Oulun 3.8. lounasravien vihjeet ja tallikommentit

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Johnny Länsimäki, Keskittymishäiriöinen mukavassa kunnossa oleva Kalevatar (1) ei ole vieläkään liian suoritusvarma.

Ajotaktiikka: Kalevattarelle lähtöpaikka on mainio, vaikka sillä ei pystykään ajamaan muilta karkuun. Tamma vastaa hyvin ohitusta yrittäville.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

Jukka-Pekka Niskanen, Oikeaan suuntaan starttien myötä mennyt Upea Ursula (7) on tehnyt kovissa porukoissa ihan asiallisia esityksiä. Ylivieskan 76:een tähtäävä tamma tarvitsi tähän kohtaan kisan. Se ilmoitettiin mukaan, vaikka takamatkaa tuli aika paljon. Paljon on kiinni juoksunkulusta, mutta sopivalla sellaisella Upea Ursula pystyy ottelemaan täältäkin kärkisijoista.

Ajotaktiikka: Hyvin voltista lähtevällä Upea Ursulalla ajetaan tilanteen mukaan tasaisen reippaasti eteenpäin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 2

Tuomas Pakkanen, Park's Colombo (1) laukkasi viimeksi alkuun. Raville selvittyään se teki mukavan esityksen, ja piti vauhtinsa maaliin asti. Lähtöpaikka ei ole epävarmalle menijälle etu, ja tästä lähtölaukka voi mennä pitkäksi. Ehjällä juoksulla pärjääminen ei ole ihan mahdotonta.

Ajotaktiikka: Ravia liikkeelle, ja katsotaan sitten miten meidän käy.

Tapio Pennanen, Flash Creditille (4) tuli viime vuonna koelähdön jälkeen vasempaan etujalkaan jännekanavavika. Tuon annettiin parantua rauhassa. Hieman päätään punoneelle hevoselle laitettiin Kajaanin toukokuun starttiin niskasekki. Se ei ilmeisesti sopinut, ja peitsiin taipuvainen ori ei pysynyt oikealla askellajilla. Varusteita muutettiin ja kengitystä kevennettiin, minkä perästä ravin kanssa ei ole ollut treeneissä ongelmaa. Flash Credit oli lauantaina ajetussa kevyessä, kuten muissakin harjoituksissa ihan hyvänoloinen.

Ajotaktiikka: Treeneissä Flash Creditillä on ajettu tallikaverinsa kanssa kahdestaan. Ainakin niissä orille on sopinut kaikki juoksupaikat.

Varustemuutokset: Viime kisaan verrattuna balanssi on kevyempi, ja niskasekki jätetään pois.

Mauri Jaara, Tallistamme debytoinut, yhä keskittymisvaikeuksista kärsivä Flourlake's Benjam (6) teki viimeksi kahden laukan kanssa paremman esityksen kuin odotin. Tässä lähdetään ravilla kamppailemaan hyvästä sijoituksesta.

Ajotaktiikka: Minun käsityksen mukaan Flourlake's Benjam ei ole erityisen riippuvainen juoksupaikasta.

Varustemuutokset: Silmille lentävä hiekka häiritsi Flourlake's Benjamia, joten nyt sille laitetaan silmien eteen verkot.

Jukka-Pekka Niskanen, Kaimook (10) jäi viime kerran kovassa avauksessa ulos roikkumaan. Kun yritin saadaan sen sisäradoille, niin paineissaan ollut hevonen laukkasi. En kuullut hylkäystuomiota ja ajoin maaliin asti. Ruuna kulki raville selvittyään noin 17-vauhtia. Isot liikkeet omaavalle Kaimookille tällainen lähtöpaikka on ihan sopiva. Nyt hevosella on startti alla.

Ajotaktiikka: Kaimook saanee tästä jonkinlaiset asemat parijonosta. Tilanteen mukaan ajetaan. Mieluiten yrittäisin menestystä 600-700 m kirillä.

Varustemuutokset: Ei tehdä.

Mauri Jaara, Terävästi avannut Raison Si Si (12) sai Vieremällä kivan reissun johtavan takana, ja esitys oli kaikin puolin aivan hyvä.

LÄHTÖ 3

Jukka-Pekka Niskanen, Lauantaina ajetun treenin perusteella Jaro's Domainin (3) vire on edelleen ihan ok.

Ajotaktiikka: Yritetään hyödyntää hyvä lähtöpaikka. Lopullinen ajotaktiikka ratkeaa tilanteen mukaan. Keulasta ajaminenkaan ei ole mahdotonta.

