Kuninkuusraveissa harvinainen veljessarja ja suomenhevosten huiput

Kuninkuusravit 2018 ajetaan tulevana viikonloppuna 28.-29.7. Rovaniemen Mäntyvaarassa. Päälähtöjen lisäksi kunkkareissa on tarjolla huima kattaus muita mahtavia lähtöjä.

Kuninkuusraveissa lauantain avaa perinteisesti suomenhevosten SM-monté. Viime vuoden voittaja, Diktaattori lähtee nytkin suosikkina matkaan. Diktaattori on tällä kaudella juossut neljä monté-lähtöä ja voittanut ne kaikki.

​​​​​​​- Kiva lähteä Kuninkuusraveihin, viime vuodelta jäi hyvät fiilikset, kertoo Diktaattorin valmentaja Kari Seilonen.
-Aina pitää tietenkin kaikki mennä putkeen että menestystä tulee, eikä vastustakaan sovi aliarvioida. Hevonen kuitenkin yrittää aina parhaansa ja varmasti myös Rovaniemellä.

Diktaattoria ohjastaa vakiokuski Karoliina Sinkkilä.

-Ei ole kyllä käynyt mielessäkään, että antaisin jollekin muulle. Karoliina tekee loistavaa työtä hevosen kanssa, Seilonen tuumaa.

Karoliina Sinkkilä ja Diktaattori hallitsivat Härmässä. Kuva: Lotta Kosonen / Suomen Hippos

Pikkuprinssissä on asetelmana Landen Paukku vastaan muut

Landen Paukku jahtaa jo seitsemättä perättäistä voittoaan Pikkuprinssissä, lauantain toisessa lähdössä. Pikkupelimanniajossa hevoselle meinasi käydä työtapaturma laukan muodossa, mutta Landen Paukku taisteli itsensä voittoon myös kotiradallaan Kaustisella.

- Laukkaan löytyi syy ja ei pelota näin tulevaisuutta silmällä pitäen, että alkaisi yleistymään, kertoo valmentaja Jani Suonperä. - Iloisin mielin lähdemme Rovaniemelle kilpailemaan. Hevonen on matkustanut hyvin, mutta en tiedä miten se yöpyy vieraassa paikassa. Se on kuitenkin todella lunki kaveri, joten en usko että yöpymisestäkään tulee ongelmia.

Toistaiseksi tappiotonta uraa valmentaja katsoo filosofisemmalta kannalta.

- Eikai tässä mitään, jossain vaiheessa se on sen tappion tultava. Se tulee sitten kun se on tullakseen ja ei haittaa, kun ei onneksi tullut kotiradalla Pikkupelimannissa! Suonperä nauraa.

Landen Paukku juhli voittoa kotiradallaan Pikkupelimanniajossa. Kuva: Lotta Kosonen / Suomen Hippos

Päälähtöjen avausmatkoille suosikkeina lähtevät kunkkarirankingin kärkihevoset

Lauantain hienon kattauksen kruunaa kuningatar- ja kuningaskilpailujen avausmatkat, jotka juostaan 2100 metrin perusmatkalla . Oriiden puolella kesän asetelmat ovat olleet tähän asti Costello vastaan muut ja myös siitä asetelmasta lähdetään lauantaina kuningaskilpailussa liikkeelle. Viime vuoden kakkonen on saanut ottaa rennosti ennen kuninkuusraveja.

- Costello on hyvässä kunnossa ja on saanyt nyt olla viime viikot helpommalla ja lomailla kun on niin kuumakin, kertoo valmentaja Ville Herttua. - Realistisesti voisi uskoa, että jos kaikki menee putkeen, niin olemme kolmen joukossa lopputuloksissa.

Tammojen puolella Huimariina johti viimeistä kuninkuusravirankingia ja onkin kilpaillut kesän erinomaisessa kunnossa. Viimeisimpiin kahteen starttiin tamma on ottanut hienot voitot.

