Vihjeet Ylivieskan kauden avausraveihin.

Vesa Varmasen Ylivieskan sunnuntain 18.2. kauden avausravien Toto4 vihje. Lisää kmmentteja ja vihjeitä Ylivieskan nettisivuilta. Linkki alla.

T4-1 / LÄHTÖ 4
Varmaehdokas Kun eturivin muut liukkaat avaavat ovat tauolta tulijoita, voi reippaasti lähtevä Bewitch Boy (1) pitää keulat aika vaivattakin. Ruuna saattaa päästä vetämään keulassa mieleistään vauhtia, jolloin lopun ohitusyritykset voivat olla vaikeita. Myös selkäjuoksu käy. Sellaisessa tapauksessa Bewitch Boyn saanee aloittaa kirinsä tosi läheltä kärkeä.

Yllättäjäehdokkaat Petri Klemolan mukaan kotona mainiolta tuntunut Paradise Leader (9) saanee tästä oikean makean sisärata reissun. Paikka voisi olla vaikkapa johtavan takana, mistä Ylivieskan pitkällä loppusuoralla tamma voi pystyä hyökkäämään ykköseksi. Just For Me (11) oli mukana Kuopion reippailla alkumetreillä, mikä saattoi viedä tauolta palaajana maitohapoille. Ravi ei kaarteissa toiminut kunnolla. Loppusuoralla selkä toppasi eteen, eikä ruuna saanut enää vaihdetta päälle. Markus Porokan mukaan Just For Me on treenannut oikeinkin hyvin. Startissa on edessä liukkaat selät, ja terävästi lähtevän ruunan juoksun onnistumiseen on edellytyksiä. Seinäjoen kovavauhtisen ensimmäisen tuhannen ulkoradoilla roikkunut ja vasta toisen kierroksen alussa sisemmäksi päässyt Cousin Evert (10) sinnitteli rehdisti maaliin asti. Pari starttia ovat saattaneet karistaa taukopölyt hevosen harteilta, ja juoksun hieman ikävistä alkuasemista onnistuessa, ei pärjääminen reipastempoisessa kisassa ole mahdotonta.

Juoksunkulku arvaus Eturivissä on kolme aikaa tiukkaa starttaria. Bewitch Boy (1) ottanee sisäradalta alussa johtopaikan haltuunsa. Kuskin ajotaktiikkaan vaikuttanee ulkoa tulevan paineen määrä, mitä on ennalta aika vaikea arvata. Räväkästi kiihtyvä Omega Leader (6) on ollut kova johtopaikalta, mutta näin paussilta tulevalla tammalla saatetaan haluta ajaa selästä. Suomen uransa tässä aloittava Winner Journey (7) seuraa sekin autoa tosi tiiviisti. Keulajuoksukin käy mainiosti, joten alussa ajettaneen jonkin matkaa eteenpäin. Kuskin ajotaktiikka uudella, tauolta palaavalla ajokilla ratkennee ns. tilanteen mukaan. Reipas alkuvauhti hyödyttäisi ennen kaikkea hitaasti käynnistyvää, mutta vahvasti loppua tulevaa Bajkal Craffia (3). Asiallisesti kiihtyvä Noble Heart Nova (5) voi saada aika kivatkin asemat parijonosta. Suljetulta radalta starttaava Paradise Leader (9) ei pääse nyt hyödyntämään lähtönopeuttaan, mutta ysiltä sen uskoisi saavan kivan imujuoksun lähellä kärkeä. Ykköseltä avataan kovaa ja kakkoselta kohtuullisesti, joten juoksun onnistumiseen on saumoja. Just For Meellä (11) saatetaan suunnata ulkoradoille jo aika varhaisessa kisaa. Cousin Everetillä (10) on hieman nihkeä selät edessään. Huonolla tuurilla ruuna saattaa jäädä alussa aika hännille, ja pärjääminen jää loppukirin varaan.

A: 6,7,1,9,3,11 B: 10,5,2 C: 4,8

T4-2 / LÄHTÖ 5
Varmaehdokkaat Reijo Heiskasen käteen treeneissä hyvältä tuntunut Pikkukahveli (6) on ollut usein heti tauolta aika valmiissa iskussa. Pieni lähtö suosii vapaalta radalta parhaitten menevää Pikkukahvelia, joka ehjällä juoksulla voi pystyä avaamaan kautensa voitolla. Viime vuoden tapaan starttien myötä parantanut Fiiling (5) on luotettavampi ravaaja kuin kaksi pahinta vastustajaansa. Kun hyvin toimivalle huippulahjakkuudelle käy vielä monenlaiset reissut, on pärjäämiseen edellytyksiä.

