Ylivieskan 12.7. Toto5-ravien vihjeet

Toto5-rivin viimeisen lähdön ennakkosuosikiksi nostetaan Walk A Mile. Ylivieskaan on tosin luvattu mahdollista sadetta tiistaille, ja ohjastaja Mauri Jaaran mukaan kurainen rata voi olla iso ongelma hevoselle.
Mauri Jaara

Valmentaja-/ohjastajakommentteja


LÄHTÖ 1
Jukka-Pekka Niskanen, Raviongelmista kärsineen Jaro's Domainin (3) kengitystä muutettiin hieman Vieremälle, ja tuosta tuntui olevan sille hyötyä. Monen hylkäyksen takia otin lopun täysin varman päälle, ja piiska jäi kainaloon. Jos olisin uskaltanut ajaa maalisuoralla, niin voittokin olisi voinut olla mahdollinen. Kunnossa oleva hevonen on ollut tuon kisan jälkeen vielä paremmantuntuinen harjoituksissa. Pärjääminen on paljolti ravista kiinni.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Kaikki juoksupaikat käyvät lähtöpaikastaan hyötyvälle asialliselle avaajalle.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Janne Lukkari, Ajamassani Kajaanin kisassa oikein mainion spurtin tehnyt Afrodite Lloyd (10) jätti viimeksikin hyvän kuvan itsestään. Kanssakilpailijan laukalle häiritsemä hevonen tuntui ennen hyppyä mainiolta. Tamma on tässä yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Valmentajan mukaan Afrodite Lloyd spurttaa 300-400 terävästi.LÄHTÖ 2
Miika Tenhunen, Virin Vihtori (4) tuli meille 1,5 kuukautta sitten. Oria jouduttiin alkuun hieman hoitamaan. Seinäjoella ravi oli hyvällä mallilla. Loppukaarteen laukan aikoihin orilla oli vielä paljon varoja. Virin Vihtori on olemassa luokkahevonen, Kehitys on kuitenkin yhä kesken, ja parhaat vuodet ovat vielä edessä. Vielä hieman tasavauhtinen vahvalle menijälle käy kaikki juoksut k. Tiistain tasaisessa koitoksessa tämän pitäisi olla ravatessaan kärkikamppailussa mukana.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Nätisti matkaan yritetään päästä, ja viimeistään päätöskierroksen alussa runtua aletaan lyömään.

Varustemuutokset: Asiaa ei ole vielä päätetty, mutta päävehkeitä saatetaan hieman vaihtaa.

Sari Parviainen, Veeran Vendlan (5) suurin ongelman on volttiringissä, ja on epävarmaa lähteekö se ravilla liikkeelle. Kaikki asiat tammalla pitäisi olla kohdallaan. Jos Veeran Vendla pääsee laukatta matkaan, niin on kisa kiva katsoa, miten sen kisassa käy.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Vielä rutinoimaton Veeran Vendla tarvitsee yhä nättiä selkäreissua.

Varustemuutokset: Uutena varusteena tulee kielilätkä helpottamaan starttitilannetta. Tuon varusteen takia myös kitarauta on vaihdettava. Ainakaan treeneissä Veeran Vendla ei ole protestoinut muutosta.

Jukka-Pekka Kauhanen, Prinssibonus (6) on peruspystyvä hevonen. Se teki Hankasalmen raskaalla kelillä takamatkalta hyvän esityksen, vaikka märällä ilmalla hengityksen kanssa oli pikku ongelmaa. Hyvissä olosuhteissa Prinssibonus pystynee menemään matkan tähtivauhtia.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Prinssibonuksella on rutinoimattomalle hevoselle tyypillisiä pieniä ongelmia kisan aikana. Asemat keulan tuntumasta, vaikka kuoleman paikalla käyvät parhaiten.

Tanja Soukka, Ihan hyvän ajan Hankasalmen vaativissa olosuhteissa 40 pakilta tehnyt Prinssibonus (6) on vielä jullikka, ja se saattaa jarrutella kisan aikana. Ori on tässä mukana elämänsä kovimmassa porukassa, joten on vaikea tietää miten pystyy pärjäämään.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Hyvin hevosen tunteva kuski saa päättää kaikilta paikoilta juosseen Prinssibonuksen ajotaktiikan.

