Mitä ravihevosen omistaminen maksaa?

Raviliiga tarjoaa mahdollisuuden päästä pienellä panoksella seuraamaan varsan matkaa kilpahevoseksi. Jokainen osakas maksaa 100 euron suuruisen osuusmaksun, ja tällä katetaan hevosen hankinta, eläminen ja kilpailu-ura nelivuotiskauden loppuun. Raviliigan sääntöihin kuuluu, että osakkaille ei tule mitään muita kuluja alkupanostuksen lisäksi.
Vuonna 2013 alkaneen Raviliigan voitti Jokimaan Stone Capes Olive, joka kilpaili menestyksekkäästi useissa ikäluokkakilpailuissa. Kuvassa se valmistautuu ikäluokan isoimpaan kolmevuotiskilpailuun, Kriteriumin finaaliin. Tuloksena oli viides sija ja 7.500 euroa palkintorahaa. Kuva: Marja Peltonen

Raviliigassa rahojen käyttöä valvoo kimpan edustajisto, ja kerran vuodessa kimppa kokoontuu vuosikokoukseen, jossa käydään läpi mm. talousasiat. Halutessaan osakkailla on myös mahdollisuus tutustua kimpan tositteisiin ja tiliotteisiin.

Raviliiga on siis helppoa ja huoletonta omistamista myös raha-asioiden suhteen. Tässä tekstissä käydään tarkemmin läpi omistamisen kustannuksia.


Valmennusmaksu: Hevosen valmentaja laskuttaa kuukausittain hevosen valmennuksesta ja ylläpidosta valmennussopimuksessa määritellyn maksun. Yleensä summa on noin tuhat euroa kuukaudessa, tai hiukan enemmän aina puoleentoista tuhanteen euroon asti. 24% summasta on arvonlisäveroa. Veron lisäksi summa kattaa hevosen ruokinnan, kuivikkeet, rakennusten vuokran tai lyhennykset, työntekijöiden palkat, valmentajan oman palkan ja paljon muita juoksevia kuluja. Suomen Ravivalmentajat Ry:n sivuilla on hyvä erittely siitä, mistä valmennusmaksu muodostuu. Käy tutustumassa laskelmaan täällä. Valmennusmaksun yhteydessä laskutetaan mahdolliset kuljetukset, erikoiskengitykset ja -hoidot, jotka eivät kuulu valmennusmaksuun. Kuljetuksista kertyy kilpaileville hevosille helposti useamman sadan euron kulut kuukaudessa, lisäksi ajopalkkiot ja mahdollinen starttiraha laskutetaan yleensä valmennusmaksun yhteydessä.

Ennakkomaksulliset kilpailut: Raviurheiluun kuuluu useita niin sanottuja ennakkomaksullisia kilpailuja. Näihin kilpailuihin kasvattajat ja omistajat maksavat varsoja mukaan erissä, ja ilmoittautumismaksut käytetään kilpailujen palkintoihin. Ennakkomaksukilpailujen maksuaikatauluun voi käydä tutustumassa täällä. Ennakkomaksukilpailuihin kuuluu useita klassisia ikäluokkakilpailuja, ja niille tyypillistä on, että palkinnot ovat moninkertaisia tavallisiin ravikilpailuihin verrattuna. Vain oikein hyvät hevoset, ikäluokkiensa parhaat, menestyvät näissä kilpailuissa. Toisaalta lähes kaikki omistajat haaveilevat ikäluokkakilpailujen menestyksestä ja yhdessä tällaisessa kilpailussa onnistuminen voi kasvattaa hevosen voittosummaa merkittävästi, joten hevosia maksetaan näihin kilpailuihin runsaasti mukaan. Ilmoittautumisesta maksettavat summat vaihtelevat sen mukaan, mikä kilpailu on kyseessä ja mikä sen ykköspalkinto on, mutta yhteensä maksut kohoavaat useampaan tuhanteen euroon, kun kaikkien kilpailujen kaikki erät lasketaan mukaan.


Eläinlääkärikulut: Kulut vaihtelevat todella paljon. Jos hevonen on koko uransa oikein terve, niin parhaassa tapauksessa siitä tarvitsee maksaa vain loishäätö- ja rokotuslaskuja vuosittain ja muutama hammashoito sekä terveystarkastus. Kilpahevosen kyseessä ollessa summat kuitenkin nousevat herkästi, sillä aivan kuten ihmisurheilijoillakin, on ennaltaehkäisevä terveydenhuolto erittäin tärkeää. Eli vaikka hevosessa ei olisi mitään isoa vikaa, pitää eläinlääkärin hoitoihin varata muutama tuhat euroa vuodessa. Summa saattaa myös nousta huomattavasti korkeammaksi, mikäli hevonen sairastuu ja vaatii hoitoa.

Vakuutus: Vakuutusmaksut riippuvat hevosen vakuutusmäärästä. Yleensä hevonen vakuutetaan ostohinnastaan, ja lisäksi sille otetaan vastuuvakuutus ja eläinlääkärikuluvakuutus, jolla pystyy hiukan kompensoimaan yllättäviä eläinlääkärikuluja, vaikka esimerkiksi jalkavammoja ei ravihevosilla korvata.

Muut kulut: Lisäksi hevosenomistajan on varauduttava useisiin muihin kuluihin. Joka vuosi kilpailevasta hevosesta on maksettava kilpailuoikeusmaksu Suomen Hippokselle, omistajan on maksettava omistajalisenssi, pankkikuluja tulee jonkin verran kuukausittain, ohjastajalle tulee maksaa ajopalkkio ja mahdollinen starttiraha, hoitajalle mahdollisesti valjastusraha ja kimpanvetäjälle maksetaan korvausta hevosen asioiden hoidosta. Hevonen voi tarvita myös muuta hoitoa kuin eläinlääkärin tekemää: hierontaa, fysioterapiaa, vesikävelyä… Ravihevonen on huippu-urheilija ja sitä myös hoidetaan sen mukaisesti.

Valmentajapalkkio: Ravihevonen voi hyvässä tapauksessa tienata osan tai kaikki kuluistaan takaisin kilpailemalla menestyksekkäästi. Hevosen menoja ja tuloja vertaillessa kannattaa muistaa, että 15% voittosummasta tilitetään yleisesti valmentajalle valmentajapalkkiona.

Kokonaisuus: No mitä nämä summat nyt sitten konkreettisesti tarkoittavat? Olen vuosien saatossa vetänyt useita kimppahevosia, ja kaikista on tehty tarkat kirjanpidot. Nelivuotiskauden loppuun mennessä ravihevosen omistamisen kulut ovat karkeasti ottaen noin 65.000 € + hevosen ostohinta. Vaihtelua suuntaan tai toiseen tulee tietysti sen mukaan, minkähintaisella valmentajalla hevosta pidetään, kuinka paljon sitä hoidetaan eläinlääkärillä, kuinka paljon kuljetuksia tulee jne. Summassa on mukana myös kilpailukuluja, eli starttirahoja, ajopalkkioita ja valjastusrahaa.

Eli paljonko hevosen sitten pitäisi tienata päästäkseen omilleen? 65.000 euron kuluihin lisätään raviliigahevosen ostohinta, joka oli maksimissaan 16.000€ + verot + kulut eli noin 20.000€. Lisäksi otetaan huomioon valmentajan palkkio, 15% voittosummasta. Näin ollen hevosen pitäisi tienata radoilta nelivuotiskauden loppuun mennessä n.98.000 euroa, jotta se olisi kuitannut kaikki kulunsa.


Todella harva hevonen pääsee tähän, voiton tuottamisesta puhumattakaan. Raha ei olekaan ensisijainen syy omistaa ravihevosta, ei edes toissijainen. Tärkeintä on hevosen tuottamat elämykset ja mahdollisuus päästä lähelle upeaa eläintä ja sen elämää. Ravihevosen uran seuraaminen antaa elämyksiä, joihin mikään toinen laji ei pysty. Kimppaomistaminen moninkertaistaa ravihevosen omistamisen ilon ja puolittaa pettymykset, sekä tarjoaa edullisemman tavan päästä mukaan ravihevosen omistamisen maailmaan. Kimppoja voi olla minkäkokoisia vaan, lähtien kahden kaveruksen yhteisomistuksesta päättyen satojen omistajien kimppoihin. Raviliigassa mukaan pääsee kertamaksulla, eikä muita kustannuksia tule. Sen takia se on erinomainen tapa päästä mukaan ravien maailmaan ja tutustua hevosenomistamiseen. Raviliigaosuus sopii myös lahjaksi, sillä lahjansaajalle ei tule omistamisesta kuluja.

Johanna Heinonen
kirjoittaja toimii useiden kimppojen vetäjänä ja raviliigassa Raviliiga Pelicansin kipparina