vihjeet ja kommentit Oulun torstai-iltaan!

Vesa Varmasen kokoama vihje ja kommennttipaketti Oulun torstai-iltaan.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja


LÄHTÖ 1

Antti Ala-Rantala, Mukavasti ja aika helposti 19,5-ajan koelähdössä tehnyt Diamond Dreams (7) antoi itsestään hyvän kuvan. Viimeksi tamma pelasi lämmittelyssä ja esittelyn jälkeen moitteitta. Kun menimme volttirinkiin, niin rata 12 osoittautui sille ihan liian vaikeaksi. Hevonen lähti peitsillä liikkeelle, eikä pudottanut millään raville. Diamond Dreams pääsi kokeessa kolmosradalta hyvin matkaan, joten tämä lähtö on sille tuon perusteella ihan ok. Tauluaan parempi hevonen voisi ravilla matkaan päästessään kyetä tässä alle 19-tulokseen, eikä sitä kannata mielestäni peleistä täysin unohtaa.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla yritetään matkaan päästä. Tuon onnistuessa ajetaan tilanteen mukaan.


Kengitys- ja varustemuutokset: Jotta hevonen pääsisi varmemmin liikkeelle, niin kengät saatetaan takaa jättää pois. Samasta syystä takapäähän voidaan mahdollisesti laittaa kevyemmät suojat. Kokeessa korvia ei avattu, mutta nyt se saadaan tehdä.


LÄHTÖ 2

Timo Hulkkonen, Lovemore (1) tarvitsee näköjään enemmän startteja, jotta se oivaltaa missä tässä on kyse. Viime esityksen perusteella tamma pystyy pärjäämään, jos se toimii taas yhtä hyvin kuin tuolla kerralla.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Ykkösrata voi tuoda omat ongelmansa, mutta uskon Lovemoren klaaraavan tämänkin lähtöpaikan.


Kengitys- ja varustemuutokset: Todennäköisesti samoilla jatketaan.


Eija Sorvisto, Fancy Creek (5) on ollut pettymys starteissaan. Se ei ole olemassa niin huono, kuin miltä taulua näyttää. Sillä olisi vauhtia mennä, mutta onnistumisia ei tunnu vain millään tulevan. Kaustisella kuski yritti mennä varovasti auton taakse. Hevonen säikähti kuitenkin siivekettä, ja jäi ottamassaan laukassa muista toivottomasti. Fancy Creekin pitäisi olla kunnossa ja startti vei varmaan eteenpäin. Viitosrata on tälle paha lähtöpaikka. Tärkeintä olisi saada tammalle tästä kiva suoritus, jotta nähtäisiin, että missä sen kanssa ollaan menossa


Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Fancy Creek pääsisi ravilla matkaan. Tasainen nättiä tavoitellaan.


Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Petteri Joki, Kivarin Salsa (9) oli viime starttiin kipeänä, ja tutkimuksissa kurkusta löytyi oikeasti sanomista. Nyt tauti on voitettu. Vauhdikas Kivarin Salsa on sarjoihinsa ihan oikea hevonen, joka hyvänä päivänään voi pystyä tässäkin pärjäämään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Tällä on hyvä ajaa selästä, ja siellähän tältä paikalta ollaan jo valmiiksi.LÄHTÖ 3

Jukka-Pekka Ekon Kavalle (4) tuli Vermossa harmittava hylkäys heti alkumatkalla. Olisi ollut kiva nähdä, miten se olisi pitkällä matkalla pärjännyt. Jonkinlaista menestystäkin olisi saattanut ilman laukkaa tulla. Hyvässä kunnossa oleva ruuna on polkenut starteissaan tasaisia tuloksia. Oulussa laukka hankalaan paikkaan, mutta muuten Ekon Kava on oppinut antamaan pikku hyppyjään aiempaa paremmin alas.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Eko Kava tykkää mennä tasaisesti, ja sillä pitää koko ajaa koko ajan veto päällä ajaa.


Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


T5-1 / LÄHTÖ 4

Petri Korkiakoski, Veerillä (2) oli viimeksi huono lähtöpaikka, eikä se ollut kengityskokeilun takia muutenkaan ihan parhaimmillaan. Kisan jälkeen harjoitussysteemejä on hieman muutettu, ja hevonen on mennyt noissa treeneissä hyvin. Starttiväli on hieman pitkä, mikä saattaa näkyä lähtönopeudessa. Tammat tuntuvat olevan aina hieman arvoituksellisia, mutta hyvillä mielin kisaan lähdetään. Juoksun onnistuessa Veerin uskoisi kamppailevan tässä kärkipäässä.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Veer on tehnyt hyvät juoksut keulasta.