Varustemuutokset: Todennäköisesti tehtävällä kengitysmuutoksella haetaan lisää vauhtia.


LÄHTÖ 4
Jukka-Pekka Niskanen, Vieremällä kivan ressun saanut Upea Ursula (2) teki jo asiallisen esityksen. Aineenvaihdunta on mennyt oikeaan suuntaan, muttei se toimi nytkään ihan normaalisti. Tuon takia tamma ei ole vieläkään ihan huippuiskussa.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Vieremällä lähdön uusinnat rauhoittivat aika virtavana ollut Upea Ursulaa., ja se pääsi itse startissa mukavasti matkaan. Kakkosrata ei ole tälle missään tapauksessa optimaalinen lähtöpaikka. Alkua ei ole tarkoitus laukan pelossa ottaa kuitenkin liikaa varman päälle. Kunnossa ollessa tälle ovat käyneet kaikki juoksupaikat.

Varustemuutokset : Vieremällä korvia aukaistiin. Katsotaan millä tuulella Upea Ursula on tiistaina. Pahimmassa tapauksessa korvia voidaan joutua tukkimaan taas tiukemmin.

Marko Taittonen, Nooran Vili (3) meni lauantaina Kaustisella asiallisen ajan, eikä hevosta voi tuosta esityksestä moittia. Lyhyestä starttivälistä ei pitäisi olla haittaa.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Nooran Vili pystyy avaamaan aika kovaa, joten lähtöpaikka sopii. Keulajuoksukin on mahdollinen, jos sinne päästään.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jorma Hannus, Torniossa Poika Vauraus (4) sortui vanhaan syntiinsä, kun laukka tuli loppupäässä. Kunto ja vauhdit ovat tuon esityksen perusteella yhä tallella. Kisan jälkeen etupolvia hoidettiin. Kuukauden verran on taas ajettu, ja hevonen on harjoittelut hyvin. Vastus tällaisessa sarjassa voisi olla kovempikin, joten Poika Vauraus kannattaa mielestäni huomioida peleissä.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Nopea hevosella saanee tässä valita haluamansa juoksun.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Manin Muisto (9) oli hyvä tauolta ja voitti varmasti. Viimeksi Vermossa hevoselle tuli jostain syystä hyppy. Kaiken ollessa kohdillaan näihin lähtöihin hyvä hevonen on tässäkin yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Manin Muisto pystyy tekemään omaa juoksua.

Sakari Tikkanen, Monen vähän rutinoidun tapaan Manin Muisto (9) saattoi Vermossa ulkoradoilla kiertäessään kuvitella, että homma on siinä, kun se laukkasi. Muutakaan syytä hyppyyn en ole keksinyt. Treeneissä oriilla on ollut kaikki hyvin, ja kova luotto lahjakkaaseen, tänä vuonna terveenä olleeseen hevoseen edelleen on.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Oikein rivakasti avaava Manin Muisto ei ole nuuka juoksupaikalle. Jo varhaisessa vaiheessa sillä saatetaan ajaa eteenpäin.

Varustemuutokset: Vermossa oli alla hieman raskaampi kengitys, mutta tässä startissa palataan samaan balanssiin kuin Jyväskylässä.


LÄHTÖ 5
Marko Hakkarainen, Kyvykkäällä, mutta yhä hieman keskeneräisellä Leonilla (1) on ollut jotain pientä vaivaa. Mitään varsinaista vikaa ei siitä ei ole kuitenkaan löydetty. Ehjä startti on tämän kisan selkeästi tärkein tavoite. Onnistuneella juoksulla pärjäämään kuitenkin lähdetään.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Leon ei ole kovin nopea startista, joten ykkösrata ei ole ihan toivepaikka. Jos hevonen menee ekakurvin ravia, niin sen parasta avua jaksavuutta pyritään käyttämään hyväksi.

Varustemuutokset: Jossain kohtaa viime kesän treeneissä Leonilla ajettiin ilman kaikkia kenkiä, ja siitä tuntui olevan hyötyä. Tuota balanssia on tässä tarkoitus kokeilla. Hevonen voi päästä nyt hieman liukkaammin liikkeellekin. Myös päävehkeitä saatetaan hieman muuttaa.

