli haittaa, ja kiristäkin tuli hieman tälle hieman liian pitkä. Tätä kisaa ajatellen yksi startti olisi olla alle, mutta hiittejä Absolut Arcticalla on kuitenkin päästy ottamaan ihan riittämiin. Kelien takia viimeistelyt tehtiin yhtä päivää aikaisemmin, eli perjantaina. Oikein onnistuneella juoksulla jopa finaalipaikka ja voitto voivat olla mahdollista saavuttaa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Asialliselle avaajalle haetaan tässä paikkaa johtavan takaa. Absolut Arctica kykeneekovankin matkavauhdin perästä tosi terävään lyhyeen kiriin.


Varustemuutokset: Kengät otetaan pois, mistä Absolut Arcticalle on etua. Jos finaaliin päästään niin siellä korvia voidaan kokeilla aukaista. Vielä tässä ne pysyvät tiukasti tukittuna.


Tuomas Pakkanen, Jos juoksu menee Absolut Arctican (2) kannalta oikein nappiin, niin se voi jopa kyetä kamppailemaan suorasta finaalipaikasta ja voitosta.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Nopea avaaja saanee tästä hyvän reissun kärjen takana.


Jukka-Pekka Kauhanen, Hyvän alkukauden tehnyt Oh My God S (4) ei ole tehnyt nyt yhtään huonoa esitystä. Vaikka ruuna on mennyt mainiosti myös hokit alla, niin ne eivät paranna sen suorituksia. On mielenkiintoista päästä ajamaan tällä nyt kesäbalanssissa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos hyvällä avaajalla päästään keulaan, niin kokeillaan ajaa.


Varustemuutokset: Lämmittelyt ratkaisevat lopullisesti sen, millä kengityksellä ajetaan. Olosuhteiden salliessa kaikki kengät otetaan pois, minkä uskon olevan tälle hyvä balanssi.


Mauri Jaara, Bodenissakolmatta alun kiertänyt ja tuon perästä johtavan rinnalla matkannut Staro Liberty (5)teki hyvä esityksen, ja vain kaksi paremman reissun saanutta tuli lopussa ohitse. Ruuna saattaisi kyetä tässä 15-tulokseen, ja silloin saavat muutkin juosta, jos aikovat tämän voittaa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Staro Of Liberty ei ole ollut vielä koskaan auton takana eturivissä, joten tarkkaa käsitystä hevosen lähtönopeudesta minulla ei ole. Porukka on pieni, ja katsotaan sitten miten juoksu lähtee muotoutumaan. Viimeinen kierros tullaan kuitenkin reipasta.


Varustemuutokset: Staro Of Libertyn pitäisi parantaa, kun hokkeja saadaan nyt pois.


T4-2 / LÄHTÖ 5

Juho Rahko, Meidän systeemien mukaan hevoset saadaan vasta starttien myötä vireeseen, eikä Aavan Sisua (1) ole tätä kisaa ajatellenennalta erikoisesti viritelty. Hyvä ajettava on tuntunut kotona otetuissa kyydeissä mainiolta, mutta kilpavauhdit voivat olla sitten ihan eri asia. Viime vuonna Aavan Sisulla oli keväällä jalkavamma, jonka takia se oli pitkään kävelytreeneissä. Tuon takia esitys kauden avauskisassa oli vaatimaton.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Ainakin viime vuonna Aavan Sisu lähti muiden mukana hyvin matkaan. Tällä on useimmin ajettu selästä. Viime vuonna tammalla ajettiin kerran loppumatka keulasta, minkä perusteella johtopaikkakin tuntuu tälle sopivalta. Parhaimmillaan Aavan Sisu on kirinyt loppua hyvin, mutta mikään oikein kiertäjä se ei ole. Tamma onkin pärjännyt paremmin, kun juoksupaikka on ollut lähellä kärkeä, ja tämä lähtörata on hevoselle sopiva.


Varustemuutokset: Vielä hokat alla ollut Aavan Sisu vaihdetaan starttiin kesäkenkään.


Mauri Jaara, Hyviä juoksuja viimeaikoina tehneellä Pikku-Arvolle (2) ei kakkosradan lähtöpaikasta ole haittaa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Pikku-Arvolla voi tarvittaessa ajaa myös keulasta.


