Lumiraveissa Lempäälän Ideaparkissa avauspäivänä 29 000 kävijää

Lempäälän Ideaparkissa ajettiin lauantaina maailman ensimmäisten kauppakeskusravien ensimmäinen päivä. Koko perheen ilmaistapahtuma veti paikalle launtaina 29 000 katsojaan kokemaan ravurit ulkoalueen ravisuoralla sekä kauppakeskuksen sisälle.
Triolet ja Miia Myllymäki juhlivat lauantain montéssa.

Kauppakeskuksessa vieraili yli 10 000 kävijää normaalia lauantaina enemmän. Kilvanajo ja hevoselämykset jatkuvat sunnuntaina 11.3. klo 12.

”Äiskä mennään ekaksi tuonne, eikun sittenkin tuonne”, on tavallista kuultavaa huvipuistoissa, mutta tällä kertaa ei oltu Särkänniemessä tai Linnanmäellä, vaan Ideaparkin kauppakeskuksessa. Lapset tempoivat vanhempiaan suuntaan jos toiseenkin.

Sillä Lempäänä Ideaparkissa oli lauantaina perheen nuorimmille tarjolla runsaasti aktiviteettaja, joissa kaikissa keskiössä oli tavalla tai toisella hevonen. Ylivoimaiset vetonaulat olivat haliponit ja keppihevoset. Niiden ympärillä pyöri pikkuväkeä ruuhkaksi saakka.

Väki viihtyi Lumiravien tunnelmassa.

Monenlaisista ohjelmanumeroista suuren suosion saavutti Duudsonien Jarpin ja HP:n näytös. Rämäpäät laskettelivat hevosen vetämässä pulkassa ja harrastivat vikellystä – taitovoimistelua hevosen selässä. Kaksikko oli tässä jopa yllättävän etevä, vaikka HP totesikin partneristaan, että ”kyseessä on Pohjanmaan notkein rautakanki.” Miesten liikkeet eivät ehkä olleet sääntöjen mukaisia, mutta vastaavasti sitäkin enemmän yleisöön meneviä.

Toki maailman ensimmäiset kauppakeskusravit tarjosivat nimensä mukaisesti myös raviurheilua. Shetlanninponit, lämminveriset monté-hevoset ja suomenhevoset kilpailivat cup-tyyppisissä eräajoissa hevonen hevosta vastaan.

Duudsonien Jarppi vauhdissa.

Shetlanninponien finaalin etevin oli Eerika Haralan Alba Salma, montén veivät Triolet ja Miia Myllymäki, ja suomenhevosten nopeimmaksi osoittautui Kari Venäläisen ohjastama Tosi-Jänkä.

Suomenhevosten kisassa oli ohjastamassa myös pohjois-hämäläinen raviurheilun ikoni Seppo Sarkola (70). Sarkola on ehtinyt ajamaan kilpaa kuudella eri vuosikymmenellä ja kokenut myös vanhan ajan suoralla ajetut kilpailut.

”Oripäässä olen ajanut. Siellä oli kilometrin suora, jossa käytiin päässä kääntymässä ja taas laskettiin menemään”, Seppo Sarkola muistelee.

Hän oli tyytyväinen päiväänsä vaikka hänen ajokkinsa, Erkki Kyrölän Aika-Aatu, tippui jo alkuerässä. ”Tällaisia tapahtumia tarvitaan, että saadaan uusia ihmisiä lajin pariin. Ja hyvinhän täällä väkeä näkyy olevankin”, Sarkola koki.

Väkeä todellakin oli liikkeellä. Kauppakeskusjohtaja Visa Vainiolan mukaan päivän mittaan Ideaparkissa kävi 29 000 henkilöä. Jotkut olivat tulleet paikalle varta vasten, joillekin tapahtuma oli iloinen yllätysbonus kauppareissun kylkeen.

Jälkimmäistä lajia edusti ylöjärveläisen Rantanen-Gustafssonin perhe. ”Ostoksille tultiin, mutta sitten jäätiin katsomaan näitä suomenhevosia. Ratsuhevoset ovat tuttuja, mutta olen pienestä pitäen käynyt raveissakin, nykyään vaan vähemmän”, perheen äiti Sari kertoi. Hänellä oli mukanaan Matias (6), Iida (7), Joel (15) ja Janne (18), jotka seurasivat silmä tarkkana kotimaisen rotumme edesottamuksia ratasuoralla.

Seppo Sarkola

Hevonen osoitti Ideaparkissa vetovoimansa ja suomenhevosten lähdön voittoon ohjastanut Kari Venäläinen kiteytti asian mainiosti. ”Hevonen on viisas ja palvelualtis eläin. On mahtavaa, kun sen kanssa löytyy yhteinen sävel”, hän summasi.

Ideaparkin Lumiravit jatkuvat sunnuntaina kello 12:00 alkaen. Silloin ravilla ottavat toisistaan mittaa russponit, suomenhevosten monté-hevoset ja lämminveriravurit.

Teksti: Harri Lind
Kuvat: Hanna Heinonen ja Ilkka Nisula


Lisätietoja,
Suvi Louhelainen
Kehityspäällikkö
Suomen Hippos ry
Puh. 050 574 5920
E-mail: suvi.louhelainen@hippos.fi

Visa Vainiola
Kauppakeskusjohtaja
Ideapark
E-mail: visa.vainiola@ideapark.fi
Puh. 040 688 5350

Päivi Lehtonen
Teivon ravikeskuksen johtaja
E-mail: paivi.lehtonen@teivo.fi
Puh. 040 779 5583

Vapaasti käytettäviä valokuvia

www.lumiravit.fi