Taija Mäki-Mustapää, Pelas Bourbonin (2) kärryistä rengas hajosi Halsuan ekakurviin, ja tyhjällä renkaalla juossut hevonen väsyi lopussa. Liukas pg-kenkä oli vielä lisähaittana. Härmässä kuski startin jälkeen hieman harmitteli, kun hän ei ajanut matkalla kovempaa, vaikka varaa olisi ollut. Vastus vaikuttaa aika kovalta, mutta kunnossa olevalla ruunalla saattaisi olla saumoja neljän sakkiin. Toivotaan kuivaa keliä.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Puolihyvälle avaajalle tämä lähtöpaikka on sopiva. Tarvittaessa Pelas Bourbonilla voi ajaa keulastakin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jani Hartikainen, Huonojen veriarvojen takia Caraway Runner (3) oli väillä vaisumpana, mutta taas viimeksi se teki mainion startin. Kaiken ollessa kohdillaan tämä kykenee hyviin esityksiin, ja sellaisessa tilanteessa luotto hevoseen on kovalla tasolla.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Caraway Runner on oppinut pikku hiljaa lähtemään paremmin matkaan. Lähtötavalla ei ole tälle merkitystä. Jos keulaan päästään, niin sieltä kokeillaan ajaa. Paikka johtavan rinnallakaan ei tätä haittaa.

Varustemuutokset: Caraway Runner oli viimeksi ensi kertaa alumiinit alla. Se saattoi lisätä lähtönopeutta. Ravikin vaikutti hieman napakammalta, joten tuolla balanssilla jatketaan

Jukka-Pekka Kauhanen, Jai Ho (6) on ravannut viime starteissaan paremmin, ja tuo on näkynyt esityksissä. Nousujohteinen hevonen on myös päässyt nyt aiempaa varmemmin matkaan.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Hyvä selkäreissu ja tasainen matkavauhti olisivat toiveissa.

Kimmo Kärkkäinen, Kevään hieman turhan kovista starteista vähän nokkiinsa ottanut Rosi's Bianca (9) on tehnyt huonoilta lähtöpaikoilta hyvät viime startit. Se on kiertänyt hänniltä niin korkealle on pystynyt. Mahdolliset kosteat olosuhteet eivät ole tälle ainakaan etu.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Jos Rosi's Bianca pääsisi juoksemaan läheltä kärkeä, niin pärjääminen ei yllätäisi minua.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


LÄHTÖ 6
Marko Hakkarainen, Vieremän hyvän esityksen uskon auttavan Donnie Brascoa (1) tässäkin kisassa. Kuten viime kaudella nähtiin, niin oikeana päivänään ruuna pystyy tulemaan ohi melkein kenestä vaan. Sellaisen olleessaan se voisi pystyä tässä 15-aikaan. Donnie Brasco on kuitenkin vaikea ennakoitava, eikä sen kanssa mitään varmaa uskalla luvata.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Terävästi avaava Donnie Brasco on saanut ykkösradan, ja juoksupaikan pääsee valitsemaan. Toisinaan painamaan jäävälle hevoselle selkäjuoksu on turvallisempi vaihtoehto.

Varustemuutokset: Viimeksi Donnie Brascolla oli vedettävät korvapallot. Niistä oli etua, joten samalla varusteella jatketaan.

Miika Tenhunen, Halsuan 12,5-vauhtisella kolmannella puolikkaalla toisella ilman vetoapua matkannut Goofy Goof (3) tuli riskisti maaliin asti. Ruuna olisi voinut olla maalissa korkeammallakin. Sillä oli päässä kokolaput, ja kun kaveri katosi näkyvistä se lopetti yrittämisen. Hyvän kuvan hevosen itsestään jätti.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Goofy Goof ei pystyne tekemään kierroksen kiriä ilman apuja, mutta sopivasta selästä se saattaa kyetä tulemaan viimeisen puolikkaan melkoisen terävästi

Varustemuutokset: Ehdotin, että kokolaput vaihdetaan puolikkaisiin.