Kengitys- ja varustemuutokset: Bodenissa Veerillä oli laput, ja kuski epäili laukan johtuneen niistä. Viimeksi ajettiin taas avovehkeillä, joilla myös nyt mennään. Takaa kenkien poisottamista harkitaan. Muuten käytössä ovat samat varusteet.


Eija Sorvisto, Elzar Creek (6) kärsii kesäaikaanallergiasta.Oireet ovat iän muuttuneet ja vähentyneet. Niiden luultiin olevan ohi. Hevonen ei saanut starteissa itsestään irti kunnolla, joten Härmän jälkeen päätettiin jäädä vielä tauolle. Ilmojen viilettyä tilanne normalisoitui. Kaustisella tamma teki mukavan esityksen ja voitti. Nyt vastus on kuitenkin vaativampi. Juoksusta voi tulla hankala, kun sisäpuolella on useampi hyvä avaaja, ja kärkisijalle yltäminen tuntuu aika epätodennäköiseltä..


Ajotaktiikka / juoksutoive: Elzar Creek on nopea avaaja, joka olisi parhaimmillaan johtopaikalta, minne sen voi olla tässä vaikea päästä. Selästä hevonen menee hieman laiskasti.


Kengitys- ja varustemuutokset: Viime startin jälkeen kuski ehdotti, että Elzar Creekillä otettaisiin käyttöön vetolaput. Päätetään sitten paikan päällä, että minkälaisilla lapuilla kisa ajetaan. Lähtö ajetaan todennäköisesti viime kerran tapaan ilman kenkiä. Tuosta olisi hevoselle vielä se etu, että myös suojat voidaan jättää pois.


Jukka-Pekka Kauhanen, Mikkelissä jäimme Erica Fieldin (7) kanssa nageliin. Tasaisen varmasti suorittaneen tamman juoksut eivät väliin onnistuneet, ja tulos on ollut silloin huonompaa. Muuten ok-kunnossa oleva hevonen on tehnyt hyviä tuloksia.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on ulkona, mutta asiallisesti avaavalla Erica Fieldillä pitää ajaa alussa jonkin matkaa eteenpäin. Katsotaan sitten mihin päästään.


Jani Hartikainen, Going Aboven (11) voitto oli viimeksi ulkoapäin nähtynä hallittu, ja samaa mieltä oli ohjastajakin. Tuntui, että hevonen ensikertaa ymmärsi, mistä tässä on kysymys. Laiska treenari ei maanantain rataharjoituksessa suostunut taaskaan menemään juuri alle 30- vauhtia. Samassa vireessä ruuna tuntuisi yhä jatkava. Vaikka Going Above on pystynyt tulemaan taaempaankin, niin hieman nahkeampi se on ollut selässä matkatessaan. Vapaalle radalle päästessään se on yleensä kyennyt etenemään. Lähtöpaikka on hankala, enkä ole hirveän pettynyt, jos voittoputki tässä vaikeaksi menneen reissun takia katkeaisi. Pääasia on, että Going Above jatkaisi edelleen samalla tasolla. Hyvin menneellä juoksulla kaikki on nytkin mahdollista


Ajotaktiikka / juoksutoive: Näistä alkuasemista kovavauhtinen reissu oli ymmärrettävästi toiveissa voi. Jos matkavauhti menee jostain syystä turhan verkkaiseksi, niin aktiivinen kuski ajaneen sopivassa kohtaa eteenpäin.


Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


T5-2 / LÄHTÖ 5

Antti Ala-Rantala, Seinäjoella päätöslenkin keulasta 28,7-vauhtia tullut R.R. Kivaro (3) haparoi hieman loppusuoralla, missä saattoi mennä voitto. Mikkelissä kieltä ei sidottu. Se oli väärällä puolen kuolainta, eikä ravaamisesta tullut mitään. Vermossa kokeiltiin ajaa ilman kaikkia kenkiä, mutta tuo ei tunnu sopivan tälle. R.R. Kivaro ei ole olemassa mikään laukkuri. Ennen viime kisaa ori sai olla viikon rauhassa. Tuo tuntui sopivan sille, joten myös tähän kisaan on valmistauduttu samalla tavalla.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Voltista ihan hyvin matkaan pääsevä R.R. Kivaro on jaksava hevonen. Jos johtoon ei päästä, niin sitten ajetaan taas kuolemasta, millä paikalla ori juoksi Turussa koko matkan.