Varustemuutokset: Jaro's Domain hyötyy takakenkien poisottamisesta, ja tuo tehdään olosuhteiden salliessa.

Johnny Länsimäki, Meillä olo aikanaan paljon varmistunut Titan As (4) teki viimeksi Bodenissa asiallisen esityksen. Laukkaa en osaa muuten pelätä, mutta jos ruuna alkaa varsamaisuuttaan pelleilemään, niin siinä tilanteessa hyppyriski on olemassa.

Ajotaktiikka: Titan As ei lähde ihan miljoona. Ihan ensimetrit sillä pitää ottaa maltilla, mutta sitten voinee jo ajaa eteenpäin. Juoksupaikalla ei ole tälle isoa merkitystä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Unbelievable Story (5) meni Vieremällä loppukaarteessa voimakkaasti toiselle ohjalle ja menetti siinä sijoitustaan. Muuten kunto tuntui olevan tuossa kohtaa ihan ok.

Ajotaktiikka: Jos liukkaasti lähtevällä Unbelievable Storyllä on se oikea päivänsä, niin sellaisena keulastakin ajaminen on mahdollista.

Paavo Karkulehto, Kevään starteissa Zefyr Six (7) ei onnistunut. Tuon perästä vasempaan takaseen tuli sanomista, ja taukoa jouduttiin pitämään. Hevonen on saanut viimeisen kahden kuukauden aikana paljon uittotreeniä. Radalla on käyty ottamassa terävämpiä vetoja. Uskoisin kunnon olevan aika tavalla samalla tasolla kuin viime vuonna, joten Zefyr Six saattaisi pystyä hyvissä olosuhteissa 16-17-tulokseen. Melko korkealle ruunaa tässä odotan, eikä voittokaan ihan kauhea yllätys olisi.

Ajotaktiikka: Hyvin avaavalla Zefyr Sixillä voi ajaa keulasta. Muutkin juoksupaikat käyvät. muualta voi ajaa

Varustemuutokset: Tämä kisa kengät ajetaan vielä jalassa.

Markus Pulkkinen, Hiphop Highlightilla (9) meni viime vuonna hankoside, ja tuon takia se joutui pitämään taukoa. Valmentaja uskoi hevosen olevan asiallisessa kunnossa.

Ajotaktiikka: Hiphop Highlight saa ysiltä tähän tilanteeseen sopivan nätin juoksun.

Varustemuutokset: Hiphop Highlight juossee kengät alla.

LÄHTÖ 4

Hanna Ranta, Ramona Win (2) on minulle tässä vaiheessa kaikilta osin täysi arvoitus.

Mauri Jaara, Ganador (7) sairasti viikon räkätautia, ja sitä jouduttiin myös lääkitsemään. Ennen paussia asiallisessa kunnossa ollut ruuna ei ollut harjoituksissakaan vielä samalla tasolla, joten viime kerran vaisuhko esitys ei tullut yllätyksenä. Hevonen on tähän kisaan itsellenikin melkoinen arvoitus. Toivotaan, että startti vei eteenpäin.

Ajotaktiikka: Jos vireen tietäisi olevan kohdillaan, niin eteenpäin täältä heti suunnattaisiin. Nyt pitää ajaa hieman tilanteen mukaan. Tämä oli aiemmin aika tavalla keulariippuvainen, mutta meillä Ganador on tehnyt hyviä esityksiä myös toisten takaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Maria Vinkka, Be My Hot Stuff (10) otti Kaustisella takaisinotetussa lähtöyrityksessä keulat. Uusinnasta hermostun hevonen laukkasi hyväksytyssä pahasti lähtöön. Lopun se kulki siihen malliin, että kuski kehui hevosen sen olevan kunnossa. Välillä ruunan maha reistaili, mutta nyt tuo asia on taas kunnossa.

Ajotaktiikka: Nopealle lähtijälle takarivi on haitta, ja Be My Hot Stuff voi joutua taas lopussa kiertämään.

Varustemuutokset: Muutama kerta aiemmin ilman kaikkia kenkiä kilpailleelta Be My Hot Stuffilta otettiin Kaustisella ensimmäistä kertaa kengät pois vain edestä, ja tuo tuntui sopivan. Kenkien poisottamisesta on ollut tälle hyötyä, mutta tässä ruuna juoksee kengät alla.