Kari Lehtonen, Hamis Fameraiser (6) vaatii tauon jälkeen muutaman startin ennen kuin homma alkoi taas toimimaan. Herkäntuntuisena Vaasassa olleen ruunan esitys oli Niko Jokelan mielestä paras, mitä se hänen ajamanaan on tehnyt.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Jos voltista suhteellisesti kovempaa avaavan Hamis Fameraiserin startti juoksulangalta onnistuu, niin hyvät asemat sen pitäisi saada. Tämä on tullut takaakin. Keulasta tällä on kuitenkin helpompi ajaa. Sieltä kuski pääsee säätämään matkavauhdin tasaisen kovaksi, mikä on ruunalle mieleen.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Miika Tenhunen, Yleensäkin paussilta startteja tarvinnut Bad Boy Press (7) tuli Ylivieskaan sairastauolta, ja maltilla tuo kisa vielä ajettiin. Kahteen viimeiseen ruuna on tehnyt hyvä esitykset, ja Seinäjoella voimia jäi vielä varastoonkin. Treenien perusteella tämä jatkaa hyvässä.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Bad Boy Press ei ole mikään raketti lähtemään voltista. Juoksulanka on tälle parempi paikka kuin nelos- tai viitosrata. Jonkinlaiset asemat parijonosta koetetaan saada. Vahvalla hevosella voi lähteä jo ajoissa kiriin.

Varustemuutokset: Kavioita säästetään Joensuun 76:sta ajatellen, ja tiistaina ajetaan kengät alla. Volttilähdössä tuolla ei ole isoa merkitystä. Vieremällä Bad Boy Press meni tällä balanssilla täydellä matkalla 14,6 ajan.

Sari Parviainen, Tämän sarjan autolähdöissä mennään näin kesällä kovaa, mikä olisi ollut kahden vuoden paussilta palaavalle Mr Malcomille (13) tosi huono asia. Vaikka volttilähtö on tälle hankala, niin nätimpi aloitus siitä hevoselle saadaan. Kunnon pitäisi olla kohdillaan . Terveyden tila on sellaisella tasolla, mitä se voi olla pahan hankosidevamman jäljiltä olla. Mr Malcom tarvitsee vielä startteja kroppaan, eikä tähän kisaan ei ole vielä pärjäämisodotuksia.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Toivotaan, että Mr Malcom pääsee ravilla matkaan ja saa nätin juoksun.

Varustemuutokset: Entisillä jatketaan

Saara Puranen, Cosmos Limburgian (16) juoksu meni Vermossa heti alusta asti pipariksi, kun se joutui pakittamaan ulkoratojen kautta hännille. Esitys Härmässä oli ihan ok. Tuon kisan jälkeen hevosen nenästä tuli jonkin verran räkää. Cosmos Limburgia on treenannut hyvin, mutta näistä asemista en osaa odottaa ihan kärkisijoja. Täysi matka käy tälle siinä missä mailikin.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Toivotaan, että Cosmos Limburgialle löytyy kirissä selkiä eteen.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.LÄHTÖ 7
Ville Hakala, Crystal Bay (1) oli taas viimeksi kovasti oikealla ohjalla, ja tuo sama ongelma on haitannut lahjakkaan hevosen koko tähänastista uraa. Orilla oli aiemmin vaikeuksia kaarteissa. Joensuussa ei ole ihan helpot kurvit, mutta viimeksi Crystal Bay selvitti ne moitteitta. Ylivieskan radan profiili on sen verran vaativa, etten olisi aiemmin uskaltanut ilmoittaa hevosta tänne. Crystal Bay ei ole edelleenkään täysin suora. Kunnon puolesta pärjääminen on mahdollista. Olen pitänyt Crystal Baytä aina paremmin vahvana kuin nopeana, joten uskoisin sen menevän tämänkin matkan.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Alkuun ei ole koskaan satsattu. Viime vuoden kriterium-karsinnan perusteella Crystal Bay pystyy lähtemään aika kovaa.

Varustemuutokset: Kengitykseen tulee pieniä muutoksia, joilla pyritään saamaan hevonen hieman suoremmaksi.

Jukka-Pekka Kauhanen, Crystal Bay (1) oli Joensuussa mainiontuntuinen. Voimia jäi käyttämättä, kun kovasti oikealla ohjalla ollutta hevosta ei saanut käännettyä loppusuoralla ulos selästä. Hyväkuntoiselle vahvanoloiselle Crystal Baylle pitkän matkan uskoisi sopivan.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Lähtöpaikka on sopiva oikealla ohjalla olevalle Crystal Baylle.

