Kymi GP ravataan lauantaina – ratajärjestys ja hevosesittelyt

Kymi Grand Prix ajetaan lauantaina 16.6. Kansainväliseen kisaan osallistuu hevosia neljästä maasta. Ravien 10 lähtönä n.klo 17:50 ajettava kilpailumatkan pituus on 2100m 1. palkinto on 100 000 euroa.

1 Ringostarr Treb* / Wilhelm Paal
2 Midnight Hour / Iikka Nurmonen
3 T.Rex / Mika Forss
4 Dijon* / Romain Derieux
5 Aubrion du Gers* / Joseph Verbeeck
6 Venosc de Minel* / Tony Le Beller
7 Next Direction / Jukka Torvinen
8 Bret Boko / Ari Moilanen
9 Edward Ale / Antti Teivainen
10 Spitcam Jubb* / Kaj Widell

Ringostarr Treb voitti kaksi viikkoa sitten Ruotsissa Elitloppetin peitoten kovat vastustajansa ajalla 09,0a ja tavoittelee nyt uutta sulkaa harjaansa suomenlahden tältä puolelta. Jerry Riordan teki pitkän uran USA:ssa, vaikutti sitten parikymmentä vuotta Italiassa ja viime vuodet hän on toiminut valmentajana Ruotsin Halmstadissa. Ringostarr Trebin lisäksi Riordan on viime vuosina ollut otsikoissa etenkin Twister Bin valmentajana. Aiemmin Riordan on menestynyt etenkin Oslo GP -voittaja Lisa Americalla, joka muistetaan myös Jouni Kaikko Memorialin ykkösenä. Suomalaisväriä Ringostarr Trebin tiimiin tuo hoitaja Heli Tarrimaa.

Ringostarr Treb ja Wiljam Paal Elitloppetissa 2018.

Midnight Hour oli kauden 2017 ilmiö Suomessa. Ruuna löi itsensä läpi kotimaiselle ja kansainvälisellekin ravihuipulle voittamalla mm. Åby Stora Prisin sekä St Michelin. Ossi Nurmonen ei kaihtanut sillä kovimpiakaan kansainvälisiä koitoksia, ja kauden kilpailuohjelman kuuluivatkin käynnit UET Trotting Mastersin finaalissa Ranskan Vincennesissä että International Trotissa Yonkersissa USA:ssa.
Midnight Hour on kotimaisista ravureista se, joka on edustanut jämäkästi parhaimmistoamme tämän kaudne kotimaisissa suurkilpailuissa. Se jäi Seinäjoella ajetussa Seinäjoki Race -kilpailussa lopulta kuudenneksi otettuaan keulat räväkässä alussa. Finlandia ajossa ei puolestaan vauhti-iloittelua nähty, ja tultuaan lopun hyvin, hevonen nousi neljänneksi. Ohjastajana on molemmissa kilpailuissa ollut Iikka Nurmonen, joka on varauksetta kehunut seitsenvuotiaan ruunan esityksiä.


Tanskalaisruuna T.Rex on menestysvalmentaja Tapio Mäki-Tulokkaan tallin lippulaiva, jonka osaomistajana on myös valmentaja itse. Mäki-Tulokkan hevoset ovat usein voitokkaita, ja T.Rex on niistä se kaikkein voitokkain: viimeiseltä kahdelta ja puolelta kaudelta T.Rexillä on peräti 25 voittoa 37 startistaan. Menestystä T.Rex on niittänyt kotimaisissa T76-ympyröissä. Sillä on niistä lukemattomia voittoja, joukossa mm. sekä kulta- että hopeadivisioonafinaalien voitot.
Debyytti kansainvälisellä tasolla pilaantui Seinäjoki Racessa laukkaan. Harha-askeleet ovat muutenkin poikkeuksellisesti kiusanneet T.Rexiä viime aikoina, mutta kunto on kohdallaan, kuten T.Rex Lahden voittostartissaan osoitti. Kyvyt varmasti riittävät menestymään myös kansainvälisissä ympyröissä. T.Rex on vahva, nopea ja vauhtikestävä, joten sillä on kaikki hyvän hevosen ominaisuudet.