Markus Pulkkinen, Eye Of Laukko (11) on ollut kotona käteen mukavan tuntuinen. 19- vauhtia ajetulla hiitillä otteet olivat ihan asiallisia. Tuon perusteella pärjääminen ei tuntuisi mahdottomalta. Tamma ei ole kuitenkaan yli kahteen vuoteen saanut ravilähdöstä (kärryt perässä) euroakaan, joten vaikea mitään varmaan on lähteä lupamaan. Kesän aikana tallissamme on ollut paljon hevosia sairaana, mutta Eye Of Laukko on ollut ainakin vielä terveenä.

Ajotaktiikka: Tasavauhtiselle Eye OF laukolle pärjäämisen edellytys olisi ylivauhtinen juoksu.

Varustemuutokset: Kengät jalassa ajetaan, ja vetolappuja käytetään.

LÄHTÖ 5

Paavo Karkulehto, Marraskuun lopussa talliin tulleella Goofy Sunrisella (3) on meillä oloaikana ajettu vain yksi ryhmälähtö. Jo Raahen kokeessa ruuna oli hyvänoloinen, eikä Vieremän sijoitus tullut minulle yllätyksenä, mutta aika ja tyyli kylläkin. Treenien perusteella vire on säilynyt ennallaan.

Tuomas Pakkanen, Goofy Sunrise (3) lähti Kajaanissa vähän turhankin kovaa matkaan. Luotin kuitenkin sen pystyvän menemään kaksi kierrosta kovaa. Yllättävänkin hyvin se jaksoi mennä maaliin asti, ja piti lopussa kovat hevoset varmasti takanaan.

Ajotaktiikka: Keulasta Goofy Sunrisella olisi yksinkertaisin ajaa. Startti pitää ottaa kuitenkin hieman varman päälle.

Mauri Jaara, Viime kisaan pitkältä tauolta palannut Glamdring Slim (4) oli vielä tukkoisen oloinen. Ori parantanee nyt startti.

Ajotaktiikka: Kunnossa olleessaan Glamdring Slim ei nirso juoksupaikalle.

Mauri Jaara, Hyvässä kunnossa kilpaileva Zell Memento (8) joutui lähtemään viimeksi hieman liian aikaisin kiriin. Jos juoksu onnistuu nyt paremmin, niin ori pystyy tässä seurassa pärjäämään. Päivän vireellä on merkitystä Zell Mementon suoritukseen.

Ajotaktiikka: Normaalisti selkäreissu on ollut Zell Mementolle sopivampi.

Tarja Laurila, Charexcelille (11) volttilähtö on vaikea. Tuo nähtiin taas Lapualla, kun se jäi startissa ulkoradoille roikkumaan. Ylivieskassa kovaa lopettaneen hevosen esitys oli hyvä. Viimeksi kuljetus oli pidempi. Se näkyi hieman ruunassa, mutta ei esitys tuollakaan kertaa ihan huono ollut. Helteistä on ollut tälle haittaa. Ruuna on pääsi hieman kuivumaan, eikä vire tuon takia ole ehkä ihan huipussaan. Keskiviikon viimeistelyissä minun piti antaa sille hieman tiukempaa liikettä, minkä jälkeen terävyyttä tuli lisää.

Ajotaktiikka: Täältä ollaan aika tavalla juoksunkulun armoilla, ja etukäteistaktiikan laatiminen on hankalaa.

Varustemuutokset: Korviin saatetaan laittaa puolilaput.

T4-vihje

Elokuun alun todella runsas ravitarjonta näkyy jonkin verran Äimäraution tämän kerran lounaiden lähdöissä. Vain yhdellä osanottajalla on kolmeen viimeiseen starttiin tolppa taulussaan. Tuo hevonen on viimeksi Kajaanissa koko matkan johdon perästä vakuuttavasti voittanut Goofy Sunrise. Muut ensimmäisenä mieleen juolahtavat ankkuriehdokkaat ovat aika sopivan oloiset vastustajat kohtaava Titan As ja nousukuntoisen oloinen Be My Hot Stuff.

T4-1 / LÄHTÖ 2

Varmaehdokas

Viimeksi laukan jälkeen asiallisesti kulkenut Kaimook (10) on porukan ainoa, jolla on voitto urallaan. Tuo tuli vielä hyvällä esityksellä. Harvakseltaan kilpailemaan päässeellä, maaliin asti juoksevalla tammalla on tähän kisaan lyhyempi starttiväli apunaan.

Yllättäjäehdokkaat

Viime vuonna kokeessa johtavan rinnalta lupaavalla tyylillä ensimmäisenä maaliin puristanut Tapio Pennasen mukaan treeneissä mukavasti esiintynyt Flash Credit (4) on tämän aloittelijajoukon yksi mahdollinen yllättäjäehdokas.

