Costello on Nordic King!

Keskikesän suurimmat juhlat vietetään lauantai-iltana Costellon tiimissä. Yhdeksänvuotias ori ravasi radalta kaksi Nordic King -kilpailun voittajaksi ajalla 19,3a. Tulos on samalla Powerparkin uusi kylmäveristen rataennätys mailin matkalla. Tiukan vastuksen tarjonneet Välähdys ja ruotsalainen Månprinsen A.M. tulivat toiseksi ja kolmanneksi. 50 000 euron palkintorahat matkaavat Orimattilaan.

Cotello venytti maaliin ennen Välähdystä.

Nordic Kingin -kilpailu ajettiin tänä vuonna ilman karsintaa. Lähtökiihdytyksessä viidenneltä radalta lähtenyt Lome Brage yritti ottaa keulat, mutta ykkösradalta lähtenyt Välähdys ei niitä luovuttanut. Kaksikko irtautui muusta joukosta kamppaillessaan ensimmäiset 500m aikaan 18,0. Vauhdin hieman tasaantuessa Costello nousi Välähdyksen rinnalle ja lopulta ohi loppusuoralla. Kolmatta rataa kiertänyt Månprinsen A.M. kiri lopussa nopeiten, mutta ehti vasta kolmanneksi.

-Runttasivat alkua niin kovasti, että ajattelin meidän pääsevän helpommin ohi myöhemmin. Viimeinen takasuora ajettiin sitten tosi lujaa. Hyviä hevosia minulla on ollut ajettavana, mutta ei tällaista, joka menee voitosta voittoon. On hieno tunne voittaa tällainen lähtö, sanoi Costelloa ohjastanut Risto Tupamäki kilpailun lehdistötilaisuudessa.

-Asetan tämän todella korkealle saavutuksissani. Kansainvälisiä kisoja ei olla vielä Costellon kanssa kierretty, joten täällä on siksikin tosi hieno olla mukana. Päästin kyllä sellaisen Tarzanin karjahduksen, että onneksi kaikki linnut on jo pesineet. Muuten olisi saattanut tulla vahinkoa, viihdytti puolestaan Costellon omistaja Ville Herttua lehdistöä kilpailun jälkeen.

Nordic King ravitapahtuma järjestettiin nyt kolmatta Härmän Powerparkin raviradalla.

-Kiitos hevosten omistajille ja valmentajille, että ottivat osaa näihin kilpailuihin. Tästä tason nostaminen on kova saavutus, sanoi Pekka Lillbacka lehdistötilaisuudessa.

Myös lämminveristen rataennätys laitettiin uusiksi Härmän Powerparkissa


Ennen Nordic King -lähtöä juostiin erittäin kovatasoinen lämminveristen mailin ryhmäajo. Radalta yksi kilpailuun startannut yhdeksänvuotias Peace of Mind on kauden mittaan nähty Suomessa useammassa huippulähdössä. Alessandro Gocciadoron valmennuksessa oleva tamma oli mukana kauden avauksessa Seinäjoki Racessa sekä Vermon Finlandia ajossa. Se oli kilpailun ennakkosuosikki, mutta laukkasi heti lähtökiihdytyksessä.


Lopulta mailista muodostui todellinen jännitysnäytelmä. Toiselta radalta kärkeen ampaissut Workout Wonder sai rinnalleen kovasti painetta antaneen Starzinnerin, jonka myötä ensimmäinen kilometri mentiin aikaan 10,5. Lopulta takajoukoista hiipinyt Victory Bonsai nousi loppusuoran taistelussa koko joukon vahvimmaksi kellottaen ajan 11,7a, joka on samalla Härmän Powerparkin uusi lämminveristen rataennätys. Voitosta omistajat Hästfarm i Holm Ab ja Iivo Niskanen nettosivat 20 000 euroa.


-Hevonen joutui tekemään työt raskaimman kautta tänään. Jouduttiin toisella kierroksella hakemaan paikkoja, mutta hyvin se lopulta meni. Kykyjä hevosella kyllä on. Hienoa päästä tämmöisiä lähtöjä voittamaan, sanoi ohjastaja Marko Hakkarainen seremoniakehässä.


