Costello ykkönen, mutta Välähdys vaanii

Vuoden kolmannessa Kuninkuusravirankingissa alkaa keula kiskoa eroa muihin. Orien rankingia koko vuoden hallinnut Costello on edelleen ykkönen 58 pisteellä, mutta niskaan hengittävät kautensa kahdella vakuuttavalla startilla aloittanut Välähdys, 51 pistettä, ja Kultaloimen sankari Tähen Toivomus, 54 pistettä. Neljättä sijaa pitää hallussaan A.T. Veeti selvästi kärkikolmikon takana 41 pisteellä. Viime kesästä lähtien starttaamattomana ollut Jokivarren Kunkku putosi rankinginlaatijoiden listoilta taustavoimien ilmoitettua, että eivät tähtää Lahteen.

Tammojen rankingkuningatar on tänä vuonna laukattomissa starteissaan erehtymätöntä työtä tehnyt Juliette Lax. Sillä on seitsemän voittoa kahdeksasta startista, ja kaikki raatilaiset palkitsivat sen tälläkin kertaa täysin pistein. Juliette Laxin takana tilanne on säilynyt muuttumattomana. Toisena on Huimariina 54 pisteellä ja kolmantena Akaasia 48 pisteellä. Suurin muutos kuukauden takaiseen rankingiin on Saaga S:n kilpauran loppuminen. Kolminkertainen ravikuningatar on siirtynyt siitokseen ja pudonnut myös rankinginlaatijoiden listoilta.


Kuninkuusravirankingin laatii sitä varten koottu, vuosittain vaihtuva raati. Tänä vuonna raatiin kuuluvat kengitysseppä ja kuninkaallisten hoitaja Maija Ala-Vannesluoma, raviääni Jere Törmänen, Etelä-Suomen Hevosjalostusliiton puheenjohtaja ja suomenhevoskasvattaja Antti Karhila, ravitoimittaja Harri Lind sekä Jokimaan kilpailusihteeri Petri Virtanen.


Kukin raatilaisista on listannut mielestään 12 parasta tammaa ja oriitta. Listan ykkönen saa 12 pistettä, kakkonen 11 pistettä ja niin edelleen. Hevosten yhteispistemäärä on laskettu kunkin raatilaisen asettaman listasijoituksen mukaan. Maksimipistemäärä on 60 pistettä. Ranking on spekulatiivinen, eikä sido lopullisia valintoja tekevää kuninkuusravien päätoimikuntaa.

Lahden Jokimaan Kuninkuusravit ovat kahden kuukauden päässä, ja spekulaatiot hevosten ympärillä kiihtyvät. Seuraavat kuninkuusravirankingit ilmestyvät 26.6. ja 17.7. Päätoimikunta valitsee osallistujat keskiviikkona 24.7.2019.

Kuninkuusravit ravataan Lahdessa 2.-4.8.2019.