Mauri Jaara, Jo viime vuonna väläytellyt Suviprinssi (12) teki Rovaniemen kauden avauksessaan hyvän juoksun.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvävauhtikestävyyden omaava vahva Suviprinssi pystyy tekemään pitemmänkin kirin. Ruunalla voi vähän ajaa sen mukaan, miten juoksu lähtee menemään.T4-3 / LÄHTÖ 6/PD-1

Janne Lukkari, Vakavan loukkaantuminen Atlas Bibo (2) saatiin jälleen tolpilleen, ja seteki Ylivieskan kokeessa asiallisen toisenkierroksen. Terveydentila on ollut nyt ennen ja jälkeen koelähtöä hyvä. Katsotaan tässä, miten Atlas Bibo parantaa tuosta viime esityksestään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva, kun Atlas Bibo on jo valmiiksi toisella radalla. Tarkoitus olisi, että ruuna saisi vielä tässä nätin reissun. Kuski saa ajaa sen mukaan, miltä hevonen hänen käteensä tuntuu.


Varustemuutokset: Hokkeja pienennetään.


Mauri Jaara, Pitkältätauolta paluuta tekevä Atlas Bibo (2) ei ollutvielä Ylivieskankokeessaihan parhaimmillaan.Tuon esityksen perusteella se tarvinnee startteja alle.


Marko Hakkarainen, Viimeksi hyvän esityksen tehneen Take Me With Youn (4) kunnossa ei ole varmaan tapahtunut muutosta, mutta heikkojen treenikelien takia reippaampaa ajoa tarvinneen ruuna vire on pieni arvoitus. Take Me With You on hyvä hevonen, jolta näiden sarjojen osanottajat ei ole yleensä juosseet karkuun.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Take Me With Youlla on paljon huonoja lähtöpaikkoja, joten sen starttinopeudesta ei minulla ei ole ihan tarkkaa käsitystä. Ruuna menee paikalta kuin paikalta. Jos kärkipäähän päästään, niin sieltä ajetaan.


Varustemuutokset: Take Me With Youlla ajettiin viimeksi kokolapuilla. Niillä se olihirmuterävänoloinen. Kokolaput silmillään se voi päästä liukkaammin matkaankin. Sama varuste on taas käytössä.


Mauri Jaara, Hyvän juoksun tarvitseva Also Starring (6) teki Bodenissa takapareista asiallisen esityksen ja kirin ilman selkää.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaasti lähdetään. Jos Also Starring ei jää painamaan liikaa ohjille, niin selkäjuoksua yritän sille tässä tarjota.


Varustemuutokset: Also Starringia hyödyttää, kun siltä saadaan nyt hokkeja pois alta.


Pasi Väisänen, Kolme viikkoasitten kovan kaverin kanssa otetussa reippaassa hiitissä Boulder Luke (9) meni ihan asiallisesti. Viikolla ajetussa hiitissä hokkikengässä käsijarru päällä menevä ruuna suoritti vain sen mitä treenikumppani, eli ei oikein minkäänlaista vauhtia. Uskoisin paikkojen olevan kuitenkin auki. Boulder Look ei ole missään tapauksessa vielä viimekesäisessä huippukunnossa. Lähtöpaikka on tähän tilanteeseen oikein sopiva. Sijoitus neljän sakissa tyydyttäisi, mutta ei voittokaan saa yllättää.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Ajotaktiikka ratkeaa paljolti sen mukaan, miltä hevonen tuntuu alleajossa. Positiivisessa tapauksessa eteenpäin ajaminenkin on mahdollista


Varustemuutokset: Boulder Lukekilpaileejälleenjenkit takana ja ilman kenkiä, mistä sille on suuri hyöty.


Tuomas Pakkanen, On vaikea tietää, mihin Boulder Lucky (9) pitkältä tauolta heti pystyy.


Janne Lukkari, Ambrogio (12) ei saanut Kuopiossa toivottua juoksua. Tehtävästä takapareissa matkanneelle ruunalle tuli mahdoton, kun kärki tuli toisen kierroksen kovaa. Tuo tauolta paluukisa meni vähän hiitin ajoksi. Viime viikolla treenaaminen huonojen kelin takia oli vaikea. Tällä viikolla olemme päässeet ajamaan jo hieman paremmin. Treenien perusteella Ambrogiolla pitäisi olla edelleen kaikki mallillaan. Näin hankalalta lähtöpaikalta pärjäämistä on vaikea kovin tarkasti lähteä ennustamaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Radalta 12 on hankala saada hyvää reissua. Kuski saa ajaa kuten hän parhaaksi katsoo.


Varustemuutokset: Hokit ovat Ambrogiolle jonkinlainen haitta.Edestä ne otetaan pois, ja takaa niitä lyhennetään mahdollisimman paljon. Tuosta pitäisi olla tälle hyötyä.