T.Rex ja Mika Forss Oulussa 16.12.2017

5-vuotias ranskalaisori Dijon on Next Directionin ohella kisan junioreita. Vermon kevään Finlandia-ajossa seitsemänneksi jäänyt ori otti viime startissaan Vincennesissä kirivoiton ja meni täyden matkan 10,9. Kykyjään viisivuotias näytti myös maaliskuussa Grand Criterium de Vitessessä, jossa se paineli ennätystuloksensa 09,4 ja edelle jäivät vain hurjat Bold Eagle ja Billie De Montfort. Viime kaudella se voitti kaksi lähtöä myös Italiassa, ja heinäkuinen Gran Premio Tino Triossi -voitto Napolissa on oriin uran rahallisesti (74 000 €) suurin onnistuminen.

Dijonin ohjastaja-valmentaja Romain Derieux tulee Kouvolaan kolmen hevosen kanssa: Falimity kilpailee kolmivuotislähdössä ja Vakato stayer-lähdössä. Derieux’lla oli ennen Kymi GP -viikkoa tältä vuodelta ohjastajana 27 ja valmentajana 32 voittoa.


Maailman parhaaksi ruunaksi tituleerattu Aubrion du Gers on Kymi GP:n ehdottomia vetonauloja, voittihan se viime syksynä Vincennesissä UET Trotting Masters -finaalin kukistaen mm. Bold Eaglen ja Twister Bin. Uransa 56 kilpailussa peräti 32 kertaa voittanut ruuna on hävinnyt kymmenestä viime startistaan vain yhden ja oli silloinkin toinen. Hevonen kutsuttiin myös viime sunnuntain Oslo Grand Prixiin, mutta taustajoukot valitsivat Kouvolan kisan.
Pohjoismaissa Aubrion du Gers on nähty viimeksi vuosi sitten, jolloin se oli Oslo GP:ssä kolmas. Tuon jälkeen se tehtaili seitsemän peräkkäistä voittoa ennen kuin jäi huhtikuussa toiseksi. Viime startti toukokuussa oli Caenissa ajettu Trotting Masters -osalähtö, jossa hevonen hallitsi keulasta ja jätti taakseen mm. Amiral Sachan ja Un Mec d’Heripren. Tällä kertaa ruunaa ohjastava Joseph Verbeeck voitti historian ensimmäisen Kymi GP:n vuonna 1998 Dryade des Boisilla. Valmentaja Jean-Michel Bazire on voittanut ohjastajana kisan kaksi kertaa vuosina 2004 ja 2008.


Yhdeksänvuotias ranskalaisruuna Venosc De Minel on ollut luotettava kilpailija, sillä tämän kauden kahdeksassa kilpailussa se on ollut huonoimmillaankin kuudes. Kauden ainoa voitto tuli maaliskuussa Lavalissa, jossa se meni pitkän matkan 13,3 ja jätti kakkoseksi tulleen kuuden kymmenyksen päähän. Viime startissaan Vincennesissä ruuna meni ennätyksensä 11,0/2100 ja oli neljäs lähdössä, jonka voitti Kymi GP:ssäkin mukana oleva Dijon. Kokeneen menijän iskukyky pitäisi siis olla kohdallaan.
Valmentaja Severine Raimond tuo Kouvolaan lisäksi stayer-lähdössä juoksevan Biftonin. Raimondin tallin hevoset ovat menestyneet tänä vuonna hyvin, sillä valmennettavat ovat voittaneet 68 yrittämällä 20 kertaa. Molempia Raimondin tallin hevosia ajaa Kouvolassa Tony Le Beller, jolla on ohjastajaurallaan vajaat 1400 voittoa.

Viisivuotias Next Direction on Suomen tämän hetken puhutuimpia hevosia. Viime kaudella Next Direction oli ikäluokkansa paras nelivuotias voittaen mm. Kasvattajakruunun, Kuopio Stakesin ja Einari Vidgrénin Muistoajon. Suuressa Suomalaisessa Derbyssä Next Direction oli mainio kakkonen.
Se tuli Seinäjoella suurkilpailukauden avauksessa neljänneksi ja kävi sen jälkeen nappaamassa Oulu Number one -kilpailun voiton näytöstyyliin. Mies Next Directionin takana on leppävirtalainen Timo Hulkkonen. LVI-alan yrittäjänä elämäntyönsä tehnyt Hulkkonen on menestynyt omilla kasvateillaan mahtavasti. Vuosi sitten Hulkkosen tallin Big Headache oli Kymi GP:n viides, ja kaksi vuotta sitten Hulkkosen kasvattama Surprise Lord oli Kymi GP:n seitsemäs.


