Wahlstén Salamakypärät-kilpailusarja huipentuu finaaliin lauantaina Vermossa

Kokelasohjastajien Wahlstén Salamakypärät-kilpailusarja huipentuu lauantaina Vermossa ajettavaan finaaliin. Voitosta käydään tiukka kamppailu, sillä kilpailua johtavan Arna Ruohomäen ja toisena olevan Niki Finnströmin välinen ero on vain neljä pistettä.

Wahlstén Salamakypärät 2018 (Kuva: Ilkka Lukka)

Molemmat Salamakypärät saavat ohjastettavakseen viime aikoina hyvin menestyneet hevoset. Ruohomäki hyppää Tapio Mäki-Tulokkaan valmentaman Reverend Dredin kärryille ja Finnström ohjastaa Mauno Mäntylän valmentamaa Capo The Eemiliä, jolla on kolme voittoa viidestä viimeisestä lähdöstään.


”Paikka on tosi huono meillä, mutta mielestäni Capo The Eemil on lähdön paras hevonen. Siksi on hyväto odotukset Vermon finaalilähdöstä, mutta olen tyytyväinen Salamakypärät-kauteeni, kävi finaalissa miten tahansa”, Finnström kertoo.


Ruohomäki lähtee niin ikään odottavaisin mielin lauantain finaaliin. ”On kunniatehtävä päästä ajamaan niin hyvän valmentajan kuin Mäki-Tulokkaan hevosta. Lähdössä täytyy katsoa miten muut ajavat, esimerkiksi Iivari Nurmisen hevonen Northern Trick on tosi kova vastustaja”, Ruohomäki odottaa.


Finaali ajetaan Vermon lauantairavien kuudentena lähtönä noin kello 15.48. Lähdön voittajahevonen ansaitsee 3000 euroa. Wahlstén Salamakypärien voittaja ja toiseksi sijoittunut saavat puolestaan Classic Elitloppet -risteilymatkan palkinnoksi.


Ruohomäen Salamakypärät-kausi on ollut menestys. Ruohomäki ja Finnström ovat vuorotellen johtaneet Salamakypärät-kilpailu lähes koko kauden ajan. ”Tämän kauden kohokohta oli Lovely Alexanderin voitto Suur-Hollola-raveissa. Olimme sopineet valmentaja Oiva Käsnäsen kanssa, että ajetaan kolme Salamakypärä-lähtöä hevosella. Suur-Hollola-ravien osalähtövoitto kruunasi meidän yhteistyön”, Ruohomäki tunnelmoi.


Pian 25 vuotta täyttävä Ruohomäki ajaa lauantaina viimeisen Salamakypärät-lähtönsä. ”Luulen, että kilpailusarjasta on ollut hyötyä uralleni, mutta sen näkee varmasti vasta tulevaisuudessa. Toivon, että valmentajat ilmoittaisivat minulle jatkossa tavallisiin lähtöihin hevosia ja luottoa alkaisi löytyä minuun ohjastajana”, Ruohomäki päättää.


21-vuotias Finnström puolestaan päättää lauantaina ensimmäisen Salamakypärät-kautensa, joka on tuonut osalähtövoittoja kolme. ”Kausi on ylittänyt odotukseni. Mukana olleista ohjastajista olin kauden alussa yksi vähiten ajaneista, on ollut hienoa päästä ajamaan hyviä hevosia. Olen saanut hyvin nimeäni esille Salamakypärien kautta ja päässyt ajamaan muissakin kokelasohjastajien lähdöissä”, Finnström kertoo.


Vermossa juostaan myös perinteinen Käpylä Grand Prix ravien viimeisenä lähtönä. Mielenkiintoisella 2600 metrin matkalla yhteen iskevät Kouvola-ajon voittanut Marko Redsvenin valmentama Jamie Hyneman ja Harri Koivusen valmentama Jugador. Jamie Hyneman voittii viime lauantaina ajetun Kouvola-ajon näytöstyyliin. Jugador puolestaan on voittanut jo kymmenen lähtöä tänä vuonna. Käpylä Grand Prix’n voittaja ansaitsee 10 000 euroa.


Lisäksi Toton Suomen mestaruus ratkeaa lauantaina Vermossa. SM-kilpailun finaali alkaa heti ravien ensimmäisestä lähdöstä klo 14.05.


Wahlstén Salamakypärät pistetilanne ennen finaalia


1. Arna Ruohomäki 111 pistettä
2. Niki Finnström 107
3. Iivari Nurminen 96
4. Toni Ripatti 88
5. Kimi Pesonen 73
6. Tiina Mikkola 72
6. Riku M Lindgren 72
8. Ayse Könec 63
9. Niko Huuskola 58
10. Sanna Kumanto 56
11. Anu Penttilä 49
12. Victor Björkroth 46