Seppo Sarkola – ratavalmentajana Teivossa vuodesta 1976 lähtien

Teivossa juhlitaan pyöreitä vuosia. Teivoon kuuluu erottamattomasti Seppo Sarkola. Seppo on tallinmäen ainoa alkuperäinen valmentaja ja edelleen tänäkin päivänä hänen tukikohtanaan toimii sama talliyksikkö, jossa hän aloitti yli 40 vuotta sitten – varmasti eräänlainen Suomen ennätys omassa lajissaan.
Seppo Sarkola

Seppo Sarkola (s. 1947) on kuulunut erottamattomana osana Teivon ”kalustoon” jo yli 40 vuoden ajan. Sarkola aloitti ratavalmentajana Teivossa – tai Lamminpäässä, kuten vielä 1970-luvun lopulla puhuttiin – jo helmikuussa 1976, muutamaa kuukautta ennen raviradan varsinaisia avajaisia.

Ennen Teivoon muuttoaan Sarkola ennätti työskennellä valmentajana muun muassa Tampereen vanhalla Hippoksella sekä tunnetun tamperelaisen kuljetus- ja maansiirtoyrittäjän Aimo Sulinin palveluksessa tämän talleilla Tampereen Multisillassa.

Seppo Sarkola on tallinmäen ainoa alkuperäinen valmentaja ja edelleen tänäkin päivänä hänen tukikohtanaan toimii sama talliyksikkö, jossa hän aloitti yli 40 vuotta sitten – varmasti eräänlainen Suomen ennätys omassa lajissaan.

Ahkeralle valmentajalle on myös vuosien saatossa kertynyt lukematon määrä kilometrejä Teivon kaviouralla. Tarkkaa arviota on vaikeata esittää, mutta varmasti voidaan puhua sadoista tuhansista kilometreistä hevosen kyydissä. Jälleen voidaan puhua eräänlaisista ennätyksistä. Sarkola eittämättä tuntee Teivon kaviouran jokaisen kohdan paremmin kuin kukaan muu.

Ahkeruus on tuonut myös menestystä. Seppo Sarkolan valmennuksessa on ollut lukematon määrä huippuhevosia. Jo vanhalla Hippoksella Sarkola voitti Kriteriumin Miss Nibsillä. Periyttäjävalioksi noussut tamma Marine juoksi useita ykkössijoja ja myöhemmin Marinen poika Turo voitti Sarkolalle niin Derbyn kuin Suurmestaruuden. Simo Sukkelalla Seppo Sarkola osallistui vastaavasti kolmasti Kuninkuusraveihin 1990-luvulla.

Tamperelaisen Sandbergin perheen omistamalla Monster Of Speedillä Sarkola voitti oriin kilpailu-uran ensimmäiset 19 lähtöä – kirkkaimpana kruununa Kriteriumin ykkössija Teivossa syksyllä 1995.

Otsikkohevosia onkin riittänyt Sarkolalla jokaiselle Teivon vuosikymmenelle. Tallin ykköshevosena on tällä hetkellä Suur-Hollola- voittaja ja harvoihin 1.20- rajan alittaneisiin suomenhevosiin lukeutuva Hullumies. Tallikaveri Frankker on myös matkalla kohti suomenhevoseliittiä, joten Seppo Sarkola nähtäneen tulevaisuudessakin nimiajojen voittajaseremonioissa.

Ohjastajana Seppo Sarkola on ajanut urallaan yli 19 200 lähtöä. Sarkola liittyi arvostettuun 1000. voiton klubiin vuonna 1987 ja tällä hetkellä ykkössijojen lukumäärä on 2247. Kaiken kaikkiaan Seppo Sarkola on ajanut hevosenomistajille palkintorahoja lähes neljän miljoonan euron edestä.

Teksti: Mikko Korpela

http://www.teivo.fi

Tämä mies on kiertänyt Teivon ravirataa enemmän kuin kukaan muu.Kuva: Teivon ravikeskus