Bret Bokon osallistuminen oli auki vielä viimehetkiin saakka. Hevonen osallitui Elitloppet viikonlopuna Sweden Cupiin, mutta jäi siellä kuudenneksi. Sen jälkeen se nappasi voiton Turussa aikaan 11.7a/1600m. Kymmenvuotias ruuna aloitti uransa Stig H Johanssonin valmennuksessa Ruotsissa, mistä se siirtyi nelivuotiaana Suomeen ja Markku Niemiselle. Uran selkeä kohokohta oli vuoden 2015 Finlandia-Ajon voitto. Samana vuonna Bret Boko myös osallistui Elitloppetiin ja se palkittiin Ravigaalassa vuoden parhaana lämminveriravurina. Samana vuonna Bret Boko osallistui myös Kymi GP:hen, jossa se oli seitsemäs.
Hieman hiljaisemman kauden 2016 jälkeen viime vuosi palautti Bret Bokon suomalaisravurien eturiviin. Ruuna juoksi 37 starttia, joista se voitti kahdeksan ja ansaitsi yli 77000 euroa. Tältä kaudelta voittoja on jo neljä ja koko uralta peräti 43 – viimeisin niistä viime viikon perjantailta, jolloin Bret Boko voitti Turussa ylivoimaisesti hurjasta 1.06,5-avauksesta huolimatta. Uransa 44. ykkössijaa Bret Boko saalistaa jo tiistaina Teivossa välistartissa ennen lauantain Kymi GP:tä.

Edward Ale (taustalla) nappasi Suomen mestaruuden Vermon kuninkuusraviyleisön edessä.

Kymmenvuotias Edward Ale on yhdessä Bret Bokon kanssa joukon nestori. Jo varsavuosinaan ruuna oli Petri Puron käsissä ikäluokkansa ehdotonta eliittiä sijoittuen Brad de Veluwen takana toiseksi sekä Kriteriumissa että Derbyssä. Viisivuotiaana se saavutti uransa suurimman voiton viisivuotiaiden Europamatchissa Oslossa.
Viisivuotiskauteen kuului myös Suur-Hollola-Ajon kolmossija sekä paha loukkaantuminen, jonka myötä Edward Ale oli puolitoista vuotta sivussa radoilta. Kaudella 2016 Edward Ale oli Pirjo Vauhkosen valmennuksessa voittaen Joensuu-Ajon. Petri Purolle palattuaan Edward Ale juhli viime vuonna Suomen Mestaruudessa. Tältä kaudelta Edward Alella on kaksi starttia Tiina Koskisen valmennuksesta. Viimeksi Uumajan kultadivisioonassa se osoitti vahvaa nousukuntoa sijoittumalla johtavan rinnalta neljänneksi.
Edward Alella on vankkaa kymenlaaksolaista taustaa, sillä sen kasvattajan Kuusaan Virma Oy:n takana on kuusankoskelainen Antti Lehtisalo. Edward Alen valmentajan Tiina Koskisen käsissä on enemmänkin Lehtisalon Ale-kasvatteja


Kymppipaikalta starttaava Spitcam Jubb ei vielä kolmi- ja nelivuotiskausilla osoittanut tähden elkeitä, mutta vuonna 2016 se otti jo kolme arvokasta V75-voittoa. Todellinen läpimurto tapahtui kuitenkin 2017, jolloin ruuna meni Sweden Cupissa ennätyksensä 09,5, voitti seitsemän kertaa ja tienasi yhden kauden aikana yli 1,7 miljoonaa kruunua. Uran suurin ykkönen tuli viime elokuussa Åbyn 3140 metrin kisasta Lyon Grand Prix’stä. Syyskuussa se sijoittui seitsemänneksi UET Trotting Masters -finaalissa niukasti ennen Midnight Houria. Ruuna pääsi tänäkin vuonna Sweden Cupin finaaliin, jossa jäi kuitenkin hännille.
Spitcam Jubb on yhden miehen hevonen, sillä Bollnäsissä vaikuttava harrastaja Micael Broberg on sen omistaja, kasvattaja ja valmentaja. Loviisasta lähtöisin oleva Kaj Widell on puolestaan vaikuttanut vuosikymmeniä Ruotsissa, ja lainaohjastajana hän on menestynyt viime aikoina hienosti. Viime kaudella Widell ajoi oman voittoennätyksensä, 116 ykkössijaa vuoden aikana.