Suomen pohjoisimmalla radalla juhlaravit

Kittilässä Kaukosen kylässä järjestetään ensi sunnuntaina juhlaravit, sillä Kaukosen ravirata juhlii 60-vuotista taivaltaan. Suomen pohjoisimmalla raviradalla on ravattu jo vuodesta 1958 alkaen, ja tulevana sunnuntaina on tämän ravikauden ainoat totoravit.

Pohjois-Suomen tunnetuimpiin ravivalmentajiin kuuluva Jouko Kangas kilpailee Kaukosessa neljän valmennettavansa kanssa. Kari Ala-Pekkala ohjastaa Pikku-Rytiä, muita Kankaan treenattavia ajaa Jarmo Saarela. Kuva: Anu Leppänen

Kaukosen erikoisuus on se, että ravirata on 800 metrin pituinen tyypillisemmän kilometrin radan sijaan.


"Suorat ovat tosi lyhyet ja aina keulahevosen tahtoo se kurvi pelastaa", kotiradan valmentaja Jouko Kangas naurahtaa. "Täällä paljon ajaneet kuskit osaavat tietysti hyödyntää asiaa. Kurveissa tulee helposti hyppy, jos puolustaa liikaa paikkaansa. Takamatkalta on usein haastavaa menestyä."


Jouko Kankaan ensimmäiset muistikuvat Kaukosen kesäraveista ovat jo vuodelta 1963, eikä sen jälkeen ole raveja jäänyt väliin. Tänä vuonna hän on raveissa mukana neljän valmennettavansa kanssa. Ne ovat pääroolissa erityisesti ravien kahdeksannessa lähdössä, jossa viidestä hevosesta kaksi tulee Kankaan tallista. Viime talvena hyvin menestynyt Pikku-Ryti palaa tauolta ja lähtee haastamaan tallikaveri Jepulista.


"Näissä hevosissa sinänsä ei ole isoa eroa kun molemmat ovat kunnossa. Ne tulevat perille, eiväkä himmaa kesken. Jepulis on tällä hetkellä selvästi paremmassa mallissa. Pikku-Ryti ei ole vielä parhaimmillaan, mutta sen kanssa aloitetaan hiljalleen kun tähdätään syksyn ja talven 76-lähtöihin", Kangas kertoo.


Ravien avauslähdössä kilpaileva Kristal Aria on laukkaillut viime starteissaan, mutta seitsemännen lähdön Baretta Boko on menestynyt viime aikoina hyvin.


"Baretta Boko oli viimeksi Kurtakossa vähän pussissa ja pääsi vasta maalisuoralla kirimään. Kärkipari ehti kuitenkin karkaamaan liian kauas, mutta hevonen kiri hyvin. 800 metrin radalla tehtävä ei ole koskaan helppo takamatkalta."


"Kristal Aria on astutettu kesän aikana. Se on laukannut paljon, mutta toivotaan, että se olisi vähän rauhoittunut. Jos se menee ravia, se pystyy vähän pärjäämään."


Kaukosen juhlaraveissa ohjelma alkaa jo klo 11 ja luvassa on muun muassa juhlapuheita, keppihevoskisa ja ponilähtö klo 11.20. Kymmenestä ravilähdöstä ensimmäinen starttaa sunnuntaina klo 12.07.

Lisätietoja Kaukosen raveista: Kittilän Hevosystävät ry:n puheenjohtaja Anne Jaspis Toivonen, puh. 040 8482 445