T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Ari Aatsinki, Hyvän treenitalvenansiosta olemme päässeet päästy treenaamaan hevosia vähän liiankin paljon. Kovaa ei ole kuitenkaan ajettu ollenkaan, joten siihen nähden Titan Nordique (1) teki Bodenissa tosi hyvä esityksen. Titan Nordique mennee starttien myötä eteenpäin. Kolmen sakkiin pitäisi olla mahdollisuuksia, eikä voittokaan tunnu ihan mahdottomuudelta.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Takasuoralla kiihdytysmatka on lyhyt. Jos startti kuitenkin onnistuu jollakin lailla, niin ihan kohtuudella hevosen pitäisi tästäkin matkaan päästä. Uskoisin selkäjuoksun olevan Titan Nordiquelle paras vaihtoehto.


Varustemuutokset: Titan Nordiquella on ollut vielä pienet hokit alla, ja tuolla kengityksellä edelleen ajettaneen.


Kaj Sundholm, Strait Ironin (2) talviharjoittelu sujui hyvin. Helmikuussa Ylivieskassa hevonen ei ottanut hokeilla kunnolla vauhtia, vaikka paineita olisi ollut. Huonojen harjoitusolosuhteiden takia kovempaa ajoa ei ole päästy pariin viikkoon tekemään. Viime tiistaina oli tarkoitus käydä harjoitusraveissa tätä kisaa ajatellen, mutta ne jouduttiin perumaan. Lauantaina pääsin ottamaan lyhyen pätkän juosten, ja hevonen otti vauhtia paremmin kuin mitä se jääkeleille teki. Kun Ylivieskan jälkeen ruuna polkaisi hieman kannalleenkin, niin voi olla, että myös viime vuonna startteja alleen tarvinnut Strait Ironin ei ole vielä tähän kisaan ihan parhaimmillaan. Pehmeästä kelistäkään ei ole tälle haittaa, kunhan se pääsee vain juoksemaan kesäradalla.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Normaalisti kovaa avaavalle Strait Iron lähtöpaikka on hyvä. Vaikka ruuna on tullut vähän mistä vaan, niin mieluimmin keulasta tai selästä tässä ajaisin.


Varustemuutokset: Hokit saadaan pois, mistä on hyötyä. Kotona kelit ovat vielä sellaiset, etten ala vaihtamaan hevosta kesäbalanssiin. Tuolla seikalla ei ole Strait Ironille isoa merkitystä.


Tuomas Pakkanen, Dreaming Bluesilta (6) tippui viimeksi loppusuoran alussa kenkä. Jäisellä alustalla se haittaisi menoa, ja yksi vastustaja pääsi varmaan tuon takia lopussa rinnalle. Tamma ei ole vielä ihan huippuiskussa. Hyvissä olosuhteissa Dreaming Blues voisi kyetä nykyvireessä tällä matkalla 14-tulokseen.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovaa koetetaan matkaan lähteä ja katsotaan minne päästään. Jos keulat saadaan, niin sieltä yritetään ajaa.


Varustemuutokset: Kengät otetaan pois, mikä auttaa Dreaming Bluesia.


Jukka-Pekka Kauhanen, Ride Elisa (7) oli pitkältä tauolta Kuopiossa ylimenevä. Tamma painoi liikaa ohjille sekä esittelyn ja startin välissä että auton takana.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin avaavalla Ride Elisalla on ajettava täältäkin hieman eteenpäin. Se on sitten vähän tuurissaan, että mihin paikkaan parijonossa satutaan pääsemään.


Mauri Jaara, Anaheim Kemp (9) on suorittanutkaudenavauskisoissaan siihen nähden ihan hyvin, että se on kilpaillut niissä vielä hokit alla. Tuo balanssi on isot liikkeet omaavalle ruunalla jonkinlainen miinus.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Tältä paikalta on tulossa selkäreissu, mikä sekin käy Anaheim Kempille mainiosti.


Varustemuutokset: Anaheim Kempiltä riisutaan kaikki kengät pois, mistä on sille selkeästi hyötyä.


Kaj Sundholm, Lionalla (12) on päästy kotona ajamaan pikkuisen paremmin kuin Starit Ironilla. Itse olen viimeksi istunut tamman takana Ylivieskassa, joten aivan tarkkaa käsitystä tamman tämän hetken tilanteesta minulla ei ole. Pieni ketterä hevonen on ollut yleensä heti tauolta aika valmiissa kunnossa. Totoon Lionan on ollut viime aikoina vaikea riittää, ja näistä alkuasemista jo rahasijaan oltaisiin varmaan aika tyytyväisiä.


Varustemuutokset: Käytettävästä balanssista minulle ei ole tietoa. Tältä lähtöpaikalta kenkiä tuskin aletaan riisumaan, vaikka siitä olisi Lionalle etua.