Kengitys- ja varustemuutokset: Viime starttiin kengitystä muutettiin ja kieli sidottiin taas kiinni. Noilla ja muutenkin samoilla varusteilla jatketaan.


Jukka-Pekka Kauhanen, Suvi-Siiri (9) ennen huollettiin Kuopiota. Hoito oli tehonnut, ja hevonen oli selvästi parempi. Lähtö meni monta kertaa uusiksi, ja tamma avasi kakkosradalta joka kerta ravilla. Hyväksytyssä tuli harmittava hyppy ekakaarteeseen. Hyvällä ravilla ollut Suvi-Siiri otti mainiosti vauhtiakin. Ehjällä juoksulla jonkinlainen pärjääminen on viime kerran perustella mahdollista.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Suvi-Siiri lähtee kaiken ollessa kunnossa voltista ihan ok matkaan. Tasaisen vauhdin hevonen jaksaa puurtaa koko ajan, vaikka matkalla mentäisiin kovaakin.


Kengitys- ja varustemuutokset: Ilman obersekkiä saatetaan kokeilla ajaa.


Ahti Antti-Roiko, Vaikka Pankeri (11) jäi viimeksi toiseksi, niin esitys oli varmaan paras, mitä hevonen on urallaan tehnyt. Voimia oriilla tuntui olevan vielä maalissakin, mutta tuon kovempaa se ei vain päässyt. Vauhtien puuttuminen on ollut tällä ongelmana. Tiheä starttiväli tuntui vieneen kuitenkin eteenpäin, kun kyytiä oli nyt paremmin. Sarjat ovat nousseet, ja pärjäämine edellyttää onnistunutta juoksua. Lähtöpaikka on sopiva, ja jaksava Pankerin pitäisi olla tässäkin kärkikampailussa mukana.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Pankerilla lähti viimeksi paremmin matkaan, ja vauhtia löytyi heti alussa. Tällä voi ajaa selästäkin, mutta ainakin vielä tällä hetkellä Pankerilla on paras ajaa johtavan rinnalta, kun se menee tuolta paikalta rennoimmin. Tarvittaessa ori jaksaa kiertääkin.


Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Markus Porokka, Kävimme N.P. Turbon (13) kanssa Pursiaisen tykönä Kangasalla. Valoa tuon käynti antoi. Näin herkälle hevoselle pienetkin asiat voivat olla isossa merkityksessä, ja uskon N.P. Turbon pystyvän nyt parempaan viimeksi. Mitään ei voi alkaa ennalta lupaamaan, mutta aika sopivan oloisessa tehtävässä ehjällä juoksulla jonkinlaiseen pärjäämiseen voisi olla mahdollisuuksia.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla matkaan yritetään lähteä, minkä perästä kolmatta eteenpäin lähdetään heti puoleen ajamaan.


Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Timo Hulkkonen, Näyttää, että Big Headachen (2) kevään sairastelut ovat pikku hiljaa takanapäin. Itse en ole ajanut hevosen treenejä. Ne, jotka ovat sitä tehneet, ovat kehuneet hevosta. Pistesaldo pääsi menemään huonoksi, ja sitä lähdetään tässä parantamaan. Sopivalta lähtöpaikalta juoksun pitäisi onnistua, ja uskoisin Big Headachella olevan mahdollisuuksia totosijalle.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Big Headachen pitäisi saada tästä hyvä juoksu.


Kengitys- ja varustemuutokset: Varusteet katsotaan rataolosuhteiden mukaan. Tämä ei ole Big Headachen päälähtöjä, joten vaikka se menee parhaitten ilman kaikkia kenkiä, niin vain edestä kenkien ottoa harkitaan.


Petteri Joki, Breedlove (5) oli viimeksi tosi hyvä, ja ruuna kiri loppua ihan omaa vauhtiaan. Torniossa esitys ei ollut huono, mutta ei läheskään samalla tasolla. Tuo kisa ajettiin puolittaisilla jenkkikärryillä. Oulussa oli takana oikeat jenkkikärryt, joilla hevonen oli jo lämmitykseen ihan erituntuinen.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Breedlove ei lähde niin kovaa, että se pystyisi olemaan lähtökiihdytyksessä mukana. Toivotaan, että päästään johonkin kohtuullisen paikaan parijonoon. Jos hevonen on viimekertaisessa vireessä, niin vapaalle radalle kiriin uskaltaa suunnata jo viimeisen takasuoran alkupuolella.


Kengitys- ja varustemuutokset: Breedlove on mennyt pitkään samoilla varusteilla, eikä niitä ole syytä lähteä vaihtamaan.


Janne Lukkari, Tip Chip (10) juoksu meni viimeksi mönkään, kun se jäi kovavauhtisessa kisassa toiselle ilman vetoapua. Asiallisessa kunnossa oleva ruuna tuli sijoituksesta huolimatta ihan hyväksyttävästi maaliin asti. Tip Chip oli viikon loppuna ajetussa nätissä treenissä hyvä. Vastus vaikuttaa viime kertaa hieman helpommalta, ja juoksun onnistuessa neljän sakkiin voisi olla mahdollisuuksia.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Nättiä sisäratareissua hevoselle koetetaan saada.


Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Jukka-Pekka Kauhanen, Oh My God S:n (2) juoksu meni Lahdessa alkumatkasta hieman raskaaksi, kun hevonen joutui tekemään kovasti töitä keulaan päästäkseen. Johtavan takana lopulta matkannut tamma sai lopussa tilaa. Tuollaisessa juoksussa on kuitenkin valjakon mitan kiinni kurominen vaikeaa, ja Oh My God S jäi kakkossijasta vain kymmenyksen.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Oh My God S on tosi nopea avaaja. Keulaan yritetään. Jos se onnistuu, niin sieltä kokeillaan ajaa.


Kengitys- ja varustemuutokset: Edestä saatetaan ottaa kengät pois, tai sitten ajetaan kevyet alumiinit alla. Tuo ratkeaa radan kunnon mukaan. Oh My God S:lle tuolla ratkaisulla ei ole isoa merkitystä. Muuten samoilla varusteilla edelleen mennään.


Martti Pellikka, Little Donnie (5) on tasaisen menijä, minkä takia takaa kiertäminen on sille vaikeaa. Nyt lähtöpaikka on sopivampi.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Nättiä juoksua lähdetään tavoittelemaan. Tasaisen reippaan matkavauhdin ja nätin sisäratareissun perästä Little Donnie saattaisi kyetä kirimään lyhyen pätkän ihan mukavasti.


Kengitys- ja varustemuutokset: Entisellä jatketaan.


Martti Pellikka, Little Bossin (10) pitäisi jatkaa edelleen samassa kunnossa. Lähtöpaikka on tälle sopia, ja ehjällä juoksulla ruunan uskoisi nousevan kärkikamppailuun mukaan.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Tuomas saa ajaa, kuten hän parhaaksi näkee.


Kengitys- ja varustemuutokset: Päävehkeitä saatetaan hieman muuttaa, mutta muuten samoilla jatketaan.


T5-5 / LÄHTÖ 8

Janne Lukkari, Vaikka Ambrogio (3) on tehnyt hyviä startteja myös kengät jalassa, niin ilman kenkiä juokseminen tuntuu olevan sille etu. Ruuna rokotettiin viime startin jälkeen, ja se sai olla viikon vapaalla. Tuo tuntui tehneen sille vain hyvää, ja maanantaina ajetuissa treeneissä energiaa kerännyt hevonen oli positiivisessa mielessä paineissaan. Hyvillä mielin kisaan lähdetään.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Mahdollisimman reippaasti koetetaan liikkeelle lähteä, ja katsotaan sitten, mihin paikkaan päästään.


Kengitys- ja varustemuutokset: Olosuhteista näyttäisi tulevan sellaiset, että ilman kenkiä päästään todennäköisesti ajamaan. Muuten jatketaan samoilla varusteilla.


Antti Ala-Rantala, Bewitch Boylle (6) oli Ylivieskan loppusuoralla tarjolla kakkossija, mutta yritys ei ihan riittänyt maaliin asti. Täysin terveellä umpiravurilla on tälle kaudelle jo aika monta starttia. Voi olla, että se tarvitsi tähän kohtaa pikku lepotauon. Turun kurakelillä ruuna oli ihan ok kolmas, eikä esitys Mikkelissäkään huonolta lähtöpaikalta ihan nolo ollut. Tässä meillä on pari kovaa vastassa. Voittoon en jaksa oikein uskoa, mutta sijoille 2-4 voisi onnistuneella juoksulla olla saumoja.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Bewitch Boy on paras keulasta, miltä paikalta sen tämän kauden kaikki voitot ovat tulleet. Tässä voi olla vaikea päästä johtoon, joten heti ensiaskelillaan nopealla ruunalla yritetään edetä kärjen taakse. Selästä Bewitch Boylla ei tee kovin pitkää kiriä, mutta sellaisen parin sadan metrin pätkän se tulee aika mukavasti.


Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


Petteri Joki, Hyvässä kunnossa kilpaileva Carro's Gift (8) jäi viimeksi ajamatta, kun tilaa tuli aivan liian myöhään. Kovassa iskussa olevaa Ambrogio voi olla sen takaa vaikea voittaa, joten ykkössijaan saattaa olla hankala yltää.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Carro's Gift pääsee aika kivasti matkaan. Sisäpuolellamme tuntuisi olevan parin hieman hitaammin käynnistyvää vastustajaa, ja ihan kohtuullinen paikka parijonosta saattaisi löytyä. Carro's Gift on pärjännyt myös keulasta ja johtavan rinnalta, mutta parhaat esityksensä se on tehnyt selkäjuoksuilla.


Kengitys- ja varustemuutokset: Lappupolitiikassa tehdään pieni muutos, kun reiälliset kokolaput vaihdetaan puolilappuihin.


Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Timo Hulkkonen, Surprise Rose (2) voitti viimeksi varmasti, ja tuntui, että varaakin vielä hieman jäi. Ilman kenkiä juossut tamma hapuili hieman startissa. Lämmitys sillä ajettiin kengät alla, ja se oli hyvä tuolla balanssilla. Sopivalta lähtöpaikalta Surprise Rosella pitäisi olla tässä pärjäämismahdollisuudet, mitä hyvä lähtöpaikka ei ainakaan huononna.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Juoksupaikalla tai matkavauhdilla ei ole tälle isoa merkitystä.


Kengitys- ja varustemuutokset: Surprise Lord juoksee nyt kevyet alumiinit alla. Muuten se jatkaa samoilla varusteilla.


Petteri Joki, Tilda Sonikilla (3) on tässä pari turhan kovaa vastassa, joten ihan kärkeen sen voi olla vaikea yltää.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilda Sonik on nopea startista. Koetetaan satsata alkuun. Tuolloin hevonen voisi saada kivan selkäreissun, vielä mahdollisesti jonkun hyvän hevosen takana.


Martti Pellikka, Dexterous (5) laukkasi Lappeenrannassa loppukaarteessa hyvän sijoituksen. Mainiossa kunnossa olevalla ruunalla on olluthieman ongelmaa kaarteiden kanssa.


Jussi Rämö, Fabrice Web (7) on ollut hyväntuntuinen treeneissä. Tasokkaassa porukassa lähtöpaikka olisi saanut olla tietenkin sisempänä.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Vauhtikestävä Fabrice Web on kestänyt kovemmassakin kyydissä. Sille tuntuu käyvän vähän kaikenlaiset juoksupaikat, mukaan lukien asemat toisella ilman vetoapua. Fabrice Web voisi päästä kovaakin matkaan, mutta lähtöön ei vielä todennäköisesti satsata. Kuski saa ajaa kuitenkin niin kuin parhaaksi näkee.


Kengitys- ja varustemuutokset: Fabrice Web oli ohjastajan mukaan ollut viime startissa hieman liian paineissaan. Tuon takia umpilaput voidaan joutua jättämään pois, ja ajaa avovehkeillä. Tuolla varustuksella ajettaessa Fabrice Web on joskus laukannut.


Janne Lukkari, Artie B. Zet (8) on ollut kolmeen viimeiseensä huomattavasti aiempaa tasapainoisempi. Lähtöpaikka tuo omat haasteensa. Vaikka porukka on kova, niin juoksun onnistuessa Artie B. Zet voisi pystyä nousemaan tässäkin mitaleille.


Ajotaktiikka / juoksutoive: Artie B. Zet on ollut parempi vapaalta radalta, ja tässäkin sillä saatetaan pyrkiä johtavan rinnalle. Tasaisen reipas matkavauhti olisi tälle sopivinta. Tempoileva vauhdinjako olisi tälle hankala, ja saattaisi lisätä laukan vaaraa.


Kengitys- ja varustemuutokset: Viime starteissa Artie B. Zet on ollut tasapainoinen, joten varusteita ei ole syytä lähteä muuttelemaan.


Kommenttien kokoaja Vesa Varmanen