- Tämä kausi on mennyt niin hyvin viime kauden pettymysten jälkeen, että ei ole enää isompia odotuksia, kertoo hevosen valmentaja Johanna Sianoja. - Mitään emme ole valmistautumisessa muuttaneet, kun menee hyvin niin ei pidä muuttaa mitään.

Costello lähtee ennakkosuosikkina kuninkuuskilpaan. Kuva: Lotta Kosonen / Suomen Hippos

Vixen ja sen veljet

Tänä vuonna Kuninkuusraveissa nähdään mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen veljessarja, kun Vixen juoksee kuninkuuskilvassa, Vixus Pikkukunkussa ja Vixeli Pikkuprinssissä. Kolme oriita ovat täysveljiä keskenään.

Vixelillä on Mikkelistä voitto alla, mutta se joutuu Pikkuprinssissä jälleen kerran kovaa vastusta, Landen Paukkua vastaan. Landen Paukkua ei Vixeli ole onnistunut voittamaan vielä kertaakaan. Hevonen kuitenkin kilpailee hyvässä kunnossa, kuten Mikkelin voitto antaa ymmärtää.

Vixen voi kuninkuuskilvassa yllättää, eritoten mielimatkallaan kolmella kilometrillä. Hevonen on huomattavan vahva ja jäi Kaustisella harmittavasti juuri 3100m kilpailussa pussiin, eikä lopun kiri riittänyt kuin neljänteen sijaan siellä.

- Vixen on ollut tämän kauden hyvä ja olemme saaneet kilpailuttaa hevosta miten haluamme, kun ei ole tarvinnut tänä vuonna niin hirveästi näyttöjä enää antaa. Neljän joukkoon on mahdollisuus lopputuloksissa sijoittua, kertoo valmentaja Markus Porokka Vixenistä.

Pikkukunkussa viisivuotiaat suomenhevoset pääsevät näyttämään parastaan. Sunnuntain toisessa lähdössä on mukana myös viime vuonna nelivuotiaiden kilpailuja hallinnut Vixus, veljessarjan keskimmäinen. Vixus tuntui nelivuotiskaudella lähes pysäyttämättömältä, mutta ei ole nyt 5-vuotiaana kilpaillut vielä kertaakaan.

- Vixus on tällä kaudella aloitellut siitoshommia, kertoo valmentaja Katja Melkko. - Sitä on kuitenkin koko ajan treenattu ja se on tuntunut hyvältä koko kesän.

Viisivuotiaalla oriilla on raveista juostua rahaa yli 140 000 euroa, mikä on valtava summa nuorelle hevoselle.

- Vixuksella on nyt sellainen tilanne, että lähtöjä on todella vähän, kun sillä on niin paljon rahaa ja se on niin nuori. Se joutuisi rahojensa mukaan juoksemaan näitä ykkössarjalaisia vastaan, Melkko kertoo. - Sen takia, pakonkin sanelemana, ajetaan nyt vähemmän. Toiveissa on että hevosesta kehittyisi vielä ykkössarjan hevonenn. Tällä kaudella päätähtäin on tietenkin Derby.

Pikkukunkkuun Melkko lähtee suojattinsa kanssa hyvillä mielin.

- Tietenkin moni hevonen on vahvistunut tuossa talven aikana ja vastus on kova. Silti tämä on vauhdikas hevonen ja toivotaan tietenkin että voitto tulisi, valmentaja kertoo. - Tämä oli vielä viime vuonna aika lapsellinen ja on vieläkin, se ei aina ota ihan tosissaan näitä kilpailuja.

Sekä Markus Porokka, että Katja Melkko kertovat seuraavansa kaikkien veljesten juoksuja tarkasti.

- Kyllä niitä tulee seurattua, kertoo Porokka. - Kasvattajat ovat meidän perhetuttaviamme, joten sitäkin kautta seurataan.

- Emätamma Xena on näillä ollut kyllä ihan huippuperiyttäjä, kiteyttää Katja Melkko.