Janne Lukkari, En halunnut ajaa Kuopiossa kuoleman paikalta (3) ja Rim Bay Goliath jäi lopussa sisäradalle kiinni. Valmentajan mukaan ruuna oli hyväntuntuinen sunnuntain viimeistelyissä. Toiveikkaana kisaan tullaan. Kaksi kierrosta Rim Bay Goliath on mennyt vahvasti, mutta kolmen kilometrin matkan sopivuudesta ei voi olla ennalta täyttä varmuutta.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Itsestään reippaasti avaavalle hevoselle lähtöpaikka on hyvä, ja jonkin matkaa eteenpäin alussa ajetaan. Sisäradalle pääsy on toiveissa.

Varustemuutokset: Rim Bay Goliathin kaksi viime starttia on ajettu kevyemmällä balanssilla ja tuo sopinut. Samoilla varusteilla jatketaan.

Marko Taittonen, Bajkal Craff (7) lähti Kaustisella ekalla yrityksellä hyvin matkaan. Uusinta kuumensi ruunan, ja laukka tuli starttiin. Raville selvittyään Bajkal Craff kulki asiallisesti. Matka sopii, mutta lähtöpaikka olisi voinut olla tietenkin jokin muu.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Tilanteen mukaan ajetaan.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Jukka-Pekka Kauhanen, Ajamamassani kisassa Björne C.K. (9) pääsi ravia. Hieman tasavauhtisen oloiselle ruunalle hieman hitaammat kelit sopivat ilmeisesti paremmin. Pitkän matkan pitäisi käydä.

Tanja Soukka, Björne C.K.:n (9) vauhdit ovat kesällä aika tiukoilla, joten todella kovassa seurassa pärjääminen tulisi minulle yllätyksenä. Pitkä matka on toki hieman tasavauhtiselle hevoselle plussaa. Laukan vaara on aina olemassa.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Juoksupaikalla ei ole tälle isoa merkitystä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


LÄHTÖ 8
Mauri Jaara, Sopivan lähtöpaikan saanut Walk a Mile (1) on hyvässä kunnossa. Lyhyestä starttivälistä ei ole haittaa. Märissä olosuhteissa tamma ei oikein mene mihinkään, mutta jos tiistaina on kuiva keli, niin pärjäämisen pitäisi olla saumat.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Asiallisella avaajalla lähdetään niin kovaa pystytään. Walk a Milelle käy vähän kaikki juoksut. Keulasta ajetaan, jos sinne päästään.

Varustemuutokset: samoilla jatketaan

Saara Puranen, Hamtaro S (10) teki viime starttiin tauolta ja takamatkalta mukavan esityksen. Sen nykyisiin kovavauhtisiin lähtöihin hevoselta uupuu hieman kyytejä. Juoksun onnistuessa rahoille voisi olla mahdollisuudet, mutta ihan kärkisijat tulisivat yllätyksenä.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Hamtaro S tarvitsee tältä kivan selkäreissun.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 9
Heikki Repo, Vieremällä Mathilde (1) laukkasi 900 m ennen maalia häirittynä. Tuon perästä tamma teki raa'an juoksun ulkoratoja pitkin. Voltista ykkösrata on tälle varmaan paras lähtöpaikka. Hieman tasavauhtinen Mathilde ei pysty vaihtamaan yhtä terävästi kuin Ryöväri. 25-vauhtisiin lopetuksiin kykenevä Mathilde pystyy tässä pärjäämään.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Mathilde voisi päästä aika liukkaastikin matkaan, mutta laukkariskin takia alkuun satsaamisessa on vaaransa. Juoksupaikalla ei ole väliä.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Heikki Repo, Tallikaveriaan terävämpi Ryöväri (3) on hyvässä iskussa, ja tämäkin pysyy mukana 25-lopetuksissa.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Aika liukkaasti lähtevälle Ryövärille lähtöpaikka on ihan sopiva. Aiemmin paikkariippuvaiselle Ryövärille käy nykyään vähän kaikenlaiset juoksut.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Taittonen, Siirin Hillan (12) tilanne näytti keväällä mukavalta. Hyvin treenaavalla tammalla tuntuisi kotona kaikki olevan kohdillaan, mutta viime esitykset eivät ole olleet toivotunlaisia. Menestysodotukset on siirretty syksyyn, mutta vähän pakko kisoja on kuitenkin ajaa.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Tavoitteena on lähinnä hyvä ehyt startti.

Varustemuutokset: Samat varusteet.

LÄHTÖ 10
Kimmo Kärkkäinen, Koko ajan parantaneen Real Steelin (7) kanssa lähdetään toiveikkaana kisaan. Maililla tällä ei ole aiemmin kilpailtu. Märästä kelistä ei pitäisi olla haittaa.

Ajotaktiikka/toivejuoksu: Nykyään ihan asiallisesti lähtevän riskin Real Steelin annetaan mennä heti tasaisesti eteenpäin, ja toivotaan, että joku paikka parijonosta löytyy.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.


T5-vihje

Ylivieskan ensimmäiseen T5- ratapeliin on useampaan kohteeseen tarjolla mielekäs varmaehdokas. Ilman tietoa peliosuuksista yhtäkään niistä ei ole helppoa ehdottaa rivin tukijalaksi.

T5-1 / LÄHTÖ 4
Varmaehdokkaat Kaustisen 76-kisassa Nooran Vilillä (3) ei ollut ihan parhaat tuurit puolellaan ja se joutui aloittamaan kirinsä loppukaarteessa aivan hänniltä. Härmässä vahvalla 800 m loppuvedolla voittoon puristanut ori pystynee nopeana avaajana hyödyntämään mukavan lähtöpaikkansa. Vermossa laukannut Manin Muisto (9) pääsee terävästi matkaan. Vahvalla hevosella kuski voi ajaa haluamansa vaiheessa eteenpäin.

Yllättäjäehdokas Torniossa tauolta lupaavalla esityksellä aloittanut Poika Vauraus (4) on Jorma Hannuksen mukaan mennyt treeneissä mukavasti. Liukas lähtijä on yksimahdollinen keulapaikan valtaaja. Ravin pysyessä kasassa maalin asti, jopa voitto on mahdollinen.

Juoksunkulku arvaus Aaprahami (1), Poika Vauraus (4) ja Nooran Vili (6) avaavat kaikki terävästi, ja kaikilla niillä saatetaan kokeilla ajaa keulasta. Liukkaasti lähtevä Manin Muisto (9) voi saada takamatkasta huolimatta mukavat asemat. Jaksava omaan juoksuun kykenevä ori voi edetä sopivassa kohtaa kisaa vaatimaan vauhtia.

A: 3,9,4 B: 2,11,6 C: 5,8,1 D: 7,10

T5-2 / LÄHTÖ 5
Varmaehdokas Caraway Runnerin (3) esitykset tauon jälkeen eivät olleet odotetunlaisia, kun veriarvot olivat heitteillä. Kaustisella hevonen oli taas omalla tasollaan, ja vain keulassa juossut Case Closed oli maalissa niukasti edellä. Kaikki juoksupaikat käy, ja päättäväisen rohkeasti Jani Hartikainen aikoi heti alusta ajaa.

Yllättäjäehdokkaat Hyvään kuntoon noussut Rosi's Biancalla (9) voi olla ysiradalta saumat namureissuun, eikä lyhyellä kirillä kärjen läheltä voittokaan ihan mahdottomuus ole. Mainiossa iskussa oleva Elvira di Quattro (7) on nopea startista, ja seiskaradasta huolimatta sillä saatetaan ajaa aggressiivisesti eteenpäin.

Arvoitus Kyvykäs Leon (1) ei ole vielä ihan valmis hevosena, ja ykköseltä voi tulla alkuun ongelmia. Tiistaina sillä kisataan ekakertaa ilman kenkiä. Viime vuonna tuota balanssia kokeiltiin kotioloissa, ja sen perusteella Marko Hakkarainen uskoi siitä olevan mahdollisesti etua. Jos lähtönopeuskin muutoksen myötä paranee, ei sisäradasta ole välttämättä haittaa.

Juoksunkulku arvaus. Eturivissä ei ole montaa liukasta starttaria, joten Raimo Niskanen saattaa kaasuttaa Elvira di Quattrolla (7) keulaan. Oulun voitto tuli johtopaikalta, joten samaa taktiikkaa voidaan taas kokeilla. Victor Collins (4) avaa asiallisesti, mutta tauolta palaajalle haettaneen vain paikkaa sisäradalta kärjen läheltä. Jani Hartikaisen mukaan Caraway Runner (3) on oppinut lähtemään paremmin matkaan. Hän aikoi ajaa heti eteenpäin, eikä paikka johtavan rinnallakaan miestä pelota. Tasaisen hyvin suorittava Blackie Lawless (10) saattaisi olla ensimmäinen kiriin lähtijä.

A: 3 B: 1,7, 9,10 C: 2,5,12,8,6,4,11


T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Varmaehdokas Jos lähdön ajoitus Suomen aina hieman arvoitukselliselta juoksulangalta osuu kohdalleen, voi mainion vireen löytänyt Hamis Fameraiser (6) vetää kisaa lähdöstä maaliin asti.

Yllättäjäehdokkaat Halsualla nousukuntoa esittänyt, asiallisesti matkaan pääsevä Goofy Goof (3) voi saada vastaavan kivan reissun kärjen tuntumasta, kuten Kuopion voittojuoksussa.

Arvoitus Kovan kapasiteetin omaava Mr Malcom (13) teki Vieremän kokeessa kahden vuoden tauolta lupaavan esityksen, ja kunto näyttäisi olevan kohdallaan. Voltista kunnialla matkaan pääseminen on ollut Mr Malcolmille vaikeaa, eikä ruunalla tuskin heti lähdetä takamatkalta hampaat irvessä voitosta ajamaan.

Juoksunkulku arvaus Donnie Brasco (1) ja Hamis Fameraiser (6) lienevät innokkaimmat ensimetreillä. Edellä mainitulle käy paremmin selkäreissu, joten jälkimmäinen tuntuu todennäköisimmältä keulahevoselta. Vieremältä poisjäänyt, Bodenissa yllättävän vahvan esityksen johtavan rinnalta tehnyt Zell Memento (2) lähtee harvojen volttilähtöjensä perusteella ihan kohtuudella matkaan, mutta suhteessa hieman verkkaisemmin kuin auton takaa. Kahteen viimeiseensä hyvin suorittanut Bad Boy Press (7) ei ole niitä ihan nopeimpia alussa. Varsinkin jos tempo matkalla uhkaa mennä turhan verkkaiseksi, voi Miika Tenhunen ajaa luottamusta nauttivalla ruunalla jo varhain johtavan rinnalle vaatimaan vauhtia.

A: 6 B: 4,7,3,1,2 C: 13,9,10,16,12,11,14,5,8,15

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1
Varmaehdokas Hienoon kuntoon noussut Crystal Bay (1) oli Jukka-Pekka Kauhasen mukaan Joensuussa niin voimakkaasti oikealla ohjalla, ettei hän saanut käännettyä sitä loppusuoralla ulos selästä, ja voimia jäi käyttämättä. Ykkönen on hyvä numero sisäänpäin puskevalle hevoselle. Jos vielä tehtävistä kengitysmuutoksista on apua, voi vahva kyvykäs ori jyrätä pitkällä matkalla ykköseksi.

Yllättäjäehdokas Björne C.K.:n (9) mahdollisuudet voittoon kovassa porukassa tuntuvat ennalta aika pieniltä, mutta ruuna on ainoa, jolla on oikeaa näyttöä 3100 m osaamisesta. .

Juoksunkulku arvaus. Reippaasti avaava Big Lebowski (4) ottanee ekakeulat. Ruunan viimeisin voitto on reilu vuosi sitten Oulun 3100 m keulasta (tosi verkkaisen alkuvauhdin jälkeen). Huumori on ollut viime starteissa aika pahasti kateissa, joten nyt selkäreissu saattaa hyvinkin kelvata. Crystal Bay (1) oli mukana viime vuonna kriterium-karsinnassa, ja tuossa kisassa ori pysyi ykkösradalta aika vaivatta 12,5-avauksessa mukana, joten johtopaikallekin on mahdollisuudet. Asiallisesti avaava Rim Bay Goliath (3) on hyvältä lähtöpaikaltaan ehkä todennäköisin porukan vetäjä. Tim Hannibal (6) ei ehtine alussa nopeimpien mukaan. Tasaisen mukavassa kunnossa oleva ruuna voi olla tässä ensimmäinen kiriin ryhmittäytyvä.

A: 1,3,6,5 B: 2,9,7,12,11,8 C: 10,4

T5-5 / LÄHTÖ 8
Varmaehdokas Mainion esityksen Kaustisen viime lauantain kovassa 76-seurassa tehnyt Walk a Mile (1) kohtaa tiistaina aika sopivanoloiset vastustajat. Jos asiallinen avaava pääsee ykköseltä keulaan, niin se voi saada tehdä sieltä aika oman juoksunsa. Mauri Jaaran mielestä tamma osaa tulla takaakin. Ylivieskaan on luvattu tiistain keskipäivälle sadetta. Jos rata menee kuraiseksi, on tuo kuskin mukaan Walk a Milelle iso haitta.

Yllättäjäehdokkaat Digger Deanillä (2) jäi Vieremällä ainakin jonkin voimia käyttämättä, kun loppusuoralla ei löytynyt kunnolla tilaa. Mainioista alkuasemista kärkipään sijoitus ei ole ihan mahdottomuus. Suosikin takaa starttaava Astaire America (8) voi saada tässä tarvitsemansa reissun kärjen tuntumassa.

Juoksunkulku arvaus. Ihan hirmunopeita ja innolla keulaan pyrkiviä ei tuntuisi tässä olevan joukolla, joten Walk a Mile (1) saattaa ottaa keulat aika vaivattakin. Kisan osanottajat ovat jo sen kauan kiertäneet rataa, että ensimmäisenä kiriin uskaltautuvaa on vaikea arvata.

A: 1 B: 2,8,6,11,10,5,3 C: 7,4,9


T5-systeemit

Pieni: 3,9,4 (2,11) 3 (1,7) 6 (4,7) 1,3,6,5 (2,8) 1 (2,8) = 15 riviä
Suuri: 3,9,4,2,11,6 (5,8) 3,1,7, 9,10 (2,5) 6,4,7,3,1,2 (13,9) 1,3,6,5 (9,2) 1(2,8) = 720 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9
Varmimmat kolmen sakkiin Hyvistä asemista kisaan starttaavat Heikki Revon mainiovireiset suojatit Mathilde (1) ja Ryöväri (3) tavoittelevat molemmat tiukasti kärkisijoja, ja jopa kaksoisvoiton meneminen talliin on mahdollista.

Yllättäjäehdokkaat Jos ravilla ripeästi lähtevä Riivin (6) onnistuu pääsemään keulaan, niin se voi yrittää uusia Seinäjoella talvella tekemänsä tempun, kun se piti kaikki vastustajat maaliin asti takanaan. Mikkelissä laukkojen välissä hyvin vauhtia ottanut Vaarao (10) on porukassa aranoloinen. Ravilla ruunan kyvyt riittävät tässä ihan kärkisijoille.

Juoksunkulku arvaus Vaasan perusteella ihan kivassa kunnossa oleva Riivin (6) saattaa olla ensimetrillä vikkelin. Keulajuoksu käy, joten sieltä saatetaan koettaa ajaa. Myös Kalevatar (2) avaa asiallisesti. Heikki Revon molemmat valmennettavat Mathilde (1) ja Ryöväri (3) ovat riskejä menemään, joilla edetään vaatimaan heti miten vauhtia, jos johtoon pääsy ei ole mahdollista.

A: 3,1,6 B: 16,11,10,2,15,14,12.5 C: 8,9,4,13 D: 7

Muut lähdöt

  • 1. 4. Steam Arthur – 5. Without Doubt – 3. Jaro's Domain – 1. Mountain Delight – 10. Afrodite Lloyd – 2. Xera Maximus (11. Southeast Jaguar – 6. Tarass Dream)

  • 2. 8. Lakuri – 4. Virin Vihtori –7. Rööperi – 9. Kikan Vilperi – 6. Prinssibonus – 3. Loiheri – 5. Veeran Vendla – 2. Piiloprinsessa (1. Visardi)

  • 3. 4. Demon Boy – 8. Evil Eyes – 5. Global Profession – 9. Quasimodor – 12. Boulder Rail – 15. Hugo Pinnacle (13. Gracie Labour – 11. Crazy Valley)

  • 10. 7. Real Steel – 10. Doble Cross – 6. Sanya Queen – 2. Rex Texpress – 8. Forceberg (1. Nemea Done)


(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen