Raviliiga 2013-2016: Donnan vauhti kiihtyy loppua kohden

Kiitos Raviliiga-matkasta, Arctic Madonna!
Ravimaailmassa esitellään kaikki vuodenvaihteessa päättyvän Raviliigan hevoset. Ensimmäisenä vuorossa on Teivon Arctic Madonna, joka voitti tuoreimman kilpailunsa.

Teivon Raviliigan tamma Arctic Madonna tarjosi vastikään lisää elämyksiä omistajajoukolleen, sillä se kirmasi ylivoimaiseen voittoon maanantai-iltana Seinäjoen raveissa. Kuten tästä linkistä voi katsella, kärkipaikalla juossut ”Donna” ei saanut muilta loppusuoralla mitään vastusta!

Donna onkin kovassa nousuvireessä juuri Raviliigan päätöksen kynnyksellä. Raviliiga 2013-hevoset ovat myynnissä ja ne vaihtavat omistajaa vuodenvaihteessa. Kimpanvetäjä Veera Ahlgren sanookin, että aika loppuu ikään kuin kesken.

”Donna on parantanut viime starteissaan ja Seinäjoella se oli suorastaan murskaava. Se on kuntoutunut kisakuntoon hienosti ja tietysti nyt olisi kiva ollut jatkaa sen kanssa”, Ahlgren sanoo.

Arctic Madonnan kilpaura alkoi kolmivuotiskaudella lupaavasti, kun se muun muassa voitti Raviliiga-hevosille rajatun lähdön Jokimaalla. Kevään kolmen voiton innoittamana valmentaja Markku Nieminen ilmoitti sen Elitloppet-viikonlopuksi Solvallan ravipyhättöön, eikä turhaan.

Donna sijoittui kolmivuotiaiden tammojen avoimessa lähdössä vahvan suorituksen päätteeksi kolmanneksi. Juuri Solvallan-reissu on jäänyt monelle omistajista päällimmäisenä mieleen. Niin myös kimpanvetäjälle, vaikkei hän paikan päälle päässytkään.

”Meillä oli silloin Teivossa äänekäs kisakatsomo, siellä oli tiivis tunnelma. Itse lähtökin meni vielä niin hyvin kuin saatettiin toivoakin, joten kyllä se jäi elävästi mieleen. Joka startissa on ollut omistajia myös paikan päällä kannustamassa”, Ahlgren kertoo.

Team Maronnan jäsenet pääsivät voittajaesittelyyn, kun Arctic Madonna voitti Raviliiga-hevosten lähdön Lahden Jokimaalla 18.4.2015. Kuva: Anu Leppänen

Vaikeuksista voittoon

Kolmivuotiskauden loppupuolella menestystahti hieman hiipui ja nelivuotiaana Arctic Madonna pääsi kilpailupuuhiin vasta syyskuussa, kun alkuvuosi meni jalkavammaa parannellessa. Raviurheilu näytti siis myös nurjempaa puoltaan Donnan 700-päiselle omistajajoukolle.

”Ihmiset kuitenkin ottivat sen tosi hyvin. Todettiin, että tämäkin puoli kuuluu raviurheiluun ja että tehdään vain kaikkemme, jotta Donna saadaan kuntoon", kimpanvetäjä muistelee.

Donnan edesottamuksia moni seuraa etänä kotikatsomoista, mutta lisäksi on muodostunut ydinjoukko, joka on kiertänyt ahkerasti paikan päällä lähtöjä katsomassa. Hevosen lähelle pääseminen on ollut monelle se tärkein elämys.

”Tapaamisissa on nähnyt, miten tärkeäksi hevonen on monelle tullut. On iso juttu päästä katsomaan ja silittelemään sitä. Tämä kaikki olisi vaivan arvoista jo sen yhden ihmisen elämyksen takia. Kaiken lisäksi niitä ihmisiä on iso joukko”, Ahlgren myhäilee.

Kimpanvetäjä on hoitanut pestiään muiden töidensä ohella, mutta on nauttinut kolmen ja puolen vuoden taipaleesta.

”Enemmän olisin halunnut ehtiä paikan päälle katsomaan lähtöjä, mutta aina aikaa ei ole järjestynyt. Yhteistyö valmentaja Maken ja hoitaja Tiitin (Johanna Kyläkoski) kanssa on toiminut mainiosti. Raviliiga on ehdottomasti antanut enemmän kuin on ottanut.”

Teivon raviradalla puuhataankin Raviliigan innoittamana uutta hevoskimppaa, jolle on tarkoitus hankkia sekä varsa että kilpahevonen.

Donna poseeraa kiitosloimi selässään Seinäjoen voittokisan jälkeen 5.12.2016. Kuva: Johanna Kyläkoski

Katso oheisesta videosta Markku Niemisen ajatuksia Arctic Madonnan Raviliiga-taipaleesta!

Muista myös käydä tästä linkistä rekisteröitymässä Ravimaailman käyttäjäksi, osallistut samalla Prix d’Amerique-matkan arvontaan.

Teksti: Kaviomedia Oy / Miika Lähdeniemi