Vixus oli nelivuotiskaudellaan lähes voittamaton. Kuva: Lotta Kosonen / Suomen Hippos

Tuleeko maililla taas yllättäjä?

Sunnuntaina kolmas ja neljäs lähtö ovat kuninkuus- ja kuningatarkilpailun mailin osalähdöt. Viime vuonna tammojen maililla nähtiin yllätys, kun Virin Camilla voitti. Tänä vuonnakin Virin Camillalta odotetaan lyhyeltä matkalta hyvää suoritusta.

- Jos hevonen parantaisi avausmatkalla viime vuodesta, niin menee jo hyvin. Maili on meidän suosikkimme ja viime vuonna hevonen oli yllättävän hyvä myös kolmella tuhannella, kommentoi valmentaja Reino Miettinen.


Akaasia on myös tänä kesänä tehnyt hienoja juoksuja mailin matkoilla, matkoilla, viimeksi Mikkelissä St Michel -viikonloppuna. Se voitti myös Lahden Suur-Hollola-raveissa mailin tammalähdön.

- Hyvillä mielin lähdemme Rovaniemelle. Jos vain kaikki menee hyvin, niin Akaasian pitäisi pärjätä siellä, kyllä hevonen kunnossa ainakin on, Ari Oja-Nisula kommentoi valmennettavaansa kokonaiskilpailun suhteen.

Oriiden puolella viime vuoden mailin voittaja, Jokivarren Kunkku, ei ole tänä vuonna kilpailussa mukana. Sen sijaan viime vuoden mailin kakkonen ja kokonaiskilpailun kolmonen Välähdys lähtee tavoittelemaan parempaa sijoitusta.

- Harri (Kotilainen) ajaa. Hevonen on mennyt hyvin Harrin kanssa ja heillä on nyt pari yhteistä starttia alla. Lopputuloksissa tietysti meidän kannalta ei voida kuin toivoa, että Costello jää taakse, kommentoi Ville Korjus naurahtaen. Costello ja Välähdys ovat tänä kesänä kilpailleet useasti toisiaan vastaan hienoissakin kaksintaistoissa.

Akaasia voitti St Michel -viikonloppuna suomenhevostammojen mailin. Kuva: Lotta Kosonen / Suomen Hippos

Kuninkuusravit kruunaa perinteisesti oriiden ja tammojen kestävyysmatka

Sunnuntain yhdeksäs ja kymmenes lähtö ovat kuningas- ja kuningatarkilpailun kolmannet ja viimeiset osalähdöt. Tänä vuonna oriiden puolella kolmelle tonnille yhtenä ennakkosuosikeista lähtee hallitseva ravikuningas Köppinen. Konkariori varmisti viime vuonna kuninkuutensa juuri viimeisessä osakilpailussa, jossa se hallitsi tapahtumia varmoin ottein.

- Jos kaikki menee putkeen ennen kolmea tonnia, niin ei ole voittokaan mahdottomuus, kun 3100 on ollut hevosen paras matka, pohtii hevosen valmentaja Jyrki Korhonen kokonaiskilpailun voittomahdollisuutta.

Myös kuningatartitteli varmistettiin Vermon kunkkareiden viimeisessä, jossa Saaga S otti varman voiton. Saaga S jahtaa nyt neljättä seppelettään ja tammasta on tehty tänä vuonna jo elokuvatähtikin.

- Ei me sinne asti lähdetä kakkosia juoksemaan, kyllä neljäs seppele on meidän tavoite, kertoo Ilkka Pyysalo. - Kausi on ollut vaikea ja kavioiden kanssa on ollut ongelmaa juuri pahimpaan aikaan. Mikkelin startti vaikutti paljon, onneksi Saaga oli niin hyvä siellä.

Saaga S ja Köppinen juhlivat Vermossa viimeisten osamatkojen ja kokonaiskilpailujen voittoja. Kuva: Ilkka Nisula / Suomen Hippos