Kahden Kriteriumin sankarit perjantaina Turun raveissa

Kolmevuotiaat varsalahjakkuudet taistelevat Metsämäessä paikoista Kasvattajakruunu -finaaleihin.
Callela Eliza

Turussa ravataan perjantai-iltana klo 18 alkaen mielenkiintoiset kisat. Illan päälähtöinä ovat kolmivuotiaiden Kasvattajakruunun välierät, jotka juostaan erikseen oriille ja ruunille sekä tammoille. Molempiin finaaleihin pääsee kaksi parasta.

Ikäluokan kerma on koolla, sillä Kriterium-voittaja Callela Leonard ja Tammakriteriumin sankaritar Callela Eliza ovat mukana. Molempia suurkilpailuvoittajia valmentaa Markku Nieminen ja ne omistaa Raq Team Oy eli pitkäaikainen hevosenomistaja Rauno Asonen.

Kriterium-voittaja Callela Leonard on Kasvattajakruunu-välierän (lähtö 6) selvä ennakkosuosikki, vaikka viime kisassa kuukausi sitten Seinäjoella se oli normaali vaisumpi.

”Ajoin itse viime startin ja se meni oikein huonosti. Arvelin ensin hevosen kaipaavan Jukkaa (Torvinen) kyytiinsä, mutta se paljastuikin kipeäksi ja siksi jätettiin Kymenlaakso-ajon väliin”, valmentaja Markku Nieminen selvittää.

”Maanantaina sillä ajettiin reippaampaa yhdessä Golda Parisin kanssa ja hevonen tuntui oikein hyvältä. Sen kanssa lähdetään erittäin hyvin odotuksin matkaan.”

Elokuussa Tammakriteriumin voittanut Callela Eliza on kenties vielä suurempi ennakkosuosikki tammojen Kasvattajakruunu-välierässä. Tamma kävi vajaat kaksi viikkoa sitten kilpailemassa Eskilstunassa Breeders’ Crown-finaalissa, missä se ylsi huonolta lähtöpaikalta seitsemänneksi.

”Tamma teki 12-radalta hyvän esityksen, sillä se kiersi viimeisen kierroksen kolmatta ja osin neljättä rataa pitkin. Reissun jälkeen hevonen sai olla viikon verran rauhassa, mutta tiistaina ajettiin normaalit viimeistelyt”, Nieminen kertoo.

Kahdeksan hevosen Kasvattajakruunu-välierässä Callela Eliza kiihdyttää sisäradan paikalta ja siltä odotetaan koko matkan johtoa. Kovin kanto kaskessa lienee viime lauantaina Kymenlaakso-ajon voittanut Free Me.

”Kausi on ollut pitkä ja voi tietenkin alkaa näkyä, mutta kyllä Callela Elizalta pitää odottaa tässä paljon”, lauantaina 60-vuotispäiviään viettävä Nieminen uskoo.

Markku Niemisen kommentit muista tallin Kasvattajakruunu-kandidaateista

Lähtö 2/ 2 Golda Paris: ”Tammalla oli kurkunpäätulehdus, minkä takia se hiukan väsähti viime startissaan. Kaikki on nyt sen puolesta kunnossa. Sillä ajettiin maanantaina Callela Leonardin kanssa ihan reippaat viimeistelyt rinta rinnan. Kyllä Golda Parisin pitäisi tuossa lähdössä kolmen joukkoon pystyä.”

Lähtö 5/ 1 Por Nie Rock: ”Kymenlaakso-ajon finaalissa hevonen meni 15,2-tuloksen, mutta takamatkalta ei vain ollut mahdollisuuksia parempaan. Por Nie Rock on nostanut tasoaan viidessä viime startissa ihan oleellisesti. Hyvältä paikalta se saa sisäratajuoksun ja pystyy lopettamaan terävästi. Se on sopinut hyvin Moilasen Akun ajokiksi ja tässä lähdössä se on tallin ykköshevonen.”

Lähtö 5/ 4 Jugador: ”Hevosella on erittäin hyvä jakso, kun se vain malttaa ravata. Vauhdit ovat kuitenkin rajalliset ja on vaikea sanoa, kuinka korkealle se riittää tällaisessa lähdössä. Jugador on vahva hevonen ja kehittyy varmasti ensi vuodeksi.”

Lähtö 5/ 9 Stonecapes Pablo:
”Kymenlaakso-ajon finaalissa ori oli vähän jumissa ja näytti hyvältä. Jonkun sijan parempaan se olisi varmaan pystynyt, jos olisi päässyt tulemaan vapaasti. Lähtöpaikka on nyt hyvä ja tuosta se varmaan kamppailee finaalipaikasta.”

Lähtö 6/ 2 Empire Shark: Ruuna näytti viimeksi ihan voittajalta, mutta ravi vain mureni ja lopulta tuli laukka. Empire Shark on vähän erikoinen hevonen, joka menee jonkin verran vinossa. Maanantain viimeistelyissä se kyllä ravasi hyvin. Vaikea sen kanssa on kuitenkaan pullistella etukäteen, kun alla on floppistartti.”

Kolmivuotiaiden tammojen Kasvattajakruunu-välierät ovat Turun ravien lähdöt 2 ja 3. Oriiden ja ruunien välierät juostaan lähtöinä 5 ja 6.

www.turunhippos.fi

Callela Leonard