Seinäjoki Race jatkossa Olympiatravet-karsinta?

Suomen kansainvälisen suurkisakauden avaus Seinäjoki Race ajetaan tulevana lauantaina. Ykköspalkinto on ennätyksellinen 70 000 euroa. Taistoon lähtee viisi Suomessa ja viisi ulkomailla valmentautuvaa hevosta.

Seinäjoki Race -kilpailun promoottori Mikael MattfolkKuva:Sofia Nylund

Kilpailun promoottori Mikael Mattfolk katsoo tämän vuoden lähtölistaa suhteellisen tyytyväisenä.

-Taistelu kuumimmista nimistä on ankaraa, kun Olympiatravet karsintaruljansseineen kaventaa meidän elintilaa. Ruotsalaisten kohdalla vastauksia jouduttiin monelta osin odottamaan pitkään, mikä viivästytti myös kotimaisten hevosten kutsumista, Mattfolk kertoo.

Suomalaishevosten osalta Mattfolk näkee tilanteen valoisana.

-Kotimaan taso on tällä hetkellä hyvä ja varsin leveäkin. Tulijoita olisi ollut enemmän kuin paikkoja oli tarjolla. Voitto voi ihan hyvin jäädä tänä vuonna Suomeen.

Talven menestyjän Regent Zetin rannalle jääminen kirvoitti raviharrastajilta ja medialta kitkeriä kommentteja.

-Se on täysin ymmärrettävää ja kuuluu pelin henkeen. Osa mediasta tosin tuntui ottavan puolueellista roolia yhden hevosen puolesta, mikä vähän ihmetytti. Vaakakupin viimeisen kotimaisen paikan osalta I'm Just a Sundin puoleen painoi se, että Seinäjoki Race on profiloitunut ja haluaa jatkossakin profiloitua tulevaisuuden nimien läpimurtokisaksi.

Mattfolk muistuttaa, että nuoret hevoset ovat pärjänneet aiemmissa Seinäjoki Race -kisoissa loistavasti. Viime vuonna voitti 5-vuotias Twister Bi. Vuoden 2014 ykkönen Prussia oli voittaessaan myös 5-vuotias. Vuosien 2013 ja 2015 sankarit Nesta Effe ja Quick Fix olivat puolestaan 6-vuotiaita.

Kisan saama ennakkonäkyvyys on ollut Mattfolkin mukaan sekä Suomessa että Ruotsissa laajempaa kuin koskaan aiemmin.

-Pääasia on, että lähtö kiinnostaa tiedotusvälineitä ja ravi-ihmisiä ja ennakkospekulointia piisaa. Huomionarvoista on, että Ruotsista tulee suurten treenareiden Daniel Redénin, Lutfi Kolgjinin ja Johan Untersteinerin hevosia Seinäjoelle. Tämä on meille kunnia-asia. Lisäksi kuskeista mukana on muun muassa Örjan Kihlström.

Mattfolk paljastaa, että tulevina vuosina Seinäjoki Race pyrkii ottamaan entistä isompaa roolia kevään kansainvälisten suurkisojen kartalla.

Ruotsin ravien peliyhtiö ATG sanoi aiemmin viimeisen sanan länsinaapurin ravikisojen järjestämisen osalta, mutta nyt tahti on muuttumassa, ja Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön Svensk Travsportin (ST) valta kasvaa. Mattfolkin mukaan tämä avaa uusia väyliä myös Seinäjoki Racelle.

-ATG ei ole ollut halukas antamaan ulkomaalaisten ratojen ajaa Olympiatravet-karsintoja, mutta ST:n kanta on myönteisempi. Åbylaisten kanssa on käyty jo alustavia neuvotteluja, että Seinäjoki Race voisi jatkossa olla Olympiatravetin karsinta, mikäli kalenteriasiat saadaan kuntoon. Tämä olisi ruotsalaisten osallistujien saamisen kannalta iso juttu.
Lisätietoja:

Mikael Mattfolk, Seinäjoki Race -kilpailun promoottori
050-501 3711

Juha Lyyski, Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry:n puheenjohtaja
040-416 2064/