Vihjeet Ylivieskan vapunaaton 30.4. raveihin.

Vesa Varmasen kokoama vihjepaketti kokonaisuudessaan nettisivuillamme www.ylivieskanravit.fi

T4-vihje
Ylivieskan vappuaaton ravien kaikki T4-kohteet vaikuttavat ennalta aika selkeäpiirteisiltä, ja maistuvia realistisia yllättäjiä oli aika löytää, joten lunastus peruspanoksella saattaa jäädä aika pieniin lukemiin.


T4-1 / LÄHTÖ 4
Varmaehdokas Kahden viimeisen loistoesityksen ansiosta Don Juan Sisu (1) saanee syystäkin pelaajien ja kanssakilpailijoiden suuren arvostuksen. Jos vire on säilynyt ennallaan, tuntuu tappion todennäköisyys aika vähäiseltä, vaikka sisäradan lähtöpaikka on auton takana aina hieman arvoituksellinen.

Yllättäjäehdokas Räväkästi kiihtyvä Staro Interstate (2) voi saada kakkosradalta tosi nätin reissun johtavan takana. Ruuna on kyennyt myös aiemmin menestymään reilussa ylisarjassa, ja sama on tässäkin mahdollista, jos vire heti pikku tauolta on riittävällä tasolla.

Arvoitukset Asiallisia otteita Suomenkin starteissaan esittänyt Thai Profit (8) ei ollut viimeksi Kimmo Aholan mukaan ihan normaali. Toinen kierros tultiin tosi reipasta, eikä suoritus tuon huomioiden ollut millään muotoa huono. Kaviot olivat ilmeisesti lyhentämisen takia hieman arat, mikä saattoi olla haittaa. Pystyykö toissa kerralla 10-lopetuksessa ilman kiritilaa jäänyt Thai Profit nyt parempaan, on kysymysmerkki.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Don Juan Sisu (1) otti Oulussa keulat, mutta hieman raskaissa olosuhteissa ensimmäisen puolikkaan vauhti ei ollut 17. Viime kaudella ruuna ei ollut ihan ensiaskelilla kovin terävä, ja sen perusteella tässä kaikkien ulkopuolella pitämien ei tuntuisi ollenkaan varmalta. Mauri Jaaran mukaan terveenä olleen ruunan lähtönopeus on kuitenkin selvästi parantunut, joten Don Juan Sisu voi ottaa homman heti hallintaansa.. Jos alussa joku muu on nopeampi, niin kuski voi nostaa ajokkinsa heti toiselle kaistalle. Tie johtopaikalle on tässäkin tapauksessa varmaan melko siloinen, kun valjakon kunnioitus kahden viime esityksen perusteella on korkealla tasolla. Staro Interstate (2) on ollut usein heti auton irrottua täydessä vauhdissa, ja ruuna saattaa ottaa tässäkin ekakeulat. Mira Oksakari kertoi tavoittelevansa tauolta palaavalle ajokilleen sisäratareissua. Thai Profitin (4) kavioita oli lyhennetty ennen viime kisaa, eikä normaalisti tiukasti siivekettä seuraavalla ruunalla voinut satsata alkuun. Thai Profit saattaa olla nyt mukana alun kiihdytyskisassa. Eturivin osanottajista ainoastaan Spirit Squad (3) ja Cash Lane (5) kiihtyvät vain tavanomaisesti. Pitkältä tauolta Jyväskylässä kautensa lupaavasti aloittanut Spirit Squad hyötyisi ylivauhtisesta juoksusta. Wilda Tiger Jack (6), Vagabondo (7) ja Titan Arrow (8) ovat nopeita auton takana. Kaikkien kolmen nykyvire edellyttänee aika nättiä reissua. Pienessä porukassa kovalla alkuun satsaamisella ei ole paljon voitettavissa, joten niillä tyydyttäneen vain hakemaan sopivaa paikka parijonosta. Edessä menevän selkää hyvin startissa ja matkan aikana seuraava Edlance (9) voi tuurilla saada tosi kivan sisäradan juoksupaikan läheltä kärkeä..

A: 1 B: 3,4,2,9 C: 6,8,7,5

T4-2 / LÄHTÖ 5
Varmaehdokkaat / Arvoitukset Molemmat varmaehdokkaat ovat ennalta jollain tavoin arvoituksellisia. Eetin (5) Kaustisen 75-kisa pilaantui jo ensikurvissa, kun polvisuoja tipahti nilkkoihin. Jouni Törmäsen mukaan ravi ei enää tuon jälkeen sujunut, ja viimeisellä takasuoralla tullut laukka ei häntä yllättänyt. Pääosa Eetin menestyksistä on tullut viileämmillä ilmoilla. Vaikka ori on Törmäsen mielestä yhä ihan mukavassa kunnossa, niin talven huippuvire on ehkä mennyt jo hieman ohi. Viime esityksen jälkeen Eetin suoritus tässä kisassa on myös kuskille pieni arvoitus. Vernanton (9) tauko on sujunut ongelmitta. Treenivauhdit ovat olleet kuitenkin maltillisia, eikä hevonen ole Arto Komulaisen mukaan tuon takia vielä aivan terävimmillään. Tämä kisa ei ole orin vuoden tärkeimmästä päästä, ja tasaista juoksua kuski aikoi lähteä ajokilleen tarjoamaan. Vernanto on aloittanut kautensa aiemminkin vastaavista lähtökohdista, eikä esityksissä ole ollut moittimista.

Haastaja Tähänastisen elämänsä huippuvireen löytänyt Masun Vilke (1) juossee tässä joko keulassa tai heti sen takana. Jos kahden suosikin päivävire ei ole ihan paras mahdollinen, voi ori pystyä Ylivieskan pitkällä loppusuoralla tuikkaamaan vaikka ykköseksi.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Porissa lauantaina loppusuoralla voittokamppailusta laukannut Masun Vilke (2) on Antti Ala-Rantalan mielestä parempi selkäjuoksulla, mutta tässä ruuna joutuu vetotöihin. Eteen kuski ei aikonut hyväksyä muita kuin 20 m pakin parhaan lähtijän Eetin (5). Jouni Törmäsen mukaan ori on joinain päivinä menollaan, jolloin sitä ei kannata ottaa kiinni. Onkin hyvin mahdollista, että Eeti sujahtaa jo alkumatkasta johtopaikalle. Kuopion reipasvauhtisessa kisassa vielä hieman keskeneräiseltä vaikuttanut Satiinin Saku (3) ei ole ollut nopea alussa. Pitkältä tauolta palaavalla Pramialla (4) voltista ravilla pääseminen on epävarmaa. Kohtuullisesti avaavalle paussilta palaavalle Rillakalle (6) voi löytyä kiva juoksupaikka sisäradalta läheltä kärkeä. Mittavalta tauolta aloittava, hitaahkosti käynnistyvä Sävel Muisto (7) voi jäädä alussa peräporukoihin. Porukka on pieni, joten asiallisesti käynnistyvät Pertturi (8) ja Vernanto (9) saanevat kohtuulliset paikat parijonosta. Kautensa aloittavilla menestyksen saavuttaminen jätettäneen loppukirin varaan.

A: 5,9 B: 1,8 C: 4,7,6,3

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Varmaehdokkaat, Hokit olivat ilmeisesti suurin syy hyvän viime kauden tehneen Neymarin (2) alkuvuoden pärjäämättömyyteen. Tässä aika sopivalta näyttävän vastuksen kohtaava ruuna saanee kakkoselta edullisen reissun. Vireen ollessa heti tauolta kohdillaan, ei ykkössija todellakaan yllättäisi. Driverlanen (9) parhaat suoritukset ovat tulleet, kun omistaja/valmentaja Jari Nurmi on pidellyt ohjaksista kiinni. Ammattilainen takanaan tamma on jostain syystä suorittanut ratkaisuhetkillä usein vaisummin, kuten viimeksi. Kaustisellakin Driverlane kulki ottamansa pahan alkulaukan perästä vahvasti perille asti. Amatöörilähtöön aika turvallisentuntuiselta lähtöpaikalta pärjäämiseen voisi olla saumoja.

Yllättäjäehdokas Kivan nelivuotiskauden tehnyt Mountainside Arialla (1) on mahdollisuus saada nappireissu kärjen takana. Aiemman perusteella tuollaisen pitäisi olla sille etu. Jos tamman vire paussilta on mallillaan, ei parempikaan menestyminen tunnu ihan mahdottomalta.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Amatöörien koitoksissa juoksutapahtumia ei monesta syystä pysty arvaamaan edes siinä määrin oikean suuntaan kuin normaalilähdöissä. Mountainside Aria (1) on ainakin kilpatilanteessa ekakertaa auton takana eturivissä. Voltista ja toisten takaa tamma on päässyt ihan kivasti liikkeelle. Nätti reissu kärjen lähellä kauden avaukseen saattaisi olla tähtäimessä. Asiallisesti käynnistyvä Neymar (2) on pärjännyt sekä keulasta että selästä, joten molemmat taktiikat ovat mahdollisia. Enjoy Boost (3) ei ehtine alussa nopeimpien mukaan. Taj One (4) oli viimeksi ensikertaa mukana ryhmälähdössä. Startti sujui ongelmitta, ja ori olisi varmaan päässyt tarvittaessa selvästi kovempaankin matkaan. Viimeksi Taj One ei saanut lopussa mahdollisuutta. Todella vähän ohjastaneet kuskin taktisia ratkaisuja on liian vaikea alkaa edes arvailla. Vuosi siiten vastaavassa kisassa lopussa voittoon kirinyt Cradled In Love (5) voisi terävänä avaajana saada tässäkin vastaavanlaiset hyökkäysasemat. Puolimukavasti siivekkeen takaa kiihtyvän Piraya Rocin (6) roolia alun juoksutapahtumiin en osaa uumoilla. Monesti alussa takajoukkoihin jäänyt Giant Leap (7) voi joutua aloittamaan loppuvetonsa taas suhteellisen taustalta. . Kohtuullisesti avaavalle Exploding Annalle (8) yritettäneen hakea mahdollisimman mukava paikka toisen radan jonosta. Driverlanella (9) on hyvät lähtijät edessään. Tasaista reissu tammalle yritettäneen taas tarjoilla. Ylivauhti voisi olla Driverlanelle eduksi. Muiden takarivin hevosten tekemisiä kisan aikana on aika mahdotonta hahmottaa.

A: 2,9 B: 4,1,8,7,5 C: 6,10,11,12,3


T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1
Varmaehdokkaat, Vajaa pari kuukautta sitten Kaustisen 3100 m The Swede (12) ei suorittanut aivan omalla tasollaan. Ruuna oli polkaissut päätöslenkin alun härdellitilanteessa kannan pahasti auki, mikä oli syynä lopun vaikeuksiin. Yleensä pitkä matka on suosinut vahvaa menijää. Vastus vaikuttaa paperilla aika sopivalta, ja normaalina ollessaan The Sweden pitäisi pystyä ottelemaan tässä voitosta.

Yllättäjäehdokas Vaikka Umberto Croft (11) ei ole vielä tämän kauden starteissaan loistanut, niin tässä seurassa aiemmin pitkällä matkalla hyviin esityksiin kyennyt ruuna ei ole oikean päivänään välttämättä kisassa täysistatisti.

Arvoitukset Backward’s Boy (4) ei ole sitten uran alun kilpaillut tällä lähtötavalla, miten startti voltin hieman hankalana pidetyltä nelosradalta onnistuu. Tilannetta tosin helpottaa, että vastustajia ei ole ulkopuolella. Mauri Jaaran mukaan Backward’s Boy on hieman meneväinen startissa, mikä ei ole etu 3100 m. Kun hevonen kohtaa vielä aiempaa selvästi kovemmat vastustajat, on menestystä hieman vaikea lähteä ennustamaan.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Auton takaa terävästi starttaava A Nice Officer (1) ei ole kilpaillut kuin kerran volttilähdössä uransa avauksessaan syyskuussa 2016, joten kovin osuvaan arvioita sen otteista tällä lähtötavalla ei pysty tekemään. Ykkösradalta todennäköisesti hyvin käynnistyvä tamma ottanee alussa johtopaikan haltuunsa, ja asemista saatetaan pitää kiinni. Vauhti koetettaneen pitää mahdollisimman maltillisena. Lyhyemmällä matkalla paikka johtavan rinnalla olisi kohtuullisesti voltista avaavalle vahvanoloiselle Short In Notesille (2) sopiva, mutta tässä epäedullisessa sarjassa ja 3100 m asemat saattavat olla sillekin liian vaativat. Kalypso T.J. (3) voi olla aika ripeä ensiaskelillaan. Kovassa porukassa tässä kilpaileva tamma yritettäneen sijoittaa piiloon sisäradalle. Uran varsinainen avauskisan jälkeen Backward’s Boy (4) ei ole startannut tällä lähtötavalla. Auton takaa nykyään aika terävästi avaava päässee voltistakin ihan kohtuudella liikkeelle. Ketään ei ole startissa ulkopuolella, mutta nelosrata ei ole tällä lähtötavalla silti etu. Ruuna tuntuu juoksupaikan suhteen aika monipuoliselta menijältä, ja eteenpäinkin voidaan heti päästellä. Kahden seuraavan pakin hevosten taktiikasta pitkällä matkalla en pysty sanomaan oikein yhtään mitään. Jaksava Cobby’s Moonwalkerilla (10) saatetaan ajaa jo suhteellisen varhain eteenpäin. Matka käy Umberto Croftille (11), mutta tämän vire edellyttänee kuitenkin selkiä eteen. Jos kärjessä tempo meinaa vajota pohjalukemiin, niin vahvalla The Swedellä (12) suunnataan ulkoradoille, mahdollisesti jo aika varhaisessa vaiheessa kisaa.

A: 12 B: 1,4,11,2,7,6,10 C: 9,8,3,5

T4-systeemit

A: 1 (3,4) 5,9,1,8 (4,7) 2,9,4,1,8,7,5 (6,10) 12,1,4,11 (2,7) = 112 riviä

B: 1,3,4,2,9,6 (6,8) 5,9,1,8 (4,7) 2,9,4,1,8,7,5 (6,10) 12 (1,4) = 168 riviä


Troikka-2 /LÄHTÖ 9
Troikka-ankkuri Nordic Cup on aiempina vuosinaan kerännyt mukaan sarjamäärityshuomioiden runsaasti laadukkaita suomenhevosia, eikä tämä koitos tee tuossa suhteessa poikkeusta. Ennalta kärjen suhteen aika tasaiselta vaikuttavassa lähdössä juoksunkulku saattaa ratkaista paljon. Ensimmäisenä mieleen tuleva troikkakupongin tukipilari on turvallisen tuntuiselta paikalta starttaava, Kaustisella takaa ykköseksi vahvasti kirinyt, ravivarmasti suorittava kyvykkäänoloinen Helkan Urho (9).

Yllättäjäehdokkaita: Ilman tietoa pelijakaumasta en keksinyt tähän kohtaa yhtään mielekästä troikkakertoimen nostajaa.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Sillankorvan Uljas (1) ei pystyne pitämään kaikkia ulkopuolellaan, mutta kivaan paikan sisäradalta kärkeä mukavasti autoa seuraava ruuna voi pystyä itselleen hankkimaan. Hyvin kiihtyvän Ani-Aimon (2) uran kolmesta voitosta kaksi on tullut johtopaikalta, joten sellaista juoksua saatetaan tässä tavoitella. Viereltä starttaava Bofori (3) veti porukkaa Oulussa, kunnes laukka tuli vajaa 50 m ennen maalia. Voittaneella tässäkin kilpailevalla Hissun Turbolla ei ollut tuossa vaiheessa yliotetta, joten Boforilla saatetaan pyrkiä taas vetotöihin. Svengillä (5) ensimetrit siivekkeen takaa on ollut ilmeisesti pakko melko tavalla varmaan päälle, ja neloselta tamma voi alussa takajoukkoihin. Uran ainoassa ryhmälähdössä E.V. Artolla (5) otettiin seiskaradalta liinat kiinni, joten mitään käsitystä hevonen lähtönopeudesta ei ole. Hyvin avaavalle Martille (6) tavoiteltaneen taas selkäreissua. Normaalisti asiallisesti kiihtyvällä Hissun Turbolla (7) uskaltanee ajaa heti eteenpäin, kun Oulun voiton perusteella paikka johtavan rinnallakaan ei rehdille menijälle voiton este. Uudesta valmennuksesta aloittava tauolta palaava epävarma Etusorja (8) on tähän uransa ensimmäisen autokisaan monella tapaa vaikea arvioitava. Ysiltä ruuna voisi saada tarvitsemansa imureissun. Juoksun suhteen aika monipuoliselta hevoselta tuntuva Helkan Urho (9) pääsee matkaa hyvien lähtijöiden takaa, joten kiriin orin ei tarvitse suunnata välttämättä kovin huonoista asemista. Parhaimmillaan vahvaan loppuvetoon kykenevä Jim Myrberg (10) on Ville Pohjolan käsityksen mukaan aika meneväinen peli, joten suljettu lähtöpaikka sopii. Viimeksi keulasta ykköseksi pitänyt, ajoittain epävarmasti suorittava Hissun Feeniks (12) on kyennyt pärjäämään myös takaa, joten tällainenkaan lähtöpaikka ei vie orin kaikkia menestysmahdollisuuksia.

A: 9,7 B: 1,12,3,6,2 C: 11,4,5,10,8