Juoksunkulku arvaus

Vielä vähän kilpailleitten osanottajien lähtönopeudesta ei ole ennalta oikein minkään laista käsitystä, joten juoksuasetelmia on lähes mahdotonta arvata. Ennen raveja otettavasta harjoituslähdöstä voi saada lisävalaistusta asiaan. Club Nord Chip (3) on avannut auton takaa asiallisesti ja varmasti, joten tamma voisi olla startissa nopein. Jaksavanoloisilla Flourlake's Benjaminilla (6) ja Kaimookilla (10) saatetaan lähteä ensimmäisinä reissuun.

A: 10,6, 4 B: 12,2,3,1 C: 5,11,7,8

T4-2 / LÄHTÖ 3

Varmaehdokkaat

Titan As (4) on mennyt starttien myötä koko ajan parempaan suuntaan Asiallisesti avaaja saanee kivalta lähtöpaikaltaan hyvät asemat. Titan Asille käy sekä selkä- että keulajuoksu.

Yllättäjäehdokkaat

Tauolta palaavan Zefyr Sixin (7) kunto pitäisi olla Paavo Karkulehdon mukaan heti aika tavalla kohdillaan. Viime kaudella hyvillä esityksillä menestynyt ruuna voi päästä seiskaradasta huolimatta johtoon.

Juoksunkulku arvaus.

Jaro's Domain (3), Unbelievable Story (5) ja Zefyr Six (7) ovat teräviä avaajia, joilla kaikilla saatetaan kokeilla ajaa keulasta.

A: 4 B: 7,3,5 C: 8,6,9,2,12,1,10,11

T4-3/ LÄHTÖ 4/PD-1

Varmaehdokas

Kaustiselle tosi pahan alkulaukan jälkeen vahvasti kulkenut Be My Hot Stuff (10) tuntuu selvinneen mahaongelmien aiheuttamasta laskusuhdanteestaan. Parhaimmillaan koviin esityksiin kykenevä ruuna voi juoksun onnistuessa olla tämänkertaisille vastustajille liian kova pala purtavaksi.

Arvoitukset

Viimeksi Björn ja Olle Goopin huippuvalmennuksessa ollut Ramona Win (2) on luokaltaan tähän seuraan kova menijä. Terävästi avaavan ja hyvin loppua tulevan tamman kaikki asiat ovat muuttuneet, joten on melkoisen epätodennäköistä, että iskukyky olisi heti ihan tapissa. Hanna Rannallekin hevonen oli vielä tässä vaiheessa täysi arvoitus. Ennen sairasteluaan asiallisesti suorittaneen Ganadorin (7) esitys Kajaanissa tauolta oli vaisu, ja tämän hetken vire oli Mauri Jaarallekin kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus

On hieman vaikea ennustaa, kuka mielii innokkaimmin vetotöihin. Ramona Win (2) ja Big Lebowski (3) ja Ganador (7) osaavat kaikki lähteä liukkaasti matkaan. Ensimmäisenä kiriinsä saattaa ryhtyä omaan juoksuun pystyvä Be My Hot Stuff (10).

A: 10 B: 2,7,8,10,4 C: 3,1,11,5,6

T4-4 / LÄHTÖ 5/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat.

Kajaanissa raa'alla tempolla porukkaa selvällä erolla koko matkan johtanut, ja loppuun asti kunnialla kestänyt Goofy Sunrise (3) saattaa tehdä tässä saman tempun.

Yllättäjäehdokas

Pitkältä tauolta palannut Glamdring Slim (4) voi nyt startti alla olla selvästi virkeämpi, eikä hyvän avaajan pärjääminen mainiolta lähtöpaikalta ole ihan mahdotonta.

Juoksunkulku


Dia Dovar (1), Irwin Saknussen (2), Goofy Sunrise (3), Glamdring Slim (4) ja Zell Memento ovat nopeita startista. Goofy Sunrise (3) voi omista haluistaan painua väkisin keulaan.

A: 3 B: 11,2,8,4 C: 5,9,1,10,12,6,7

T4-systeemit

Pieni: 10,6, 4, (12,3) 4,7,3,5 (8,6) 10 (2,7) 3 (11,2) = 12 riviä
Suuri: 10,6,4,12,2,3,1 (5,11) 4,7,3,5 (8,6) 10 (2,7) 3,11,2,8,4 (5,9) = 140 riviä

Lähtö 1

7. Upea Ursula – 1. Kalevatar – 3. Mäen Eino (jäänee pois) (6. Hennylän Tähti)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen