Raviurheilua eri tasoilla

Raveissa kilpaillaan monella tasolla. Ravivuoden huipputapahtumat ovat Kuninkuusravien lisäksi kansainväliset suurkilpailut Finlandia-ajo, Kymi Grand Prix, St Michel ja Seinäjoki-Race ja Nordic King.


Muita vuoden päätapahtumia ovat erilaiset kasvattajakilpailut, joihin hevoset ilmoitetaan jo varsana ja joihin maksetaan näistä ilmoittaumismaksuja. Ilmoittautumismaksut luovat pohjan näiden kasvattajakilpailuiksi kutsuttujen lähtöjen suurille palkinnoille.

Suur-Hollola-Ajon ensimmäinen palkinto on 100 000 euroa ja Derbyn voittaja palkitaan 125 000 eurolla.

Suurimpien tapahtumien lisäksi ympäri vuoden ajetaan suurkilpailuja, eli lähtöjä joiden ensimmäinen palkinto on vähintään 10 000 euroa.


Kilpailutoiminnan varsinaisen rungon muodostavat TotoTV-ravit, joita järjestetään läpi vuoden pääradalla Vermossa ja 20 maakuntaradalla ympäri Suomen.


Kesällä lisämausteen kilpailutoimintaan tuovat kesäravit. Kesäraveissa on perinteisesti paljon yleisöä ja hyvä tunnelma, paikalle tullaan kannattamaan oman paikkakunnan urheilijoita sekä nauttimaan kesätapahtuman jäljittelemättömästä tunnelmasta.


Kaikkiin TotoTV-raveihin ja kesäraveihin on mahdollista pelata Toto-pelejä paikanpäällä, internetissä ja etäpelipisteissä.


Seuraava kilpailutaso on paikallisravit. Niissä ei ole pelimahdollisuutta, mutta osallistujille maksetaan rahapalkintoja. Hevoset ovat usein aloittelevia, ja ohjastajatkin useammin harrastelijoita kuin ammattilaisia. Kilpailijat saapuvat paikalle yleensä lähialueelta. Paikallisraveja järjestetään jonkun verran myös talvisin, paikkana voi olla vaikkapa järven jäälle aurattu kavioura. Lisäksi järjestetään erilaisia harjoitusraveja, joissa ei makseta rahapalkintoja.


Raveissa ajettavien lähtöjen määrä vaihtelee ravien luonteen mukaisesti. Arkisin aloitetaan yleensä klo 18, viikonloppuisin alkamisajat vaihtelevat klo 12 ja 18 välillä. Lisäksi ajetaan lounasraveja, jotka järjestetään arkipäivisin klo 12 alkaen. Yleensä 10 lähdön ravit kestävät 2,5 - 3 tuntia. Raveissa on hyvin aikaa vaikkapa ruokailla lähtöjen välissä tai vierailla tallialueella.


Poniravit ja ponilähdöt ovat tärkeä osa raviurheilun nuorisotoimintaa.