Ylivieskassa ajetaan kaksipäiväiset Malja-ravit joissa Kruunataan ruunien ruuna

Tänä vuonna Ylivieskassa ajetaan ensimmäistä kertaa ruunien "kuninkuusravit", joissa kahtena päivänä ajetaan kaksi lähtöä. Tämän lisäksi lauantaina ajetaan perinteinen Malja-Ajo.

Ruunien Kruunajaisissa ajetaan kaksi lähtöä, perjantaina mailin sprinttimatka ja lauantaina 2600m pitkä matka. Lähtöihin osallistuu 12 ruunaa, joilla ei siis ole pääsyä kuninkuusraveihin. Näistä ruunista ehkäpä kovimmaksi voitaisiin veikata Polaraa, joka on tehnyt kovaa jälkeä taas tänäkin vuonna avoimissa lähdöissä. Polaran lisäksi viivalle asettuu joukko ykkössarjan ruunia, mm. Ranskan valloittaja Josveis ja montéssa liitoon lähtenyt Diktaattori.

Joukosta kuitenkin yksi sympaattisimmista on Bella Varjosen valmentama Varjomanni, joka on tällä kaudella parantanut huimasti suorituksissaan.

- Kunniatehtävää me lähdemme Ylivieskaan suorittamaan, todella hienoa olla mukana, tuumii Bella Varjonen.
- On mahtavaa että ruunille on järjestetty tällainen kilpailu, mielestäni kaikki suuremmat kilpailut tekevät tälle lajille hyvää.

Normaalista poiketen Varjomannin rattaille hyppää Ylivieskassa Santtu Raitala, joka ei ole ajanut ruunaa koskaan aikaisemmin.
- Oikein kukaan meidän "vakiokuskeistamme" ei ole perjantaina Ylivieskassa ja tarvitsimme kuskin, joka ajaa molempina päivinä, kertoo Varjonen. - Santtu on ammattimies ja ei minua ainakaan jännitä antaa hänelle tätä ajettavaksi. Santtu on nyt muutenkin pärjännyt loistavasti, jos sitä vaikka vähän tarttuisi Varjomanniinkin, naurahtaa Varjonen.

Varjomanni on tunnettu siitä, että sen valmistautuminen kilpailuihin on hiukan toisenlaista kuin useimmilla sen kilpakumppaneilla, ruuna nimittäin kulkee viikot ratsastuskoulun tunneilla.
- Siellä se on kentällä mennyt taas, Varjonen kertoo. - Kun ei tälle oikein muutokset sovi, niin mennään tällä mikä toimii.


Starzinner otti vakuuttavan voiton Kaustisella heinäkuussa. Kuva: Lotta Kosonen

Malja-Ajossa huippulämminveriset pääsevät ottamaan toisistaan mittaa

Perinteikkäässä Malja-Ajossa 10 lämminveristä kohtaavat toisensa tiukassa mittelössä 10 000 euron ykkösrahoista.

Matkaan Malja-Ajossa lähtee myös Iikka Nurmosen valmentama Starzinner, joka kävi jo tänä kesänä Pohjanmaalla ottamassa Kaustisen Festivaali-ajossa vakuuttavan voiton.

- Kaikki on hevosella mallillaan ja se on hyvässä kunnossa, kertoo Iikka Nurmonen. - Hyvillä mielin lähdetään Ylivieskaan ja sattui sopiva lähtöpaikkakin.

Nurmonen lähtee hakemaan Ylivieskasta voittoa suojatilleen.
- Tavoitteena on voitto, kyllä tämä hevonen on varmasti yksi mahdollisista voittajista, Nurmonen pohtii.
- Mukavaahan se on näitä hiukan isompia lähtöjä ajaa.

Nurmosella on ollut omaa valmennustoimintaa viime syyskuusta alkaen.
- On tavallaan mielenkiintoisempaa ajaa omalla valmennettavalla ja tietenkin on mukava pärjätä niiden kanssa, Nurmonen sanoo.