Arvoitus Hienon viime kauden tehnyt Vilma Lyydia (4) ei ole aiemmin urallaan pitänyt näin pitkää taukoa. Kun paussi saattaa vielä lisätä tamman ennestäänkin intotason turhan korkeaksi, on perustreeniä saaneen tamman esitys tähän kohtaan pikku kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus Paalun koko kolmikko pystyy avaamaan voltista aika reippaasti. Laukatta matkaan päästessään hieman ryntäämällä voltista liikkeelle lähtevä Turoruutu (1) voisi olla ensimetreillä vikkelin. Kiinnikään ei voi oikein ottaa, joten keulasta saatetaan ajaa. Jos reippaasti avaava Iikori (2) ei pääse johtoon, niin Markus Porokka suunnitteli ajavansa sillä johtavan rinnalta. Jamas Victor (3) on periaatteessa hyvä starttari. Kolmosradalta (vaikka vastustajaa ei ole ollut ulkopuolella) on ruunalla ollut tapana puskea lähtötilanteessa hieman ulospäin, joten keulaan pääsy voi olla tässä hankalaa. Mukavasti voltista avaavalle Fiilingille (5) käy Juha-Matti Paavolan mukaan vähän kaikenlaiset reissut, myös paikka johtavan rinnalla. Kun osanottajamäärä on vähäinen, päässee ori joka tapauksessa aloittamaan kirinsä aika läheltä kärkeä. Vilma Lyydia (4) on nopea voltista, mutta alun vähän turhan suuri innon määrä, (jota tauko voi vielä lisätä) aiheuttaa sisäradan paikalta laukkariskin. Asiallisesti matkaan pääsevällä Pikkukahvelilla (6) ajettaneen pienessä lähdössä jo varhaisessa eteenpäin, kun vahvan hevosen takana selkiä ei kannata laukkavaaran takia eteen etsiskellä.

A: 6,5 B: 4,2,3 C: 7,1,9,8

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Varmaehdokkaat Viimeksi juoksunkulun uhriksi joutunut Adrianne H (5) teki kahdessa edellisessään mainiot loppuvedot. Viitosrata ei ole tammalle ihan vaaraton. Ravilla matkaan päästessään liukas avaava saanee hyvät asemat. Suomessa uran avausvoitolla aloittanut Kurir Brodde (1) on kehityskelpoisen oloinen nelivuotias. Isolle hevoselle ykkösrata on sopiva lähtöpaikka. Keulaan pääsy on mahdollista. Sieltä vielä hieman tasavauhtinen, mutta rehdinoloinen ruuna voisi pystyä pitämään kaikki vastustajat maaliin asti takanaan.

Yllättäjäehdokas Mainiosti harjoitelleen Lessons In Loven (13) taulu on mennyt huonoon kuntoon. Seinäjoella laukka tuli starttiin. Jyväskylässä juoksu lähti menemään heti alusta asti mönkään. Tuossa startissa tamma tuli kuitenkin puolilupaavasti maaliin. Jotta nähtäisiin missä ollaan menossa, niin Ari Lappalaisen mukaan hevoselle aiotaan antaa mahdollisuus. Tuo tietää rohkeaa ajoa, jolloin kaikki voi olla mahdollista.

Juoksunkulku arvaus Eturivin hevosista kukaan ei ole mikään huippunopea kiihtyjä. Kahta lukuun ottamatta kaikki pääsevät kuitenkin hyvin matkaan. Sisäradan turvin Kurir Brodde (1) voi pystyä pitämään muut ulkopuolellaan. Jos tuo onnistuu, aikoi Henry Ala-Korpi pitää asemista kiinni. Myös Adrianne H:lla (5) voitaisiin kokeilla keulajuoksua. Muille selkäreissu taitaa olla toivotumpi vaihtoehto. Paalun osanottajista kukaan ei lähtene väkisin johtoon pyrkimään, joten kärkihevonen voi saa vetää aika pitkäänkin haluamaansa vauhtia. Gunvald (12) ja Lessons In Love (13) kykenevät molemmat omaan juoksuun. Niillä voidaan ajaa jo matkalla eteenpäin, mikä on ollut yleensä Ylivieskassa takamatkalaisille pärjäämisen ehto. Hieman tasaisesti starteissaan suorittanut Rapid Leader (9) voi hyvänä avaajana saada asemat kohtuullisen läheltä kärkeä. Veturiksi kiriin ei lähdettäne, vaan vetävä selkä pyrittäneen löytämään eteen.

A: 5,1,12,13 B: 7,9,3,8 C: 4,15,11,2,4,10,16

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1
Varmaehdokas, Mr Malcom (4) aloitti viime kautensa juhannuksena Vieremällä. Esitys kovavauhtisessa kisassa yli puolen vuoden tauolta oli varsin mainio. Edulliselta lähtöpaikaltaan ruunalla on tässä saumat päästä johtoon. Potentiaaliset paineen antajat näyttäisivät olevan tässä aika vähissä. Rehti ruuna voi saada vetää kisaa haluamallaan tempolla, ja kyetä pitämään paikkansa perille asti.

Yllättäjäehdokas Namureissun sisäradalla mahdollisesti saava Eino Tuomen mukaan asiallisesti harjoitellut Olimin (9) voisi pystyä nousemaan lopussa voittokamppailuun mukaan.

Juoksunkulku arvaus. Umberto Croft (1) lienee nopein ensimetreillä. Henry Ala-Korpi ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa halunnut ajaa keulasta. Hänen mukaan selästä terävästi spurttaavalle ruunalle kelvannee paikka johtavan takana. Eteen kelvannee mainiosti hyvin autoa seuraava Mr Malcom (4), jolle vetotyötkin sopivat. Elit Enricon (2) menestys on ollut parasta, kun se on saanut nätin imureissun sisäradalla, ja sellaista taas yritettäneen. Todays Popularille (6) juoksu johtopaikalla olisi mieleen, mutta sinne pääsemiseen lähtönopeus ei tässä riittäne.

A: 4,1 B: 9,2,12,8,6 C: 7,5,3,10,11

T4-systeemit
Pieni: 6,7,1,9,3,11 (10,5) 6,5 (4,2) 5,1,12,13 (7,9) 4 (1,9) = 60 riviä
Suuri: 6,7,1,9,3,11,10,5,2 (4,8) 6,5 (4,2) 5,1,12,13,7,9,3,8 (4,15) 4,1 (9,2) = 256 riviä