Voittajakehässä palkintopokaalia oli hakemassa myös osaomistaja Iivo Niskanen.


-Söin juuri ennen lähtöä ja ruoka meinasi tulla ylös, kun niin jännitti tuossa loppusuoralla. Rataennätys on todella hieno asia. Victory Bonsai on opettanut minulle paljon raviurheilusta, sekä hyvässä että pahassa. Vieremän hapenottonousut on tehneet tehtävänsä: se on siirtynyt rinneharjoitteluun, naureskeli ensimmäistä kertaa Härmään tullut Iivo Niskanen.

Wilhelm Paal esitteli raviliigavarsa Beast Moden

Ennen päivän neljättä lähtöä radalla nähtiin esittelyssä Vaasan Sportin ja Härmän Powerparkin raviradan raviliigavarsa Beast Mode. Riikka Avotien kasvattama ja Kati Lindsbergin valmentamaa kaksivuotiasta oria raviyleisölle esitteli saksalainen huippukuski Wilhelm Paal.

-Toki se on vielä hieman ujo ja keskeneräinen, mutta sillä tuntuu olevan kuitenkin tajua, että mistä tässä on kysymys, arvioi William Paal Beast Modea esittelykierroksen jälkeen.

Paal on kotoisin Saksasta, mutta asuu Ruotsissa. Hän on ohjastanut hevosia jo vuodesta 1984. Viimeisimpiin saavutuksiin kuuluu Elitloppet voitto Ringstarr Trebbillä toukokuussa. Nordic King -raveissa Paal ajoi kahta hevosta: 1609 metrin lämminveristen tammalähdössä nähtiin häneltä rohkea esitys Unbelievable As* rattailla. Paal haastoi johtavaa Free Me ja Ari Moilasta koko matkan päästen loppusuoran alussa kärkeen. Vauhti oli lopulta kuitenkin liian kovaa ja Unbelievable As* taipui kolmanneksi. Lähdön voitti Golda Paris ja Jukka Torvinen aikaan 12,7a.

Powerparkin ravirata teki Paaliin vaikutuksen.

-Täällä on todella vaikuttavat puitteet. On arvokasta, että joku laittaa näin paljon likoon raviurheilun puolesta. Se tekee todella hyvää suomalaiselle raviurheilulle ja herättää kiinnostusta myös kansainvälisesti, kehui Paal Powerparkin ravirataa.

Nordic King –ravien lauantain tulokset

Nordic King -lähdön muiden hevosten ohjastajien kommentteja

Esa Holopainen / Pikkukahveli: Ihan hyvä oli tänään hevonen, mutta ei vain riittänyt tälläkertaa. Lähtö oli vaan niin kova.

Olli Koivunen / Art Kjarvald: Ei voitu tänään mitään. Vastustajat olivat vaan niin kovia tuolla kärjessä että ei riittänyt mikään.

Santtu Raitala / Jokivarren Kunkku: Lähdön alussa Jokivarren kunkku oli vähän liian innoissaan, jonka vuoksi tuli laukka. Tämmöisiä työtapaturmia sattuu, mutta ikävää sikäli, että se sattui nyt tämän tasoisessa lähdössä.

Ari Moilanen / Köppinen: Oli todella kova maili. Ei pysytty tänään parempaan. Costelloa on todella vaikea pestä.

Harri Kotilainen / Välähdys: Saatiin ihan mukavasti painetta ja voi kyllä sanoa, että tämä oli kovin kylmäverilähtö koskaan. Hevonen ei ole vielä kuntonsa puolesta ihan tapissa.

Mika Forss / Lome Brage: Hevonen oli ihan mukava tuttavuus! Saatiin ihan nätti juoksu tänään ja alussa taisteltiin, mutta ei aivan kääntynyt meille. Lähtö oli varmaan kovin mitä Suomessa on koskaan ajettu.

Lisätietoja
Pekka Kaidesoja, tiedottaja, Nordic King
+358 405 950 903
pekka.kaidesoja@pkb.fi